Наместване на шийни прешлени

Гръбначният стълб е сложна структура, която съчетава 24 отделни кости, наречени прешлени, отговорни за поддържането и защитата на гръбначния мозък и осигуряването на баланса на всяко живо гръбначно същество.

Тези кости, които изграждат гръбначния стълб, са групирани една над друга в 5 области. Освен това всяка от тези области, с изключение на опашната кост, има характерна извивка, която като цяло е S-образна и спомага за поемане и разпределяне на усилието от извършваните дейности.

 

Особености на шийните прешлени

 

Шийният участък е разположен по дължината на шията, започвайки от основата на черепа, и се състои от първите 7 прешлена с 8 чифта цервикални нерви. Шийният отдел се характеризира с това, че е разположен в най-подвижния сегмент на гръбначния стълб. Поради това е много обичайно в тази част да възникват различни усложнения.

 

Първият и вторият прешлен са тези, които позволяват движение и заедно съставляват горната цервикална област. Първият прешлен на гръбнака е отговорен за „носенето“ на тежестта на раменете си. Това е прешленът, който свързва основата на черепа с шията, известна още като врат.

 

Вратът е област от тялото с голямо значение, тъй като съдържа гръбначния мозък, но също така и артерии, които преминават през повечето от прешлените на врата, отляво и отдясно. Нараняването на тези артерии може да доведе до сериозни последствия, като инсулт, загуба на зрително поле, затруднен говор, замаяност, болка и парализа.

Вратът също се състои от сложна механика, която включва седем прешлена, шест междупрешленни диска, десетки стави, както и различни връзки на мускулите. Те също са изключително натоварени във всички наши дейности, денем и нощем. Постоянно поддържат тежестта на главата, която варира между 4 до 5 кг.

 

Гръб на жена

Какво е екстензията на шийни прешлени?

 

Екстензия на шийни прешлени е иновативна терапия, при която чрез специализиран уред или с ръце физиотерапевтът упражнява натиск с издърпване на засегнатото място, в случая врата. Тази терапия се провежда с цел да се намали напрежението върху засегнатите нерви (декомпресия) на гърба или прешлените на врата и съответно да се намали болката на страдащия от дадения синдром.

 

В какви случаи се препоръчва?

 

  • Главоболие, схващания, остеохондроза, дископатия и др.

С екстензионна терапия успешно се възстановяват болните от плексити, главоболие и вертижни синдроми от измененията в шията при така наречените шипове (шийна остеохондроза).

 

Тракцията на шийния гръбначен стълб, известна като цервикална тракция, служи за лечение на болки във врата и свързани с тях наранявания. По същество чрез цервикалната тракция се издърпва главата  от врата, за да се създаде разширение и да се премахне компресията от прешлените.

 

Този метод се  смята за алтернативно лечение на болка във врата, който помага на хората да избегнат необходимостта от лекарства или операции. Може да се използва като част от физиотерапевтично лечение или самостоятелно в домашни условия.

 

Уредите за цервикална тракция се използват за лекуване на различни видове болка във врата, напрежение и стягане. Цервикалната тракция помага за отпускане на мускулите, което може значително да облекчи болката и сковаността, като същевременно увеличава гъвкавостта. Използва се и за лечение и изравняване на изпъкнали дискове или дискова херния. Може да облекчи болки в областта на ставите (остеоартрит, артрит и др.), навяхвания и спазми. Използва се и за лечение на наранявания на врата, прищипани нерви на гръбначните прешлени и цервикална спондилоза, болки в шийната област.

Шиени прешлени на гръбначния стълб

 

Какви са начините да се извърши?

 

Проучване, направено сред засегнатите от подобни проблеми, установява че механичната екстензия е ефективна при лечение на хора с прищипани нерви и болки във врата. Ефектът на декомпресиране е повече от ефикасен. Има няколко начина да направите цервикална екстензия – с физиотерапевт или сами у дома. Вашият физиотерапевт може да ви помогне да изберете метода, който е най-подходящ за вашето състояние.

 

Физиотерапевтът също така може да препоръча закупуване на оборудване за цервикална екстензия, което да използвате у дома. Устройствата за цервикална тракция се предлагат в магазини, специализирани за продажбата на  медицински и парамедицински консумативи. Физиотерапевтът трябва да ви покаже как да използвате устройството правилно, преди да започнете да провеждате терапия у дома. Може да се наложи и след това да коригира позицията ви, за да постигнете най-добри резултати.

 

  • Механична манипулация

Механичната цервикална екстензия се извършва от физиотерапевт. На главата и врата ви е прикрепен колан, докато лежите по гръб. Сбруята се закача за машина или система за тежести, която прилага теглителна сила, за да издърпа главата ви от врата на мястото, където той влиза в гръбначния стълб.

 

Има няколко тягови устройства, предназначени за домашна употреба.

  • Шийна яка. Надуваемата яка за цервикална тяга е много ефективен начин. Може лесно да се използва при всякакви поводи, особено по време на придвижване или при изпълнение на ежедневни задачи. Възглавницата за шийна екстензия е опростен начин да се възползвате от предимствата на тази терапия.

 

Въпреки че амплитудата на тягата е по-ограничена, шийните прешлени все още са освободени от напрежение благодарение на тази много практична възглавница. Важно е да раздвижите тялото веднъж в легнало положение, особено таза, за да се възползвате от ефектите на тягата.

 

  • Инверсна лежанка. Тя представлява ефикасен и безопасен начин да отпуснете засегнатото място и да помогнете на тялото да се възстанови. Тези уреди се закупуват от специализирани магазини по препоръка на физиотерапевт. Можете да ги поръчате от сайта bg, където ще намерите пълно описани и упътване как да ги ползвате.

 

Наличието на подобен уред елиминира нуждата от човек, който да ви съдейства при разтягането, защото уредът извършва нужното. В резултат вратът и гръбнакът се освобождават от напрежението между прешлените пот действието на собствената ви тежест и болката изчезва.

 

Наместване на шийни прешлени

  • Ръчна манипулация

Ръчната манипулация се извършва задължително от физиотерапевт, който с помощта на ръцете и уменията си, разделя прешлените на врата, за да облекчи болката. Тази декомпресионна терапия е с доказан положителен ефект.

 

Има ли противопоказания и какви са те?

 

Като цяло цервикалната тракция е безопасна, но не забравяйте, че резултатите са различни за всеки. Лечението трябва да е напълно безболезнено. Ако изпитате странични ефекти като главоболие, замаяност и гадене,  трябва да спрете и да ги обсъдете с вашия лекар или физиотерапевт.

 

Ползите от екстензията могат да са много, стига да е правилно приложена  – подобрена мобилност, по-широк обхват на движение и изравняване на гръбначния стълб. Това ще ви позволи да продължите ежедневните си дейности с по-голяма лекота и да се освободите от напрежението и болката, които са били вечни ваши спътници.

 

Заключение

 

Методът екстензия на шийни прешлени се използват за лекуване на различни видове болка във врата, напрежение и стягане. Нарича се още цервикална тракция  и може да помогне при за облекчаване на  болката и сковаността в областта на врата. Използва се и за лечение на дискова херния, остеоартрит, артрит, навяхвания и спазми. Методът се използва и за лечение на наранявания на врата, прищипани нерви на гръбначните прешлени, както и при  и болки в шийната област.