Упражнения за бременни | Lejanki.bg

Да чакаш дете е най-голямата радост на света, но това е и един доста тежък период в живота на жената, който е свързан с много промени, през които трябва да премине тялото ѝ, за да може да износи и роди живо и здраво дете.

 

Бременност и болки в кръста | Lejanki.bg

Първите месеци от бременността са белязани от сутрешното гадене и повръщане, после следват зачестяващите болки в гърба и кръста, наддаването на килограми, честото уриниране, безсънието и какво ли още не. От всички тези неразположения най-неприятни са болките в кръста.

Според проучване проведено в САЩ, между 50 и 80% от бременните жени страдат от болки в кръстната или тазовата област. Проучването показва още, че болките обикновено започват да се появяват между 5 – ия и осмия месец от бременността, но в някой случаи могат да се появят и по-рано (между осма и 12 – та седмица).

Преди да поговорим за връзката между бременността и болките в кръста трябва да разясним няколко неща:

  • Първо – Болките в областта на кръста, които жените изпитват по време на бременност не са опасни и след раждането отшумяват напълно. Затова, ако и вие очаквате дете, не бива да се стресирате допълнително – това е проблем, който придружава бременността, но само толкова.
  • Второ – Специалистите характеризират два типа болки – в лумбалната област (кръста) и в долната част на таза (опашната област), затова е добре, преди да предприемете действия относно справянето с тези болки да посетите специалист, който да ви насочи към подходящите начини за справяне за болките според техния вид.

Бременност и болки в кръста

Каква е причината болките в кръстната област да са съпътстващи бременността?

Увеличаване на теглото

При нормално протичаща, здрава бременност, жената обикновено наддава между 10 и 15 кг. С увеличаването на килограмите се увеличава и натоварването на гръбнака, който трябва да се справи с увеличаващото се тегло.

Освен това растящото бебе в утробата на майката повишава натиска върху кръвоносните съдове и върху нервите на таза и гръбнака, което води до появата на болки в кръста и гърба.

Промени в позата

С напредването на бременността и с увеличаването на коремчето, жената инстинктивно променя походката и позата си, за да успява да върши ежедневните си дейности.

Натоварването на повече мускулни групи обаче може да доведе до образуване на контрактури на ставите, което отново води до усилване на болките в кръстната област.

Промени на хормонално ниво

По време на бременността женското тяло започва да произвежда хормона релаксин, който помага на мускулите в тазовата област да се отпуснат. По този начин тялото на жената се подготвя за предстоящото раждане.

Този хормон е важен за безпроблемното раждане, но може да увеличи гъвкавостта на сухожилията, които поддържат гръбнака, което води до появата на известна нестабилност и болка.

Разширяването на матката

Разширяването на матката често причинява натиск върху седалищния нерв, причинявайки болка и затруднявайки придвижването.

Какво може да се предприеме за намаляване болките?

За съжаление, болките не могат да бъдат да бъдат избегнати напълно, но има някой превантивни мерки, които ако се вземат, могат да облекчат тежестта и да намалят честотата на появата им.

Упражнения за бременни | Lejanki.bg

Упражнения

Различните видове упражнения са един от най-добрите и ефективни начини за облекчаване на болките в кръста в периода на бременност. Разбира се, не всички упражнения са подходящи за изпълнение от бременни и преди да започнете да практикувате някакви упражнения в курс или в домашни условия е добре да бъде извършена консултация със специалисти. Но все пак…

Упражнения, които могат да ви помогнат

Упражнения на лежанки

Лежанките са силно препоръчвани и от физиотерапевти и от гинеколози, тъй като упражненията, които могат да се изпълняват на лежанки укрепват мускулите на гърба и кръста, раздвижват всяка част на тялото, без да натоварват излишно и без това стресирания от бременността организъм. Освен това упражненията на лежанки могат да се изпълняват в домашни условия, колкото и когато имате нужда.

Гимнастика

Изследване от 2005 година, публикувано в специализирано издание за гинекология показва, че жените, които са правили упражнения няколко пъти в седмицата (от 2 до 3 пъти) са подобрили състоянието си и са свели болките в гърба и кръста до минимум.

Няколко упражнения за разтягане, които ще ви помогнат:

  • застанете на „четири крака”. Стегнете мускулите, изпънете гърба и наведете глава към надолу към гърдите. Постойте минута – две в тази поза, след което се върнете в изходяща позиция. Повторете няколко пъти, без да се напрягате.
  • седнете на пода с кръстосани крака (доколкото ви е възможно). Поставете лявата си ръка на пода, а дясната вдигнете нагоре. Наклонете тялото си наляво, като държите дясната си ръка изправена.
    Постойте няколко минути в тази поза, след което се върнете в изходно положение. Сменете ръцете и направете упражнението отново, като накланяте тялото си в другата посока.

Масажи

Масажите отпускат напрежението в мускулите и облекчават болките, затова не се отказвайте от тях. Можете да посещавате специалист, а можете да помолите и любимия да ви масажира леко и внимателно.

Според проучване на американски институт в Маями, масажът, освен че облекчава болките, намалява и тревожността, стреса и депресията, причинени от хормоналните промени, които придружават бременността.

Бягане

Ако обичате да тичате за здраве, нищо не пречи да го правите и по време на бременността. Просто трябва да тичате спокойно и без големи натоварвания.

 

Пилатес и йога

Пилатеса и йогата също помагат за облекчаване на болките, така че можете да пробвате да посещавате веднъж седмично курсовете.

Плуване и упражнения във вода | Lejanki.bg

Плуване

Плуването укрепва мускулите на гърба и кръста и ще облекчи болките ви през последните месеци от бременността.

Дълги разходки

Дори и само да се разхождате из парка можете да намалите и облекчите болките, затова… разхождайте се колкото може повече и по-дълго.

Освен упражненията, които е добре да упражнявате по време на бременност и болки в кръста, можете да следвате ето тези съвети за облекчаване на състоянието си.

Поддържайте правилна поза

С напредването на бременността една много голяма част от жените (да не кажем всички) освен, че променят походката си променят и позата си, като инстинктивно извиват гръб назад, за да компенсират теглото на все по-големия си и тежък корем.

Тази поза обаче натоварва още повече мускулните групи на кръста и гърба и натоварва допълнително гръбначния стълб което, както споменахме малко по-горе, води до появата на силни болки в кръста. За да не се случва това, стойката ви трябва да е правилна.

Как да го направите?

Ако се налага да стоите по-продължително време в седнало положение, сложете удобна възглавница зад гърба си, или сядайте на мебели, които имат удобна подложка за гърба.

Използването на подложка за краката също ще ви е от полза и ще облекчи натоварването на гръбнака и кръста.

Много помага и възглавница поставена между краката, когато сте в легнало положение.

  • Сменете обувките – Дори и до сега да сте свикнали с ходенето на високи токчета, по време на бременност е добре да ги забравите за малко и да се спрете на удобни, ниски обувки.
  • Внимавайте с навеждането- Ако трябва да вземете нещо от пода, правете го винаги като свиете коленете. Така ще намалите напрежението в кръста (ако има кой да вдигне предметите помолете го, тъй като не е препоръчително вие да го правите).
  • Внимавайте и със ставането – За да станете от стола или леглото, използвайте мускулите на краката и бедрата, а не на кръста (както често се случва).

Ако работите в седнало положение зад бюро, задължително ставайте и се разхождайте на всеки 20 минути.