Как инверсните лежанки помагат при стеноза?

Що е стеноза?

Стеноза е наименование на заболяване, при което се получава стесняване. То може да засегне различни човешки органи, поради което са известни стенози на кръвоносните съдове, хранопровода, както и на гръбначния стълб. 

В последния случай се касае за увреда на канала на гръбначния мозък, което е съпроводено с болки в областта на кръста и гърба. Други описани симптоми на заболяването на т.нар. Спинална стеноза са дискомфорт при движение и при физически натоварвания, изтръпване на крайниците, тежест в краката и други подобни.

Как инверсните лежанки помагат при стеноза?

Стенозата на гръбнака основно засяга хора над 50-годишна възраст, когато :

  • вече са се появили частични износвания на прешлените 
  • други проблеми с опорно-двигателния апарат, при които системното физическо натоварване, провокира подобни състояния
  • наличие на артрит

Гръбначните изкривявания и всички останали структурни изменения също са предпоставка за здравословно проблеми. Друга основна причина са вродени състояния. 

Лечение на спиналната стеноза

При поставена диагноза стеноза на гръбначния стълб, лекарите преди всичко прецизират индивидуалното състояние на пациента. Почти винаги обаче се налага предписването на обезболяващи медикаменти, заради болките в гърба. Масово се препоръчват също така лечебни процедури като физиотерапия и гимнастика. 

При хората с наднормено тегло пък е наложително да се придържат към здравословно хранене, тъй като килограмите провокират усложнение на състоянието. Физическите натоварвания не са препоръчителни, за да не доведе до критични проблеми, които да изискват оперативна намеса. 

Допълнителни и алтернативни терапии при лечение на спинална  стеноза

Наред с методите на традиционната медицина, хората със стеноза често търсят нови начини, за да облекчат състоянието си и да намалят дискомфортът и болките. Добрата новина е, че има варианти за облекчаване на проблемите и за паралелни терапии. 

Сред най-иновативните и успешни начини за справяне със спиналната стеноза са упражненията с инверсна лежанка. 

Как инверсните лежанки помагат при стеноза?

Уредът е тотален хит сред хората с проблеми на опорно-двигателния апарат, заради лесната употреба и бързото преодоляване на мъчителните болки в областта на гърба. 

Лежанката е съоръжение за физически упражнения, при което практикуващите могат да се възползват от своята тежест и с помощта на накланяне на тялото да преодоляват гравитацията, което съответно намалява натиска между прешлените. По този начин болката мигновено намалява и с течение на времето трайно остава в миналото. 

Едно от най-големите предимства на лежанката е, че е изключително практична. Тя може да се използва вкъщи, да се пренася до друго помещение или зала. 

Иновативният уред тежи около 30 килограма, сглобява се бързо и безпроблемно. Друг плюс е, че не заема много място и са достатъчни броени минути, за да започнете серия от упражнения с него. 

Освен всичко друго, лежанката е подходяща за почти всеки и не е задължително да имате заболяване, за да тренирате с нея. Това означава, че на лежанката може да се използва от цялото семейство и да не е необходимо да сте зависими от капацитета и времето на фитнес залите. 

Как инверсните лежанки помагат при стеноза?

Ако трябва да се опише накратко инверсната лежанка, то тя представлява подвижна стойка. Т.е. тя е като подвижно легло, върху което човек ляга удобно, стабилизира краката си и започва да се накланя в една или друга посока с помощта на собствената си тежест. 

Ъгълът, под който се застава, може да е много малък – от 20 градуса и постепенно да се увеличава, когато преминете през 40, 60 и достигнете 90 градуса. 

Много от практикуващите упражнения на лежанката, споделят, че освен за наклони, тя е универсален уред за серия от лечебни гимнастики – да се правят коремни преси, раздвижвания на крайниците и т.н.. Предимствата на съоръжението са, че е изработено от изключително здрав материал и са предвидени закрепващи механизми, за да е стабилно тялото по време на упражненията. 

Най-ценното на лежанката е, че помага на хората със стеноза и други гръбначни заболявания да изпитат облекчение и да не е нужно да бъдат постоянно на обезболяващи медикаменти. 

Паралелно с гимнастиката с лежанката, всеки може да продължи с физиотерапията или с други предписани от лекарите терапии. Иновативният уред стабилизира мускулатурата, а като се преодолее напрежението в гърба, цялото тяло се стабилизира. 

Лежанката обаче е много използвана и от напълно здрави хора, за да се поддържат и спортуват вкъщи. Освен това упражненията с наклони на тялото повишават тонуса, благоприятни са за кръвообращението и преодоляването на ежедневното напрежение и стрес. Без болки се подобрява сънят, работоспособността и настроението. 

Инверсната лежанка е проектирана за достъпно и несложно ползване за хора на различна възраст. Тези, които я използват по никакъв начин не са ограничени във времето и пространството и съобразяват тренировките единствено със себе си. Към всеки уред има инструктаж за приложение. Не е необходим треньор, фитнес зала, определени часове за тренировка и т.н. 

Всеки, който веднъж е тренирал с модерното съоръжение, се е убедил в неговата ефективност и удобство. А и една лежанка е напълно достатъчна за тренировъчно съоръжение на цялото семейство. 

Нужни са само по няколко минути на ден, което означава, че всеки един от фамилията също може да тренира ежедневно. Най-важното е, че досадните болки в гърба се елиминират и с това изчезват много от съпътстващите го проблеми и трудности.

Още алтернативни начини за преодоляване на дискомфорта в гърба 

Акупунктура

Акупунктурата е познат метод за лечение на различни болестни състояния. Тя е ефективна, напълно безопасна и полезна, ако е направена от квалифициран специалист, защото само той има компетенцията да определи продължителността на терапията. 

При много хора акупунктурата е отличен начин, за да се намали усещането за тежест и да не пият постоянно лекарства срещу непоносимите понякога болки. Най-вече при проблеми с опорно-двигателния апарат подобни процедурите са лесно приложими и ефективни за цялостното възстановяване на организма.

Йога и пилатес

Сред най-популярните лечебни гимнастики са йога и пилатес. Те се практикуват в цял свят от хора на всякаква възраст, със здравословни проблеми и без такива. 

Как инверсните лежанки помагат при стеноза?

Пилатесът представлява серия от упражнения. Те са разработени от Йозеф Пилатес още преди век с основна цел рехабилитация на болни пациенти. 

Характерно за този подход е, че подобрява физическото и психическото здравословно състояние, защото като цяло укрепва мускулатурата, стабилизира стоежа, подобрява дишането, кръвообращението, тонизирането. Препоръчително е да се прилага и при хора със спиналната стеноза. 

Това с пълна сила важи и за йогата, която е известна със своето положително въздействие върху целия организъм. Тя укрепва тялото, помага да се преодолее напрежението и да се стабилизират всички мускулни групи. 

Упражненията в йога се наричат асани. Те са подходящи и за отделни органи, а при тяхното изпълнение човек привиква към пълноценно и правилно дишане, за да се снабди организма с необходимия му кислород и да се наситят клетките. 

Препоръчително е бавното и дълбоко вдишване и издишване. Йога не е само гимнастика, а философия за човешкото тяло, хармония със себе си и с околния свят, постигане на баланс. Тя възниква в Древна Индия преди хилядолетия. 

Важно при йогата е не само да се въздейства върху тялото, но и да се прочисти съзнанието от тревожността, човек да се зареди с положителна енергия и мисли. 

Така се преодолява стреса и неговото негативно влияние. Йога се практикува навсякъде по света и много хора я използват като начин за ежедневна физическа активност и медитация. 

Терапии с вода

Терапиите с вода също имат положителен ефект при стеноза на гръбначния ни стълб. Най-разпространените аква процедури са плуването и упражненията във водна среда, където раздвижването не е свързано с допълнителна болка в гърба и кръста. 

Като цяло спа процедурите са много полезни и препоръчвани от лекарите-специалисти. Понякога има значение дали са в топла и минерална вода, както и да са част от обща терапии с някои от останалите здравословни практики. 

Снимки: Лежанки.бг