Как инверсните лежанки помагат при болка в гърба?

Упражнения и движения – характеристика, предназначение, предимства и недостатъци

Инверсните лежанки са съвременни иновативни уреди за упражнения, които са изключително ефективни, като средство за преодоляване на мъчителните болки в гърба. 

При редовни тренировки с модерното съоръжение е установено, че се подобрява тонусът, помагат за цялостното раздвижване на тялото и най-важното е, че имат отличен резултат за преодоляване на проблеми с опорно-двигателния апарат. 

Независимо на какво се дължат болките, каква е силата им и тяхната продължителност, инверсната терапия винаги действа.

Как инверсните лежанки помагат при болка в гърба?

Иновативният уред може да се използва от всеки, но големият плюс на лежанката пред останалите спортни съоръжения е, че с нея спокойно може да се прави лечебна гимнастика вкъщи. Да се тренира с нея изобщо не е трудно, не се изискват допълнителни умения и няма проблем да се използва по всяко време. 

Голямата тайна на инверсния метод е, че с помощта на собствената си тежест, човек може да преодолее напрежението между прешлените и мускулните групи. 

Може да звучи невероятно, но единствено е необходимо тялото да застане за няколко минути под определен наклон, за да се преодолее земната гравитация. Дори да звучи сложно, то всъщност с помощта на лежанката е изключително лесно да се направи, а и ефектът е траен. 

Самият уред е една стоманена конструкция, която тежи не повече от 30 кг. Представлява стабилна стойка, върху която е монтирана подвижна част, има удобна поставка за краката и колани за прикрепяне на тялото. 

Използва се по следния начин:

  • човек ляга удобно върху приличащата на подвижно легло част
  • поставя стабилно крайниците си на предназначените за целта места, след което трябва да застопори добре тялото си 

След това със собствената си сила трениращият се задвижва и наклоня под определен ъгъл. Възможностите са няколко – 20, 40, 60 и 90 градуса. 

Възможно е дори да се стои напълно безопасно с главата надолу. Оказва се, че дори само 7 минути упражнения дневно дават изключително добри резултатите при хора, които страдат от хронични болки в областта на гърба, кръста и раменете. 

С лежанката могат да се изпълняват серия от упражнения, които са показани във всяка книжка с указания и препоръки за използване на модерното спортно съоръжение. 

Затова лежанките често се предпочитат като домашни уреди за ежедневно раздвижване на мускулите и крайниците от хора, които са физически активни без да имат конкретни оплаквания с гърба. 

Така те могат да тренират самостоятелно у дома и да не е необходимо да напасват личния си график с работното време на фитнес залата. 

Самият уред не заема много място и безпроблемно може да се събере дори в помещения с малко пространство. Той обаче успешно се използва във фитнес комплекси, специализирани центрове за рехабилитация, в спа хотели, салони за гимнастика и др. 

Как инверсните лежанки помагат при болка в гърба?

Кога да очакваме ефект?

Инверсната лежанка е сравнително нов тип спортен уред, който обаче се радва на широка популярност. Отзивите от хората, които го използват редовно, са повече от отлични. Трениращите, които са прибегнали до този тип упражнения, са категорични за положителния резултат. Те казват, че болките в областта на гърба изчезват още първите дни. 

Причината е, че колкото повече се преодолява напрежението между прешлените, гръбнакът постепенно спира да създава доскорошния мъчителен дискомфорт. 

Направено е проучване с десетки мъже и жени, които имат   хронични болка в гърба и кръста. Те са били подложени на инверсна терапия в продължение на дни наред. 

Резултатите са повече от впечатляващи, тъй като се установява еднакъв ефект, а именно стоп на лошите усещания в гърба още в първите 3-4 седмици от началото на редовните упражнения. 

Доказано е също, че при напълно здрави хора, гимнастика с помощта на лежанката увеличава здравината на торса и неговата гъвкавост. 

По колко време на ден да се упражняваме?

Уредът може да се използва безпроблемно всеки ден или три-четири пъти през седмицата, за да се постигне желаният ефект. Най-удачно е в началото да се тренира поне през ден, а после със сигурност това ще се превърне в любимото ви ежедневно поддържане на тонуса. 

Не е необходимо човек да разполага с много свободно време, нито предварително да се подготвя или да използва инверсната лежанка в определено време на денонощието. 

Всеки сам е господар на деня, часа и отделените минути, които ще отдели за подобряване на своето здравословно състояние. 

Ако вие сте от хората, които сте предпочели иновативното съоръжение, за да се отървете от досадната мъка в гърба, то не бива да разчитате само с един или два пъти физически усилия през седмицата, че ще преодолеете болката. 

Облекчението със сигурност ще се усети почти веднага, ако се поддържа добър тонус. За целта са необходими минимум общо 20-на минути през седмицата. 

Съчетание с медикаменти, алтернативна медицина, инжекции и други

Наред с редовната лечебна гимнастика с инверсната лежанка, срещу болките в гърба помагат лекарства, алтернативни терапии, инжекции и оперативни интервенции, но те винаги трябва да бъдат прецезирани след диагностика на лекар-специалист. 

Как инверсните лежанки помагат при болка в гърба?

Той може да назначи допълнителни изследвания, за да се локализира източникът на проблема. Едва тогава, ако диагнозата не изисква сложни интервенции или системен прием на медикаменти, то най-удачното решение остава да се съчетават и прилагат различни подходи. 

В масовия случай лекарите препоръчват йога и пилатес, защото при тях няма силово натоварване на мускулните групи и влияят добре на гръбнака. 

В съчетание с инверсната терапия се постига поддържане на гръбначния стълб в изправено положение, по-добро кръвообращение, укрепване на всички мускулни групи. Умерената активност елиминира сковаността в гърба

Освен това при практикуване на йога човек усвоява начините за правилно дишане, правилния стоеж и основните правила за природосъобразен начин на живот, постигането на вътрешен и външен мир и хармония. 

Друга полезна алтернатива при костно-ставните болести е акупунктурата, хранителните добавки, физиотерапията, аква процедурите и още други полезни терапии.

Най-удачно е да се предпочете комбинацията от процедури и начини за  лечение, стига индивидуалното състояние да го позволява. Не по-малко значимо е придържането към здравословен режим на живот. Паралелно с физическата активност, трябва да се внимава с килограмите, тъй като наднорменото тегло е един от основните фактори за зачестяващите болки в гърба. 

Поддържането на добра форма изисква да се избягват т.нар. вредни храни и да се предпочита балансирано меню, в което присъстват достатъчно пресни еко продукти, растителни масла, ядки, бобови храни, комбинация от полезни подправки и билки, млечни продукти и т.н. 

Добрата хидратация на тялото също е ключ към доброто здраве и хармонична фигура. Препоръчителни са минимум осем водни чаши ежедневно, за да е цялото тяло в кондиция.

Много често болките в кръста са провокирани единствено от неправилен начин на живот, което означава прекалено дълго застояване пред електронните устройства, липса на двигателна култура и неправилен режим на натоварване. Физическите травми също може да са катализиращ фактор, както и свръх натоварването във фитнес залата. 

Още здравословни съвети и полезни практики за отлично физическо състояние може да откриете на сайта: Lejanki.bg. Там ще намерите много ценни съвети за използването и тренирането с иновативните инверсни лежанки. 

Как са създадени те и кои са оптималните резултати, които постигат редовно използващите ги мъже и жени по цял свят. 

Покупката на инверсна лежанка от специализираните магазини е гаранция за качеството на продукта. Оригиналните стоки притежават серификати за качество и са напълно безопасни за употреба. 

Производителят гарантира със своята марка за изработените изделия, за използваните за направата им материали и за производствения процес, при който са спазени всички международни стандарти, за да стигнат до пазара само тествани уреди.       

Снимки: Лежанки.бг