Стеноза – какво представлява заболяването и как да го излекуваме?

Стенозата не е от заболяванията, за които се пише често, но това по никакъв начин не означава, че няма сериозен ефект над организма. Всъщност, тя е широко разпространена и може да ни причини значителни вреди, ако не вземем мерки навреме.

Какво представлява?

Възможно най-кратко казано, стенозата представлява стесняване. Може да се получи в различни части на организма – кръвоносни съдове, черва, хранопровод и др.

Спинална стеноза - обяснение | Lejanki.bgРазновидност на болестта е спиналната стеноза, която се проявява при гръбначния стълб. Тя води до стесняване на канала на гръбначния мозък, което може да доведе до увреждането му заради притискането.

При фораминалната пък може да се стеснят отворите за тези нервни коренчета, излизащи от гръбначния мозък към различни органи. Спиналната се проявява предимно при поясната област. В резултат на това кръстът започва да боли, а при ходене се получават болки в краката. Те могат да бъдат толкова сериозни, че дори да се попречи на придвижването.

Заболяването обикновено се появява при хора, които са над 50-годишна възраст, а често се оказва, че те имат артрит. Получава се обаче и при по-млади, които страдат от изкривявания на гръбнака. В случай, че болестта не е вродена, тя обикновено се поражда от структурни изменения на гръбначния стълб, породени от възрастта.

Възможно е измененията да засегнат както прешлените, така и намиращите се между тях дискове. С течение на годините въпросните прешлени и дискове се изхабяват и губят качествата си, което улеснява получаването на деформации.

Едно от най-честите увреждания на човешкия гръбначен стълб, породени от възрастта, е именно това износване. Така, заради приплъзването на намиращи се един до друг прешлени, често се получава притискане на определен нерв. Ако не започне да се лекува навреме, заболяването ще се развие и може да предизвика големи усложнения и болки. Такива например са парализа на краката, проблеми с функционирането на червата, пикочен мехур и полова система, и др.

Какви са симптомите?

Заболяването може да се прояви в три части на гръбначния стълб. Риск да се притиснат нервните коренчета и гръбначния мозък има в поясната, гръдната и шийната област. Симптомите са сходни, като засягат кръста, гърба, краката и ръцете.

Стеноза и болки в кръста | Lejanki.bgНапример при шийната спинална стеноза, най-очевидният симптом е изтръпване, получаващо се при пръстите на ръцете. Така могат да бъдат засегнати и краката, което пък е типично за разновидността, засягаща поясната област.

Цялостно, човек почва да се чувства слаб, като мускулите на краката и ръцете не са достатъчно издръжливи. Получава се скованост, изтръпване и загуба на чувствителността. До това се стига, тъй като се засягат нерви, които отговарят за сетивността и мускулите.

При хората, развиващи спинална стеноза, паданията зачестяват, увеличава се непохватността, а често се получават и топли вълни по краката. Също така има и болежки при ходене, увеличаващи се при физически натоварвания. Обикновено те могат да стихнат само при седнало положение или други неподвижни пози при почивка.

Как да се лекуваме?

Наложително е да се отбележи, че за да се получи ефективно лечение, трябва да се извърши прецизна диагностика. Това е необходимо, защото често се случва въпросните състояния да се получат от други заболявания.

болки в кръстаНай-удачно е диагностиката да бъде извършена с ядрено-магнитен резонанс. При този нерентгенов метод се изобразяват частите на тялото и органите, като така се преценява състоянието им.  Друг подходящ метод е компютърната томография, при която се получава триизмерен образ на проверяваните органи. Миелограмата също се прилага често, като при нея се инжектира специално вещество в гръбначно-мозъчния канал.

При лечението на болестта, могат да бъдат израни различни видове медицина – алопатична и хомеопатична. Първата включва в себе си консервативното и оперативното третиране, докато при втората може да се прибегне до индийската медицинска наука Аюрведа.

Консервативното лечение разчита на обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, масажи и физиотерапия. При последното се прави индивидуална програма, включваща различни упражнения за тренировка, като така се цели пациентът да може да контролира заболяването. Това става възможно например чрез намирането на оптимална поза, при която болката при движение да се облекчава с минимални натоварвания на гръбначния стълб.

Упражненията също така спомагат за укрепването на мускулите в различни части на тялото – гръб, ръце, шия. Друг начин за консервативно лечение е хормоналното въздействие. При него се извършва въвеждане на хормони в засегнатото място, като така болката и отока намаляват. Този метод обаче е успешен едва при около половината от пациентите. Ако консервативното третиране не даде резултати и болките и уврежданията се засилват, то тогава вече се прилага оперативно лечение.

За лекуването на стеноза при алтернативната медицина, Аюрведа предлага парна и топлинна терапия с билки и масла, специални масажи с втриване на споменатите здравословни продукти в болния участък, слабителни средства и др.

Третирането на заболяването с йога пък става със специфични пози и упражнения. Те спомагат за забавянето на промените в структурата на гръбначния стълб и повишават силата и гъвкавостта. Също така действат успешно за освобождаване на защипания нерв. Видът на тези упражнения и пози зависи от зоната, където се е проявила болестта. Все пак, нужно е да се внимава с практикуването им, най-вече когато включват извъртания и навеждания.

Важно е да кажем, че добре дозираната физическа активност може да окаже голям ефект за изцеряването от стеноза. Практикувате ли редовно точните упражнения, няма да мине много време, преди да усетите положителните промени. Първичната реакция е да се смята, че приемането на много медикаменти и пълната почивка ще имат по-добър ефект, но всъщност така проблемите само се задълбочават. Така че определено ще бъдете на прав път, ако проявявате редовна физическа активност, например с използването на инверсни лежанки.

По какъв начин инверсните лежанки ни помагат?

Имате ли стеноза или други проблеми, свързани с гръбначния стълб, то не се отчайвайте. Съществува домашен фитнес уред, изключително полезен в това отношение. Става въпрос за инверсните лежанки Teeter Hang Ups, които са лесни за употреба и са подходящи и за пасивни, и за активни упражнения.

Лежанка Тийтър - упражнения без болка | Lejanki.bgУредът има и добро психологическо преимущество – можете да си го ползвате спокойно вкъщи, по което време и по какъвто начин си решите. Така няма да ви се налага да се притеснявате от чуждите погледи, любопитстващи какви здравословни проблеми имате. Благодарение на лежанките бързо ще усетите положителна промяна в тялото си, стига да намирате малко време за упражнения – по няколко минути, при това не всеки ден.

Практикуването с този уред раздвижва тялото, но не го натоварва. Мускулните връзки се балансират и постепенно болките намаляват. Освен че са ненатоварващи, упражненията са лесни и са препоръчителни за всеки със стеноза и други проблеми в гърба.

В България се предлагат два вида. Единият е американската лежанка Тийтър, а другият – Ember, като неговото производство се извършва в китайските предприятия на компанията.  Спокойно може да им се доверите – компанията произвежда тези продукти от 1981 г. и категорично е заела главна позиция на световните пазари.

Вече намекнахме, че лежанките на Тийтър позволяват активни и пасивни упражнения. Първите спомагат за заздравяването на основната мускулатура, увеличават гъвкавостта, вдигат тонуса и отърсват от стреса. При пасивните, в които няма усилия, се обновяват дисковете и ставите.

Характерното за този фитнес уред е, че при него се лежи с глава надолу под ъгъл, който е зададен от вас. Може и направо да си висите с главата надолу. Положителното въздействие започва да се получава още при ъгъл около 20 градуса, а при 60 се достига до пълно освобождаване на насъбраното напрежение в гръбнака.

Проучвания показват, че повечето потребители предпочитат да висят с глава надолу, тъй като по този начин тялото им получава възможност за повече разтягане и спортуване. С лежанките можете да правите коремни преси, изправяне в седнало положение, както и прикляквания.

За да усетите благотворната промяна в организма, е достатъчно да ползвате лежанките между три и пет пъти в седмицата, от пет до седем минути всеки път. Уредът е устроен така, че да е подходящ за ползване от хора с големи разлики в ръста и теглото. Доста малко са неможещите да се „поберат” в размерите му. Лежанката е лесна и за монтиране, а щом се сглоби, после лесно се сгъва и не е трудно да й се намери място за съхранение.

Стига да нямате сериозни проблеми със здравето, които да не позволяват, не пропускайте да се убедите в ефекта на лежанките на Тийтър. Тези уреди досега са помогнали (и продължават да го правят) на милиони хора да преборят заболявания като стеноза, дископатия и подобни. Ако възвръщането на крепкото здраве ви се струва твърде трудна задача, то знайте, че няма място за примирение – инверсните лежанки са насреща да ви помогнат!