Болка в гърба

Инверсната лежанка е достъпен и удобен уред с много възможни приложения у дома. Освен, че може да се използва за някои фитнес упражнения, тя предлага и алтернатива за някои физиотерапевтични разтягания в домашни условия. С правилна и безопасна употреба, инверсната лежанка има ползи дори за страдащите от фибромиалгия пациенти.

Фибромиалгия: определение, симптоми и особености

Фибромиалгията е заболяване, при което пациентите изпитват болка или чувствителност на различни места в тялото си, за които няма друго валидно медицинско обяснение.

Всеки може да развие фибромиалгия, но статистически се среща по-често при жени, отколкото при мъже. Възрастта също няма значение и може да се появи във всеки стадий от живота на човек, но в повечето случаи се наблюдава при хора на средна възраст.

Смята се, че някои хронични заболявания могат да увеличат шансовете човек да развие фибромиалгия, макар да не причиняват болестта директно. Те включват:

 • Ревматиден артрит
 • Лупус
 • Анкилозиращ спондилит
 • Остеоартрит
 • Хронични болки в гърба
 • Депресия
 • Тревожност
 • Синдром на раздразненото черво

Въпреки че множество хора страдат от това състояние, науката все още няма ясно обяснение какво го причинява. Поради тази причина не е открит лек за фибромиалгията.

Макар медицината все още да няма ясен отговор за причините някой да развие фибромиалгия, изследванията сочат, че пациентите имат понижен праг на болка. За човек с фибромиалгия е напълно възможно съвсем обикновени движения или докосвания да се усетят като болезнени.

Предполага се, че има генетичен компонент. Ако някой в семейството страда от фибромиалгия, децата или внуците му са малко по-вероятни също да развият това заболяване някой ден, отколкото са хората от семейства без предишни случаи на болестта.

Симптоми

Жена с болки в кръста

Фибромиалгията се проявява най-вече като болка в мускулите, костите или ставите. Други съпътстващи симптоми включват умора, нарушения в съня, променливо настроение и понякога проблеми с паметта.

Костно-мускулната симптоматика може също да се изразява в сковани мускули, чувствителност на допир и усещане за изтръпване или иглички в крайниците. Често се среща също главоболие и депресивни или тревожни състояния.

Някои пациенти също докладват, че имат храносмилателни проблеми, чувствителност на възприятията (особено към миризми, светлина, шумове), както и разсеяност.

Характерно е, че обикновено е необходим конкретен инцидент, който да отключи заболяването. В това то наподобява други автоимунни болести. Освен при физически инциденти, фибромиалгията може да се отключи от стрес или друг тип психологическа травма.

Лечение на фибромиалгия

Без ясна причина какво точно причинява болестта, медицинската общност все още не е разработила лекарство срещу това заболяване. Лечението обикновено се фокусира върху това да се облекчат и контролират симптомите.

Справянето с дискомфорта и болката от фибромиалгия има няколко основни компонента:

 • Медикаменти: болкоуспокояващи средства могат да донесат облекчение на пациентите.
 • Упражнения: чрез спокойни и внимателни упражнения може да се постигне драстично облекчение при някои видове болка.
 • Техники за справяне със стреса: средства като медитацията и пълноценния сън могат да облекчат стреса, който допринася към симптомите на фибромиалгия.

Обикновено успешното лечение на фибромиалгия е комбинация от трите подхода едновременно, без да се заляга на само един метод в изолация.

Какво е инверсна лежанка?

Инверсната лежанка е оборудване, чрез което човек може удобно да лежи с надолу главата. Този тип терапия е процес, при който чрез инверсна лежанка за постигна спинална тракция (гръбначно разтегляне). Това на свой ред може да облекчи богата гама от състояния.

Гръбначните разтегляния като метод на физиотерапия помагат при различни проблеми. Например, те помагат за наместването на костите, успокояването на мускулни спазми, по-малко напрежение върху нервите (особено спиналните) и други.

Инверсната лежанка предлага лесен и достъпен метод човек да прави такъв тип упражнения у дома, без да се налага да посещава физиотерапевт за това.

Разбира се, при сериозни оплаквания, винаги е препоръчително да се консултиране с лекар. Винаги се обръщайте към квалифицирано медицинско лице при сериозна болка и други съмнителни симптоми.

Кои пози могат да помогнат за облекчаване на болката при фибромиалгия?

Въпреки че фибромиалгията все още не е напълно добре обяснена болест, усещането за болка е свързано с дейността на нервната система. Възможността на инверсната лежанка да намали напрежението върху нервната система и да успокои мускулите най-вероятно обяснява защо това оборудване може да бъде полезно за пациенти с фибромиалгия.

Ето какъв тип упражнения човек може да прави в комфорта на собствения си дом с помощта на инверсна лежанка, за да намали болката:

Гръбначно разтягане

Проверете дали краката Ви са правилно заключени, за да държат тялото Ви стабилно. След това легнете на лежанката и я наклонете в удобен за Вас ъгъл.

Не е нужно да се обръщате изцяло с надолу главата, ако Ви се струва плашещо или дискомфортно. Но за най-големи ползи за гръбнака е препоръчително лежанката да е възможно най-изправена.

Отпуснете ръцете си изпънати към земята за максимално отворено разтягане.

Асистирано разтягане

Ако има кой да Ви помогне с упражненията и особено ако се страхувате да пробвате лежанката сами, може да опитате асистирано разтягане. Идеята е същата като по-горе, но с помощ от приятел.

След като сте стабилно закрепен(а) към лежанката и я наклоните в желания ъгъл, протегнете ръце към приятеля, който Ви помага. Оставете го да хване ръцете Ви и бавно и постепенно да ги изпъне и държи в посока към земята.

Препоръки за ползване на инверсна лежанка

Има няколко основни неща, с които е добре човек да се съобрази преди да използва инверсна лежанка.

На първо място, погледнете списъка със заболявания и състояния, които представляват потенциален риск. Ако страдате от някое от тях, инверсните упражнения може да не са подходящи.

Второ, уверете се, че лежанката е сглобена правилно според инструкциите и не липсват компоненти. Трябва уредът да стои стабилно при всички положения, за да не се нараните при употребата му.

Трето, винаги се уверявайте, че краката Ви добре заключени. В противен случай може да паднете и да се нараните, когато започнете да накланяте лежанката.

Най-накрая, внимателно наблюдавайте какво се случва в тялото Ви по време на разтягането с инверсна лежанка. То в никакъв случай не бива да е болезнено. Ако усетите болка или необичайно напрежение, не трябва да се насилвате да останете в тази позиция.

Потенциални рискове при употребата на инверсна лежанка

Въпреки множеството ползи за здравето, има някои състояния, при които е добре да се избягва терапията с инверсна лежанка. Те включват:

 • Сърдечно-съдови заболявания (особено при пациенти след претърпян инфаркт)
 • Високо кръвно налягане
 • Глаукома и други очни болести
 • Бременност
 • Болести на костите и ставите
 • Костни и ставни импланти
 • Хернии

Също така, ако човек страда от стомашен рефлукс, продължителното разтегляне в обърната позиция може да бъде опасно.

Заключение

Фибромиалгията е състояние, при което хората изпитват хронична болка или чувствителност на допир. Макар да не се знае много за болестта, пациентите могат да намерят временно облекчение на симптомите си чрез физически упражнения.

Инверсните лежанки предлагат евтина и удобна алтернатива на физиотерапията. Те дават възможност да се правят гръбначни разтягания в домашни условия.

Въпреки това, инверсните упражнения като цяло могат да бъдат противопоказни при хора с някои заболявания – уверете се, че това не се отнася за Вас преди да използвате инверсна лежанка.