Болки в таза

Болки в таза

Болките в кръста или в областта на кръста са много често срещани и са особено неприятни, с които повечето хора се сблъскват по някое време в живота си. 

Обикновено една от най-засегнатите части на тялото е гърбът, защото именно там пада най-голямата тежест от телесна маса. Мнозина мислят, че болката им в кръста се дължи на някакъв проблем с гръбначния стълб, но всъщност това не е така. В повечето случаи това се дължи на проблеми с бъбреците или яйчниците  при жените.

В областта на талията се намират едни от особено важните органи в тялото. Такива са например бъбреците. Въпреки че тазовата болка често се отнася до вътрешните репродуктивни органи при жените,  болка в тази област може да присъства и при мъжете и може да се дължи на множество причини. Тя също така може да е симптом на инфекция или на проблем с някои вътрешни органи, като пикочния мехур или дебелото черво. При жените обаче болката в таза може да означава, че е налице проблем с някой от репродуктивните им органи.

Болки в кръста поява

    1. Какво причинява болките в кръста?

Една от основните причини за болките в кръста може да е емоционално напрежение и стрес върху мускулите на гърба.

  Вдигането на тежки предмети или опити за преместване на мебели може да напрегне мускулите на гърба или корема ви и е много вероятно да доведе до болка в кръста.

  Директен удар или нараняване в резултат на падане или злополука може да причини увреждане на мускулните влакна, което да доведе до болка в кръста.

  Носенето на прекалено тесни дрехи, също може да доведе до напрежение и спазъм на мускулите в талията.

  Неадекватна стойка както при ходене, така и при седене, причинява лошо разпределение на телесното тегло и тогава започва болката.

  Както знаем, стресът причинява много здравословни проблеми. Но в този случай трябва да споменем, че една от частите на тялото, която е най-силно под ударите на стреса, е гръбът ни. Това се случва, защото повечето ни мускули са напрегнати.

  Лумбална дискова херния: Херния на лумбалния диск е една от най-честите причини за болки в гърба и краката (ишиас); 80% от хората имат болки в гърба в определен момент от живота си. Повечето от тези болки се дължат на херния на лумбалния диск. Тя обикновено се диагностицира на възраст между 35 и 50 години. Ако се открие в ранните етапи и се вземат необходимите предпазни мерки, тя няма да се развие. В по-напреднала възраст и движенията, които напрягат тялото, могат да причинят приплъзване на дисковете между прешлените, които образуват гръбначният стълб. В резултат на това желатиновото вещество в прешлените може да проникне през счупената част в диска, която наричаме „херния на лумбалния диск“. Заболяването може да доведе до болки в гърба или краката или изтръпване. 

Почивка, обезболяващи, инжекции в гръбнака и физиотерапия са лечения, които могат да помогнат за преодоляване на болестта. При правилно лечение, болката може да се облекчи за средно 6 седмици. Обсъдете възможността за хирургия с вашия лекар, ако проблемът продължава или ако загубите контрол над пикочния си мехур или червата.

Симптоми на болките в гърба

    1. Какво причинява тазовата болка?

Възможните причини за болка в таза както при мъжете, така и при жените, включват:

  Апендицит

Апендицитът представлява възпаление на апендикса. Това е изпъкналост от долната дясна страна на дебелото черво, наподобяваща червей. Апендицитът най-често се причинява от притискане или запушване на апендикса, което води до инфекция. Симптомите на състоянието могат да включват болка в дясната долна страна на корема, гадене, повръщане, треска, загуба на апетит и диария или запек.

  Инфекция на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища (UTI) е инфекция във всяка част на пикочната система – бъбреците, пикочния мехур и уретрата. Повечето инфекции засягат долните пикочни пътища – пикочния мехур и уретрата.

Жените са изложени на по-голям риск от развитие на UTI, отколкото мъжете. Инфекцията може да бъде болезнена и могат да възникнат сериозни последици, ако UTI се разпространи към бъбреците ви.

  Болести, предавани по полов път 

Заболявания предавани по полов път са инфекции предавани от един човек на друг по сексуален път, които са причинени от бактерии, паразити, гъбички или вируси.

  Бъбречна инфекция или камъни в бъбреците 

Когато бактериите влязат в бъбреците ви, те причинят инфекция. Бактериите, които причиняват тази инфекции, обикновено идват от друга част на вашия пикочен канал, като пикочния мехур или уретрата. 

Бъбречните инфекции могат да засегнат само един бъбрек или и двата едновременно. Много е важно те да се лекуват възможно най-скоро, в противен случай могат да причинят трайно увреждане или да се разпространят по други части на тялото ви и да станат причина за още по-сериозна инфекция.

  Херния

Хернията е изпъкналост на орган или тъкан извън телесната кухина, в която обикновено се намира. Най-честите хернии се развиват в корема, когато слабост на коремната стена генерира празнина, при която възниква издатина на париеталния перитонеум. Въпреки че най-известните хернии в медицината са тези, свързани с коремната кухина, има и хернии на различни места, като церебрална херния и други.

  Счупен таз

Тазът е пръстенообразна структура, разположена в долния край на гърба. Той представлява обединението на три кости – илиума, ишиума и пубиса. Тъканите се съединяват към таза с крижната кост в основата на гръбначния стълб, което  създава кухина под ребрата.

Повечето фрактури на таза са причинени от сила с голяма мощност, като тази при автомобилна катастрофа или сериозно падане. В зависимост от посоката и степента на силата, тези лезии могат да бъдат животозастрашаващи или да изискват хирургично лечение.

    1. Възможните причини за болка в таза при жените

Овулационна болка

Овулационната болка е доста често срещанa и е напълно безобидно явление, което атакува жените по време на овулация. Нарича се още “mittelschmerz”  (на немски за „средна болка“, тъй като овулацията се случва в средата на менструалния цикъл). Тя обикновено се усеща от лявата страна в един месец, а отдясно през следващия месец. 

Менструален цикъл

Тази болка често се появява по време на овулация, но също и при менструацията. Понякога болката е съвсем поносима, но за една на 10 жени, менструацията може да се превърне в истински ад. 

Усложнения при бременност

Болки в гърба при бременност

Тазовата болка по време на бременност може да се дължи на извънматочна бременност или спонтанен аборт. По-късно, по време на бременността, тазовата болка може да е признак на проблеми в плацентата, включително разкъсване или преждевременно раждане. Не са необичайни обаче леките коремни спазми много рано по време на бременността. 

Има и друг вид спазми, които много жени усещат точно преди менструалния си цикъл. При тежки болки винаги се  консултирайте с лекаря си. Силна тазовата болка не винаги означава, че имате проблеми с репродуктивните си органи, но има много други неща, които могат да я причинят.

Други причини за болка в таза могат да бъдат запек, рак на дебелото черво или улцерозен колит.

Ако изпитвате тазова болка, трябва да отидете на преглед при личния си лекар.

Тъй като, както разбрахме, причините за болка в областта на таза са много, лекарят ще извърши различни тестове, за да може да диагностицира основния проблем.

Ако искаме да подобрим или предотвратим болки в гърба, кръста и таза, трябва да възприемем по-добра позиция на тялото си, когато седим, ходим и когато правим упражнения. Това ще е възможно с някои упражнения, които ще позволяват укрепване на мускулите ви.  

Ако болката се появи отново, добре е да приложите топли или студени компреси върху засегнатата област.