Моля, изберете продукт
Инверсна лежанка Ембер Инверсна лежанка Ембер
Поръчка на инверсна лежанка Тийтър EP 950 Инверсна лежанка Тийтър

Дископатия

Дископатията е едно от често срещаните заболявания на нервната система. Също така тя е сред най-„популярните” заболявания, засягащи гръбначните стълб и мозък.

Обикновено се получават вследствие на физическо претоварване или повтарящи се микротравми, а понякога уврежданията се благоприятстват и заради вродени аномалии. При повечето случаи обаче проблемите се случват заради износването или преждевременното остаряване на елементите от структурата на гръбначния стълб.

Мъж с болки в кръста | Lejanki.bgКакво точно представлява дископатията?

Гръбначният стълб се състои от прешлени, които се разполагат един върху друг, като са разделени от междупрешленни дискове. Така се образува канал, в който се намира гръбначният мозък. Той, от своя страна, представлява сноп от нервни влакна, напускащи мозъка и предаващи сигналите му, с които се контролират всички части на тялото.

Влакната излизат от гръбнака там, където се разполагат междупрешленните дискове, които пък отговарят за намаляването на вибрациите при движение.

Дисковете имат твърда външна обвивка, наречена фиброзен пръстен. Когато той се износи, дискът губи своите амортисионни свойства и неговата височина намалява. Бъде ли притиснат прекалено от намиращите се около него прешлени, е възможно ядрото да изтласка пръстена и така да се образува издатина, която да притисне излизащия нерв.

Именно подобни увреждания, които се получават при междупрешленните дискове, съставляващи гръбначния стълб, се наричат дископатия.

Сецване в кръста по време на работа | Lejanki.bgКакви са причините за появата й?

Някои от главните причини за развиването на заболяването са до болка познати. Става въпрос за продължителното стоене в неправилна поза, наднорменото тегло, небалансираното хранене, неправилният двигателен режим, стресът, честите микротравми и др.

За изброените неща знаем, че са отговорни и за други здравословни проблеми. Казано иначе, ако избягваме споменатите предпоставки, което е напълно по силите ни, ще намалим значително не само шанса да развием дископатия, но и цял „букет” от други заболявания.

За да бъдем още по-подробни, трябва да посочим като причина и дегенеративните изменения, които настъпват в т.нар. интервертебрални дискове.

Около 25 процента от хората до 40-годишна възраст показват високо ниво на такива изменения в една или повече зони, а при по-възрастните процентът е около 60. С течение на годините се получава дехидратиране на ядрото, а също така се стига до намаляване на нивото на протеогликаните.

Съответно типичната за ядрото еластична функция спада и то не може да се справи достатъчно ефективно със силите на натиск, които се оказват между прешлените. С възрастта намалява и дебелината на интервертебралния диск, което пък води до понижаването на височината на тялото.

Травми на гръбначния стълб, засягащи междупрешленните дискове и отслабващи функцията им, също са причина за появата на дископатия. В този случай се забелязват малки пукнатини, нарушаващи здравината на фиброзния пръстен. Това е предпоставка натискът, оказан върху ядрото, да доведе до още по-сериозно разкъсване.

Откриване на болка в гърба и кръста | Lejanki.bgКакви са симптомите?

Те са разнообразни, като зависят от размера на дископатията и локализацията й. Ако дискът не е успял да притисне нерв, е възможно всичко да се размине с болежки в гърба. При притискане на нерв се получава болка, слабост или изтръпване в тази област на тялото, за която „отговаря” съответния нерв.

Някои проявления на заболяването се характеризират с редица болки – в кръста, такива, излъчващи се към стъпалото, крака и седалището, както и усилващи се при смях, кашлица или подобно напъване.

Възможно е да се получи също така безчувственост и изтръпване на стъпалото и крака, мускулни спазми, сексуални разстройства, атрофия на мускули и др.

При други проявления на заболяването се получава шийна болка, както и болки в следните случаи: около раменната лопатка; излъчващи се към ръката, предмишницата и рамото, а по-рядко към гръдния кош, китката и пръстите; усилващи се при смях, кашлица и подобни действия; усилващи се при обръщане или накланяне на главата.

Симптоми са също спазми на шийните мускули и слабост на тези на ръката. В напреднал стадий пък има смущения в подходката, намаляване на сетивността на долните крайници и като цяло тялото и др.

Признаци за дископатия са и различните по интензивност болки в зоната на интервертебралния диск, който е увреден, както и мускулните спазми или изтръпването в проблемния участък от гръбначния стълб.

Масаж и наместване - гръб | Lejanki.bgКакво е лечението?

По-голямата част от пациентите с това заболяване не се нуждаят от операция. Болките, които са в лека до умерена степен, се контролират с противовъзпалителни нестероидни средства и миорелаксанти.

Кинезитерапията е важен и често ползван метод за лечение. Тя се назначава от специалист и една от основните й цели е да заякнат мускулите, поддържащи гръбначния стълб.

Съществуват и редица терапевтични методи, които имат положителен ефект над тялото при дископатия. Такава например е озонотерапията. При нея се правят инжекции, които са мускулни и се поставят край гръбначните прешлени. Озонът предизвиква оксидация на муко-полизахаридните структури, съставящи ядрото на диска. Така метаболизмът в проблемната област се подобрява, размерите на диска намаляват, а с това се понижават и болките.

Балнеолечението също се използва често. В този случай обикновено се извършва разтягане, наречено водна екстензия. При него се ползват тежести, които се поставят на главата и кръста.

За лечение служи и комплексната терапия, която включва много компоненти. Сред тях са тракцията (разтягане с уред, разработен специално за лечение на заболяването), мануалната терапия (масаж, целящ да се отпуснат напрегнатите мускули), хирудотерапията (лечение с пиявици), лечебната гимнастика, както и третирането с карипазим (специален препарат, ползван предимно при по-тежките форми на заболяването).

В Западна Европа и САЩ е популярен и т.нар. „метод на Маккензи” – лечебна гимнастика, разработена през 1960 г. Според автора, с помощта на редица упражнения разстоянието между прешлените може да се увеличи така, че дисковете да имат възможност да се приберат.

Разбира се, хирургическата операция също е опция. Тя е подходяща за хората, при които симптомите не изчезват или се засилват въпреки вече пробваните други методи за лечение. В такъв случай се набляга на минимално инвазивни методи като озонова нуклеолиза, адхезиолиза, перкутанна нуклеотомия и др. Ако и това няма нужния ефект, вече се прибягва до класическата отворена хирургия.

Много е важно да отбележим, че правилната физическа активност може да има голям положителен ефект за излекуването от дископатия. Ако практикувате подходящите упражнения и раздвижвате тялото си редовно, то не след дълго ще усетите хубавата промяна.

Нормално е да смятате, че с пълна почивка и куп медикаменти лечебният ефект ще е по-голям, но всъщност колкото повече се залежавате, толкова и проблемът ще става по-сериозен. Затова няма да сте в грешка, ако започнете да се раздвижвате активно, като ползвате например инверсни лежанки.

  • Кога спира болката от дископатия? Кога спира болката от дископатия? - Какво причинява болка при дископатия? Дегенериращият гръбначен диск не винаги води до болка. Тъй като самият диск има много малко нервни окончания, болката обикновено се появява, когато дегенериращият диск засяга други структури в гръбначния стълб, като мускули и стави.   Болката, свързана с дегенеративна дискова болест, дископатия, обикновено произтича от два основни фактора: Възпаление. Възпалителни… Прочети повече
  • лежанка Могат ли да помогнат лежанките след оперативно лечение на дископатия или стеноза? - Инверсната лежанка е уред, който използва гравитацията, за да освобождава натиска и напрежението в гръбначния стълб. При ползването й, главата се поставя по-ниско от нивото на краката. Така лежанката декомпресира гръбнака и това помага за освобождаване на напрежението и облекчава болката в прешлените. Има различни видове инверсни лежанки. Някои притежават функции за масаж и затопляне.… Прочети повече
  • Дископатия на костите на врата Какво представлява дископатията на врата? - Дископатията е увреждане на еластичните дискове, разположени между прешлените на гръбнака. Заболяването може да засегне и трите зони на гръбначния стълб - шийната, гръдната и поясната. Прочети повече
  • Лечение на дископатия с алое Дископатията и лечението с билки – възможно ли е? - Много често проблемите с гръбначния стълб започват с лека болка в седалищната област, с прекомерно напрежение на мускулите в раменете и шията или болезнени усещания между лопатките.  Случва се тези признаци да изчезнат сами, но най-често симптомите се влошават и болката започва да преминава в крайниците, придружена от скованост, спазми или изтръпване.  Това са най-честите… Прочети повече
  • Болки в колената и ставите Защо имаме болки в краката при дископатия? - Защо дископатията в едни случаи засяга краката, а в други-ръцете Дископатията е заболяване, свързано с гръбначния стълб и по-точно с междупрешленните дискове. То може да се появи във всяка зона на гръбнака. Развитието му без лечение води до мъчителни болки и "сковаване" на определени зони по протежение на гърба, силна болезненост и обездвижване на ръце… Прочети повече
  • Откриване на болка в гърба и кръста | Lejanki.bg Какви са първоначалните симптоми на дископатията и защо се появяват? - Какво е дископатията Дископатията е заболяване, свързано с гръбначните дискове, които функционират като "ресори" между прешлените. За тази си омекотителна функция дисковете се състоят от меко ядро и твърд защитен пръстен. Патологичните им изменения се появяват най-често в зоната на кръста, където е най-голямото натоварване. Следващата гръбначна област по честота на дископатията е шийната. Заболяването… Прочети повече
  • Инжекции дископатия - част 2 | Lejanki.bg Инжекция за дископатия – част II - Дисковата херния е заболяване, от което страда много голяма част от населението на света. Факторите, които могат да доведат до появата на дископатия да бъдат изключително много и още по-лошото е, че никой не е предпазен от появата на това заболяване. Затова и невролози, ортопеди и физиотерапевти съветват при появата на първите симптоми да се… Прочети повече
  • Домашни упражнения дископатия | Lejanki.bg Упражнения за дископатия - Дископатията или дисковата херния е едно от заболяванията, от които страда все по-голяма част от населението на планетата. Ако преди години от дискова херния са страдали най-често хора на средна и над средната възраст, днес от проблеми с междупрешленните дискове страдат и хора под 25 годишна възраст. Причините за появата на дископатия могат да бъдат… Прочети повече
  • Инжекция за дископатия | Lejanki.bg Инжекция за дископатия – част I - Дископатията е заболяване, при което външния пръстен на междупрешленните дискове на гръбнака се разкъсва, а меката централна част се деформира и се „настанява” в гръбначномозъчния канал притискайки структурите, които се намират в него. Иначе казано, деформират ли се междупрешленните дискове, това не само причинява доста силни болки, но и ако заболяването не се лекува това… Прочети повече
  • Колани при дископатия - Инверсни лежанки Колани за дископатия - Работният ни ден преминава седнали зад компютъра, след работа сядаме зад волана, за да се приберем у дома, а там, първото, което правим е да поседнем отново или да полегнем, за да отморим от натоварения работен ден. Обездвижваме се все повече, заемаме неправилна стойка, докато вършим ежедневните си дейности и дори не се замисляме как… Прочети повече

Lejanki.bg