Моля, изберете продукт
Инверсна лежанка Ембер Инверсна лежанка Ембер
350.00 лв.
Поръчка на инверсна лежанка Тийтър EP 950 Инверсна лежанка Тийтър
949.00 лв.

Болки в гърба

Болки в гърба – за повечето хора това словосъчетание не звучи твърде притеснително и не обръщат достатъчно внимание на проблема. Често болежките са временни и след като отшумят, вече сме забравили за случилото се.

Истината обаче е, че те могат да са показател за заболявания, които предстои да се развият или вече са го сторили. Затова е от изключителна важност да вземат мерки по-рано, за да се спестят сериозни проблеми след време. В следващите редове ще ви разкажем повече за болките в гърба, както и за възможностите как да се отървете от тях.

Болки в гърба на трениращ човек | Lejanki.bgКакво точно представляват?

Гръбначният стълб е от фундаментална важност за тялото ни. Той е под почти постоянно напрежение, като съпротивлението му на гравитацията позволява да тялото ни да бъде изправено – и при движение, и в седнало положение.

За да издържа на натиска, гръбначният стълб е устроен по уникален начин. Най-накратко, той се състои от различни елементи, които са динамично свързани, за да могат да му придават едновременно гъвкавост и здравина.

Прешлените представляват основата, а сред тях са разположени ставен тип връзки и дискове. Всеки прешлен има масивно тяло и дъга, като от нея излизат израстъци или т. нар. нервни коренчета, придаващи допълнителна здравина.

Ставите се грижат за подвижността, а дисковете поемат сътресенията. Същевременно по сложен начин с гръбначния стълб са свързани костната система и телесната мускулатура.

Всяка промяна в споменатите негови елементи и връзки обикновено довежда до болки в гърба. Те от своя страна пък могат да ни „докарат“ редица болести като дискова херния или стеноза

Обездвижване на работа в офиса | Lejanki.bgКакви са причините за болки в гърба?

Според различни статистики, болките в долната или горната част на гърба са едни от най-честите болежки в човешкото тяло. Данните показват, че около 90 процента от хората на планетата страдат или са страдали от този проблем.

Причините могат да бъдат много – претоварване, неправилно вдигане на тежки неща, неудобни пози, неправилна стойка, изстудяване при течение в някое помещение, претърпяна катастрофа

Често до такива болки довежда и амортизирането на елементите на гръбначния стълб. Такива структурни изменения не чакат да остареем, а стартират развитието си още когато минем 30-те.

Разбира се, причина за неприятности с гърба е и начинът на живот. При много хора той е такъв, че създава предпоставки не просто за изхабявания, но и за увреждания на тази част от тялото.

Основното, с което „помагаме” за развитието на въпросните болежки, е обездвижването. Сред най-честите причини за сковаване на определена част на гръбначния стълб е едно толкова познато нещо – еднообразната и лоша поза, в която седим пред компютъра с часове. Шофирането на дълги разстояния също има сериозен ефект за проблемите с гърба.

В тези и подобни случаи с времето може да се стигне до гръбначни изкривявания, болки в горната или долната част на гръбначния стълб и други. Те пък съответно водят до редица сериозни заболявания, които ще споменем след малко.

Лекарите специалисти дават един интересен съвет – практикуването на т.нар. „производствена гимнастика”. Например, периодично да прекъсвате монотонното гледане в компютъра и да правите на място някои елементарни движения за раздвижване на различни части на тялото.

Звучи твърде лесно, за да е ефективно, но всъщност е много вероятно резултатът да ви изненада приятно. Разбира се, препоръчва се и повече физическа активностфитнес, ходене и т.н. Добро решение е и промяна на ежедневните дейности, особено ако  ежедневието преминава в дълги часове стоене в неудобна и лоша поза и без почти никаква физическа активност.

Дискова херния и болки | Lejanki.bgЗа какви заболявания болките в гърба могат да са симптом?

Понякога те отминават за няколко дни и ние бързо забравяме за тях, но е твърде възможно да се завърнат, да станат по-редовни, а също така и хронични. Те могат да бъдат симптом за редица доста неприятни заболявания.

Сред най-често срещаните е дископатията. При нея се стига до увреждане на диск и до притискане на нерва, като второто може да доведе дори до парализа.

При стенозата пък се получава стесняване на канала, в който се намира гръбначният мозък, или на отворите, които са разположени между прешлените. Въпросните стеснения също могат да притиснат нервните коренчета.

Заболяванията са още много, като например обездвижването и съответно получилото се гръбначно изкривяване може да доведе до радикулит, плексит и остеопороза.

X-Ray снимка на човешки гръбнак | Lejanki.bg

Как се диагностицират болките в гърба?

Установяването на причините за болките в областта на гърба, които изпитвате протича на няколко етапа:

 

Предварителен разговор

 

В момента, в който си запишете час и влезете в кабинета на лекар специалист, той ще ви помоли да му разкажете къде ви боли, колко остра е болката в гърба, колко често се появява и т. н. Ще ви попита също така какви са ежедневните ви дейности, дали сте се наранявали наскоро, професията ви свързана ли е с физическо натоварване и други. Чрез този предварителен разговор лекарят си съставя по-пълна клинична картина, за да се опита да установи основната причина, поради която ви боли кръста или друг отдел на гръбначния стълб.

 

Физически преглед

 

При физическия преглед специалистът ще ви помоли да се разходите из кабинета, да седнете, да се наведете, да се извиете на една страна. След това ще опипа с ръце гърба, кръста и всички части на тялото, по които усещате болка.

 

Чрез физическото докосване лекарят се стреми да установи къде се намират проблемните участъци, които може би са причини за болката в кръста. Прегледът завършва с проверка на рефлексите и как реагира тялото ви на определени усещания. Тази проверка лекар специалистът прави, за да може да установи дали болката засяга нервите или не и каква точно е причината за болковия синдром.

 

Ако прегледът установи, че нямате засягащи или изтощаващи симптоми или неврологична загуба, най-вероятно лекарят ще наблюдава състоянието ви за определен период от време, без да ви назначава други изследвания.

Ако обаче състоянието ви не се подобри след няколко дни или ако причината за острата болка в гърба не може да се установи само от физически преглед, специалистът ще ви назначи още изследвания.

Рентгеново изследване

 

При този вид клинично изследване може да се установи дали имате аномалии в областта на гръбначния стълб като фрактури, тумори, изкривявания на гръбнака поради заболяване или неправилна стойка. Ако обаче страдате от лумбаго, дискова херния или имате рутинна болка долната или горната част на  гърба, рентгеновото изследване няма да може да ги открие.

ЯМР (ядрено-магнитен резонанс)

 

ЯМР изследването предоставя подробно изображение на гръбначните структури, без да бъдете подлагани на облъчването на рентгеновите апарати. Чрез този вид изследване могат да бъдат открити нарушения в меките тъкани, мускулите, междупрешленни нарушения, изкривявания на гръбнака, ставен свръхрастеж, тумори и други.

Компютърна томография

 

Този вид диагностично изследване донякъде прилича на ЯМР като разликата между тях е, че при компютърната томография на гръбнака се прави детайлна снимка, която после се преформатира в 3D изображение. Благодарение на това детайлно изображение специалистите могат да изследват гръбначния стълб за най-често срещаните причини за болките, които изпитвате и да поставят по-точна диагноза за причините и вид на заболяването. Чрез това изследване се откриват заболявания като дискова херния, проблеми с костите, мускулите, сухожилията, нервите, нервните коренчета, връзките и кръвоносните съдове.

Миелография

Миелографията често се извършва съвместно в компютърната томография. При това изследване в гръбначния канал се вкарва контрастно вещество, което се съсредоточава около гръбначния мозък и нервите, които излизат от него. Чрез миелография могат с голяма прецизност да се локализират огнищата, които са основната причина за появата на болковия синдром.

Електромиография

Изследването стандартно се назначава, ако имате оплаквания като изтръпване или слабост в крайниците. Изследването включва измерване на слабите електрически заряди, които преминават през мускулите. С електромиография експертите могат да оценят какво е състоянието на нервите, има ли поражения на нервните влакна на други.

Едва след като ви назначат и проведат всички изследвания за установяване на основната причина за появата на болките и на база получените клинични картини лекарите могат да поставят диагноза и да назначат правилно лечение на болките в гърба.

Какво е възможното лечение на болките в гърба?

Както вече споменахме, причините за появата на болежките са многобройни, като могат да бъдат  симптом за редица заболявания. Затова е препоръчително да се консултирате с лекар специалист, преди да започнете каквото и да е лечение за острата болка в кръста или друга част на гръбначния стълб.

Както стана ясно, медицината може да помогне да се разбере точното естество на болката чрез рентген, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или друг вид изследване.

Според вида на заболяването лечението е различно, но като цяло специалистите първоначално препоръчват терапии с медикаменти или с физически упражнения.

 

Обикновено лекарствата, които се ползват за преборването на болките в горната и долната част на гърба са нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи. Те могат да бъдат хапчета, капсули, кремове, гелове за мазане… Съществува опцията да се прилагат инжекции, както и лазерна терапия.

Балнеолечението също е метод, който би могъл да има силен ефект – масажите, лечението с кал и билки и т.н.

Физиотерапията е често срещан начин за справяне с проблемите с определени части на гръбначния стълб, който може да се прилага в специализиран център или вкъщи.

Не трябва да се подценява и спазването на редица ежедневни процедури, които ще ни помогнат да се преборим с болките за дълго време. Например бюрото и столът в офиса да бъдат на височина, при която лактите, коленете и тазобедрените стави да са под прав ъгъл. Или пък винаги да разпределяме равномерно товара между двете ръце, когато носим покупки, чанти с багаж и подобни неща. Като вдигаме тежко пък трябва да клякаме, вместо да опъваме ръцете и краката и тогава да дърпаме.

Говорейки за физическа активност, всъщност трябва непременно да уточним, че тя е от изключително значение и за появата на болковия синдром (заради липсата й), и за отстраняването на проблема. Така че ако се раздвижвате редовно и извършвате подходящите упражнения, то обратният път към доброто здраве не е толкова дълъг. При това без да тровите организма си с всякаква химия.

Естествено, нормално е да мислите, че някое „чудодейно” хапче или мазило и мирно седене ще ви излекуват по-добре, отколкото ако натоварвате тялото си. Истината обаче е, че общо взето колкото по-неподвижни сте, толкова повече проблемът ще се задълбочава. Затова няма да сгрешите, ако наблегнете на упражненията, като например ползвате инверсни лежанки.

Обърнато висене на лежанка Тийтър | Lejanki.bgКак инверсните лежанки помагат при болките в гърба?

Имате ли проблеми, свързани с някоя област на гръбначния стълб, то няма място за отчаяние. Съществува домашен фитнес уред, изключително полезен в това отношение. Става въпрос за инверсните лежанки Teeter Hang Ups, които са лесни за употреба и са подходящи и за пасивни, и за активни упражнения.

Уредът има и добро психологическо преимущество – можете да си го ползвате спокойно вкъщи, по което време и по какъвто начин си решите. Така няма да ви се налага да се притеснявате от чуждите погледи, любопитстващи какви здравословни проблеми имате.

Благодарение на лежанките бързо ще усетите положителна промяна в тялото си, стига да намирате малко време за упражнения – по няколко минути, при това не всеки ден.

Практикуването с този уред раздвижва тялото, но не го натоварва. Мускулните връзки се балансират и постепенно болките намаляват. Освен че са ненатоварващи, упражненията са лесни и са препоръчителни за всеки с проблеми в гърба.

В България се предлагат два вида. Единият е американската лежанка Тийтър, а другият – Ембер, като неговото производство се извършва в китайските предприятия на компанията.  Спокойно може да им се доверите – компанията произвежда тези продукти от 1981 г. и категорично е заела главна позиция на световните пазари.

Вече намекнахме, че лежанките на Тийтър позволяват активни и пасивни упражнения. Първите спомагат за заздравяването на основната мускулатура, увеличават гъвкавостта, вдигат тонуса и отърсват от стреса. При пасивните, в които няма усилия, се обновяват дисковете и ставите.

Характерното за този фитнес уред е, че при него се лежи с глава надолу под ъгъл, който е зададен от вас. Може и направо да си висите с главата надолу. Положителното въздействие започва да се получава още при ъгъл около 20 градуса, а при 60 се достига до пълно освобождаване на насъбраното напрежение в гръбнака.

Проучвания показват, че повечето потребители предпочитат да висят с глава надолу, тъй като по този начин тялото им получава възможност за повече разтягане и спортуване.

С лежанките можете да правите коремни преси, изправяне в седнало положение, както и прикляквания. За да усетите благотворната промяна в организма, е достатъчно да ползвате лежанките няколко дни в седмицата (между три и пет пъти), от пет до седем минути всеки път.

Уредът е устроен така, че да е подходящ за ползване от хора с големи разлики в ръста и теглото. Доста малко са неможещите да се „поберат” в размерите му. Лежанката е лесна и за монтиране, а щом се сглоби, после лесно се сгъва и не е трудно да й се намери място за съхранение.

Ако нямате сериозни здравословни проблеми, които да не ви позволяват, то не пропускайте да се възползвате от възможностите на лежанките на Тийтър. Те вече са помогнали и продължават да помагат на милиони хора да се излекуват от болките в долната част на гърба, от заболявания като дискова херния,  стеноза и  болки в някой друг отдел на гръбначния стълб.

Забравете медикаментите – със сигурност най-добрият вариант да се излекувате е чрез практикуването на естествени методи. Можете например да комбинирате тренировките на инверсната лежанка с редовни кратки разходки.

Ще бъде полезно също така да подмените матрака, на който лежите и съответно спите. Осигурете си ергономичен стол, ако работите седнали, както и анатомична седалка, когато карате. Не на последно място – спазвайте правилен режим на хранене и не позволявайте да се застоявате продължително в едно положение.

Избавлението от болките в долната и горната част на гърба въобще не е трудно, така че се отървете от тях със специалните инверсни лежанки!

 • Рязка болка в гърба причини | Lejanki Лекарства, мехлеми или упражнения за болки в кръста? - Чувствате се добре, ходите на работа, вършите си задълженията… Докато един ден се навеждате да вземете нещо от пода, обръщате се по-рязко, за да видите къде е детето и внезапно ви прерязва болка в кръста. Тя е толкова силна, че инстинктивно се хващате за кръста и търсите някаква опора, за да не строполите. Търсите място,… Прочети повече
 • Лекарски предписания болки в кръста | Lejanki.bg Как да избегнем хроничните болки в гърба и кръста - Гръбначният ви стълб е уникален - грижете се за него и го пазете Много хора вероятно не си дават сметка, но гръбначният ни стълб е почти постоянно под напрежение - в около 70 на сто от часовете през денонощието. Той се "съпротивлява" на земното притегляне и това ни позволява основното положение на нашето тяло да… Прочети повече
 • Лежанки - Болки в кръста Болки в кръста – симптоми и лечение - Някога изпитвали ли сте болки в кръста? Най-вероятно „да”! Защо сме толкова сигурни, че поне веднъж болката в лумбалната област Ви е изненадвала неприятно? Според световните статистики между 70 и 80% от хората по света са изпитвали или изпитват болки в кръста. Оказва се, че болката в долната част на гръбначния стълб е сред основните… Прочети повече
 • Първите фитнес уреди | Lejanki.bg Инверсни лежанки – домашен фитнес за гъвкаво тяло и лечение на стеноза - Как да си помогнем срещу обездвижването Съвременната техника и технологиите много улесняват всекидневието ни, но водят и до един съществен недостатък в начина на живот. Той е свързан и с общото здравословно състояние, и с конкретни заболявания. На хората почти не им се налага някаква по-активна физическа дейност. Проучванията показват, че при една четвърт от… Прочети повече
 • Жена тренира надолу с главата | Lejanki.bg Домашен фитнес без усилия срещу болки в гърба и кръста - Ако страдате от болки в гърба или кръста, можете да си помогнете сами в домашни условия - лесно, без усилия и с бърз ефект. Просто лежейки удобно под някакъв ъгъл с главата напред, Как е възможно? С много популярните по света, а вече и в България, инверсни лежанки Тийтър и Ембер. Това са домашни фитнес… Прочети повече
 • Жена използва инверсна лежанка Тийтър | Lejanki.bg Премахнете без усилия болките кръста! - Има различни начини за лечение на болките в гърба или кръста - с алопатичната медицина, с хомеопатия, с Аюрведа медицина, с йога практики. При тези различни варианти можем да си помогнем сами вкъщи лесно, бързо и ефикасно - само с по няколко минути на ден по няколко пъти седмично. Още повече, че ако не се… Прочети повече
 • При лечение на болки в кръста | Lejanki Отървете се навреме от болките в гърба и кръста! - Болките в гърба и кръста са голямо страдание, ако са свързани с болест на гръбначния стълб. Може да ги усещаме в тези зони и при заболяване на черния дроб, злъчката и други. Затова появят ли се, не бива да чакаме да минат от само себе си. Трябва да потърсим лекарска помощ, за да се разбере… Прочети повече
 • болки в кръста Помогнете си бързо и лесно срещу болките в гръбнака - Знаете ли как да си помогнете бързо,  лесно и ефикасно при лечение на болки в гърба и кръста? Вече милиони хора от всички континенти са намерили отговора - чрез инверсни лежанки Тийтър. Инверсната лежанка за рехабилитация Тийтър е домашен фитнес уред за упражнения при болки в гърба и кръста, който може да бъде особено полезен… Прочети повече
 • Дискова херния и болки | Lejanki.bg Отстранете болката в гърба с лежанки Тийтър - Болките в гърба и кръста са често срещани, но и често пренебрегвани. Те могат да бъдат по различни причини, затова лесно намираме обяснение /оправдание/ да не отидем на лекар. Казваме си, че или сме се "сецнали" при ремонта вкъщи, или работа на двора, или дълго сме стояли в непроменена поза при пътуване с колата, надвесени… Прочети повече
 • Инверсни лежанки за домашна употреба | Лежанки Teeter Вижте как да си помогнете вкъщи срещу болките в гърба и кръста! - Знаете ли, че без усилия може да си помогнете много за лечението на болките ви в гърба и кръста? Ще си бъдете вкъщи, ще ви е удобно и спокойно, и няма да ви отнема много време. До седем минути дневно, от 3 до пет пъти в седмицата ще са достатъчни, за да почувствате разликата. Гравитацията… Прочети повече
 • Основателят на компанията – Роджър Тийтър Вижте тези упражнения срещу болки в гърба и кръста - Ходихте ли на лекар да видите какви са ви тези болки в кръста? Не ги пренебрегвайте! Възможно е те да сочат начало на заболяване, за което ако не вземете мерки навреме, може да се стигне до операция. И даже до инвалидност! Същото важи и ако получавате болки в гърба. Като се консултирате с доктора, разберете… Прочети повече
 • Дискова херния и болки в гърба | Lejanki.bg Бързо, лесно и ефикасно срещу болките в гърба и кръста! - Като говорим за болки и скованост в различни части на гърба - знаете ли, че при над 20 % от хората още преди 40-годишна възраст се появяват структурни изменения, засягащи скелета? А над 40 години процентът става 60! Тук трябва да отчетем ред неща, които са доста разпространени днес и натоварват гръбнака. Като например наднорменото… Прочети повече
 • Упражнения у дома при болка в кръста | Лежанки Teeter Вижте какво ще ви помогне срещу болките в гърба - Знаете ли причината, поради която Роджър Тийтър е основал световно известната днес компания Тийтър? Защото 5 години имал страхотни проблеми с гърба, но намирал начин да се отърве от тях. През най-тежките си сутрини е трябвало да пълзи до банята, за да облее гърба си с гореща вода, та да може да работи през деня.… Прочети повече
 • лечение на болки в гърба Лечение на болките в гърба - Понякога болките в гърба и кръста изчезват от само себе си и може да не се наложи срещата с лекар. Ако имате леки болки за няколко дни или седмица, може да направите някои стъпки за да облекчите симптомите и да ги премахнете бързо. Лечението на болките в гърба може да бъде проведено със средствата на… Прочети повече
 • back pain Болки в гърба - Болката в гърба е чест проблем, който засяга всеки човек в даден период от живота му. Гръбначния стълб има важна роля в анатомията на тялото и е основната опорна структура образуваща гърба. Той предпазва гръбначния мозък, отговорен за провеждането на импулсите от главния мозък към всичко останали части на тялото. Чрез гърба се преразпределя и… Прочети повече

Lejanki.bg