Болкоуспокояващи лекарства при болка в кръста | Lejanki.bg

Ако поне веднъж сте изпитвали болки в лумбалната област, то тогава сте си задавали и въпроса дали ако изтичате до аптеката и закупите „нещо за кръста”, болката ще спре.

Истината е, че няма да откриете вълшебното хапче, което да накара болките в гърба да изчезнат, а ще трябва първо да разберете какво причинява тези болки. За целта ще се наложи да посетите специалист, който да извърши изследвания, за да установи дали болката ви е просто от натоварване или неудобна поза или страдате от заболявания като дискова херния, ишиас, лумбаго, стеноза.

Към приема на лекарства за облекчаване на болките в лумбалната област трябва да се подходи много внимателно и единствено след консултация със специалист.

Болкоуспокояващи лекарства при болка в кръста | Lejanki.bg

Видове лекарства, които се използват за облекчение или лечение при болки в кръста

Лекарствата за болки в гърба могат да бъдат разделени на обезболяващи, нестероидни, стероидни противовъзпалителни средства и мускулни релаксанти и могат да се приемат орално, трансдермално, локално, интрамускулно

Болкоуспокояващи

Обезболяващи са лекарствата, чиято основна роля е да премахнат или намалят усещането за болка. Този вид лекарства се използват за облекчаване и намаляване на болките в гърба, но не могат да излекуват възпалението, което ги е причинило. Сред най-популярните обезболяващи средства е Парацетамол.

Лекарството се предлага в таблетна форма без рецепта. Предписва се за облекчаване на състояния на треска и болезнени състояния като главоболие, болки в гърба, болки по време на месечния цикъл и т. н. Парацетамол има обезболяващо, но не и противовъзпалително действие.

Противовъзпалителни (нестероидни и стероидни)

Нестероидни противовъзпалителни са лекарствата, които елиминират възпалението, премахват болката в гърба, която възниква във връзка с възпалението. Обикновено те се отпускат без рецепта, но има и такива, които могат да бъдат закупени само с рецепта от лекар. Последните са по-ефективни, но имат много странични ефекти за храносмилателната система, бъбреците, кръвоносната система, което може значително да влоши здравето, ако се прилагат прекалено дълго време или в прекалено големи дози.

Сред най-популярните противовъзпалителни лекарствени средства, които могат да се закупят без рецепта са: Ибупрофен, Индометацин, Бетадион, Кетопрофен, Диклофенак (по-известен като Волтарен), Nimesulide (Аulin), Аспирин, Флурбипрофен (предлага се под търговската марка Transact).

Ибупрофен е нестероидно противовъзпалително средство, аналгетик и антипиретик. Предлага се под формата на таблетки, меки капсули, трансдермални пластири или като мазило/гел и има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Кетопрофен е обезболяващо и противовъзпалително лекарствено средство, което се предлага под формата на гранули, като трансдермален пластир и под формата на концентриран гел до 5%, който познаваме като Fastum gel.

Диклофенак – едно от най-широко използваните лекарствени средства при дископатия или болки в гърба, по-известно като Voltaren Предлага се под формата на таблетки, пластири или под най-популярната му форма като мехлем.

Nimesulide (Аulin) – обезболяващият медикамент се предлага под формата на таблетки или гранулирани прахчета. Може да се закупи без рецепта, но бъдете много внимателни при продължителна употреба, тъй като според последните изследвания продължителната употреба на Аulin може да причини проблеми на черния дроб.

Аспирин (ацетилсалицилова киселина) – предлага под формата на таблетки или гранулирана суспензия. Не се препоръчва продължителен прием, тъй като може да причини проблеми със стомаха и червата.

Кеторолак – отличен противовъзпалителен агент за гърба, особено ефективен при наранявания и по време на рехабилитация или след операции на гръбначния стълб. Лекарственият продукт има доста странични ефекти и противопоказания, затова може да се закупи само с рецепта.

Кортикостероиди – така се наричат медикаментите, които са разработени на основата на кортизон и също намаляват както болката при дископатия, така и възпалението, но имат доста противопоказания като увеличаване на апетита, отслабване на имунната система, окосмяване и други. Медикаментите се предписват от лекар.

Мускулни релаксанти

Този вид лекарствени средства намаляват мускулните контракции, като по този начин намаляват и болките в гърба. Ако причината за болката в гърба е силен мускулен спазъм, особено ако дискомфортът е причинен от някаква травма, то мускулните релаксанти могат да бъдат от помощ. Ефектът на тези болкоуспокояващи идва, когато мускулите се отпуснат и съответно изчезват и неприятни усещания. За съжаление тези лекарства също имат странични ефекти.

Мускулните болкоуспокояващи имат мощен аналгетичен ефект в комбинация с нестероидни противовъзпалителни средства. Необходимо е внимателно да се изберат мускулните релаксанти, защото прекомерният им прием може да намали ефективността на мускулните влакна, което вместо да облекчи, може да обостри дископатията или болките в гърба.

Ако медикаментът е избран правилно, мускулните болкоуспокояващи имат благотворен ефект върху цялото тяло – болката намалява, мобилността се връща и емоционалното състояние се подобрява.

Най-популярните лекарства сред мускулните релаксанти са: Muscoril, който може да се прилага както орално, под формата на таблетки, така и под формата на инжекционни ампули; Баклофен – подобрява общото състояние и намалява болките, Тизанидин – има болкоуспокояващо действие, Клоназепам и други.

Причини за болката в гърба | Lejanki.bg

Дали лекарствата помагат при болки в гърба?

Както споменахме, няма вълшебно хапче, което да отстрани болката в гърба веднага. Лекарствата могат да са от помощ единствено, ако бъде поставена правилна диагноза.

Само за пример: ако болката е на неврологична или друга основа, то тогава противовъзпалителните лекарствени средства и мускулните релаксанти няма да имат никакъв ефект. Ако обаче болката е причинена от дископатия или друго подобно заболяване, то тогава тези лекарства ще имат ефект, разбира се ако се комбинират с други форми на лечение.

Какво препоръчват специалистите за облекчаване на болките в гърба?

Невролозите…

Съвременната медицинска терапия, която препоръчват невролозите има няколко основни цели: облекчаване на болката, изготвяне на програма за лечение, превантивни мерки за лечение на основното заболяване, което причинява болка и ранното връщане на пациента към нормален живот.

В зависимост от причината за болката в лумбалната област, лекарят може да предпише обезболяващи – под формата на таблетки или мехлеми, и в случай на силна болка – като инжекции.

В допълнение към приема на лекарства се препоръчва терапевтичен масаж и мануална терапия. През последните години на пациенти, които имат болки в гърба, често се препоръчва да преминат и курс на акупунктура. Този метод е много ефективен за облекчаване на болката и облекчаване на мускулното напрежение. При много заболявания на гръбначния стълб като дископатия добър ефект имат физиотерапията и йогата.

Физиотерапевтите…

Според ортопедите и физиотерапевтите лекарствената терапия донякъде е ефективна, но не е достатъчна. Затова и препоръчват приема на лекарствени средства да се комбинира с други лечения като физическа терапия, масаж, акупунктура, кинезитерапия, аква терапия, носене на медицински корсет и други.

Физиотерапевтични упражнения при болки в гърба | Lejanki.bg

Индивидуалните физиотерапевтични упражнения са в състояние да помогнат за ускоряване процеса на регенерация на тъканите, както и да помогнат да се възстанови моторната функция на гръбначния стълб. Терапевтичният масаж и миостимулацията с помощта на най-новото оборудване позволяват решаването на повечето проблеми свързани с болките в гърба.

Като цяло препоръките на специалистите се препокриват както относно методите за лечение, така и за превантивните мерки, които трябва да се вземат.

А превантивните мерки са…

*Да не се претоварва гърба. Ако имате болки в кръста, не трябва да вдигате тежки предмети, нито да извършвате резки движения;

*Да ходите пеш по-често;

*Докато сте на работа ставайте от стола на всеки половин час. Разхождайте се из офиса, а ако имате възможност правете кратки упражнения за раздвижване и затопляне;

*Сменете матрака;

*Не се натоварвайте в залата за тренировки.

Не забравяйте, че болката в лумбалната област е знак, който тялото ви дава, че имате някакъв проблем. Болката е само симптом, а вие трябва да откриете причината, която ви причинява този дискомфорт.

Потърсете специалист, направете си изследвания и следвайте предписанията, за да се справите с дископатията и болките в гърба на време.

Съдържанието на материала има само информативна цел. При проблеми с гърба или кръста задължително се посъветвайте със специалист, преди да започнете лечение.