Първите фитнес уреди | Lejanki.bg

Как да си помогнем срещу обездвижването

Съвременната техника и технологиите много улесняват всекидневието ни, но водят и до един съществен недостатък в начина на живот. Той е свързан и с общото здравословно състояние, и с конкретни заболявания.

Обездвижване на работа в офиса | Lejanki.bg

На хората почти не им се налага някаква по-активна физическа дейност. Проучванията показват, че при една четвърт от европейците движението е силно ограничено и е под необходимото за организма. А за човека движението е заложено изначално – и за разход на енергия, и за да се поддържат пълноценни жизнените функции.

Достатъчен е само един пример – двигателната активност подобрява кръвообръщението. А освен с всичко друго, то е свързано с оросяването и дейността на мозъка. Тоест – с дейността на целия организъм.

Обездвижването е предпоставка и за ред конкретни заболявания – на гръбначния стълб, костната система, диабет, психически проблеми като депресията и т.н.

Фитнесът е много добър начин да се компенсира ограниченото движение във всекидневието. Той си е вид масов спорт за хора с различна възраст, възможности, нагласи.

Фитнесът позволява без тежки натоварвания като при професионалните спортисти, да се постигне цялостният ефект на спорта – здраве, стегнато тяло и обща мускулатура, добра самооценка, повдигнато настроение и самочувствие.

Разбира се, при желание и възможности, човек може да провежда и по-интензивни и специализирани тренировки – например за развитие на мускулатурата.

Фитнес упражнения могат се използват и с медицинска цел, като разбира се в този случай човек трябва да направи консултации с лекаря си за приложението им.

Фитнес в подходяща форма може да се използва за подобряване на сърдечно-съдовата дейност и дишането, рехабилитация след травми, при хронични заболявания. За лечение на болки в гърба и кръста например е много ефикасно да се използват инверсни лежанки Ембер.

За  упражненията при дископатия и стеноза особено важно е гръбначният стълб да се освободи от напрежението, за да се рехабилитират дисковете и ставите.

„Мързелива“ и ефикасна терапия с инверсни лежанки

Инверсни лежанки се използват вече десетилетия по цял свят. Те са много популярни, защото са фитнес система, която може да се прилага както за гъвкаво тяло, освобождаване от стреса и тонус, така и за лечение на болки в гърба и кръста. Полезни са например в борбата срещу дископатията.

Мъж тренира надолу с главата | Lejanki.bg

Хората с мъчителни хронични болки в гърба и кръста могат да използват инверсни лежанки, защото този фитнес уред има благотворен ефект дори при „мързеливо“ използване. Достатъчно е да се лежи в отпуснато положение напред с главата под наклон.

Употребата на инверсни лежанки, като и при другите фитнес упражнения за рехабилитация, трябва да се съгласува с личния лекар, защото действието е на база инверсната терапия.

Възможно е даденият човек поради някакви здравни състояния да не бива да лежи наклонен или да виси с главата надолу, така че джипито ще определи да се използват ли инверсни лежанки за терапията.

Най-общо казано, с използването на инверсни лежанки хората обръщат гравитацията в своя полза. При изправено или седнало положение земното привличане натоварва гръбначния стълб.

При определени състояния – например болестни изменения при структурата на интервертебралните дискове, стесняване на някои канали в гръбначния стълб – се получава триене и болка.

При обръщането с главата надолу земното притегляне „разтяга“ тялото и увеличава разстоянието между прешлените в гръбнака. Получава се декомпресия, която е полезна за рехабилитацията на дисковете.

Не е нужно тялото да се обърне изцяло надолу с главата, за да се получи ефектът на декомпресията. При използването на инверсни лежанки може просто да се лежи отпуснато, а намаляването на напрежението в гръбнака започва от наклон с главата напред от 20 градуса. При 60 градуса гръбнакът се освобождава напълно от натягането.

Ефектът е бърз, не е необходимо заниманията да са интензивни – 7 минути дневно са достатъчни за постигането на отличен резултат.

Общо укрепване на здравето

След като болките в гърба и кръста отминат, използването на инверсни лежанки може да продължи с по-интензивни упражнения за развиване на основните мускули на гърба и корема, за стегнато и гъвкаво тяло.

Всъщност с тази цел инверсни лежанки  поначало могат да се ползват от здрави хора, без проблеми с гърба и кръста, а ефектът на инверсната терапия да се прилага профилактично. Защото – между другото – структурните промени в гръбначния стълб започват още около 30-годишна възраст и болките в гърба или кръста са много разпространени.

Щастливо семейство с дете | Lejanki.bg

За болки в кръста или гърба способстват и неправилната стойка при дългото стоене на компютъра, и непроменяната поза при шофиране, и наднорменото тегло, и т.н.- все масово разпространени фактори във всекидневието.   Като фитнес уред използването на инверсни лежанки дава възможност да се комбинират изправяния до седнала поза, коремни преси, извъртания. Това, че става дума за домашен фитнес, е предимство – заниманията са когато човек реши, каквито реши и колкото реши.

Освен за развитие на основна мускулатура и стегнато тяло без излишни килограми, упражненията имат и други благотворни физиологически ефекти за общо укрепване на здравето.

По-бързото изгаряне на калориите ускорява обмяната на веществата; физическата активност подобрява дейността на сърцето и циркулацията на кръвта, разширява кръвоносните съдове, постига се по-добро снабдяване на клетките с кислород. Това е полезно за забавяне на стареенето.

Мускулната тренираност и повишената физическа издръжливост пък са свързани с намаляване на вероятността от травми и по-бързо възстановяване, ако все пак се получат. Освен това след физическо натоварване сънят става по-здрав и пълноценен.

Фитнес-натоварванията имат и директен психологически ефект. При тях в организма се произвежда така нареченият „хормон на щастието“ – ендорфин, който повишава настроението и е съществен за отърсването от стреса.

Има и дългосрочен психологически ефект – поставянето на цели и постигането им носи удовлетворение от самия себе си и по-високо самочувствие. За което впрочем са достатъчни добрата фигура и постигнатата жизненост.

Фитнесът не е от днес

Кога е започнал фитнесът? В по-широк смисъл – откакто на човека му се наложило всеки ден да гони плячката си, за да се наяде, защото нямал хладилник да съхранява месото…

А сериозно казано – първообразът на днешния фитнес е в средата на 19 век. Първите уреди, принципите на които се използват и при съвременния фитнес, е направил Густав Цандер – шведски физиотерапевт. Те били дървени с лостове, пружини и тежести за осигуряване на съпротивителна сила.

Първите фитнес уреди | Lejanki.bg

Цандер е бил високообразован лекар, на 30 години става доктор на медицинските науки, за научния си принос през 1875 година получава един от най-високите тогава шведски ордени.

Той смятал, че чрез специализирани натоварвания на определени мускули може да се предотвратят редица заболявания. Така идеята за фитнес се е появила с мисълта за профилактика, което си е така и днес. Метода си Цандер нарекъл „Механотерапия“.

Първите си уреди Густав Цандер  изобретява през 1857 година, като създал общо 70 вида. Те давали възможност натоварването на дадената група мускули да се дозира. Въведени са в употреба през 1864 година в Гимнастическия институт в Стокхолм и всъщност са в основата на днешните фитнес тренажьори.

Година по-късно Цандер, вече със степен доктор на науките, отваря в Стокхолм Медико-механически институт – абсолютна новост за света и всъщност първообраз на днешните фитнес зали.

Институтът е само с негови уреди, като всеки бил специализиран за определени натоварвания, само че жените и мъжете били в отделни помещения. Сред уредите имало и за изправяне на гръбнака при деца със сколиоза.

„Фитнес манията“ бързо обзела водещите курорти в Европа и Америка и спечелват на създателя си световна слава, започва и масово производство. Уредите на Густав Цандер навлизат и в много клиники, където се разкриват Цандеровски институти.   През 1911 година в света вече имало 300 „фитнес зали”. Едва ли някой може да каже колко са днес.

 

btn