Кога спира болката от дископатия?

Какво причинява болка при дископатия?

Дегенериращият гръбначен диск не винаги води до болка. Тъй като самият диск има много малко нервни окончания, болката обикновено се появява, когато дегенериращият диск засяга други структури в гръбначния стълб, като мускули и стави.

 

Болката, свързана с дегенеративна дискова болест, дископатия, обикновено произтича от два основни фактора:

  • Възпаление. Възпалителни протеини от вътрешността на дисковото пространство изтичат, докато дискът се дегенерира, причинявайки подуване в околните гръбначни структури. Това възпаление може да доведе до мускулно напрежение, мускулни спазми и чувствителост в гърба или шията.
    Ако нервно окончание се възпали, болката и изтръпването може да се усети в ръката и рамото (наречена цервикална радикулопатия в случаите на дегенерация на шийния диск), в бедрата или крака (наричана лумбална радикулопатия, в случаите на дегенерация на лумбалния диск)
  • Ненормална микростабилност. Външният слой на диска (фиброзата на анулите) дегенерира, което води до малки, неестествени движения между прешлените. Тези микродвижения могат да причинят напрежение и дразнене в околните мускули, стави и / или на нервните окончания, тъй като гръбначният сегмент става прогресивно по-нестабилен, причинявайки периодични епизоди на по-силна болка

Какво се случва в гръбначния стълб по време на дегенерация на диска?

Кога спира болката от дископатия?

Дегенеративната дискова болест засяга предимно гръбначния диск, но най-вероятно може да засегне и други части на гръбначния стълб. Следните точки най-добре обясняват понятието болезнен диск:

  • Хрущялна ерозия на крайната плоча. Подобно на другите стави в тялото, всеки гръбначен сегмент е става, която има хрущял в него. Между гръбначния диск и всяко тяло на прешлените е разположен слой от хрущял, известен като крайна плоча.Крайният плот на гръбначния диск действа като врата за кислород и хранителни вещества, влизащи и напускащи диска. С износването на диска, крайната плоча започва да ерозира и с това потокът на хранителни вещества намалява, което може да ускори дегенерацията на диска. С преминаването на диска през този процес дисковото пространство се свива
  • Свиване на дисковото пространство. С дегенерацията на диска дисковото пространство се свива и излишно натоварва околните мускули, които поддържат гръбначния стълб и скъсяват пространството между прешлените, което води до допълнително микродвижение и гръбначна нестабилност

 

Тези процеси обикновено протичат постепенно. Ерозията на крайната плоча и свиването на дисковото пространство могат да доведат до нестабилност на гръбначния стълб, напрежение в околните мускули, както и локални болки в нервните окончания.

 

Когато цервикалният диск започне да губи хидратация и започне да се наблюзава втвърдяване, има няколко начина, по които може да се развие болка във врата и свързаните с нея симптоми. Ето най-често срещаните.

Болка от дегенериращ диск

Повечето хора, които имат разкъсване на диска, не изпитват болка от него. Точната причина е неизвестна, но повечето експерти казват, че тя зависи от чувствителността в диска, която се различава при всеки човек.

Например, при някои хора нервите естествено отиват по-дълбоко в диска и от това получават силна болка. Докато  други хора просто може да са по-издръжливи на болка.

Когато дегенериращият диск причинява болка във врата, това вероятно се дължи на някоя от от следните причини:

  • Дискогенна болка. Тази болка се проявява в самия диск и може да варира от лека до тежка. Гелообразната вътрешност на диска, наречена нуклеус пулпос, съдържа протеини, които могат да причинят болезнено възпаление, ако влязат в контакт с нерви, разположени във външния слой на диска

При здрав цервикален диск, при възрастни хора, нервите проникват само в едната третина от защитния външен слой на диска, наречен анулъс фибросус. Ако обаче външният слой на диска се разкъса, нервите може да започнат да растат по-дълбоко в диска, при   опи да се лекуват. Меката вътрешна част на диска може да изтече във външните пръстени и да влезе в контакт с малките нерви, което може да бъде болезнено. Някои изследвания показват, че нервите нарастват дори до центъра на нуклеусовия пулпоз в болезнен диск, преминал през значителна дегенерация.

  • Нестабилност на микро движението. Когато твърдият външен слой на диска се износи и вече не осигурява адекватна стабилност и не абсорбира шока от различни движения, прешлените над и под диска може да започнат да се движат повече от обикновено и околните мускули може да получат болезнени спазми в опит да ограничат това необичайно движение.

 

Болката от дегенериращ диск може да варира от тъпа до нещо толкова силно, че да ограничи нормални движения и ежеднивни дейности. В повечето случаи болката ще отшуми в рамките на няколко седмици или месеци, тъй като химическото възпаление на дисковия материал започва да отшумява и / или дискът се стабилизира в ново стабилно положение.

 

Целите на лечението на дегенеративни дискови заболявания са да се намали основната болка и да се предотврати максимално появата на нова. Повечето случаи на дегенеративна дискова болка се успокоява чрез:

 

  • комбинация от методи за управление на болката
  • упражнения / т.н.  физическа терапия/
  • промяна в начина на живот

Управление на болката

Основен фокус на управление на болката е да се подобри мобилността и тя да се намали така, че ежедневните дейности и рехабилитационните упражнения да бъдат по-поносими. Болката от дегенерирания диск обикновено се приписва на нестабилност, мускулно напрежение и възпаление, затова тези причини трябва да се отстранят.

 

Някои методи за управление на болката са практики за самолечение. Те включват:

Кога спира болката от дископатия?

  • Лед или студено третиране. Прилагането на лед върху болезнената област на гръбначния стълб може да облекчи болката чрез намаляване на възпалението, което може да стане с упражнения или някакви по-силови занимания
  • Топлинна терапия. Използването на топла вана или друг източник на топлина може да отпусне околните мускули и да намали напрежението и спазмите
  • Медикаменти за болка. Лекарствата за болкабез рецепта помагат в две основни категории – обезболяващи, като ацетаминофен, и противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен, аспирин и напроксен. Тези лекарства обикновено се препоръчват при хронична болка, от умерена до ниска.При епизоди на силна болка може да се препоръчат обезболяващи лекарства, като мускулни релаксанти и други болкоуспокояващи. Медикаментите против болка обикновено се предписват за кратко време, тъй като те могат да бъдат силно пристрастяващи

Кога спира болката от дископатия?

  • TENS апарати. TENS апарата (Транскутанна електрическа стимулация на нерв) е малко устройство, което изпраща електрически импулси през тялото, които пречат, или минимизират сигналите на болка. TENS апаратът предава сигналите директно върху кожата. Той се свързва чрез проводници с електродни подложки, поставени върху кожата, както и дистанционно, осигуряващо диапазон от честота за различни нива на болка

Другите методи за управление на болката трябва да се прилагат от квалифициран медицински специалист, като например:

  • Ръчна манипулация. Специалист по хиропрактика или гръбначен стълб може ръчно да регулира гръбначните структури, за да облекчи мускулното напрежение, да премахне натиска от нервен корен и да облекчи напрежението в ставите.Ръчната манипулация може да осигури временно облекчение на болката и да подобри подвижността на тялото. Това за някои пациенти е толкова ефективно, колкото и болкоуспокояващите лекарства
  • Епидурални инжекции. Стероид, инжектиран около защитния външен слой на гръбначния стълб, може временно да облекчи болката, което да подобри мобилността. Инжекционното лечение може да се препоръча преди програма за физическа терапия, така че упражненията й да могат ефективно да бъдат завършени с минимално неразположение.

В много случаи е необходимо да се премине през т.н. „опит и грешка“, за да се намери вида лечение, който действа най-добре.

Физическа терапия

С тази терапия се цели да се помогне на гръбначния стълб да се укрепи, с което да се предотврати появата на нова болка. Програмата за дегенеративна дискова болка обикновено съдържа следното:

Кога спира болката от дископатия?

  • Разтягащи упражнения. Те обикновено се препоръчват за намаляване на болката в гръбнака и подобряване силата на мускулите му.
  • Укрепващи упражнения. Укрепването на мускулите ще даде възможност по-добре да се поддръжа шийния и лумбалния гръбначен стълб и допълнително да подкрепи дегенериращ гръбначен сегмент, което ще намали болката в гръбнака и нестабилността му.
  • Аеробни упражнения. Редовните аеробни упражнения са важна част за поддържане на здрава циркулация и активност на ставите и мускулите. Те повишават сърдечната честота, увеличават притока на хранителни вещества и кислород в цялото тяло, включително към гръбначните структури.

Допълнителната полза от тези упражнения е, че те помогат за намаляване на болката по естествен начин, тъй като се освобождават ендорфини, които служат като естествено обезболяващо средство на тялото.

Най-добре е упражненията да се правят:

 

  • в контролирана обстановка
  • под ръководството на физиотерапевт, хиропрактик или друг подходящо обучен медицински специалист

 

Промяна на начина на живот

Малки, но смислени житейски промени, в комбинация с ежедневните  процедуримогат да помогнат за подобряване на цялостното ви здраве, което от своя страна да подобри състоянието на гръбначния стълб и мускулите ви.

 

Някои примери включват:

Кога спира болката от дископатия?

  • Избягвайте никотин, както пушене, така и стоене в стая с пушачи
  • Избягвайте алкохол
  • Пийте много вода
  • Включете повече движения в ежедневието си и избягвайте да стоите в една и съща поза дълго време. (Ето един пример: изправете се, протегнете се и после си дайте една малка разходка. Правето това на всеки 20-30 минути.)
  • Използвайте ергономични мебели за поддръжка на гръбначния си стълб, като ергономични столове за бюро, стоящо бюро или специални възглавници за шията

 

Фокусът на тази част от лечението е да се предоставят достатъчно образователни ресурси, които да помогнат на пациента да развие един по-здравословен начин на живот, който да сведе до минимум стреса върху гръбначните структури на тялото му.

След като нямаме възможност да променим настоящия ритъм на живот, нека поне се опитаме да променим нещо, което зависи изцяло от нас, като не забравяме, че ние сме тези, които имат най-добра ползаот това.