Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Болката в гърба е често срещано и широко разпространено заболяване, от което, повечето хора в света (70% от населението) страдат поне веднъж в живота си. Тя често се причинява от дископатия, т.е. дехидратация на междупрешленния диск, водеща до хронична лумбална болка с остри епизоди.

Дископатията – още позната като дегенеративна дискова болест, въпреки името си, не е болест. Това е прогресивно състояние, което се случва с течение на времето от износване или нараняване.

Дисковете на гърба ви са разположени между прешлените на гръбначния стълб. Те действат като възглавници и амортисьори. Дисковете ви помагат да се изправите. Те също така ви помагат да се движите.

 

Дископатия – какви са рисковите фактори?

Дейностите, като вдигане на тежести, постоянно стресират междупрешленните дискове и се считат за рискови фактори. Друг голям рисков фактор е стоенето в една и съща позиция дълго време. Това също може да причини поява на дискомфорт, особено изпитвана по време на спортна дейност.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

За да предотвратите развитието на дископатия, избягвайте вдигането на прекалено тежки предмети, особено с резки движения, и се опитвайте да укрепите мускулната стена.

Вие имате повишен риск от болки в гърба ако:

– Не спортувате.

– Ако се ангажирате с високо въздействаща дейност, без първо да сте се разтегнали.

– Ако сте на зряла възраст.

– Ако страдате от затлъстяване.

– Ако сте пушач.

– Ако имате артрит.

 

Вашето емоционално здраве също оказва влияние върху риска за болки в гърба. Може да сте изложени на по-висок риск, ако сте в стресова среда или сте в депресия.

 

Причини за болки в гърба

Най-често срещаните причини за болка в долната част на гърба са напрежение и проблеми със структурата на гърба.

 

 • Напрегнати и/или изморени мускули

Напрегнатите мускули често причиняват болки в гърба. Напрежението обикновено възниква при неправилно повдигане на тежки предмети и внезапни неудобни движения.

Напрежението също може да бъде резултат от свръх активност. Пример е възпаленото чувство и скованост, което се появява след няколко часа работа в двора или спорт.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

 • Структурни проблеми

Прешлените са преплитащи се кости, подредени един върху друг, които съставляват гръбнака. Дисковете са области от тъкан, които уплътняват пространството между всеки прешлен. Дисковите наранявания са доста често срещана причина за болки в гърба. Понякога тези дискове могат да се подуят, хернират или да се скъсат. Нервите могат да се компресират, когато това се случи.

Дисковата херния може да бъде много болезнена. Изпъкналият диск, натискащ нерва, който пътува от гърба ви надолу по крака, може да причини ишиас или дразнене на седалищния нерв. Ишиасът може да бъде изпитан в краката ви като:

– Болка

– Изтръпване

– Скованост

– Артрит

Спиналният остеоартрит също е потенциална причина за болки в гърба. Причинява се от увреждане и влошаване на хрущяла на ставите в долната част на гърба. С изминаване на времето, това състояние може да доведе до стесняване на гръбначния стълб или спинална стеноза.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

 • Остеопороза

Загубата на костна плътност и изтъняване на костта, наречена остеопороза, може да доведе до малки фрактури на прешлените ви. Тези фрактури могат да причинят сериозна болка и се наричат компресионни фрактури.

 

Други причини за болки в гърба и диагноза

Има много други потенциални причини за болки в гърба, но повечето от тях са редки. Непременно посетете лекаря си, ако изпитвате редовни болки в гърба, които не минават от само себе си бързо.

Лекарят ви ще прегледа гърба ви, за да се установи, какви проблеми имате. Ако той не види признаци на едно от по-често срещаните заболявания, той ще извърши по-дълбок тест, които може да включва:

 • Правенето на рентгенова снимка.
 • Изследвания на кръв и урина.
 • Компютърна томография или магнитен резонанс за оценка на дисковете, мускулите, връзките, нервите и кръвоносните съдове.
 • Сканиране на костите, за да се търсят аномалии в костната тъкан.
 • Електромиография за преглед на нервната проводимост.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Всичко това е, за да се установи със сигурност, дали имате едно от по-редките състояния, които могат да включват:

 • Изместване на едно прешлено тяло върху друго, наречено дегенеративна спондилолистеза
 • Загуба на нервна функция в долната част на гръбначния мозък, наречена синдром на Cauda Equina (спешен медицински случаи)
 • Гъбична или бактериална инфекция на гръбначния стълб, като Staphylococcus, E. coli или туберкулоза
 • Рак или не злокачествен тумор в гръбначния стълб
 • Бъбречна инфекция или камъни в бъбреците

 

Кой изпитва болки в гърба?

Болка в долната част на гърба, наричана още лумбаго, не е разстройство. Това е симптом на няколко различни вида здравословни проблеми.

Според Американската асоциация на неврологичните хирурзи, 75 до 85 процента от американците изпитват болки в гърба през живота си. От тях 50 процента имат повече от един епизод в рамките на една година.

В 90 процента от всички случаи болката се подобрява без операция. Говорете с вашия лекар, ако изпитвате болка в гърба.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Усложнения

Влошените форми на дископатия могат да доведат до остеоартрит в гърба. При тази форма на остеоартрит прешлените се търкат заедно, защото не са останали дискове, които да ги уплътнят. Това може да причини болка и скованост в гърба и силно да ограничи дейностите, които може удобно да извършвате.

Правенето на упражнения е от съществено значение за цялостното ви здраве, но особено ако имате болки в гърба, свързани с дископатия.

Намалената подвижност или неподвижността може да увеличи риска за:

 • Влошаваща се болка
 • Намален мускулен тонус
 • Намалена гъвкавост в гърба
 • Кръвни съсиреци в краката
 • Депресия.

Опции за лечение

Лечението за съжаление не може да премахне дегенеративното увреждане, но със сигурност може да помогне за намаляване на болката и намаляване на риска от поява на възпаления. Вашият лекар може да ви препоръча следното:

 • Физиотерапия. Физически упражнения могат да помогнат за укрепването на мускулите в гърба и шията, за да се намали болката и да се подобри мобилността и гъвкавостта ви. Упражненията се съсредоточават върху укрепването на основните мускули, които спомагат за подкрепа и стабилизиране на гръбнака и гърба ви.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

 • Разтягания. Леко разтягане на мускулите на шията, раменете и горната част на гърба може да помогне за облекчаване на напрежението и болката във врата. Леко разтягане на мускулите на гърба, бедрата и тазобедрената става може да помогне за облекчаване на болката в долната част на гърба. Физиотерапевта ви ще ви научи на няколко разтягания, които може да правите и у дома.
 • Инжекции. Лекарството е директно инжектирано във фасетните стави до повредения диск и може да помогне за облекчаване на болката, възпалението и общият дискомфорт. Инжекциите осигуряват само временно облекчение и ефектът им ще изчезне с времето.
 • Хирургия. Ако имате силна болка, която не се облекчава с възможностите за лечение, споменати по-горе, може да ви се наложи операция. Има 2 хирургични процедури, които вашият лекар може да предложи:

Операция за смяна на диска. По време на процедурата вашият хирург ще премахне повредения гръбначен диск и ще го замени с изкуствен. Заместващата операция може да намали или дори напълно да премахне болката в гърба.

Хирургия на гръбначния синтез. По време на процедурата, вашият хирург ще премахне повредения диск и ще предпази съседните прешлени. Спиналният синтез може да намали болката и да подобри подвижността ви.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Ако сте се решили на операция, вашият лекар ще ви каже коя процедура е най-подходяща за вашето състояние и свързаните рискове в нея.

Допълнително, може би ще се наложи да направите някои промени в начина си на живот, за да намалите болката и да поддържате гръбнака си здрав, включително отслабване, (ако е нужно), спортувате, разтягащи упражнение редовно и поддържане гръбнака си прав, като практикувате добра стойка и седите в правилно положение.