Дископатия - гръбнак

Дископатия – заболяване на съвременния човек

Болките в гърба и кръста са все по-широко разпространени като оплакване сред съвременните хора. Много специалисти отдават причините за липсата на достатъчно двигателна активност и нездравословния начин на живот.

Разбира се, в основата им може да е безобидна травма, която отшумява след време. Но, когато се касае за хронична болка, за поддържане на наднормено тегло или за работа със системно физическо натоварване, то това са неблагоприятни фактори, които не помагат страданието да отшуми толкова бързо и лесно. Една от характерните болести на опорно-двигателния апарат е дископатията, която започва именно със специфичен дискомфорт в областта на кръста.

Болката може да е с различен интензитет и характер, затова е необходимо диагнозата да се установи от лекар-специалист. Наред с физическия преглед, той може да назначи допълнителни изследвания, както и да прецизира индивидуалното състояние след пълен анализ на пълната картина.

Какво представлява дископатията?

Това е състояние на междупрешленните дискове на гръбнака, което може да е в резултат на травма или на тяхното износване, дължащо се на напредване на възрастта или генетична предопределеност. Обикновено след диагностициране на заболяване от подобен вид, човек трябва да приема обезболяващи медикаменти, хранителни добавки, да спазва определен режим на хранене и двигателна активност, както и да избягва тежки натоварвания.

Наред с традиционните методи за лечение, които прилага класическата медицина, болестното състояние се повлиява добре от редица алтернативни терапии, както и от практикуването на лечебна гимнастика. Целта на подобни практики е да се преодолеят системните болки и да укрепнат гръбначния стълб и кръста.

Полезни билки и подходяща диета при проблеми с опорно-двигателния апарат

Установено е, че дископатията като болестно състояние се повлиява изключително добре от определени билки. Обикновено с лековитите растения се правят отвари, които се приемат под формата на чай.

Едни от популярните билки и подправки при болки в гърба са жълтият кантарион, розмаринът, босилекът. Те могат да се комбинират с определени подправки, които присъстват често на трапезата, поради вкусовите и лечебните им качества.

Това са канелата, джинджифилът, канелата, чесънът и лютият червен пипер. С последния се препоръчват и загряващи масажи като се прави лечебно масло, с което да се третира локално засегнатото място.

Храната също е добре да бъде прецизирана, тъй като проблемите с килограмите и недобрата обмяна на веществата, са съществен фактор за прекомерното натоварване на костната структура на човек. Подходящо е меню, в което преобладават протеини с доказан ефект за укрепване на костите.

Полезни са също омега-3 мастните киселини, които най-много се съдържат в рибните продукти и различните морски дарове. Към групата на полезните храни спадат още млеката и ядките.

Мазнините, въглехидратите и захарните изделия трябва да бъдат сведени до минимум. Най-вече човек трябва да се придържа към нискокалорични порциони с преобладаване на пресни зеленчуци и плодове. Лекарите съветват да се спазва противовъзпалителна диета, която да е с високо съдържание на колаген.

На пазара се предлагат достатъчно много хранителни добавки, които също оказват благоприятно въздействие при дископатия. Най-добре е те да бъдат назначени от специалист, който да определи как и с каква честота да се приемат.

Лечебна гимнастика при болки в гърба и кръста

Раздвижването, умерената физическа активност и подходящите спортове като плуване, например, са задължителен елемент в лечебния процес на опорно-двигателния апарат. Пилатес и йога са препоръчителни като начини за раздвижване вкъщи или в спортната зала.

Доказано е, че подобен тип упражнения укрепват не само гръбнака и мускулатурата, но стимулират кръвообращението, засилват метаболизма, подобряват дишането. Добрият тонус, правилната стойка, регулярната активност са източник на добро здраве и преодоляване на повечето рискове за здравословното състояния на организма.

Физически упражнения

Инверсната лежанка – модерен уред за тренировки в домашни условия

Ежедневните упражнения за раздвижване са лесен начин да се преодолеят хроничните болки в кръста. Не всеки обаче има възможност да е във фитнес залата всеки ден. Тогава на помощ идва иновативният уред, познат като инверсна лежанка. Той представлява метално съоръжение, което тежи не повече от 30 килограма. Има вид на стойка с подвижна лежанка, която е приспособена да се накланя напред и назад, както и да може да се застопорява под определен наклон.

Уредът е широко приложим от хора на различна възраст и е с доказани ползи при тези от тях, които имат заболявания на опорно-двигателния апарат. Да се тренира с лежанката е изключително лесно, а и тя е е приспособена за гимнастика в домашни условия. С нейна помощ, чрез собствената си тежест, човек се накланя под даден ъгъл и така се преодолява напрежението между прешлените и органите в тялото.

Да се постигне положителен ефект е необходимо да се тренира поне през ден. Нужни са само по няколко минути, по време на които да се престоява под наклон от 20, 40, 60 или 90 градуса. Максимумът в една поза е 15 минути. Върху лежанката може да се изпълняват и допълнителни упражнения, с които да се постигне укрепване на мускулите на корема и на долните крайниците.

Инверсни лежанки идват на помощ!

Инверсната лежанка е изключително лесен и полезен начин за раздвижване, за да се преодолее дискомфорта при дископатия. Много хора, които нямат подобни проблеми, тренират с модерното съоръжение, за да поддържат своя тонус и да преодоляват ежедневното напрежение.

Лична профилактика на заболяванията на гръбнака

Най-удачно е да се комбинират различни терапии и лечебни практики за по-добър ефект върху тялото. Предпазването от гръбначни заболявания, както и от тяхното задълбочаване, е свързано с водене на здравословен начин на живот. Това означава да се съблюдава за нормално тегло, достатъчно активност на тялото ежедневно, поддържане на правилна стойка и особено внимание при непривични физически натоварвания по време на работа.

Добри резултати дава комбинацията от гимнастика, физиотерапия и масажи. Така се постига максимална превенция върху гръбнака и кръста. Продължителното стоене пред компютъра и останалите електронни устройства има негативен ефект върху стойката. Човек се нуждае от ежедневно раздвижване, разходки на открито.

Плуването и карането на велосипед са препоръчителни спортове. Важно е също преодоляване на стреса и балансиране между работа и почивка. Природосъобразният начин на живот е най-голямата гаранция за съхранение на доброто здраве продължително време.

Още от ранна детска възраст и на децата трябва да се обръща внимание на начина на ходене, на достатъчното движение и консумирането на полезна храна. Това ще им спести болки в по-зряла възраст.

Снимки: Лежанки.бг