Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

Повечето случаи на дископатия протичат с нискостепенна, непрекъсната и сравнително поносима болка в гърба. От време на време тя може да се засили за няколко дни и да стане толкова силна, че да имате усещане за пулсиране или парене.

 

Симптомите са различни, като един от тях може да е болка в краката. Неврологични симптоми, включително изтръпване, слабост или остри болки в задните части на крака, могат да се почувстват, ако дисковото пространство се свие толкова, че да прищипе корен на нерв. Освен изтръпване, може да има загуба на усещане ила чувство за студенина в една или повече области на крака.

 

Болката в краката може да е симптом на различни болестни състояния и поставянето на правилна диагноза е от съществено значение за предприемането на ефективния курс на лечение.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

Как възниква болката в краката?

 

Болката в краката може да бъде причинена от проблеми в долната част на гърба, таза или в самия крак. Най честите причини за болка си:

 

 • Притискане или дразнене на гръбначния нерв.
 • Възпалени, раздразнени или притиснати нервни корени в лумбалния или сакралния гръбначен стълб могат да причинят радикулопатия или нервна болка в крака и стъпалото.
 • Притискане на гръбначния мозък. Стесняването на гръбначния канал в шията може да окаже натиск върху гръбначния мозък, което да причини болка и изтръпване в двата крака.
 • Състоянието на кръвоносните съдове. Блокираните артерии или вени в краката могат да причинят намалено кръвоснабдяване, което може да доведе до болка в краката и изтръпване.
 • Проблеми с таза и тазобедрената става. Проблеми в областта на таза и тазобедрената става, като дисфункция на сакроилиачната става или остеоартрит на тазобедрената, могат да причинят болка в краката, а раздразване на нерв може да причини изтръпване. Спазъм на тазовите мускули, като при синдрома на пириформис “piriformis”, може да причини пълзяща надолу по крака болка, изтръпване и/или слабост.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

 • Инфекция. Лаймска болест, костни и дискови инфекции, като остеомиелит или спондилодисцит, и вирусни инфекции, като херпес зостер или ХИВ/СПИН, са известни с това, че причиняват болка в краката.
 • Системни състояния. Ендокринни и метаболитни нарушения, като хипотиреоидизъм и захарен диабет, могат да причинят увреждане на мускулите и нервите в краката, което води до болка и изтръпване.
 • Синдром на “Cauda equina”. Компресирането на “cauda equina” (група от гръбначни нерви, които се спускат от гръбначния мозък в долната част на гърба) може да причини силна болка, изтръпване и слабост в двата крака.
 • Тумори. Наличието на израстъци в долната част на гърба, таза или крака може да претисне кръвоносните съдове и/или нервите и да доведе до болка и изтръпване на краката.
 • Болка в краката може също да се развие, поради напрежение, физически упражнения, дехидратация, стареене, лоша стойка, наследствени фактори и/или причини, свързани с професията.

 

Лечение, грижа и подпомагане възстановяването от дископатия

 

Диета, упражнения и подходящи житейски навици могат значително да помогнат. Трябва да имате предвид, че тялото има изненадващ капацитет за самопомощ и саморегенерация. Ключът е да му предоставите необходимите елементи, за да може да направи това, от което се нуждае.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

Диетата ни трябва да се състои от много зеленчуци, плодове, студено пресовани растителни масла, риба (не пържена) и пиене на поне два литра прясна вода на ден, за да се поддържа тялото ви добре хидратирано. Също така създайте си добрия навик да ядете суров чесън всеки ден. Чесънът е силен тоник и има мощни лечебни ефекти. Когато тялото e претоварено с токсини, те причиняват износване, преждевременно стареене и развитие на други болести.

 

Започнете с някаква лека физическа дейност, като плуване. Освен, че осигурява добра циркулация и елеминиране на токсини, плуването помага за поддържане на мускулите на гърба и краката в добра кондиция. Особено препоръчително е за възрастни хора, които имат проблеми с краката. Започнете малко по малко и не се насилвайте да плувате дълго, особено ако никога не сте спортували.

 

Друго нещо, което може да правите в ежедневието си, са масажите. Лек масаж е едно от най-добрите неща за отпускане на мускулите, които обграждат гръбначния стълб. Хидротерапията е препоръчителна, заедно с биоенергични масажи и рейки. Практикуването на йога също може да помогне при лечението.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

Акупунктурата може да бъде много полезна за облекчаване на болката. Добри за целта са и чайовете от риган, розмарин, анасон или мента. Чаят от розмарин, например, е отличен мускулен релаксатор.

 

За облекчаване на болката помагат храните, богати на витамин С – портокали, сливи, ананас, броколи, лимон, спирулина, морски водорасли, зехтин, екстра върджин. За предпочитане са растителните млека /бадемово или оризово/, които са богати на хранителни вещества и не носят допълнителни лоши мазнини и токсини, какъвто е случаят с животинското мляко. Бадемовото мляко е богато на калций, което насърчава доброто здраве на костите и гръбначните мускули.

 

Пет упражнения при болки в краката

 

 • За първото упражнение ще ви трябва йога килим или възглавница. Легнете на пода с нещо под раменете си за опора и вдигнете краката си нагоре, подпирайки ги на стената. Останете така за минута, след това починете малко и повторете. Изпълнете пет пъти и постепенно увеличете броя им ден след ден.

Това упражнение е полезно за всички видове болка, защото подобрява кръвообращението в краката и освобождава всякакви блокажи, от което  болката ще намалее значително.

 

 

 • Следващото упражнение е за укрепване на мускулите на прасеца, което ще намали болката в долната част на краката. Застанете с лице към стената и подпрете ръцете си на нея, на нивото на гърдите. Поставете левия си крак зад десния, като леко сгънете десния напред, поддържайки лявото си коляно и петата в контакт с пода. Сега, с изправен гръб, се облегнете на стената, като че ли се опитвате да я избутате. Когато усетите леко разтягане, задръжте за 20 секунди. Повторете с другия крак. Направете това два пъти с всеки крак.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

 • Повдигнете таза нагоре, като се поддържате с двете си ръце, притиснати към пода. Отпуснете главата назад между ръцете си. Наблюдавано отстрани, тялото ви ще направи формата на триъгълник. Затова упражнението се нарича планинска поза парвастасана (рarvastasana).

 

 • Следващото упражнение ще разтегне предните мускули на бедрата и ще помогне за укрепване на мускулатурата на долната част на краката.

 

Застанете с успорено поставени краката и се изправете добре. Хванете левия крак с лявата си ръка, държейки бедрата си прибрани едно до друго. Поемете дълбоко дъх и задръжте за 10-30 секунди. Повторете на противоположната страна.

 

 • Застанете с широко разтворени крака. Сгънете коленете в позиция клек. Уверете се, че петите ви докосват земята добре, ако не, сложете навита кърпа или постелка под тях. Поставете ръцете си на бедрата близо до колената. Вдишайте и издишайте пет пъти и излезте от тази позицията. Повтаряйте това упражнение за облекчаване на болката в краката, докато изтръпването изчезне.

 

Курсът за болката в краката зависи от основната й причина. Болката в краката поради дископатия е често срещана и може да бъде добре овладяна с нехирургично лечение. Подобрението на симптомите може да стигне от 75% до 90%. Ако болката стане хронична с все по-продължителни епизоди на слабост и изтръпване, може да се наложи операция.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

Болка в краката и изтръпване, предизвикано от други състояния, зависи от тежестта и прогресията на основната причина. Лечението може да включва нехирургични и/или хирургични методи.

Затова никога не забравяйте, че най-доброто лекарство е превантивността. Ето защо е важно да бъдете здрави през целия си живот, правейки някакъв вид упражнения всеки ден и най-вече поддържане на добро психическо и емоционално здраве.