Дископатия - гръбнак

Дископатията е заболяване на опорно-двигателната система, което е свързано със стеснение на междупрешленото пространство и леко разместване на прешлените. През последните години са отчита ръст на засегнатите хора, което се обяснява с начина на живот и все по-масовото обездвижване.

Дископатия - гръбнак

Какви превантивни мерки можем да приложим срещу дископатия?

Редица от болестите са провокирани от неправилния начин на живот, което предполага, че съществуват начини за качествена профилактика и активна грижа за индивидуалното общо състояние.

Ранната грижа за гръбначния стълб е ефективен вариант за съхранение на неговата добра функционалност във времето. А това се определя от самия начин на живот, което включва физическата активност, храненето, самоконтрола и редица не толкова сложни правила, каквито например са за правилната стойка. Дори самото стоене на стола или походката са част от лесните, но значими понякога фактори за състоянието на опорно-двигателния апарат.

Кога сме най-изложени на риск?

Основните причини за появата на дископатия може да са външни фактори като свръх натоварване, физическа травма, липса на достатъчно движение и т.н. Наднорменото тегло също спада към основните причини за развитие на болестта, но понякога предпоставка са съпътстващи заболявания или генетични причини.

Най-точно дископатията може да се установи и да се прецизира нейното развитие от лекар-специалист след медицински преглед и допълнителни изследвания. Добри резултати дава образната диагностика, към която спадат рентгеновите снимки, компютърно-томографското изследване, ядрено-магнитния резонанс, миелографията. Те помагат да се локализира конкретното място на здравословния проблем и да се назначи най-правилното лечение.

При повечето болестни състояния, тяхното ненавременно откриване или неглижирането им могат да доведат до по-сериозни проблеми. Ето защо, за да не се стига до трайно увреждане на нерв и износване на прешленните дискове, профилактичните прегледи, грижата за собственото здраве, предпазването от рискови натоварвания, са начините за предотвратяване на факторите за поява на дископатия.

Дископатия проблеми

 

Предава ли се генетично това заболяване?

Дископатията се свързва с износването на дисковете, което се дължи на физическо натоварване или на тяхното износване с времето. В медицината обаче са описани случаи, при които появата на болестта се свързва с вродени анатомични особености на гръбначния стълб.

Доколко те са провокирани от генетична предразположеност или налични други увреждания, са все причини, които могат да се установят единствено след обстойни изследвания и консулт с медицински специалисти в областта.

Има ли пълно лечение?

Лечението на дископатията е необходимо да започне веднага след нейното установяване, за да се предотврати задълбочаване на проблема и превръщането му в хроничен. Определящо за терапията е видът и степента на увредата, но традиционно се назначават медикаменти, физиотерапия и допълнителни процедури. При по-сложните случаи може да се наложи оперативна намеса и по-продължителни болнично лечение.

Наред с класическата медицина, добро въздействие оказват редица иновативни методи, подходящи хранителен и двигателен режими. Чрез тях се постига качествено преоодоляване на дискомфорта в гърба и кръста.

Най-често допусканите грешки, които водят до дископатия

Движението е сред основно определящите фактори за съхранение на здравето на опорно-двигателната система. Препоръчителни са ежедневно раздвижване и седмична спортна програма, съобразена с индивидуалното състояние на всеки. При гръбначни проблеми и за профилактика все повече хора прибягват до иновативния уред инверсна лежанка.

Модерното съоръжение има редица преимуществата си, които са свързани с лесна употреба, възможност да се спортува вкъщи, не е необходимо допълнително оборудване и пространство. Най-важното е обаче е, че резултатите са гарантирани и се усещат още след първите няколко тренировки.

Лежанка

Инверсната лежанката е гимнастически уред, който е предназначен за цялостно раздвижване на тялото. Той не изисква сила или специални умения, достатъчно е да се легне удобно на лежанката, след което да се избере подходящ наклон и в тази поза тялото да престои няколко минути.

Методът, който се прилага с помощта на лежанката, цели със собствената тежест и преодолявайки гравитацията върху органите и ставите, да се постигне намаляване на напрежението между прешлените и всички мускулните групи.

Това помага срещу кошмарните болки в гърба, които са най-честият симптом при дископатия. Напълно здравите хора също тренират с уреда, но с профилактична цел, както и за разтоварване след ежедневното напрежение и стрес на работа.

Тестове с лежанката сочат, че уредът може да се използва по няколко пъти в седмицата до десетина минути и това е напълно достатъчно за постигане на необходимите резултати. Спортното съоръжение тежи не повече от 30 кг., лесно се сглобява и не еникак сложно да се третирано с него.

Препоръчително е лежанката да се използва от хора с тегло до 135 кг. Също така е добре в една позиция на тялото да се стои не повече от 15-на минути, след което позицията на тялото да се промени.

Роля на храната при профилактика на заболяванията на опорно-двигателната система

Наднорменото тегло крие сериозен риск за гръбнака, затова хранителния режим и поддържането на добра форма са основна предпоставка за доброто човешко здраве.  Нормализиране на телесната маса или поддържане на форма са сред условията за предпазване от дископатия и други подобни болести.

В менюто на всеки трябва да преобладават свежите плодове и зеленчуци, ядките, млечните продукти, варивата, качествените меса и всички онези хранителни продукти, които осигуряват необходимите витамини и фибри за добрия метаболизъм.

Храна и хранене

Йога, пилатес и лечебни гимнастика за здрав кръст

Йога се препоръчва при редица проблеми с гърба. Тя помага за преодоляване на напрежението в мускулите, за подобряване на храносмилането, на съня и за цялостното тонизиране на тялото. Асаните са с различна степен на трудност, но голяма част от тях могат да се практикуват на всяка възраст.

Пилатесът също е сред ефективните начини за раздвижване. Упражненията не са сложни и са полезни за укрепване на мускулите, за подобряване на кръвообращението, за правилната стойка, за проблеми с наднорменото тегло и при болести на опорно-двигателния апарат.

Упражнения

Плуването  е сред най-препоръчваните спортове при болки в гърба и при гръбначни изкривявания. Водата облекчава болестните състояния, затова лекарите съветват да се практикува плуване, колкото се може по-често, както и паралелно с други физически активности.

Акупунктурата е терапия, която повлиява изключително добре на хора с доказана дископатия, тъй като определено има ефект за предотвратяване хроничността на костно-ставните заболявания. При иглотерапията е задължително да се прилага от утвърдени специалисти, които определят продължителността на лечението.

Акупунктура

Пациентите, които се подлагат на акупунктура споделят, че понякога само няколко манипулации водят до качествено облекчаване и преодоляване на болките в гърба. Комбинацията от процедури и правилният режим на живот са гарант за отлично здраве.

Снимки: Лежанка.бг