Дископатия – причини за поява на дископатия

Дископатията е заболяване на опорно-двигателния апарат, който основно се проявява в дискомфорт при движение и болки в областта на гърба. Състоянието може да се дължи на физическа травма, системно физическо натоварване при тежка работа, наднормено тегло или да се дължи на вродени проблеми с гръбначния стълб. 

Масовото обездвижване на съвременните хора и дългото стоене пред компютъра също са сред основните причини за провокиране на проблеми и болка в кръста. 

Как инверсните лежанки помагат при дископатия?

Гръбначният стълб се състои от прешлени, между които има дискове, които от своя страна подпомагат мобилността на гръбнака. Когато те се износват, заради напредване на възрастта или са увредени вследствие на външна причина, това създава предпоставки за поява на дискова херния.  

Състоянието може да бъде предотвратено или забавено, когато не се касае за генетична предразположеност. Постига се със здравословен начин на живот, базиран на балансирано и природосъобразно хранене, както и на достатъчно добра физическа активност. 

Ако човек обаче не следи телесното си тегло или не се движи достатъчно, то тогава опорно-двигателният апарат е подложен на висок риск от увреда.    

Преодоляване на здравословните проблеми с лечебна гимнастика  

При дископатия традиционната медицина борави с медикаменти против болките, с хранителни добавки и физиотерапия, а при по-острите състояния може да се наложи и оперативно лечение.  

Как инверсните лежанки помагат при дископатия?

Оказва се обаче, че системното раздвижване и лечебната гимнастика са отличен начин за поддържането на тялото в добра форма. Те са ключът за справяне с голяма част от гръбначните проблеми, а освен това са изключително лесен и достъпен вариант за преодоляване на болките в гърба. 

От друга страна умерената физическа активност е неообходима с цел профилактика срещу появата на дисковата херния или пък срещу нейното превръщане в хронично състояние. 

Алтернативен метод, който има доказано положителни резултати, е инверсната терапия. Тя позволява на тялото да се справи със съпътстващите болестта болки и други неприятни симптоми. 

Ефектът се постига чрез преодоляване на напрежението върху гръбначния стълб. С помощта на лесни движения и наклони се възстановяват функциите на ставите, тонуса на мускулните групи и цялостностното укрепване на организма. 

Как инверсните лежанки помагат при дископатия?

Понеже дископатията може да предизвика временно обездвижване или скованост на дадени зони от тялото, активната гимнастика в определи ситуация е невъзможно да бъде практикувана. Това обаче не означава, че човек не се нуждае от ползотворно раздвижване. 

Хората със ставни проблеми основно страдат от силни болки в гърба. Причината е, че при увреждане на междупрешленните дискове често се засегнат самите прешлени. 

Произходът на болката специалистите обясняват с възпалителни процеси в дисковото пространство, които могат да катализират напрежение в мускулите, съседните стави и да доведат до свръхнапрежение в определи зони по тялото. 

Инверсната лежанка – гарантиран лек за болките в гърба и кръста  

Инверсната лежанка е иновативен уред за гимнастика, който се радва на широка популярност сред хората със здравословни проблеми на опорно-двигателния апарат. Тя е средство, с което те могат да преодолеят напрежението между прешлените и по този начин да се отървем от досадните болки и дискомфорт, които изпитват понякога дори ежедневно. 

Как инверсните лежанки помагат при дископатия?

Хората, които имат установена дископатия или друго подобно състояние, но редовно се упражняват с помощта на лежанката, споделят за много бързи и дългосрочни резултати по отношение на своето здраве.  Още от първите дни на тренировките те казват, че се усещат по-добре и успяват да се върнат към нормалния си ритъм на живот. 

Проучванията сочат, че е напълно достатъчно с инверсната лежанка да се практикува гимнастика от три до пет дни в седмицата, за да се постигне добър ефект. Още по-хубавото е, че всяка една тренировка не отнема много време – нужни са едва между пет и седем минути на ден, за да почувства човек сериозно облекчение. 

Лежанката е уред, който е подходящ за домашна употреба или пък във фитнес зала. Тя не заема много място, изключително лесно се монтира и съхранява. 

Също така е практична, защото може да се използва за тренировки от цялото семейството. Освен това с нея всеки се съобразява единствено със собствената си ангажираност и възможност за спорт през деня или през седмицата.  

Как инверсните лежанки помагат при дископатия?

Самото съоръжение прилича на подвижно легло, което е закрепено върху неподвижна стойка. Върху движещата се основа има приспособления за поставяне на краката и за тяхното стабилно закрепяне. Достатъчно е човек да легне върху лежанката, да следва инструкциите за безопасност и да премине спокойно към своята тренировка. 

Тайната на иновативния уред е, че той използва гравитацията, за да може човек да се освободи от напрежението в гръбначния стълб. Търсеният резултат се постига с помощта на накланяне на тялото под различен ъгъл. 

Именно това лесно упражнение води до преодоляване на напрежението между прешлените на гръбнака. С помощта на лежанката това се постига при наклони от 20, 40, 60 и 90 градуса. Препоръчително е във всяка една поза да се стои само по няколко минути. 

Според упътването на уреда, той може да се използва безпроблемно от хора до 130 килограма на всяка възраст. Самата лежанка тежи не повече от 30 килограма, което я прави компактна и лесна за употреба вкъщи. Върху нея могат да се правят и допълнителни упражнения, за да укрепва цялостно физиката и отделните групи мускули. 

Не са малко случаите, когато напълно здрави хора избират именно този уред за ежедневно раздвижване, защото така успяват да поддържат своя добър тонус. 

Доказано е, че физическата активност с помощта на инверсната лежанка помага за :

  • трайното освобождаване от болките 
  • за подобряване на кръвообращението 
  • за поддържане на тонуса 
  • за подобряване на съня и цялостното състояние на човек 

Към всяка инверсна лежанка има приложени инструктаж за безопасно ползване, упътване за сглобяване, серия от примерни упражнения, както и препоръки при кои ситуации е добре или не да се практикува с уреда. 

Йога и пилатес за профилактика и контрол на ставните заболявания  

Болките в гърба и кръста могат да се преборят и със серия от лечебни гимнастики, при които не се изисква твърде силно натоварване на тялото. Йога е една от най-разпространените алтернативни терапии при различни здравословни проблеми, която се практикува в цял свят. В основата й е правилното разтягане и дишане. 

Необходимо е обаче изпълняваните асани да се практикуват правилно, поради което начинаещите се препоръчва да започнат да практикуват йога заедно и инструктор. Едва след като усвоят добре основните правила и принципи, да започнат да тренират сами вкъщи. 

Пилатес упражненията също имат установен отличен резултат при различните ставни проблеми. Това е гимнастика, която се отличава с изключителна достъпност, може да се практикува дори от деца и от бременни жени. Както при йогата обаче най-добре е отначало да се следват инструкциите на треньора. 

Лечебните гимастики са харесвани от много хора, защото за тях не са необходими специални умения, противопоказанията са изключително малко, а и след като се научават основните им принципи всеки може свободно да ги практикува в домашни условия. 

Голяма част от играещите йога и пилатес са в залите не заради болест, а за да борят стреса и ежедневното напрежение. 

Как инверсните лежанки помагат при дископатия?

С йога и пилатес е доказано, че дископатията се повлиява добре. Още по-добри резултати постигат хората, които ги съчетават с физиотерапия и тренировки с помощта на инверсната лежанка. 

Това е основен начин, за да може без прекомерно много медикаменти и медицински интервенции, да се преодолеят негативните състояния и да не се допуска тяхното задълбочаване. 

Освен че болките изчезват, всеки които полага необходимите физически усилия се сдобива с правилна стойка, тонизирани мускулни групи, по-добра координация, отлична мобилност на ставите, преодоляване на рисковете от обездвижването, стабилизиране на здравния си статус и по-качествен начин на живот.  

Снимки: Лежанки.бг