Моля, изберете продукт
Инверсна лежанка Ембер Инверсна лежанка Ембер
399.00 лв.

Болки в кръста, дископатия или стеноза – кога да търсим лекар?

Има състояния, при които болките в кръста не са за подценяване и посещението при лекар е задължително. Не бива да се неглижират хроничните проблеми с гърба, нетипичните изтръпвания или скованост на крайниците. 

Макар и да може причината да е тежък физически труд или травма, нерядко подобна симптоматика е признак за сериозна повреда, която се установява единствено след консултация с медик. А успешното лечението на проблемите с опорно-двигателния апарат зависи и от ранното диагностициране на проблема. 

Болки в кръста, дископатия или стеноза - кога да търсим лекар?

Каква може да бъде симптоматиката при дископатия и стеноза ?

Съвременният начин на живот предопределя редица от заболяванията, свързани с гръбначния стълб и като цяло с опорно-двигателния апарат. Причините са обездвижване, наднормено тегло, неправилна стойка, прекалено много часове пред електронните устройства. Комбинацията от всички тези фактори води до масово оплакване на млади и по-възрастни хора от болки в гърба. 

Голямата опасност обаче е те да се превърнат в хроничен проблем, който да се развие в поява на дископатия, дискова херния или стеноза, които са най-разпространените болести на гръбначния стълб. Разбира се, тези болести преди всичко могат да бъдат развити с напредване на възрастта, а понякога са наследствено обусловени.  

Дископатия

Уврежданията на междупрешленните дискове на гръбначния стълб са в основата на заболяването. То се проявява със силна болка в гърба и кръста. 

Понякога тя може да бъде провокира от стоене дълго време в една поза, от вдигане на тежки предмети, при шофиране и др. Може да има изтръпване на долните крайници или да е временно болезнена всякаква физическа активност.

За да се каже със сигурност, че състоянието е дископатия, необходимо е да бъде извършен медицински преглед от специалист. И при необходимост той назначава да бъдат направени рентгенови снимки и други специализирани изследвания.

Стеноза 

Същността на заболяването се изразява в стеснение, което е в определени зони на гръбначномозъчния канал. Тези изменения водят до притискане на нервните коренчета по места. Всичко това е съпроводено от болки в кръста или в определени мускулни групи на гърба. 

Често е съпроводено с дискомфорт при движение, а с напредване на заболяването и до изтръпване на двата крака, намалена чувствителност, проблеми при уриниране и други оплаквания. 

В повечето случаи лекарите назначават ядрено-магнитен резонанс  или компютърна томография. С помощта на образната диагностика се локализира проблема и степента на увредата. 

Лечение на заболяванията на гръбначния стълб

Различни медикаменти и хранителни добавки са най-често предписваните при първично лечение на болестите, свързани с проблеми с гръбначния стълб. Противовъзпалителни и болкоуспокояващи са основните лекарства при подобни болести. 

Лекарите препоръчват също определена физическа активност, съобразена с индивидуалното състояние. В масовия случай съветват да се избягват силови упражнения, вдигане на тежести, а да се заложи на подходяща физиотерапия, спазване на определен хранителен режим. 

При по-тежките състояния, при които няма облекчение с изброените  методи на лечение, може да бъде назначена операция. Към хирургическа интервенция се преминава, когато класическият подход не дава резултат или конкретната увреда неотложно изисква оперативна намеса. 

Начинът на лечение се определя от лекуващия лекар и резултатите от извършените изследвания на пациента. Наред с традиционните лекарства и преди преминаване към  оперативния подход, много често болките в кръста и гърба се лекуват с подходящи гимнастики и други алтернативни методи. 

Акупунктурата срещу болките в кръста

Практиката сочи, че акупунктурата може да е изключително добра алтернатива на болкоуспокояващите лекарства при остра болка. Китайската медицина е успешно доказала полезния подход при костно-ставни болести и състояния. 

Специалистът, който извършва манипулацията, определя нейната продължителност и честота. Понякога облекчение се изпитва още след първата акупунктура, в други случаи се изисква по-продължителна терапия. 

Пилатес, йога и още упражнения за здрав гръбнак  

Лекарите препоръчват умерено натоварване, което прави пилатес и йога отлични начини за цялостно раздвижване на тялото. И в двата варианта се постигане укрепване на мускулатурата, подобряване на тонуса и кръвообращението, както и освобождаване от напрежението и стреса. Асаните в йогата способстват за правилно разтягане и тонизиране, стига да бъдат изпълнени по правилния начин. 

Болки в кръста, дископатия или стеноза - кога да търсим лекар?

Редовните посещения на басейн също водят до облекчаване на общото състояние. Плуването хармонизира тялото и движенията във водата спомагат за равномерно натоварване на мускулните групи.  Най-добре е да се заложи на комбинация от процедури и терапии, за да се открие оптималният вариант за здравословна активност. 

Иновативен подход с инверсна лежанка 

Този иновативен уред се оказва с изключително добър ефект върху тялото, най-вече при хора с оплаквания в областта на гръбначния стълб. Използването му е изключително лесно, а едно от най-големите предимства на уреда е, че може да се използва вкъщи. 

Лежанката е функционална за различни леки упражнения като принципът й на действие е да използва собствената тежест на човек. Така преодолявайки гравитацията върху органите се постига снижаване на напрежението между прешлените. 

Болките в гърба – за какви заболявания могат да са предвестник?

Уредът представлява стойка, която е подвижна и легнал върху нея човек може да накланя тялото си под различен ъгъл като това основно е 20, 40 или 60 градуса, както и да се застава с главата надолу. 

Върху самата лежанката може да се изпълняват и допълнителни упражнения за мускулите на крайниците и на корема. Инверсната лежанка е бърз и лесен начин за раздвижване, което доказано облекчава проблемите в кръста и гърба.

Как да намалим рисковете от заболявания на гръбнака ?

Повече движение, правилна стойка на стола и при вървене, добра физическа активност, балансиран режим на хранене са едни от задължителните условия за крепко здраве на гърба и на организма като цяло.

Болки в кръста, дископатия или стеноза - кога да търсим лекар?

Храненето при проблеми с гърба също има своята съществена роля, защото наднорменото тегло е определящ фактор за човешкото здраве. Повечкото килограми предразполагат към по-голямо натоварване на гърба и кръста, както и за появата на различни болести. Така че стават предпоставка за различни нездрави състояния. 

Болки в кръста, дископатия или стеноза - кога да търсим лекар?

В най-общия случай е препоръчително меню с по-малко въглехидрати, захар, мазнини или т.нар. бързи храни. На тяхно място трябва да преобладават пресните зеленчуци и плодове, храни с омега-3 мастни киселини и протеини за здрави кости. 

Киселото мляко, изварата, обезсоленото сирене също са неизменна част от дневния хранителен режим. Доста билки и подправки се препоръчват също при поява на болки в кръста – куркума, канела, джинджифил, розмарин, босилек, чесън, лют червен пипер, жълт кантарион. На трапезата е желателно да присъстват яйцата, чиа, булгур, елда, зехтин, мед. 

Хидратацията – ключ към доброто здраве

Не на последно място водата е от изключително голямо значение, както за здравето, така и при справяне с наднорменото тегло. Организмът трябва да е добре хидратиран, което означава да се приема достатъчно вода. 

Разбира се, тя е добре да бъде съобразена с индивидуалното тегло и здравен статус. Но класическото правило е – най-малко осем водни чаши на ден вода. Тя може да се съчетава със зелен чай или други билкови отвари. 

Важно е само да се знае, че соковете или други напитки не са заместител на препоръчителното количество вода. А тя може да е трапезна, минерална или филтрирана. 

Храните, които трябва да се избягват са :

 • тежките меса 
 • колбасите 
 • полуфабрикатите 
 • пакетираните десери 
 • чипсове 
 • пържено 
 • тестени изделия 
 • бялото брашно 
 • кристалната захар 
 • прекалена употреба на сол и пикантни подправки 
 • готови сосове 
 • газирани напитки 
 • сокове с изкуствени оцветители 
 • алкохол и други 

Поддържането на добро здравословно състояние се предопределя от :

 • здравословната почивка 
 • балансираното редуване на труд и почивка 
 • предпазване от резки и травматични ситуации 
 • достатъчно движение с подходящи упражнения вкъщи или спорт на открито, където е подходящо да се практикува плуване, колоездене, конна езда, продължително ходене (достатъчно е да се практикуват няколко пъти в седмицата за определено време).

При спазване на някои лесни правила за добър тонус, тялото ще е в добра форма и болките ще са в миналото.  

Снимки: Pixabay и Lejanki.bg

 

Инверсни лежанки