Лежанки - Болки в кръста

Някога изпитвали ли сте болки в кръста? Най-вероятно „да”! Защо сме толкова сигурни, че поне веднъж болката в лумбалната област Ви е изненадвала неприятно?

Според световните статистики между 70 и 80% от хората по света са изпитвали или изпитват болки в кръста.

Оказва се, че болката в долната част на гръбначния стълб е сред основните причини за отсъствие от работа. Още по-тревожно е, че възрастта на хората, които имат такива оплаквания скоростно се понижава и днес средната възраст, при която започват оплакванията от проблеми с кръста е 35 години. Възрастовата граница продължава да намалява, а от всички, които са се консултирали със специалист, 35 % след време развиват ишиас, дискова херния или други по-тежки заболявания, а 90% страдат от периодични болки в кръста.

Лежанки - Болки в кръста | Lejanki.bg

Какво причинява болката в кръста?

Причините могат да бъдат изключително много и е трудно да ги изброим всички, но почти всички специалисти са на мнение, че най-големият враг на кръста ни е собственият ни начин на живот.

Заседналият начин на живот и неестествените пози, които заемаме, докато работим зад компютъра или шофираме се явяват едни основните предпоставки за появата на болки в лумбалната област. Днес много голяма част от хората изкарват около 90% от времето си седнали, тъй като такава е спецификата на работата им. Да, обаче не знаят, че вените, които се намират в гръбначния стълб имат много специфичен строеж и при продължително стоене в неправилна поза се получава т. нар. „застой на кръвта”, което може да образува тромб.

Прекалено големите физически натоварвания в спортните зали, и особено бодибилдингът и фитнесът също не са „приятели” на гръбначния стълб и кръста. Безспорно упражненията и тренировките са полезни, но не и ако натоварването прекалено голямо.

Вдигането на тежки предмети по неправилен начин, неудобната поза по време на сън, рязкото ставане или сядане, неправилно разпределяне на тежестта при ходене, неправилно носене на чантата… всичко това води само до едно, а именно – до внезапни, силни болки в долната част на гръбначния стълб.

Кога трябва да се обърнем към специалист?

Добрата новина е, че болката в кръста може да отшуми както се е появила. Наложително е обаче да се обърнем към лекар, ако болката продължи повече от две седмици или:

*изпитваме болки в поясната област, когато кашляме или се навеждаме (това може да е симптом за дискова херния);

*при ставане и лягане изпитваме тъпа болка в лумбалната област (възможно е да развиваме остеоартрит);

*болката се спуска към долните крайници (това може би алармира за появата на ишиас);

*губим контрол на крайниците, не успяваме да контролираме пикочния мехур (това може да е симптом за травма на гръбначния мозък).

Как боли кръст?

Специалистите разделят болката на остра и хронична.

Острата болка най-често е причинена от механични травми на гърба и кръста – неправилна поза, тежко физическо натоварване, носене или вдигане на тежки предмети, автомобилна катастрофа, настинка и други. Подобна остра и силна болка появява и при структурни изменения на гръбнака като спондилоартроза.

Болката се появява внезапно и може да доведе до скованост, трудна подвижност и други, но най-често бързо отшумява.

Хронична е тази болка, която продължава повече от 3 месеца. Тя често прогресира и е наложително да бъде посетен специалист, който да определи какво я предизвиква.

Кои са най-често срещаните заболявания, за които болката в кръста алармира?

Лежанки - Болки в гърба | Lejanki.bg

Дискова херния

Дисковата херния е заболяване, при което се разкъсва фиброзния пръстен на междупрешленните дискове на гръбнака. При това разкъсване, меката централна част се деформира и навлиза гръбномозъчния канал, притискайки елементите, които се намират в него. Дископатия може да се получи на всеки диск на гръбнака, но най-често се проявява в лумбалната област (кръста).

Симптоми на дискова херния

*силни болки в кръста;

*болка, която преминава от кръста към седалището и крака;

*слабост в краката;

*мускулни спазми;

*болки при навеждане, смях, кашлица, ходене.

Лечение

Много малка част от хората, които страдат от лумбална дискова херния се нуждаят от оперативна намеса. Неинвазивното лечение включва най-често:

*продължителна почивка;

*кинезитерапия и упражнения при болки в кръста;

*носене на специален колан;

*нормализиране на теглото.

Дискова херния и болки в гърба | Lejanki.bg

Гръбначни деформации

Гръбначните деформации представляват нарушения на гръбнака като сколиоза, кифоза, лордоза.

Сколиоза е S-образно изкривяване на гръбначния стълб в ляво или дясно. Това заболяване често се бърка с неправилна стойка, но докато при нарушението на стойката има изкривяване на гръбнака, при сколиозата се наблюдават и изменения в костната структура.

Симптоми

Сколиозата е лесно забележима, тъй като едното рамо е по-нагоре от другото и едната лопатка изпъква повече от другата. Ако се вземат мерки навреме е напълно лечима.

Лечение

Посещението при специалист е задължително, но лечението може да се извършва в домашни условия. Много важно е да се спи на твърд матрак, да се носят специални обувки, да се спазва правилен режим на хранене. Много полезни за лечение на сколиоза са масажите, упражненията на lejanki, плуването.

Кифоза

Това е заболяване на гръбначния стълб, при което се наблюдава изпъкналост отзад на гърба. Кифоза може да се появи при неправилно носене на чанта или раница.

Симптоми

Заболяването също като сколиозата е видимо (деформация в областта на гърба).

Лечение

И тук не се изисква хирургическа намеса, а само правилно разпределение на тежестта при носене на чанти и раници. При носене на раница, тя трябва да се опира добре в гърба, презрамките ѝ да са на еднакво разстояние, а тежестта да е разпределена равномерно. Ако се носи чанта, раменете и ръцете трябва често да се сменят.

Лордоза

Лордозата е заболяване, което специалистите наричат „компютърен врат”, тъй като възниква при напрягане на гръбначния стълб и разтягане на неговите мускули и връзки при продължително седене в неудобна поза. От лордоза страдат най-често хора, които изкарват дълги часове неподвижни, с изнесена шия напред към монитора.

Симптоми

Болки в гърба, шията, кръста, раменете.

Лечение

Лордозата изисква комплексно лечение, което включва носенето на колан, масажи и упражнения при болки в гърба.

Спондилолистеза

Това е заболяване, при което телата на прешлените на гръбначния стълб се разместват (приплъзват). Причините за появата на спондилолистеза могат да бъдат различни, но най-честите са вродени аномалии, деформации при тежки физически усилия, дегенеративни изменения, травматични увреждания.

Симптоми

Заболяването е трудно за диагностициране без прецизен медицински преглед, тъй като може да протича без симптоми. С напредването му обаче се появяват болки в кръста, мускулна слабост, болки в кръста, в областта на седалището и крайниците.

Лежанки Тийтър за здрав гръб | Lejanki.bg

Лечение

При по-ранен стадий на заболяването не се изисква оперативна намеса. Ако разместването е слабо, спондилолистеза се повлиява добре от кинезитерапия, упражнения при болки в кръста, носене на ортопедични корсети, упражнения за укрепване на мускулатурата с Lejanki BG.

Ако приплъзването е в по-напреднал стадий обаче, се налага оперативно лечение, което включва декомпресия на нервните структури и стабилизация на гръбнака.

Ишиас

Това е заболяване на седалищния нерв, което възниква най-често при настинка, инфекция или измръзване. Заболяването може да се прояви и вследствие от заболяване на други органи на тялото или при травми, натоварвания на гръбначния стълб, дегенерация на прешлените и т.н.

Симптоми

Силни болки в кръста, седалището, крайниците и подбедрицата. Характерно за появата на ишиас е трудната подвижност при ходене, скованост, болки при сън, ставане, сядане, навеждане. Болката е силна, режеща и постоянна и често е придружена с изтръпване на долните крайници.

Заболяването се диагностицира трудно и затова се налага посещение при специалист, който да извърши необходимите изследвания, за да установи каква в точната диагноза.

Лечение

Ако заболяването е на по-ранен етап се лекува с медикаменти, упражнения, масажи, но ако е в напреднал етап се налага хирургическа интервенция.