Неочаквани причини за болка в гърба

Най-разпространените болки в човешкото тяло са свързани с дискомфорта в областта на гърба. Редица проучвания сочат, че наред с главоболието, това е сред най-разпространените човешки болежки. Няма човек, който да не е страдал от подобно усещания, независимо от неговата възраст и пол. 

Дискомфортът на опорно-двигателния апарат се дължи на редица причини, понякога те са безобидни, друг път обаче са симптом на сериозно заболяване. Най-често болката е породена от преумора, физическа травма, дори от неправилна стойка. 

Други основни причини за проблемите са теглото, продължителното обездвижване или като последваща реакция от друго заболяване. 

Болките в гърба не бива да се пренебрегват особено при силно страдание и продължителност на проблема. Тогава най-належащо е да се посети лекар. Медицинският преглед може най-точно да даде отговор на въпроса, какво причинява определения дискомфорт. 

Обикновено специалистите извършват физически преглед и при необходимост назначават допълнителни изследвания. Може да звучи невероятно, но понякога болката в гърба е показателна за проблеми дори с бъбреците или със сърцето. 

Болки ниско в гърба

В тази област на тялото – ниско в гърба – понякога болките издават състоянието на вътрешните органи. Може да се касае за проблемни бъбреци, камъни в жлъчката, черния дроб, пикочните пътища и др. 

Показателни за източника на болката е нейният интензитет и продължителност във времето. Разбира се, в повечето случаи, хората описват и допълнителни симптоми, както и може да имат индивидуални субективни оплаквания. 

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

Мъжки и женски репродуктивни органи. Отделителна система

Болките в кръста и гърба наистина могат да се дължат на толкова много различни причини, че прибързването с лечението им, както и отлагането на консултацията с лекар, не са препоръчителни. Както вече стана ясно, те могат да са сигнал за грижи с репродуктивните органи и с отделителната система на човека. 

Това засяга както жените, така и мъжете. Докато при дамите подобен дискомфорт често се свързва с месечния им цикъл, то при мъжете също не са изключени заболявания на половата система. 

Жените са предразположени към кистозни яйчници, миоми, извънматочна бременност и други състояния с половата система, което може да доведе до силни или чести болки в гърба. В повечето от изброените случаи самолечението е напълно противопоказно и опасно, а почти всички от изброените състояния изискват спешна лекарска намеса. 

Болките в кръста издават недобро функциониране на отделителната система. Освен пикочните пътища, най-често страдат бъбреците. Те също могат да крият сериозен здравословен проблем като наличие на кисти или камъни. 

След ултразвуково изследване обикновено се уточнява конкретната ситуация и необходимото за дадения човек лечение. Може проблемът да се разреши с медикаменти или да се наложи прием в болница, както и последваща хирургична интервенция. 

Когато здравословният статус и източникът на дискомфорта не са уточнени, вероятно ще се наложи консултация с няколко различни специалисти. В масовия случай се посещава нефролог, но при дамите често се случва да се назначи допълнителен преглед при гинеколог, а при мъжете – с уролог. 

Простата

Профилактичните прегледи на простатата жлеза са задължителни за мъжете, особено когато са над 50-годишна възраст. Хроничният простатит, който е едно от характерните мъжки заболявания, се проявява с болки не само ниско в корема и при уриниране, но и с болки в гърба. 

Урологът е специалистът, който диагностицира и предписва лечението по отношение на здравето на простатата. Редовните прегледи могат да предпазят пациента от редица сериозни заболявания, както и да помогнат за навременното откриване на заболяването и положителния изход от лечението. 

Бъбреци

Много хора споделят, че след появата на болки в гърба, се е доказало, че страдат от болни бъбреци. Това е така, защото индивидуалните усещания без медицински преглед не могат да дадат ясна представа за източника на проблема. Ето защо една от редовните консултации, които се препоръчва е с нефролог. 

Понякога дори първоначално изследване на урината показва за наличието на сериозен проблем, но не е достатъчно за крайната диагноза на оплакващия се от болки и дискомфорт. 

Характерно за болката в гърба и кръста, когато се дължи на бъбреците е, че тя не минава лесно. Може да е съпроводена с болезнено уриниране и дори отделяне на кръв. Друг съществен симптом е наличието на повишена телесна температура, изтръпване на крайниците. 

Друго важно, което може да послужи като важна информация за лекуващия лекар, е дали имате други заболявания, дали наскоро сте претърпели физическа травма, както и дали наследствено се обременен с болести на отделителната система. 

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

Сърце

Междуребрената невралгия често дава отражение с поредица от неприятни усещания в гърба и кръста. А друг път в тази област са съпътстващите състояние при сериозни проблеми със сърцето като инфаркт, например. 

Спешност на ситуацията издават някои характерни състояния, които са свързани със силна болка по тялото, която нито може точно да бъде локализирана, нито се променя при различна поза. Усеща ли се притискаща болка в гръдни кош, задължително трябва да се позвъни на лекар. 

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

Храносмилателна система

Много често нарушените функции на храносмилателната система дават  отражение на състоянието на гърба и кръста. Те могат да се проявят като дискомфорт в стомаха, панкреаса, жлъчката, червата и отделителната система. 

Дори определени храни може да провокират тези състояние и те да отшумят след известен период от време или да провокират по-сериозна криза. 

Когато жлъчката страда, това е свързано и с другои тревоги като гадене, повръщане и спазми. Понякога се касае за чревен проблем или болезнена язва. Когато състоянието е остро и спешно, болката е почти нетърпима и се проявяват и други сигнали на тялото. 

Диагностиката в тези случаи изисква допълнителни изследвания на урина и крув, ехография или гастроскопия. 

Възпаления и инфекции

След всичко изброено, не бива да се изключва като причина за болките в гърба, наличие на инфекция или възпаление. Последното обикновено се причинява от псориазис или спондилит. 

Не са редки и случаите на мускулни травми и възпаления. Независимо дали се дължат на по-продължителна и изморителна тренировка, физическа работа или травма, те често са продължителни и мъчителни като усещания. 

Гръбначният стълб често страда и то поради най-разнообразни фактори. Дископатия, дискова херния, стеноза са най-разпространените състояния. А и съвременният начин на живот с повече стоене пред компютъра, липсата на достатъчно двигателна активност са основни причини за подобни проблеми. 

Наднорменото тегло също влошава общото здравословно състояние на човек. Затова в такива случаи се препоръчва лечебна гимнастика и умерени упражнения в залата или вкъщи. 

Иновативната лежанка е иновативен уред за тренировка, който става все по-широко приложим при болки в гърба. Тренировките  са изключително лесни. С помощта на модерния уред човек може да накланя своето тяло под различен ъгъл – 20, 40, 60 и 90 градуса. 

Достатъчно е да се легне удобно върху подвижната седалка на гимнастическия уред и да се спазват указанията за безопасност с използването на специалните колани.

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

Препоръчително е във всяко едно от възможните положение да се стои до максимум 15 минути. Това е напълно достатъчно, за да се изпита положително въздействие върху организма. Доказано е, че само 7 минути дневно упражнения с лежанката, дават резултат при хората с хронични болки в гърба.

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

Инверсната лежанка може да се използва за спортуване и за ежедневно разтоварване и справяне със стреса. С подходящия хранителен режим и физическата активност всеки ден, болките в гърба  бързо ще бъдат забравени. 

При подобни болежки са препоръчителни храни, които са богати на калций, свежите плодове и зеленчуци, рибата, ядките. Задължително е организмът да е добре хидратиран и да се приема достатъчно количество вода. Както и да се почива достатъчно и пълноценно.

Снимки: Pixabay