Моля, изберете продукт
Инверсна лежанка Ембер Инверсна лежанка Ембер
399.00 лв.

Болки в гърба

Болки в гърба – за повечето хора това словосъчетание не звучи твърде притеснително и не обръщат достатъчно внимание на проблема. Често болежките са временни и след като отшумят, вече сме забравили за случилото се.

Истината обаче е, че те могат да са показател за заболявания, които предстои да се развият или вече са го сторили. Затова е от изключителна важност да вземат мерки по-рано, за да се спестят сериозни проблеми след време. В следващите редове ще ви разкажем повече за болките в гърба, както и за възможностите как да се отървете от тях.

Болки в гърба на трениращ човек | Lejanki.bgКакво точно представляват?

Гръбначният стълб е от фундаментална важност за тялото ни. Той е под почти постоянно напрежение, като съпротивлението му на гравитацията позволява да тялото ни да бъде изправено – и при движение, и в седнало положение.

За да издържа на натиска, гръбначният стълб е устроен по уникален начин. Най-накратко, той се състои от различни елементи, които са динамично свързани, за да могат да му придават едновременно гъвкавост и здравина.

Прешлените представляват основата, а сред тях са разположени ставен тип връзки и дискове. Всеки прешлен има масивно тяло и дъга, като от нея излизат израстъци или т. нар. нервни коренчета, придаващи допълнителна здравина.

Ставите се грижат за подвижността, а дисковете поемат сътресенията. Същевременно по сложен начин с гръбначния стълб са свързани костната система и телесната мускулатура.

Всяка промяна в споменатите негови елементи и връзки обикновено довежда до болки в гърба. Те от своя страна пък могат да ни „докарат“ редица болести като дискова херния или стеноза

Обездвижване на работа в офиса | Lejanki.bgКакви са причините за болки в гърба?

Според различни статистики, болките в долната или горната част на гърба са едни от най-честите болежки в човешкото тяло. Данните показват, че около 90 процента от хората на планетата страдат или са страдали от този проблем.

Причините могат да бъдат много – претоварване, неправилно вдигане на тежки неща, неудобни пози, неправилна стойка, изстудяване при течение в някое помещение, претърпяна катастрофа

Често до такива болки довежда и амортизирането на елементите на гръбначния стълб. Такива структурни изменения не чакат да остареем, а стартират развитието си още когато минем 30-те.

Разбира се, причина за неприятности с гърба е и начинът на живот. При много хора той е такъв, че създава предпоставки не просто за изхабявания, но и за увреждания на тази част от тялото.

Основното, с което „помагаме” за развитието на въпросните болежки, е обездвижването. Сред най-честите причини за сковаване на определена част на гръбначния стълб е едно толкова познато нещо – еднообразната и лоша поза, в която седим пред компютъра с часове. Шофирането на дълги разстояния също има сериозен ефект за проблемите с гърба.

В тези и подобни случаи с времето може да се стигне до гръбначни изкривявания, болки в горната или долната част на гръбначния стълб и други. Те пък съответно водят до редица сериозни заболявания, които ще споменем след малко.

Лекарите специалисти дават един интересен съвет – практикуването на т.нар. „производствена гимнастика”. Например, периодично да прекъсвате монотонното гледане в компютъра и да правите на място някои елементарни движения за раздвижване на различни части на тялото.

Звучи твърде лесно, за да е ефективно, но всъщност е много вероятно резултатът да ви изненада приятно. Разбира се, препоръчва се и повече физическа активностфитнес, ходене и т.н. Добро решение е и промяна на ежедневните дейности, особено ако  ежедневието преминава в дълги часове стоене в неудобна и лоша поза и без почти никаква физическа активност.

Дискова херния и болки | Lejanki.bgЗа какви заболявания болките в гърба могат да са симптом?

Понякога те отминават за няколко дни и ние бързо забравяме за тях, но е твърде възможно да се завърнат, да станат по-редовни, а също така и хронични. Те могат да бъдат симптом за редица доста неприятни заболявания.

Сред най-често срещаните е дископатията. При нея се стига до увреждане на диск и до притискане на нерва, като второто може да доведе дори до парализа.

При стенозата пък се получава стесняване на канала, в който се намира гръбначният мозък, или на отворите, които са разположени между прешлените. Въпросните стеснения също могат да притиснат нервните коренчета.

Заболяванията са още много, като например обездвижването и съответно получилото се гръбначно изкривяване може да доведе до радикулит, плексит и остеопороза.

X-Ray снимка на човешки гръбнак | Lejanki.bg

Как се диагностицират болките в гърба?

Установяването на причините за болките в областта на гърба, които изпитвате протича на няколко етапа:

 

Предварителен разговор

 

В момента, в който си запишете час и влезете в кабинета на лекар специалист, той ще ви помоли да му разкажете къде ви боли, колко остра е болката в гърба, колко често се появява и т. н. Ще ви попита също така какви са ежедневните ви дейности, дали сте се наранявали наскоро, професията ви свързана ли е с физическо натоварване и други. Чрез този предварителен разговор лекарят си съставя по-пълна клинична картина, за да се опита да установи основната причина, поради която ви боли кръста или друг отдел на гръбначния стълб.

 

Физически преглед

 

При физическия преглед специалистът ще ви помоли да се разходите из кабинета, да седнете, да се наведете, да се извиете на една страна. След това ще опипа с ръце гърба, кръста и всички части на тялото, по които усещате болка.

 

Чрез физическото докосване лекарят се стреми да установи къде се намират проблемните участъци, които може би са причини за болката в кръста. Прегледът завършва с проверка на рефлексите и как реагира тялото ви на определени усещания. Тази проверка лекар специалистът прави, за да може да установи дали болката засяга нервите или не и каква точно е причината за болковия синдром.

 

Ако прегледът установи, че нямате засягащи или изтощаващи симптоми или неврологична загуба, най-вероятно лекарят ще наблюдава състоянието ви за определен период от време, без да ви назначава други изследвания.

Ако обаче състоянието ви не се подобри след няколко дни или ако причината за острата болка в гърба не може да се установи само от физически преглед, специалистът ще ви назначи още изследвания.

Рентгеново изследване

 

При този вид клинично изследване може да се установи дали имате аномалии в областта на гръбначния стълб като фрактури, тумори, изкривявания на гръбнака поради заболяване или неправилна стойка. Ако обаче страдате от лумбаго, дискова херния или имате рутинна болка долната или горната част на  гърба, рентгеновото изследване няма да може да ги открие.

ЯМР (ядрено-магнитен резонанс)

 

ЯМР изследването предоставя подробно изображение на гръбначните структури, без да бъдете подлагани на облъчването на рентгеновите апарати. Чрез този вид изследване могат да бъдат открити нарушения в меките тъкани, мускулите, междупрешленни нарушения, изкривявания на гръбнака, ставен свръхрастеж, тумори и други.

Компютърна томография

 

Този вид диагностично изследване донякъде прилича на ЯМР като разликата между тях е, че при компютърната томография на гръбнака се прави детайлна снимка, която после се преформатира в 3D изображение. Благодарение на това детайлно изображение специалистите могат да изследват гръбначния стълб за най-често срещаните причини за болките, които изпитвате и да поставят по-точна диагноза за причините и вид на заболяването. Чрез това изследване се откриват заболявания като дискова херния, проблеми с костите, мускулите, сухожилията, нервите, нервните коренчета, връзките и кръвоносните съдове.

Миелография

Миелографията често се извършва съвместно в компютърната томография. При това изследване в гръбначния канал се вкарва контрастно вещество, което се съсредоточава около гръбначния мозък и нервите, които излизат от него. Чрез миелография могат с голяма прецизност да се локализират огнищата, които са основната причина за появата на болковия синдром.

Електромиография

Изследването стандартно се назначава, ако имате оплаквания като изтръпване или слабост в крайниците. Изследването включва измерване на слабите електрически заряди, които преминават през мускулите. С електромиография експертите могат да оценят какво е състоянието на нервите, има ли поражения на нервните влакна на други.

Едва след като ви назначат и проведат всички изследвания за установяване на основната причина за появата на болките и на база получените клинични картини лекарите могат да поставят диагноза и да назначат правилно лечение на болките в гърба.

Какво е възможното лечение на болките в гърба?

Както вече споменахме, причините за появата на болежките са многобройни, като могат да бъдат  симптом за редица заболявания. Затова е препоръчително да се консултирате с лекар специалист, преди да започнете каквото и да е лечение за острата болка в кръста или друга част на гръбначния стълб.

Както стана ясно, медицината може да помогне да се разбере точното естество на болката чрез рентген, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или друг вид изследване.

Според вида на заболяването лечението е различно, но като цяло специалистите първоначално препоръчват терапии с медикаменти или с физически упражнения.

 

Обикновено лекарствата, които се ползват за преборването на болките в горната и долната част на гърба са нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи. Те могат да бъдат хапчета, капсули, кремове, гелове за мазане… Съществува опцията да се прилагат инжекции, както и лазерна терапия.

Балнеолечението също е метод, който би могъл да има силен ефект – масажите, лечението с кал и билки и т.н.

Физиотерапията е често срещан начин за справяне с проблемите с определени части на гръбначния стълб, който може да се прилага в специализиран център или вкъщи.

Не трябва да се подценява и спазването на редица ежедневни процедури, които ще ни помогнат да се преборим с болките за дълго време. Например бюрото и столът в офиса да бъдат на височина, при която лактите, коленете и тазобедрените стави да са под прав ъгъл. Или пък винаги да разпределяме равномерно товара между двете ръце, когато носим покупки, чанти с багаж и подобни неща. Като вдигаме тежко пък трябва да клякаме, вместо да опъваме ръцете и краката и тогава да дърпаме.

Говорейки за физическа активност, всъщност трябва непременно да уточним, че тя е от изключително значение и за появата на болковия синдром (заради липсата й), и за отстраняването на проблема. Така че ако се раздвижвате редовно и извършвате подходящите упражнения, то обратният път към доброто здраве не е толкова дълъг. При това без да тровите организма си с всякаква химия.

Естествено, нормално е да мислите, че някое „чудодейно” хапче или мазило и мирно седене ще ви излекуват по-добре, отколкото ако натоварвате тялото си. Истината обаче е, че общо взето колкото по-неподвижни сте, толкова повече проблемът ще се задълбочава. Затова няма да сгрешите, ако наблегнете на упражненията, като например ползвате инверсни лежанки.

Обърнато висене на лежанка Тийтър | Lejanki.bgКак инверсните лежанки помагат при болките в гърба?

Имате ли проблеми, свързани с някоя област на гръбначния стълб, то няма място за отчаяние. Съществува домашен фитнес уред, изключително полезен в това отношение. Става въпрос за инверсните лежанки Teeter Hang Ups, които са лесни за употреба и са подходящи и за пасивни, и за активни упражнения.

Уредът има и добро психологическо преимущество – можете да си го ползвате спокойно вкъщи, по което време и по какъвто начин си решите. Така няма да ви се налага да се притеснявате от чуждите погледи, любопитстващи какви здравословни проблеми имате.

Благодарение на лежанките бързо ще усетите положителна промяна в тялото си, стига да намирате малко време за упражнения – по няколко минути, при това не всеки ден.

Практикуването с този уред раздвижва тялото, но не го натоварва. Мускулните връзки се балансират и постепенно болките намаляват. Освен че са ненатоварващи, упражненията са лесни и са препоръчителни за всеки с проблеми в гърба.

В България се предлагат два вида. Единият е американската лежанка Тийтър, а другият – Ембер, като неговото производство се извършва в китайските предприятия на компанията.  Спокойно може да им се доверите – компанията произвежда тези продукти от 1981 г. и категорично е заела главна позиция на световните пазари.

Вече намекнахме, че лежанките на Тийтър позволяват активни и пасивни упражнения. Първите спомагат за заздравяването на основната мускулатура, увеличават гъвкавостта, вдигат тонуса и отърсват от стреса. При пасивните, в които няма усилия, се обновяват дисковете и ставите.

Характерното за този фитнес уред е, че при него се лежи с глава надолу под ъгъл, който е зададен от вас. Може и направо да си висите с главата надолу. Положителното въздействие започва да се получава още при ъгъл около 20 градуса, а при 60 се достига до пълно освобождаване на насъбраното напрежение в гръбнака.

Проучвания показват, че повечето потребители предпочитат да висят с глава надолу, тъй като по този начин тялото им получава възможност за повече разтягане и спортуване.

С лежанките можете да правите коремни преси, изправяне в седнало положение, както и прикляквания. За да усетите благотворната промяна в организма, е достатъчно да ползвате лежанките няколко дни в седмицата (между три и пет пъти), от пет до седем минути всеки път.

Уредът е устроен така, че да е подходящ за ползване от хора с големи разлики в ръста и теглото. Доста малко са неможещите да се „поберат” в размерите му. Лежанката е лесна и за монтиране, а щом се сглоби, после лесно се сгъва и не е трудно да й се намери място за съхранение.

Ако нямате сериозни здравословни проблеми, които да не ви позволяват, то не пропускайте да се възползвате от възможностите на лежанките на Тийтър. Те вече са помогнали и продължават да помагат на милиони хора да се излекуват от болките в долната част на гърба, от заболявания като дискова херния,  стеноза и  болки в някой друг отдел на гръбначния стълб.

Забравете медикаментите – със сигурност най-добрият вариант да се излекувате е чрез практикуването на естествени методи. Можете например да комбинирате тренировките на инверсната лежанка с редовни кратки разходки.

Ще бъде полезно също така да подмените матрака, на който лежите и съответно спите. Осигурете си ергономичен стол, ако работите седнали, както и анатомична седалка, когато карате. Не на последно място – спазвайте правилен режим на хранене и не позволявайте да се застоявате продължително в едно положение.

Избавлението от болките в долната и горната част на гърба въобще не е трудно, така че се отървете от тях със специалните инверсни лежанки!

 • Билки, инверсни лежанки и стеноза Билки, инверсни лежанки и стеноза - Стеноза е болестно състояние, което се изразява в анормално свиване на кръвоносен съд или друг тръбоподобен орган.  Стеноза буквално означава “стеснение”. В случая на гръбначния стълб стенозата е стесняване на гръбначен канал. Това е т.нар. спинална стеноза. Съществува и лумбална, при която стеснението се наблюдава в зоната на пояса. Вследствие на това нервите биват подложени… Прочети повече
 • Защо стоящите професии са такъв голям проблем? Защо стоящите професии са такъв голям проблем? - Всички се надяваме, че това, което ни очаква в офиса, ще предизвика професионалните ни възможности и ще можем да се изявим, но всъщност статичната работа може да коства доста на тялото ни. Според трудовите статистики на някои държави, обвързаните с работата мускулно-скелетни отклонения представляват 30% от всички случаи на здравословни проблеми на работниците и служителите. … Прочети повече
 • Инверсна лежанка – инструкции за употреба Инверсна лежанка – инструкции за употреба - Инверсната терапия е позната като ефективно лечение от преди повече от 2000 години и макар че все още се счита за алтернативно лечение, стотици хиляди хора по света вече са открили дългосрочно облекчение на болките в гърба, шията и други проблеми с хронична болка, практикувайки тази древна техника. Какво представлява инверсната терапия? Накратко, инверсионната терапия… Прочети повече
 • Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания - Болката в гърба е често срещано и широко разпространено заболяване, от което, повечето хора в света (70% от населението) страдат поне веднъж в живота си. Тя често се причинява от дископатия, т.е. дехидратация на междупрешленния диск, водеща до хронична лумбална болка с остри епизоди. Дископатията – още позната като дегенеративна дискова болест, въпреки името си,… Прочети повече
 • йога Помага ли йогата при болки в кръста? - Болките в кръста могат да ви се появят на пръв поглед от нищо – цял ден сте седели в офиса, след това на дивана в хола и сте гледали телевизия, а дискомфортът в кръста не ви дава мира. Трябва да знаете обаче, че точно това продължително седене е предизвикало напрежение в долната част на гърба… Прочети повече
 • Болки в таза Защо освен кръста ни боли и таза - Болките в кръста или в областта на кръста са много често срещани и са особено неприятни, с които повечето хора се сблъскват по някое време в живота си.  Обикновено една от най-засегнатите части на тялото е гърбът, защото именно там пада най-голямата тежест от телесна маса. Мнозина мислят, че болката им в кръста се дължи… Прочети повече
 • Комикс болки в кръста и гърба Какви са причините за болки в кръста - Защо ви боли в кръстът и как да  се отървете от това неприятно усещане? За съжаление, тези болки се срещат много често. Според статистиката, около 90% от хората от време на време изпитват болка в лумбалната област. Понякога причината  е пренапрежение - например, след прекалено интензивни тренировки или след дълъг престой в неудобно положение. Но… Прочети повече
 • Видове удобни матраци На какъв матрак да спим при болки в гърба? - Правилният матрак може да облекчи и дори премахне болките в гърба Всеки знае как се "спи" на неудобен матрак - с пробуждания, въртене, ставане. След такава нощ човек е вял, няма енергия. Ако  здравите хора могат да издържат известно време така, то при болки в гърба матракът непременно трябва да е удобен.  Защото иначе към… Прочети повече
 • Болки в гърба и кръста гел Крем за болки в кръста - Статистическите данни показват, че от болки в областта на гърба и кръста страда всеки пети човек или около 20% от населението на планетата. Проблемите в опорно-двигателния апарат се проявяват във все по-ранна възраст и все повече хора около и малко над 30 – те си години редовно изпитват болки в кръста. Съвременната медицина предлага различни начини… Прочети повече
 • Пластири за врат Пластири за болки в кръста - Болки в лумбалната област може да изпита всеки, без значение от възраст, пол или начин на живот. Причините за появата на тези болки могат да бъдат много и различни - от тежки тренировки, неправилен стоеж, неудобен матрак, липса на движение, рязко вдигане на тежки предмети, голямо физическо натоварване и други. Тук няма да говорим за… Прочети повече
 • Упражнения за бременни | Lejanki.bg Бременност и болки в кръста - Да чакаш дете е най-голямата радост на света, но това е и един доста тежък период в живота на жената, който е свързан с много промени, през които трябва да премине тялото ѝ, за да може да износи и роди живо и здраво дете.   Първите месеци от бременността са белязани от сутрешното гадене и… Прочети повече
 • Йога върху асфалт | Lejanki.bg Гел за болки в кръста - Долната част на кръста е сложна сама по себе си структура, съставена от мускули, гръбначни и нервни връзки, дискове.  Тя има ключова роля в поддържането на цялото тяло във всички негови ежедневни физически дейности. Кръста е отговорен за  поддържането на горната част на тялото и благодарение на него осъществяваме движения, които включват наклони и усукване.… Прочети повече
 • Колан за болки в гърба | Lejanki.bg Колани за болки в кръста или лежанки - Причините за появата на така познатите на всички ни болки в лумбалната област могат да бъдат много и различни. Понякога, те могат да се появят внезапно, след направено рязко движение, навеждане или опъване напред, друг път болката може да се появи вследствие на заболявания като дискова херния, ишиас или да е симптом за стеноза. Можем… Прочети повече
 • Упражнения чрез йога | Lejanki.bg Гимнастика при болки в кръста - Навярно знаете, че болките в лумбалната област и гръбнака се нареждат на второ място по честота на оплакванията в световен мащаб. Вероятността и вие самите да сте изпитвали или да изпитвате в момента болки в кръста е много голяма предвид факта, че живеем в общество, което не е достатъчно физически активно, а тъкмо заседналия начин… Прочети повече
 • Инжекция със спринцовка | Lejanki.bg Инжекции за болки в кръста - На никой не му се иска да се налага да прибягва до лечение на болките в гърба с инжекции, но понякога има ситуации, при които този подход е наложителен. Лекарствените разтвори, инжектирани директно в източника на проблема не само премахват острата болка, но също така помагат на пациента да се възстанови по-бързо и да премине… Прочети повече

Инверсни лежанки