Инжекция със спринцовка | Lejanki.bg

На никой не му се иска да се налага да прибягва до лечение на болките в гърба с инжекции, но понякога има ситуации, при които този подход е наложителен. Лекарствените разтвори, инжектирани директно в източника на проблема не само премахват острата болка, но също така помагат на пациента да се възстанови по-бързо и да премине към други начини на лечение и профилактика като физиотерапия за пълно излекуване на болките в гърба.

Инжекция със спринцовка | Lejanki.bg

В медицината се използват няколко групи лекарства, които имат различен принцип на действие върху организма и които ускоряват процеса на възстановяване. След малко ще поговорим за някой от най-ефективните инжекции за облекчаване на болката, за какви цели се използват, както и какви са техните противопоказания. Ще се опитаме да зададем някой въпроси и отговори, които се надяваме да са ви от полза, ако ви предстои да вземете решение дали да използвате инжекции или не.

Преди да започнем обаче държим да отбележим, че прибягването до инжекции трябва да става само след като всички останали варианти са изчерпани и само след изричното им предписание от лекуващия лекар.

Нестероидни противовъзпалителни средства

НСПВС са противовъзпалителни средства, които имат обезболяващ, противовъзпалителен и понижаващ температурата ефект. За разлика от стероидните противовъзпалителни средства, НСПВС нямат наркотичен ефект, но помагат за бързо облекчаване на болката в гърба. Сред най-популярните НСПВС инжекционни разтвори са:

Кетонал

Лекарственото средство има противовъзпалителен, аналгетичен и антипиретичен ефект и се прилага при ревматоиден артрит, подагра, остеоaртрит, дископатия и други заболявания, причиняващи болки в гърба. Прилага се интрамускулно, а дозировката зависи от възрастта, физиката на пациента и естеството на заболяването.

Инжекционен разтвор Кетонал се предлага на ампули и може да се закупи само с рецепта. Препоръчително е инжекциите да бъдат поставяни в болнично заведение.

Медицинският продукт наред с положителния си ефект, има и доста противопоказания и не се препоръчва при пациенти с астма, с алергични реакции, с бъбречна недостатъчност, с язва, със сърдечна недостатъчност, както и при пациенти с кръвоизливи. Кетонал не се прилага на деца или по време на бременност.

Диклофенак

Противовъзпалително нестероидно средство, което намалява сковаността, болката и възпалението. Прилага се интрамускулно за облекчаване на силни болки в гърба, при болест на Бехтерев, при остеоартрит, дископатия, тежка форма на подагра и други. Интравенозно се прилага, когато пациентът страда от силни постоперативни болки.

Диклофенак инжекции могат да бъдат закупени единствено с рецепта.

Противопоказания:

Диклофенак не се препоръчва на пациенти, които имат следните здравословни проблеми:

  • *язви и гастрит;
  • *хроничен холецистит;
  • *хронично бъбречно заболяване;

Медицинското средство не се препоръчва за приложение при бременност и на малки деца.

Melbek /Мелоксикам

Melbek също е от групата на НСПВС и притежава противовъзпалително, понижаващо температурата и аналгетично действие. Предписва се за бързо облекчаване на болки при болест на Бехтерев, остеоартрит, както и при болки причинени от дискова херния.

И това медицинско средство има доста противопоказания и не бива са се прилага при пациенти, които страдат от астма, храносмилателни нарушения, сърдечни, чернодробни или бъбречни заболявания.

Melbek не бива да се прилага по време на бременност, при деца, както и ако има назначено лечение с антикуаголанти.

Ампулите се прилагат единствено интрамускулно и могат да се закупят само с рецепта.

Стероидни противовъзпалителни инжекции

Инжекциите от тази група позволяват бързо да бъде намалена болката, но тяхното действие не е много дълготрайно. Освен това имат много противопоказания и странични ефекти, поради е наложително да се използват за лечение при болки в гърба с повишено внимание и само под лекарско наблюдение.

Стероидни противовъзпалителни инжекции | Lejanki.bg

 

Основното им предимство е възможността да се използват директно на мястото на болката. Блокадата може да се извърши чрез директно инжектиране в лумбалния участък, където се забелязват остри болки.

Сред най-ефективните противовъзпалителни инжекции от този вид са:

Hydrocortisonum/Corhydron

Кортизонът е хормон, който се произвежда от надбъбречната жлеза, когато организмът е под стрес и спомага тялото по естествен начин да потисне болката.

Синтетично произведения кортизон се използва за лечение на ревматични заболявания, дископатия, идиопатичен артрит, болестта на Бехтерев, и други болки в гърба. При продължителна употреба могат да се появят нежелани реакции като отслабване на имунната система, чести промени в настроението и депресии, повишаване на хемоглобина, нарушения в храносмилателната система и други.

Въпреки, че първоначално болката бързо отшумява, действието на инжекциите е временно и носи само краткосрочно облекчение. За да има по-продължителен ефект от кортизоновите инжекции, невролозите препоръчват пациентите да ги използват в комбинация с различни терапевтични процедури или физиотерапии. И този инжекционен разтвор може да бъде закупен само по лекарско предписание и с рецепта.

Flosteron

Флостерон е медицински препарат кортикостероид от стероиден тип, който има противовъзпалително действие. Предписва се за лечение на ревматични заболявания и за облекчаване на болките в гърба.

Инжекционната суспензия може да се използва не само интрамускулно, но и интраартикуларно, което увеличава шансовете за бързо възстановяване. 1 ампула се инжектира на мястото на болезнения фокус, а курсът на лечение е до 3 инжекции. Действието на Flosteron е бързо, а ефектът – дълготраен.

Противопоказания:

Категорично е забранено инжектирането на Flosteron на пациенти страдащи от диабет или с язва на стомаха.

Странични ефекти:

Отслабен имунитет, който води до вирусни и бактериални лезии на лигавицата. Повишена възбуда, която може да бъде придружена от рязка промяна на настроението.

Флостерон може да бъде закупен само с рецепта.

Според невролозите, кортикостероидите с епидурално приложение могат да донесат облекчение на пациентите и да ги спасят от операция. Според проведени наскоро изследвания в САЩ, между 30 и 50% от пациентите страдащи от дископатия, стеноза и радикулит са получили облекчение чрез прилагане на кортикостероид на увреденото място.

Мускулни релаксанти

Тези медикаменти са предназначени да отпускат мускулните влакна колкото е възможно повече, за да облекчат мускулните спазми, като по този начин намаляват и болката.

Мускулни релаксанти | Lejanki.bg

Mydocalm

Лекарството е в състояние да отпусне мускулатурата на скелетните мускули, да блокира нервните окончания и рецепторите на болката, освобождавайки пациента от агонизиращи състояния.

Мидокалм се прилага интрамускулно или интравенозно и се закупува само с рецепта и по лекарско предписание.

Странични ефекти:

Остра алергична реакция, придружена от болки в ставите и кожата, както и появата на уртикария.

Противопоказания:

Медицинския препарат не е препоръчително да се прилага на деца и при кърмещи жени.

Орфенадрин (Norflex)

Този мускулен релаксант се бори ефективно срещу мускулните спазми и елиминира нервните възпаления. Прилага се интрамускулно, а процесът на лечение трае 2 – 3 дни, след което се препоръчва лечението да продължи с помощта на таблетки.

Противопоказания:

*индивидуална непоносимост към лекарството;

*бременност и кърмене;

*нервни разстройства;

*заболявания на кръвоносната система.

Нежелани ефекти:

*гадене;

*сухота в устата и други.

Norflex се предлага само с рецепта.

Хондропротектори

Хондропротекторите са дългодействащи медикаменти, които работят за възстановяването на хрущялната тъкан, провокират активните регенерации в прешлените и минимизират възпалителните процеси на гърба. В състава на хондропротекторите има натурални съставки, каквито се намират и в хрущяла.

Обикновено този вид медицински продукти се предписват като добавки и се предлагат под формата на таблетки и прахчета, като мехлем, хранителни добавки или като инжекции. Според ортопедите и физиотерапевтите, този вид медикаменти поддържат хрущялите, но не могат да намалят болката в гърба.

Alflutop

Alflutop е един от най-ефективните хондропротектори, който не само стимулира хрущялните влакна да се регенерират, но и стимулира блокирането на болките и възпалението на тъканите.

Инжекциите Alflutop се прилагат при пациенти страдащи от дископатия, със силни ставни болки причинени от тежки физически натоварвания, страдащи от остеоартрит, спондилоза и други.

Тъй като хондропротекторите съдържат натурални съставки, страничните ефекти и противопоказанията са по-малко, но все пак инжекциите не се препоръчват за прилагане по време на кърмене, при малки деца и бременни жени.

Alflutop може да бъде закупен само с рецепта.