Снимкаа на костите от гръбначен стълб

Екстензията  представлява медицинска процедура, при която с помощта на специален уред или само с ръце се упражнява теглителна сила върху гръбначния стълб, ръцете, краката, врата.

 

Какво представлява екстензията (декомпресията) за гръб?

 

Терапията екстензия, известна още като декомпресия, се използва много често за намаляване на натиска върху нервите и прешлените, който се получава при дискова херния. Счита се, че се създава отрицателно налягане вътре в гръбначния канал, което подпомага връщането на херниирания материал на предишното му място. Когато се прилага екстензионната терапия на крайници, се използват специални пособия, за да се направи преценка точно колко трябва да бъде изтеглянето в крайниците.

 

Екстензионната терапия се използва се за лечение на:

 • дискова херния;
 • болки в шийната област, които са провокирани от притискане на нерв;
 • главоболие, което се дължи на увреждане на гръбначните прешлени;
 • при рахитични изменения;
 • изкривяване на гръбнака при деца;
 • терапия след счупвания;
 • изкълчване;
 • продължителни спазми и схващания на мускулите.

При прилагане на терапията се използват специални тежести и различни шини, които да фиксират крайниците.

Кратка история на декомпресионната терапия

Mетодът за лечение на гръбначни заболявания е познат и се прилага от дълбока древност. Има доказателства, че още през 5-ти век преди Христа бащата на медицината Хипократ е използвал екстензия на гръбначен стълб, за да лекува успешно болки в гърба и кръста. Прилаганият от Хипократ метод на разтягане е познат като “положението на Хипократ” и включвал ръчно разтягане на пациента от четирима лекари.

Днес вече съвременните методи на декомпресионна терапия включват много по-безболезнени практики като суха и водна екстензия, инверсни лежанки с пълно обръщане на тялото и други.

 

Пациент и лекар лекуваш болки в гърба му

 

Положителни ефекти при хора с дискови хернии и болки в гърба

 

Леката екстензия на гръб е изключително благотворна за гръбначния стълб и може да облекчи болката и да ни помогне да освободим натрупаното напрежение под формата на скованост в гръбната мускулатура. При нея се ангажират основно дългите мускули на гърба, седалищните мускули, задната част на бедрата и корема. Те често имат нужда от допълнително тонизиране, поради заседналия ни начин на живот.

Тракция се използва за лечение на множество заболявания на гръбначния стълб като дискова херния, болки в шийната област; болки, дължащи се на увреждане на нерв; главоболие, причинено от увреждане на гръбначните прешлени. Прилага се също при рахитични изменения, изкривяване на гръбнака при деца, продължителни схващания на мускулите (продължителни спазми) и др.

Терапията се използва и за намаляване на натиска върху нервите и прешлените, който се получава именно при различните дискови болести. Най-добре е ако предписана от лекар екстензия на гръб се съчетава с подходящи упражнения за укрепване на гръбната, коремната, седалищна и като цяло тазовата мускулатура, както и с подходящ хранителен режим. Това ще насити кръвта с есенциални нутриенти, които пък от своя страна ще обезпечат регенериращите функции на тялото.

Декомпресия се използва често за намаляване на натиска върху нервите и прешлените, който се получава при дискова херния. Смята се, че се създава отрицателно налягане вътре в гръбначния канал, което подпомага връщането на херниирания материал на предишното му място. При екстензии на крайници се поставят специални пособия, за да се прецени точно колкото трябва да бъде изтеглянето в крайниците. При декомпенсиране се използват специални тежести и различни приспособления, които да фиксират тялото.

 

снимка на болки в гърба

 

Крие ли опасности екстензията за гръб?

 

Противопоказания

Следва да се консултирате с лекар в случай на контузии или заболявания в гръбначния стълб, включително в кръста, средния сектор или врата, хернии, шипове, сраствания и други. Необходимо е да обсъдите техниката с кинезитерапевт, ако имате гръбначни изкривявания: хиперлордоза, сколиоза, увеличена кифоза.

Ако по време на процедурата или веднага след нея пациентът усети болка напречно на гръбнака, разтягането трябва веднага да се прекрати. Не бива да се притеснявате, ако се появи вертикална болка от двете страни на гръбнака и седалището. Това е в резултат на натоварената мускулатура.

Кои хора НЕ трябва да я правят гръбни екстензии?

Терапията не е препоръчителна при следните заболявания:

 • Остри възпалителни заболявания в коремната кухина;
 • Язви и незатворени рани;
 • Инфекциозни заболявания;
 • Тежка деформираща спондилоза и спондилоартроза;
 • Сколиоза в детска възраст;
 • При високо кръвно налягане със засегнати от атеросклероза кръвоносни съдове;
 • Тумори и метастази.

Ако методът на екстензия не е подбран правилно, може да се стигне до непредвидени усложнения. Затова е абсолютно задължително пациентът да  се консултира с лекар специалист, преди да се прилага екстензионна терапия. Докторът следва да извърши необходимите прегледи и изследвания. След това да се установи с точност какво причинява болките и чак тогава лекарят да даде препоръки както за вида терапия, така и за времето, в което тя трябва да бъде проведена.

 

Рисунка на скелет

Препоръчителна честота за оптимален ефект

 

Една процедура от декомпресионната терапия може да е с продължителност от 15 до 30 минути, като това зависи от вида и степента на заболяването. След приключването на екзстензията е необходимо пациентът да остане в легнала позиция на масата неподвижно още малко време, преди да стане. Курсът на лечение чрез екстензия продължава няколко дни, като обикновено се прави през ден и се комбинира с допълнителни терапевтични упражнения.

Начини за декомпресия

Позиции за екстензионна терапия. Прилага се в няколко основни позиции в зависимост от състоянието на болния. Екстензия на шийни прешлени се повлиява изключително добре.  Терапията може да окаже положителен ефект за облекчение на болки на кръстовата област, а по-рядко повлиява на горната част на гърба.

 

Инвесна лежанка

Позициите, в които може да бъде поставен болния за извършването на екстензионната терапия, са три: вертикална, хоризонтална или под наклон.

 • В хоризонтално положение – болният лежи на специално легло, което притежава раздалечаващи се плочи.
 • Вертикална екстензионната терапия – болният виси в право положение във въздуха или във вода, захванат със специални колани през гърба и гърдите.
 • Екстензия под ъгъл – осъществява се, като болният е поставен в специална позиция. Най-препоръчвана е екстензионната терапия под вода. Така тя е по-безболезнена и има много по-добри резултати предвид благотворното действие на водата.
 • Екстензията под наклон – извършва се върху маса с наклоняващ се плот.

Видове екстензия

 • Ръчна манипулация

Тя се извършва от физиотерапевт, който използва ръцете си, за да раздели прешлените на гръбнака, което да облекчи пациента. Понякога обаче ръчната екстензия може да предизвика болка. Следователно пациентите трябва да са наясно с етапите и начина, при които се прилага тази терапия.

 

Инвесионна лежанка

 • Механична манипулация

При механичната терапия кинезитерапевтът обездвижва ръцете и краката на болния със специални шини и тежести. Екстензията се извършва, като пациентът лежи на кушетка по гръб, по корем или виси. Това се преценява според заболяването и облекчението, което трябва да бъде постигнато. При всяка следваща процедура терапевтът увеличава силата на изтегляне, като за целта се използва специален апарат.

Към механичната терапия се причисляват и упражненията на инверсни лежанки, при които пациентът ляга на лежанката и използва гравитацията, за да разтегли гръбнака.

 

картинка на жена с болки в гърба

 

Ако страдате от болки в гърба или ви мъчи постоянна болка в кръста, ако имате нужда от упражнения, както и ако търсите ефикасно лечение на дискова херния, дископатия или стеноза или пък са ви препоръчани упражнения за тези заболявания, посетете сайта lejanki.bg. Иновативните уреди, с които ще се запознаете, ще ви помогнат да решите проблема си, при това с възможност да си набавите уреда за домашно ползване. Инверсните лежанки могат да се закупят от сайта и да направят рехабилитацията ви у дома по-лесна и приятна.