Моля, изберете продукт
Инверсна лежанка Ембер Инверсна лежанка Ембер
399.00 лв.

Дископатия

Дископатията е едно от често срещаните заболявания на нервната система. Също така тя е сред най-„популярните” заболявания, засягащи гръбначния стълб и мозък.

Обикновено се получават вследствие на физическо претоварване или повтарящи се микротравми, а понякога уврежданията се благоприятстват и заради вродени аномалии или гръбначни заболявания. При повечето случаи обаче проблемите се случват заради износването или преждевременното остаряване на елементите от структурата на гръбначния стълб.

Мъж с болки в кръста | Lejanki.bgКакво точно представлява дископатията?

Гръбначният стълб се състои от прешлени, които се разполагат един върху друг, като са разделени от междупрешленни дискове. Така се образува канал, в който се намира гръбначният мозък. Той, от своя страна, представлява сноп от нервни влакна, напускащи мозъка и предаващи сигналите му, с които се контролират всички части на тялото.

Влакната излизат от гръбнака там, където се разполагат междупрешленните дискове, които пък отговарят за намаляването на вибрациите при движение.

Дисковете имат твърда външна обвивка, наречена фиброзен пръстен. Когато той се износи, дискът губи своите амортисионни свойства и неговата височина намалява. Бъде ли притиснат прекалено от намиращите се около него прешлени, е възможно ядрото да изтласка пръстена и така да се образува издатина, която да притисне излизащия нерв.

Именно подобни увреждания, които се получават при междупрешленните дискове, съставляващи гръбначния стълб, се наричат дископатия.

Сецване в кръста по време на работа | Lejanki.bgКакви са причините за появата й?

Някои от главните причини за развиването на заболяването са до болка познати. Става въпрос за продължителното стоене в неправилна поза, наднорменото тегло, небалансираното хранене, неправилният двигателен режим, стресът, честите микротравми и др.

За изброените неща знаем, че са отговорни и за други здравословни проблеми. Казано иначе, ако избягваме споменатите предпоставки, което е напълно по силите ни, ще намалим значително не само шанса да развием дископатия, но и цял „букет” от други гръбначни заболявания.

За да бъдем още по-подробни, трябва да посочим като причина и дегенеративните изменения, които настъпват в т.нар. интервертебрални дискове.

Около 25 процента от хората до 40-годишна възраст показват високо ниво на такива изменения в една или повече зони, а при по-възрастните процентът е около 60. С течение на годините се получава дехидратиране на ядрото, а също така се стига до намаляване на нивото на протеогликаните.

Съответно типичната за ядрото еластична функция спада и то не може да се справи достатъчно ефективно със силите на натиск, които се оказват между прешлените. С възрастта намалява и дебелината на интервертебралния диск, което пък води до понижаването на височината на тялото.

Травми на гръбначния стълб, засягащи междупрешленните дискове и отслабващи функцията им, също са причина за появата на дископатия. В този случай се забелязват малки пукнатини, нарушаващи здравината на фиброзния пръстен. Това е предпоставка натискът, оказан върху част от пулпозното ядро да доведе до още по-сериозно разкъсване.

Откриване на болка в гърба и кръста | Lejanki.bgКакви са симптомите?

Те са разнообразни, като зависят от размера на дископатията и локализацията й. Ако междупрешленния диск не е успял да притисне нерв, е възможно всичко да се размине само с болежки в гърба. При притискане на нерв обаче се получава болка, слабост или изтръпване в тази област на тялото, за която „отговаря” съответния нерв.

Някои проявления на заболяването се характеризират с редица болки – в кръста, такива, излъчващи се към стъпалото, крака и седалището, както и усилващи се при смях, кашлица или подобно напъване.

Възможно е да се получи също така безчувственост и изтръпване на стъпалото и крака, мускулни спазми, сексуални разстройства, атрофия на мускули и др.

При други проявления на този вид гръбначни заболявания се получава шийна болка, както и болки в следните случаи: около раменната лопатка; излъчващи се към ръката, предмишницата и рамото, а по-рядко към гръдния кош, китката и пръстите; усилващи се при смях, кашлица и подобни действия; усилващи се при обръщане или накланяне на главата.

Симптоми са също спазми на шийните мускули и слабост на тези на ръката. В напреднал стадий пък има смущения в походката, намаляване на сетивността на долните крайници и като цяло тялото и др.

Признаци за дископатия са и различните по интензивност болки в зоната на интервертебралния диск, който е увреден, както и мускулните спазми или изтръпването в проблемния участък от гръбначния стълб.

Масаж и наместване - гръб | Lejanki.bg

Как се диагностицира?

Диагностицирането на гръбначното заболяване започва със среща със специалист и посещение в неговия кабинет.

Разговор с пациента

Първо се провежда устен разговор между пациент и лекар. Пациентът трябва да разкаже подробно кога са се появили болки в областта на кръста и гърба, колко чести и силни са те, кога най-често се появяват и за колко време отшумяват.

Трябва да разкаже на лекаря и дали работата му е свързана с физическо натоварване или вдигане на тежки предмети или работи на бюро и няма достатъчно голяма физическа активност. При първоначалния разговор, лекарят се нуждае и друга информация като:

 • Вид на болката – пациентът ще бъде помолен да опише каква точно е болката (слаба, средна или силна болка), нейното местоположение и при кои дейности я правят по-силна или по-поносима.
 • Медицинска история – предишни заболявания и болки в областта на гърба, предишни счупвания и травми, проблеми с телесното тегло, фамилна обремененост и други.

След получаване на първоначалната информация, специалистът извършва физически преглед за диагностициране на дисковата херния.

Физически преглед

Този преглед е от решаващо значение за определяне на диагнозата и включва:

 • Неврологична проверка – за да определи дали пациентът има неврологичен проблем, който може да е сред основните причини за появата на дисковата херния, лекарят обикновено търси признаци на загуба за усещане в долните крайници като слабост, болки и изтръпване. Пациентът може да бъде помолен да ходи нормално или с върха на пръстите си, да се накланя, докато усети болката в гърба или да направи някакви други тестове.
 • Преглед в областта, около която болката в кръста или гърба е най-силна

Този преглед се прави, тъй като доста често тъкмо там, където пациентът чувства силна кожата може да е зачервена и по-чувствителна на допир.

Тестове за диагностика на дископатия

Тези тестове или изследвания се извършват, ако специалистът не може да постави диагноза само на база физически преглед.

Основните видове изследвания, които се прилагат за диагностициране и лечение на дискова херния са:

 • КТ (Компютърно – томографско изследване) – чрез това изследване могат да бъдат локализирани стеснения на гръбначния канал причинени от дисковата херния, да се види състоянието на междупрешленните дискове, да се установят прешленни дислокации и други. Изследването се извършва като се прави серия от рентгенови изображения, които след това се комбинират в компютърно изображение, за да се създаде точно изображение на гръбначния стълб и структурите около него.
 • Миелограма – при миелограмата в гръбначния канал на пациента се вкарва контрастна течност, след което се прави рентгенова снимка. Чрез това изследване лекарят може да потвърди наличието и местоположението на дископатията, дали има засегнат междупрешленен диск,  кои нерви са засегнати и т. н.
 • ЯМР (Ядрено – магнитен резонанс) – при ЯМР се използват радиовълни и силни магнитни вълни, чрез които се създава триизмерно изображение на вътрешната структура на тялото. Този тест се използва, за да се види състоянието на интервербалните дискове, дали има разкъсвания на фиброзния пръстен, да се установи дали има дегенерация на два прешлена и т. н.

 EMG (Електромиограма) – чрез електромиограма се измерват мускулните импулси по протежение на нервните коренчета, периферните нерви и мускулната тъкан. Този тест за диагностика се извършва като под кожата на пациента се вкарва иглен електрод, който тества свиването и отпускането на мускулите.

Какво е лечението?

Лечението на дископатия се назначава в зависимост от степента на заболяването. По-голямата част от пациентите с това гръбначно заболяване не се нуждаят от операция. Болките, които са в лека до умерена степен, се контролират с противовъзпалителни нестероидни средства и миорелаксанти.

Кинезитерапията е важен и често ползван метод за лечение на дискова херния и болката в гърба. Тя се назначава от специалист и една от основните й цели е да заякнат мускулите, поддържащи гръбначния стълб.

Съществуват и редица терапевтични методи, които имат положителен ефект при лечение на дископатия. Такава например е озонотерапията. При нея се правят инжекции, които са мускулни и се поставят край гръбначните прешлени.

Озонът предизвиква оксидация на муко-полизахаридните структури, съставящи ядрото на междупрешленния диск. Така метаболизмът в проблемната област се подобрява, размерите на диска намаляват, а с това се понижават и болките.

Балнеолечението също се използва често. В този случай обикновено се извършва разтягане, наречено водна екстензия. При него се ползват тежести, които се поставят на главата и кръста.

За лечение на дископатия служи и комплексната терапия, която включва много компоненти. Сред тях са тракцията (разтягане с уред, разработен специално за лечение на заболяването), мануалната терапия (масаж, целящ да се отпуснат напрегнатите мускули), хирудотерапията (лечение с пиявици), лечебната гимнастика, както и третирането с карипазим (специален препарат, ползван предимно при по-тежките форми на заболяването).

В Западна Европа и САЩ е популярен и т.нар. „метод на Маккензи” – лечебна гимнастика, разработена през 1960 г. Според автора, с помощта на редица упражнения разстоянието между прешлените може да се увеличи така, че дисковете да имат възможност да се приберат.

Разбира се, хирургическата операция също е опция. Тя е подходяща за хората, при които симптомите не изчезват или се засилват въпреки вече пробваните други методи за лечение. В случаите, когато се налага оперативно лечение  се набляга на минимално инвазивни методи като озонова нуклеолиза, адхезиолиза, перкутанна нуклеотомия и др. Ако и това няма нужния ефект, вече се прибягва до класическата отворена хирургия.

Много е важно да отбележим, че правилната физическа активност може да има голям положителен ефект за излекуването от дископатия. Ако практикувате подходящите упражнения и раздвижвате тялото си редовно, то не след дълго ще усетите хубавата промяна.

Нормално е да смятате, че с пълна почивка и куп медикаменти лечебният ефект ще е по-голям, но всъщност колкото повече се залежавате, толкова и проблемът ще става по-сериозен. Затова няма да сте в грешка, ако започнете да се раздвижвате активно, като ползвате например инверсни лежанки.

 • Болки в кръста, дископатия или стеноза – кога да търсим лекар? - Има състояния, при които болките в кръста не са за подценяване и посещението при лекар е задължително. Не бива да се неглижират хроничните проблеми с гърба, нетипичните изтръпвания или скованост на крайниците.  Макар и да може причината да е тежък физически труд или травма, нерядко подобна симптоматика е признак за сериозна повреда, която се установява единствено… Прочети повече
 • Ранна превенция на дископатия, дискова херния, стеноза и болки в гърба Ранна превенция на дископатия, дискова херния, стеноза и болки в гърба - Болките в гърба и кръста не са нещо необичайно, но не са и за подценяване. Все по-честото стоене пред компютъра, масовото обездвижване, наднорменото тегло, липсата на спортна активност са само част от предпоставките, които водят до заболявания като дископатия, дискова херния и стеноза.  Общото между тях е, че все са болести на гръбнака. Понякога те… Прочети повече
 • Може ли дископатията да се превърне в хронична? - Дископатията е заболяване на нервната система, от което страдат доста хора особено след определена възраст. Причините за появата й може да са различни, но най-често се касае за физическо натоварване или травми, които водят до гръбначни заболявания. А понякога просто годините си оказват своето влияние и тогава се говори за износване на гръбначния стълб. От… Прочети повече
 • Помага ли акупунктурата при дископатия? Помага ли акупунктурата при дископатия? - Акупунктурата помага за преодоляване на всяко заболяване, твърдят в Китай – родината на древния метод на лечение с хилядолетна история. На Запад терапията навлиза едва през 18 век, но затова пък в последните десетилетия успешно се прилага в съвременнатамедицина от цял свят.  Що е акупунктура и какво /не/знаем за нейното приложение? Аĸyпyнĸтypa, от лaтинcĸи eзиĸ… Прочети повече
 • Билки, инверсни лежанки и дископатия - Инверсните лежанки са уреди за здравна грижа, които лекуват организма натурално. Те помагат на гръбнака ни да се изправи и да заеме в най-естествената позиция за него. Когато се обърнем с главата почти право надолу на лежанката, ние имаме пълния съпорт за тялото, който ни е необходим, за да не паднем, затова няма нужда да… Прочети повече
 • Съвети за самолечение при дископатия Съвети за самолечение при дископатия - Още в началото трябва да ви предупредим, че когато става въпрос за самолечение на дегенеративни дискови заболявания, преди всичко думата трябва да има вашият лекар. Тъй като това е особено важно, не се учудвайте, че понататък още няколко пъти ще ви повторим този съвет. Личният ви лекар е човекът, който ще ви насърчи да опитате… Прочети повече
 • Възможни усложнения вследствие на дископатия Възможни усложнения вследствие на дископатия - Дископатията е прогресивно заболяване, при което един или повече междупрешленни дискове претърпяват изменения и губят своята сила и еластичност. Въпреки, че наричаме тези дегенеративни изменения болест, дисковата херния по-скоро е състояние, което се проявява с напредването на възрастта и доста по-рядко вследствие на травми или генетична обремененост.   Какво представлява дископатията? Гръбнака е съставен от… Прочети повече
 • Можем ли да се предпазим от дископатия? Можем ли да се предпазим от дископатия? - Дегенеративната дискова болест или дископатия е процес, свързан с възрастта. Проблемите започват в гръбначния стълб, при който амортизиращата възглавница, разположена между съседните гръбначни прешлени (кости), се влошава. Обикновено дископатията е първото събитие в каскадата от промени, които могат да доведат до артрит и възможни усложнения, като спинална стеноза например. Почти всеки развива поне няколко дегенеративни… Прочети повече
 • Йога асани, лежанки и дископатия Йога асани, лежанки и дископатия - При болки в кръста и гърба, причинени от притискането и възпалението на нервите в гръбначния стълб, едно от първите неща, които ни съветват медицинските лица, е да престанем със спорта. В по-леки случаи се налага да не посещаваме фитнеса и площадката поне за няколко седмици. В зависимост от сериозността на травмата, някои лекари се налага… Прочети повече
 • bolki-v-gurba Могат ли инжекциите да предотвратят операцията от дископатия? - Когато се диагностицира дископатия – позната още като дегенеративна дискова болест (DDD), едно от първите неща, които много пациенти питат, е: „Ще ми е нужна ли операция, за да си реша проблема?“ За повечето хора отговорът е „не“. Всъщност трябва да имате доста сериозни симптоми, за да препоръча лекарят ви операция. Дегенеративната дискова болест е… Прочети повече
 • Кога спира болката от дископатия? Кога спира болката от дископатия? - Какво причинява болка при дископатия? Дегенериращият гръбначен диск не винаги води до болка. Тъй като самият диск има много малко нервни окончания, болката обикновено се появява, когато дегенериращият диск засяга други структури в гръбначния стълб, като мускули и стави.   Болката, свързана с дегенеративна дискова болест, дископатия, обикновено произтича от два основни фактора: Възпаление. Възпалителни… Прочети повече
 • лежанка Могат ли да помогнат лежанките след оперативно лечение на дископатия или стеноза? - Инверсната лежанка е уред, който използва гравитацията, за да освобождава натиска и напрежението в гръбначния стълб. При ползването й, главата се поставя по-ниско от нивото на краката. Така лежанката декомпресира гръбнака и това помага за освобождаване на напрежението и облекчава болката в прешлените. Има различни видове инверсни лежанки. Някои притежават функции за масаж и затопляне.… Прочети повече
 • Дископатия на костите на врата Какво представлява дископатията на врата? - Дископатията е увреждане на еластичните дискове, разположени между прешлените на гръбнака. Заболяването може да засегне и трите зони на гръбначния стълб - шийната, гръдната и поясната. Прочети повече
 • Лечение на дископатия с алое Дископатията и лечението с билки – възможно ли е? - Много често проблемите с гръбначния стълб започват с лека болка в седалищната област, с прекомерно напрежение на мускулите в раменете и шията или болезнени усещания между лопатките.  Случва се тези признаци да изчезнат сами, но най-често симптомите се влошават и болката започва да преминава в крайниците, придружена от скованост, спазми или изтръпване.  Това са най-честите… Прочети повече
 • Болки в колената и ставите Защо имаме болки в краката при дископатия? - Защо дископатията в едни случаи засяга краката, а в други-ръцете Дископатията е заболяване, свързано с гръбначния стълб и по-точно с междупрешленните дискове. То може да се появи във всяка зона на гръбнака. Развитието му без лечение води до мъчителни болки и "сковаване" на определени зони по протежение на гърба, силна болезненост и обездвижване на ръце… Прочети повече
 • Откриване на болка в гърба и кръста | Lejanki.bg Какви са първоначалните симптоми на дископатията и защо се появяват? - Какво е дископатията Дископатията е заболяване, свързано с гръбначните дискове, които функционират като "ресори" между прешлените. За тази си омекотителна функция дисковете се състоят от меко ядро и твърд защитен пръстен. Патологичните им изменения се появяват най-често в зоната на кръста, където е най-голямото натоварване. Следващата гръбначна област по честота на дископатията е шийната. Заболяването… Прочети повече
 • Инжекции дископатия - част 2 | Lejanki.bg Инжекция за дископатия – част II - Дисковата херния е заболяване, от което страда много голяма част от населението на света. Факторите, които могат да доведат до появата на дископатия да бъдат изключително много и още по-лошото е, че никой не е предпазен от появата на това заболяване. Затова и невролози, ортопеди и физиотерапевти съветват при появата на първите симптоми да се… Прочети повече
 • Домашни упражнения дископатия | Lejanki.bg Упражнения за дископатия - Дископатията или дисковата херния е едно от заболяванията, от които страда все по-голяма част от населението на планетата. Ако преди години от дискова херния са страдали най-често хора на средна и над средната възраст, днес от проблеми с междупрешленните дискове страдат и хора под 25 годишна възраст. Причините за появата на дископатия могат да бъдат… Прочети повече
 • Инжекция за дископатия | Lejanki.bg Инжекция за дископатия – част I - Дископатията е заболяване, при което външния пръстен на междупрешленните дискове на гръбнака се разкъсва, а меката централна част се деформира и се „настанява” в гръбначномозъчния канал притискайки структурите, които се намират в него. Иначе казано, деформират ли се междупрешленните дискове, това не само причинява доста силни болки, но и ако заболяването не се лекува това… Прочети повече
 • Колани при дископатия - Инверсни лежанки Колани за дископатия - Работният ни ден преминава седнали зад компютъра, след работа сядаме зад волана, за да се приберем у дома, а там, първото, което правим е да поседнем отново или да полегнем, за да отморим от натоварения работен ден. Обездвижваме се все повече, заемаме неправилна стойка, докато вършим ежедневните си дейности и дори не се замисляме как… Прочети повече
 • Упражнения за дископатия Лекарства за дископатия - Говорим за дискова херния (дископатия) тогава, когато има на лице болезнено патологично състояние, засягащо гръбначния стълб, характеризиращо се със загуба на желатинов материал от пулверизираното ядро на междупрешленните дискове. Тази загуба се получава в резултат от разрушаването на влакната, които обграждат сърцевината, която представлява външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове. Сред най-честите причини за появата… Прочети повече
 • 1 Дископатия и лечение - Болка в гърба и болка в кръста – често тя е причинена от Дископатия. По-надолу ще разгледаме методите за лечение на Дископатия. Гръбначният стълб е формиран от прешлени, които помежду си имат порести и малки по размери интервертебрални дискове. Те образуват фиброхрущялна става, която позволява слабо по обем движение между отделните прешлени тела, играе и… Прочети повече

Инверсни лежанки