Моля, изберете продукт
Инверсна лежанка Ембер Инверсна лежанка Ембер
Поръчка на инверсна лежанка Тийтър EP 950 Инверсна лежанка Тийтър

Болки в гърба

Болки в гърба – за повечето хора това словосъчетание не звучи твърде притеснително и не обръщат достатъчно внимание на проблема. Често болежките са временни и след като отшумят, вече сме забравили за случилото се.

Истината обаче е, че те могат да са показател за заболявания, които предстои да се развият или вече са го сторили. Затова е от изключителна важност да вземат мерки по-рано, за да се спестят сериозни проблеми след време. В следващите редове ще ви разкажем повече за болките в гърба, както и за възможностите как да се отървете от тях.

Болки в гърба на трениращ човек | Lejanki.bgКакво точно представляват?

Гръбначният стълб е от фундаментална важност за тялото ни. Той е под почти постоянно напрежение, като съпротивлението му на гравитацията позволява да тялото ни да бъде изправено – и при движение, и в седнало положение.

За да издържа на натиска, гръбначният стълб е устроен по уникален начин. Най-накратко, той се състои от различни елементи, които са динамично свързани, за да могат да му придават едновременно гъвкавост и здравина.

Прешлените представляват основата, а сред тях са разположени ставен тип връзки и дискове. Всеки прешлен има масивно тяло и дъга, като от нея излизат израстъци, придаващи допълнителна здравина.

Ставите се грижат за подвижността, а дисковете поемат сътресенията. Същевременно по сложен начин с гръбначния стълб са свързани костната система и телесната мускулатура.

Всяка промяна в споменатите негови елементи и връзки обикновено довежда до болки в гърба. Те от своя страна пък могат да ни „докарат“ редица болести като дискова херния или стеноза.

Обездвижване на работа в офиса | Lejanki.bgКакви са причините за болки в гърба?

Според различни статистики, болките в гърба са едни от най-честите болежки в човешкото тяло. Данните показват, че около 90 процента от хората на планетата страдат или са страдали от този проблем.

Причините могат да бъдат много – претоварване, неправилно вдигане на тежки неща, неудобни пози, изстудяване при течение в някое помещение, претърпяна катастрофа

Често до такива болки довежда и амортизирането на елементите на гръбначния стълб. Такива структурни изменения не чакат да остареем, а стартират развитието си още когато минем 30-те.

Разбира се, причина за неприятности с гърба е и начинът на живот. При много хора той е такъв, че създава предпоставки не просто за изхабявания, но и за увреждания на тази част от тялото.

Основното, с което „помагаме” за развитието на въпросните болежки, е обездвижването. Сред най-честите причини за сковаване е едно толкова познато нещо – еднообразната поза, в която седим пред компютъра с часове. Шофирането на дълги разстояние също има сериозен ефект за проблемите с гърба.

В тези и подобни случаи с времето може да се стигне до гръбначни изкривявания. Те пък съответно водят до редица сериозни заболявания, които ще споменем след малко.

Специалисти дават един интересен съвет – практикуването на т.нар. „производствена гимнастика”. Например, периодично да прекъсвате монотонното гледане в компютъра и да правите на място някои елементарни движения за раздвижване на различни части на тялото. Звучи твърде лесно, за да е ефективно, но всъщност е много вероятно резултатът да ви изненада приятно. Разбира се препоръчва се и повече физическа активност – фитнес, ходене и т.н.

Дискова херния и болки | Lejanki.bgЗа какви заболявания болките в гърба могат да са симптом?

Понякога те отминават бързо и забравяме за тях, но е твърде възможно да се завърнат, да станат по-редовни, а също така и хронични. Те могат да бъдат симптом за редица доста неприятни заболявания.

Сред най-често срещаните е дископатията. При нея се стига до увреждане на диск и до притискане на нерва, като второто може да доведе дори до парализа.

При стенозата пък се получава стесняване на канала, в който се намира гръбначният мозък, или на отворите, които са разположени между прешлените. Въпросните стеснения също могат да притиснат нерви.

Заболяванията са още много, като например обездвижването и съответно получилото се гръбначно изкривяване може да доведе до радикулит, плексит и остеопороза.

X-Ray снимка на човешки гръбнак | Lejanki.bgКакво е възможното лечение на болките в гърба?

Както вече споменахме, причините за болежките са многобройни, като могат да бъдат симптом за редица заболявания. Затова е препоръчително да се консултирате със специалист, преди да започнете каквото и да е лечение.

Медицината може да помогне да се разбере точното естество на проблема по няколко начина – рентген, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и др. След това лекарят изписва лечението, като то може да бъде например с медикаменти или с физически упражнения.

Обикновено лекарствата, които се ползват за преборването на болките в гърба, са противовъзпалитени и обезболяващи. Те могат да бъдат хапчета, капсули, кремове, гелове за мазане… Съществува опцията да се прилагат инжекции, както и лазерна терапия.

Балнеолечението също е метод, който би могъл да има силен ефект – масажите, лечението с кал и билки и т.н.

Физиотерапията е често срещан начин за справяне с проблема, като може да се прилага в специализиран център или вкъщи.

Не трябва да се подценява и спазването на редица ежедневни процедури, които ще ни помогнат да се преборим с болките. Например бюрото и столът в офиса да бъдат на височина, при която лактите, коленете и тазобедрените стави да са под прав ъгъл. Или пък винаги да разпределяме равномерно товара между двете ръце, когато носим покупки, чанти с багаж и подобни неща. Като вдигаме тежко пък трябва да клякаме, вместо да опъваме ръцете и краката и тогава да дърпаме.

Говорейки за физическа активност, всъщност трябва непременно да уточним, че тя е от изключително значение и за появата на болките (заради липсата й), и за отстраняването на проблема. Така че ако се раздвижвате редовно и извършвате подходящите упражнения, то обратният път към доброто здраве не е толкова дълъг. При това без да тровите организма си с всякаква химия.

Естествено, нормално е да мислите, че някое „чудодейно” хапче или мазило и мирно седене ще ви излекуват по-добре, отколкото ако натоварвате тялото си. Истината обаче е, че общо-взето колкото по-неподвижни сте, толкова повече проблемът ще се задълбочава. Затова няма да сгрешите, ако наблегнете на упражненията, като например ползвате инверсни лежанки.

Обърнато висене на лежанка Тийтър | Lejanki.bgКак инверсните лежанки помагат при болките в гърба?

Имате ли проблеми, свързани с гръбначния стълб, то няма място за отчаяние. Съществува домашен фитнес уред, изключително полезен в това отношение. Става въпрос за инверсните лежанки Teeter Hang Ups, които са лесни за употреба и са подходящи и за пасивни, и за активни упражнения.

Уредът има и добро психологическо преимущество – можете да си го ползвате спокойно вкъщи, по което време и по какъвто начин си решите. Така няма да ви се налага да се притеснявате от чуждите погледи, любопитстващи какви здравословни проблеми имате.

Благодарение на лежанките бързо ще усетите положителна промяна в тялото си, стига да намирате малко време за упражнения – по няколко минути, при това не всеки ден.

Практикуването с този уред раздвижва тялото, но не го натоварва. Мускулните връзки се балансират и постепенно болките намаляват. Освен че са ненатоварващи, упражненията са лесни и са препоръчителни за всеки с проблеми в гърба.

В България се предлагат два вида. Единият е американската лежанка Тийтър, а другият – Ембер, като неговото производство се извършва в китайските предприятия на компанията.  Спокойно може да им се доверите – компанията произвежда тези продукти от 1981 г. и категорично е заела главна позиция на световните пазари.

Вече намекнахме, че лежанките на Тийтър позволяват активни и пасивни упражнения. Първите спомагат за заздравяването на основната мускулатура, увеличават гъвкавостта, вдигат тонуса и отърсват от стреса. При пасивните, в които няма усилия, се обновяват дисковете и ставите.

Характерното за този фитнес уред е, че при него се лежи с глава надолу под ъгъл, който е зададен от вас. Може и направо да си висите с главата надолу. Положителното въздействие започва да се получава още при ъгъл около 20 градуса, а при 60 се достига до пълно освобождаване на насъбраното напрежение в гръбнака.

Проучвания показват, че повечето потребители предпочитат да висят с глава надолу, тъй като по този начин тялото им получава възможност за повече разтягане и спортуване.

С лежанките можете да правите коремни преси, изправяне в седнало положение, както и прикляквания. За да усетите благотворната промяна в организма, е достатъчно да ползвате лежанките между три и пет пъти в седмицата, от пет до седем минути всеки път.

Уредът е устроен така, че да е подходящ за ползване от хора с големи разлики в ръста и теглото. Доста малко са неможещите да се „поберат” в размерите му. Лежанката е лесна и за монтиране, а щом се сглоби, после лесно се сгъва и не е трудно да й се намери място за съхранение.

Ако нямате сериозни здравословни проблеми, които да не ви позволяват, то не пропускайте да се възползвате от възможностите на лежанките на Тийтър. Те вече са помогнали и продължават да помагат на милиони хора да се излекуват от болките в гърба и от заболявания като дискова херния и  стеноза.

Забравете медикаментите – със сигурност най-добрият вариант да се излекувате е чрез практикуването на естествени методи. Можете например да комбинирате тренировките на инверсната лежанка с редовни кратки разходки.

Ще бъде полезно също така да подмените матрака, на който лежите и съответно спите. Осигурете си ергономичен стол, ако работите седнали, както и анатомична седалка, когато карате. Не на последно място – спазвайте правилен режим на хранене и не позволявайте да се застоявате продължително в едно положение.

Избавлението от болките в гърба въобще не е трудно, така че се отървете от тях със специалните инверсни лежанки!

  • йога Помага ли йогата при болки в кръста? - Болките в кръста могат да ви се появят на пръв поглед от нищо – цял ден сте седели в офиса, след това на дивана в хола и сте гледали телевизия, а дискомфортът в кръста не ви дава мира. Трябва да знаете обаче, че точно това продължително седене е предизвикало напрежение в долната част на гърба… Прочети повече
  • Болки в таза Защо освен кръста ни боли и таза - Болките в кръста или в областта на кръста са много често срещани и са особено неприятни, с които повечето хора се сблъскват по някое време в живота си.  Обикновено една от най-засегнатите части на тялото е гърбът, защото именно там пада най-голямата тежест от телесна маса. Мнозина мислят, че болката им в кръста се дължи… Прочети повече
  • Комикс болки в кръста и гърба Какви са причините за болки в кръста - Защо ви боли в кръстът и как да  се отървете от това неприятно усещане? За съжаление, тези болки се срещат много често. Според статистиката, около 90% от хората от време на време изпитват болка в лумбалната област. Понякога причината  е пренапрежение - например, след прекалено интензивни тренировки или след дълъг престой в неудобно положение. Но… Прочети повече
  • Видове удобни матраци На какъв матрак да спим при болки в гърба? - Правилният матрак може да облекчи и дори премахне болките в гърба Всеки знае как се "спи" на неудобен матрак - с пробуждания, въртене, ставане. След такава нощ човек е вял, няма енергия. Ако  здравите хора могат да издържат известно време така, то при болки в гърба матракът непременно трябва да е удобен.  Защото иначе към… Прочети повече
  • Болки в гърба и кръста гел Крем за болки в кръста - Статистическите данни показват, че от болки в областта на гърба и кръста страда всеки пети човек или около 20% от населението на планетата. Проблемите в опорно-двигателния апарат се проявяват във все по-ранна възраст и все повече хора около и малко над 30 - те си години редовно изпитват болки в кръста. Съвременната медицина предлага различни… Прочети повече
  • Пластири за врат Пластири за болки в кръста - Болки в лумбалната област може да изпита всеки, без значение от възраст, пол или начин на живот. Причините за появата на тези болки могат да бъдат много и различни - от тежки тренировки, неправилен стоеж, неудобен матрак, липса на движение, рязко вдигане на тежки предмети, голямо физическо натоварване и други. Тук няма да говорим за… Прочети повече
  • Упражнения за бременни | Lejanki.bg Бременност и болки в кръста - Да чакаш дете е най-голямата радост на света, но това е и един доста тежък период в живота на жената, който е свързан с много промени, през които трябва да премине тялото ѝ, за да може да износи и роди живо и здраво дете.   Първите месеци от бременността са белязани от сутрешното гадене и… Прочети повече
  • Йога върху асфалт | Lejanki.bg Гел за болки в кръста - Долната част на кръста е сложна сама по себе си структура, съставена от мускули, гръбначни и нервни връзки, дискове.  Тя има ключова роля в поддържането на цялото тяло във всички негови ежедневни физически дейности. Кръста е отговорен за  поддържането на горната част на тялото и благодарение на него осъществяваме движения, които включват наклони и усукване.… Прочети повече
  • Колан за болки в гърба | Lejanki.bg Колани за болки в кръста или лежанки - Причините за появата на така познатите на всички ни болки в лумбалната област могат да бъдат много и различни. Понякога, те могат да се появят внезапно, след направено рязко движение, навеждане или опъване напред, друг път болката може да се появи вследствие на заболявания като дискова херния, ишиас или да е симптом за стеноза. Можем… Прочети повече
  • Упражнения чрез йога | Lejanki.bg Гимнастика при болки в кръста - Навярно знаете, че болките в лумбалната област и гръбнака се нареждат на второ място по честота на оплакванията в световен мащаб. Вероятността и вие самите да сте изпитвали или да изпитвате в момента болки в кръста е много голяма предвид факта, че живеем в общество, което не е достатъчно физически активно, а тъкмо заседналия начин… Прочети повече

Lejanki.bg