Ранна превенция на дископатия, дискова херния, стеноза и болки в гърба

Болките в гърба и кръста не са нещо необичайно, но не са и за подценяване. Все по-честото стоене пред компютъра, масовото обездвижване, наднорменото тегло, липсата на спортна активност са само част от предпоставките, които водят до заболявания като дископатия, дискова херния и стеноза. 

Общото между тях е, че все са болести на гръбнака. Понякога те може да са провокирани от по-тежки физически натоварвания или травми. 

Ранна превенция на дископатия, дискова херния, стеноза и болки в гърба

Независимо обаче от произхода на болката, има начини за ранна превенция от износване на гръбначния стълб. Начинът на живот, храненето, спортът, работата и някои хранителни добавки и витамини са ключът към доброто здраве и тонус. 

Колкото по-навреме се осъзнае необходимостта от подобен режим и самоконтрол, толкова по-сигурни ще са резултатите и проблемите ще са далече от вас. Все отнякъде трябва да се започне с промяната. Добре е това да е още с правилната стойка на стола и при вървене. 

Дори тази на пръв поглед изключително лесна препоръка е от изключително значение за състоянието на гърба и кръста. Разбира се, за да има ефект и лечебно въздействие върху организма, ще са необходими още усилия, но не и непостижими. 

Как да предотвратим заболяванията на гръбнака ?

След като поработим върху стойката си, физиотерапията е един от най-подходящите начини за превенция и лечение. Съществува вариант да се раздвижване сами вкъщи с помощта на иновативни уреди. 

В последните години все по-голяма популярност имат инверсните лежанки, заради доказано положителното им взъдейстие върху целия организъм. Лесно приложими в домашни условия, те са подходящи за млади и по-възрастни хора с гръбначни проблеми. 

Използват се и от напълно здрави мъже и жени с цел спорт и освобождаване от ежедневното напрежение на работа. Тайната на лежанката е, че използва тежестта на собственото ви тяло и преодолявайки гравитацията върху органите и ставите, води до снижаване на напрежението между прешлените и в мускулните групи. 

Така много хора успяват да изпитат бързо и трайно освобождаване от кошмарната болка в кръста. 

Ранна превенция на дископатия, дискова херния, стеноза и болки в гърба

Още по-хубавото е, че уредът е изключително лесен за употреба. Всъщност с помощта на лежанката човек успява да се наклони под различен ъгъл, което се оказва добре познат и приложим метод на лечение от древни времена. Установено е, че само няколко минути дневно върху лежанката са предостатъчни, за да се усетим по-добре. 

Изключително подходящо е и за хората с забързан и крайно ангажиран начин на живот. Така могат да бъдат достатъчно активни, за да са полезни за своето здраве без да губят време във фитнеса или да им са необходими различни приспособления за спорт. 

Върху самара инверсна лежанка могат да се правят и серия от упражнения, единственото условие е краката да са правилно сложени на поставката и да са изпълнени указанията на производителя за безопасно ползване. Самият уред тежи не повече от 30 кг. 

Препоръчително е да се използва от хора с тегло до 135 кг. А възможностите за позициониране на тялото са под наклон от 20, 40 или 60 градуса, както и пълното обръщане с главата надолу. Лекарите съветват в една позиция да се стои до 15-на минути. 

Правени са достатъчно много проучвания и резултатите от тях показват, че уредът определено помага на пациенти с дископатии, хернии или други подобни заболявания. Все повече хора избират лежанката и за ежедневно раздвижване и тонизиране. 

Хранене при проблеми с гърба 

Наднорменото тегло е бич за болестите, затова режимът на хранене е част от всяко лечение или начин за съхранение на здравето. В най-общия случай това означава по-малко въглехидрати, захари, мазнини и полуготови храни. Те могат да бъдат заменени с пресни плодове, зеленчуци и продукти с полезен набор от вещества и минерали. 

При проблеми с гръбначния стълб диетолозите съветват в менюто да присътват умерено количество меса като за предпочитане е птичето, рибата и морските дарове, които са богати на омега-3 мастни киселини и протеини за здрави кости. 

Подходящи са също суровите ядки и консумацията на костен бульон. Добре повлияват на общото състояние листните и предимно зелени зеленчуци като спанак, броколи, коприва и зеле. 

Плодовете са задължителни в менюто, както и млечните продукти. Калцият е изключително важен за костите. От друга страна киселото мляко, изварата, обезсоленото сирене са част от всеки здравословен режим на хранене. 

Полезни са също бобените растения, яйцата и зехтина. Един от източниците на калий пък е авокадото, което освен това съдържа достатъчно количество фибри и полезни мазнини. 

Любопитно е, че някои от добре познатите ни билки и подправки трябва да се консумират редовно при болки в кръста. Това се отнася за куркумата, канелата, джинджифила, босилека, розмарина, магданоза и чесъна. 

Като локално обезболяващо средство действа лютият червен пипер, който пък може да се нанася като маз или разтвор на мястото на болката. Например, при стеноза успокояващо при болки действа отварата от жълт кантарион. 

Йога и други подходящи упражнения при болки в кръста 

Умереното раздвижване и йогата са препоръчителни за намаляване на болката в долната част на гърба. Като цяло те помагат при напрежение, неспокоен сън, проблеми с храносмилателната система и като цяло повишават тонуса на човек. 

Асаните водят до разтягане, но много е важно как точно се изпълняват. За да сте сигурни в правилното им прилагане и постигането на необходимите ползи за тялото, необходимо е да се играят под наблюдението на йога инструктор. Или поне да почерпите опит при първоначалното им усвояване. 

Пилатесът също е сред ефективните варианти за раздвижване. Упражненията не са сложни и могат да се правят независимо от възрастта. Тази гимнастика е много полезна за общото укрепване на мускулите, подобрява кръвообращението, изправя стойката и помага за освобождаване от натрупаното напрежение. 

Лесна е за изпълнение дори от хора с наднормено тегло, а и се прилага от много хора, които искат да отслабнат. 

Ранна превенция на дископатия, дискова херния, стеноза и болки в гърба

Плуването пък е един от най-хармонично оформящите телата спорт. Водата облекчава болестните състояния, свързани с гръбнака и не само. Затова лекарите горещо препоръчват редовното посещение на басейн. Оптималният вариант е да се съчетават различни активности. 

Лечение на болката с акупунктура 

Хората с постоянни болки в гърба и кръста се повлияват изключително добре от методите на китайската медицина, каквато е акупунктурата. Тя е препоръчителна за лечение и предотвратяване на задълбочаване на костно-ставните заболявания. 

При иглотерапията най-важно е да се доверите на специалист с доказан опит. Единствено терапевта може да определи продължителността и начините на лечение. 

Пациенти, които са се подлагали на акупунктура казват, че понякога още при 1-2 процедури усещат благоприятно въздействие и трайно забравят за здравословните си проблеми. Китайската медицина свързва подобни заболявания с проблеми при функциониране на бъбреците. 

Затова комбинацията от процедури и цялостно преосмисляне на начина на живот са гарант за по-добри лечебни резултати. 

Ранна превенция на дископатия, дискова херния, стеноза и болки в гърба

Лечение без оперативна намеса

Когато едно състояние или болка се неглижират, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. При гръбначните заболявания има вариант да се избегнат хроничните и трайни увреждания. Достатъчно е да се вземат достатъчни ефективни мерки навреме. 

Разбира се, крайното решение за лечението е на лекаря след поредица от изследвания и в резултат на общото състояние на пациента. Но, при спазването на определен режим, може да избегне дори операция и да не се стига до по-сложни положения. 

Затова специалистите апелират за повече самоконтрол. Те препоръчват още да се редуват физиотерапия, масажи, спортна активност, балансиран хранителен режим, както и да се избягват свръх натоварващите и опасни физически усилия. Правилата далеч не са толкова трудни за изпълнение, а освен това имат доказано положителен ефект.