Пластири за врат

Болки в лумбалната област може да изпита всеки, без значение от възраст, пол или начин на живот.

Причините за появата на тези болки могат да бъдат много и различни – от тежки тренировки, неправилен стоеж, неудобен матрак, липса на движение, рязко вдигане на тежки предмети, голямо физическо натоварване и други.

Тук няма да говорим за причините, които са довели до появата на болките, а ще поговорим за популярните напоследък средства за облекчаване на тази болки – пластирите.

Ще разгледаме основните видове пластири за болки в кръста, за да разберем дали помагат и ако „да” – доколко се справят.

Пластири за гръб

Какво представляват пластирите?

Най-простичко казано, това са вид лепенки, които също като познатия ни лейкопласт се залепват директно върху кожата. За разлика от лепенките, които си слагаме, когато се нараним, в пластирите се съдържат синтетични или естествени средства, които помагат за облекчаване на болките.

На пазара има изключително голямо разнообразие от пластири, които помагат при различни здравословни проблеми. Някой от лепенките се препоръчват срещу главоболие, други се справят с болките при ПМС, трети с високото кръвно.

Има пластири, които помагат за отказване на тютюнопушенето, намаляват гаденето при пътуване, действат като противозачатъчни и още, и още, и още.

Разнообразието им е наистина голямо, но сега ще поговорим основно за пластирите, които помагат за облекчаване на болките в кръста.

И затова…

Как действат пластирите за болки в кръста?

Веднъж приложени върху областта, в която пациентът изпитва болка, лепенките започват постепенно да освобождават активните съставки, които се съдържат в тях.

Активните лекарствени вещества проникват директно през кожата. Така на лечебните медикаменти не е необходимо да преодоляват дългия път през стомашно – чревния тракт и кръвоносната система, за да донесат облекчение.

Пластирите могат да се използват успоредно с други медикаменти или да се комбинират с други средства за лечение, тъй като не си взаимодействат с други лекарства и няма никаква опасност за нежелани реакции.

Кой пластир е най-подходящ за болката в лумбалната област?

Въпреки, че лепенки срещу болки в кръста могат да се закупят без рецепта, консултацията с лекар преди покупката е препоръчителна, тъй като въз основа на симптомите, общото състояние и възможността от алергични реакции специалистът може да помогне правилно да бъдат избрани пластирите, от които пациентът ще има най-голяма полза.

Видове пластири за болки в кръста

На пазара се предлагат основно два вида пластири: противовъзпалителни и загряващи:

Противовъзпалителни;

Противовъзпалителните пластири съдържат едно или повече болкоуспокояващи, способни да действат срещу възпалителните състояния (поради тези им свойства този вид лепенки са и противовъзпалителни и болкоуспокояващи).

Използването на този вид пластири най-често се препоръчва при възпаление на мускулите на гърба, травматична болка, болки в сухожилията и други.

Сред най-използваните болкоуспокояващи и противовъзпалителни пластири са тези, в чиито активни вещества присъстват хидроксиетилпиролидин, флурбипрофен или натриев диклофенак – и трите са НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства).

Пластири за врат

Характеристики на противовъзпалителните пластири за болки в гърба

 • ефективни са срещу болки, предизвикани от мускулни или ставни възпаления, ревматични заболявания, проблеми с връзките на сухожилията и други;
 • практични и удобни за поставяне са;
 • нямат противопоказания и странични ефекти;
 • могат да бъдат закупени без рецепта;
 • максималната им продължителност на действие е 12 часа;
 • не могат да се използват повторно;
 • не се прилагат на места с кожни лезии.

На пазара има голямо разнообразие от противовъзпалителни пластири и всеки сам може да открие подходящия за него, но все пак и ние ще изброим някой от най-популярните и предпочитани от лекари и пациенти лепенки.

Dicloreum

Активните съставки, които се съдържат в тези лепенки са хидроксиетилпиролидин и диклофенак. Dicloreum действа директно върху болката, а активните му съставки се освобождават постепенно.

Действието на пластира е до 12 часа, като едновременно с облекчаване на болките, съставките в пластира гарантират, че зоната засегната от болката няма да се възпали допълнително.

Волтарен

Волтарен пластирите са може би най-препоръчваните пластири, които могат да бъдат закупени от всяка аптека. Тези лепенки имат противовъзпалителен, болкоуспокояващ и анти-едематозен ефект. Основното активно вещество в състава на пластира е диклофенак, а действието му е 12 часа.

Ибупрофен

Ибупрофенът е нестероидно противовъзпалително средство, което се прилага от край време за облекчаване на болки и понижаване на температурата.

През 2015 година учени от Обединеното кралство успяват да създадат и първите пластири Ибупрофен, които се оказват едно от най-ефективните средства за успокоение на болките в кръста. В пластирите се съдържат 30% ибупрофрен, изработени са по нова технология и действието им е до 12 часа.

Загряващи

Загряващите пластири съдържат комбинация от естествени съставки, които имат свойството да генерират топлина. Този вид лепенки се препоръчват на пациенти, при които болката се дължи на прекомерно напрежение в мускулите.

Топлината, която тези пластири произвеждат има болкоуспокояващ и релаксиращ ефект върху напрегнатите мускули. В светлината на горе казаното можем да кажем, че действието на загряващите пластири за болки в кръста се основава на принципите на т. нар. термотерапия.

Характеристики на термалните пластири

 • действат за намаляване на напрежението в мускулите;
 • достигат максимална температура до 40 градуса;
 • започват да действат 30 минути след прилагането им;
 • действието им трае до 8 часа;
 • практични и лесни за употреба;
 • нямат странични ефекти.

Популярни загряващи пластири за болки в кръста

Thermacare

Thermacare са сред най-популярните марки загряващи пластири, които се препоръчват за лечение на различни заболявания, включително и болки в кръста.

Лепенките Thermacare съдържат съставки, които генерират естествена топлина, за да отпуснат мускулите, да облекчат болките и да увеличат кръвообращението.

Проензи Термотерапия

Този вид загряващи пластири са последно поколение пластири, които не само облекчават симптомите, но са и доста ефективни за лечение на причините за появата на болките. Механизмът на действие на Проензи Термотерапия е много прост – след поставяне на пластира, той започва да отделя топлина, която бързо облекчава болките. Действието на пластирите е 8 часа, а резултатите са повече от добри.

Как се използват пластирите за болки в кръста?

 • за да се постигне максимален резултат, лепенките трябва да се носят между 8 и 12 часа в зависимост от модела пластир (обикновено производителите посочват 12 часа за противовъзпалителни пластири, а 8 часа за загряващи).
 • една лепенка може да се използва еднократно. След като се постави и времето на действието ѝ изтече, тя се сваля и не се използва отново;
 • употребата на противовъзпалителни пластири не бива да надвишава две седмици за възрастни и една седмица за лица под 16 години;
 • употребата на загряващи пластири не бива да надвишава седмица;
 • пластирите не могат да се поставят на места, където има кожни наранявания или рани.

Как се поставят лепенките за болки в кръста?

 • преди поставяне на лепенката болния участък се измива и подсушава добре;
 • пластирът се залепва на мястото, на което болката е най-силна и се оставя да действа.

Лепенки за болки в гърба

Какъв е действителният ефект от употребата на пластири?

И невролози, и физиотерапевти са на мнение, че пластирите носят облекчение на болките, но нямат силата да отстранят болката завинаги.

Погрешно е да се смята, че пластирите за болки в кръста могат да облекчат самото заболяване. Лепенките са само елемент от цялостното лечение и терапия и „ДА”, те помагат, но само ако бъдат открити причините за тези болки и бъдат използвани правилно и в комбинация с назначеното от специалисти лечение.

Ако болката в кръста е била причинена от някакъв вид физическо натоварване или е нещо временно, пластирите могат да донесат облекчение, но ако тя се връща отново, тогава се налага да се прибегне и до друг начини на лечение, които да се преборят с причината.

А това може да стане само ако се разработи и приложи подходяща физиотерапия и рехабилитация, която включва различни упражнения и други техники за справяне с болките в областта на кръста и гърба.