дископатия

Диагноза на стеноза

Визуалните изследвания, които се правят с цел диагноза на пациенти с различни видове гръбначна стеноза, включват:

  • Магнитно-резонансно изображение (MРИ)
  • Сканиране
  • Компютърна томография с миелограма

Понякога е възможно да се изиска да бъдат направени  и двата теста. Обикновените CT сканиранията по-добре могат да идентифицират причините за гръбначната стеноза, но не могат да дадат същата подробна информация за причинителите на стеноза на меките тъкани, като издутини на диска, дискови хернии и хипертрофия на лигаментите. Поради тази променяща се картина, симптомите на гръбначната стеноза варират и физикалният преглед обикновено няма да покаже неврологичен дефицит или двигателна слабост.

дископатия

В някои медицински центрове се използват “изправени” Магнитно-резонансно изображения (MРИ) за удължаване на флексията и MРИ на гръбначния стълб, за да се идентифицират динамичните промени в гръбначния стълб и размерите на канала. Въпреки че все още се проучва ефикасността на тези тестове, възможно е да се намери информация, която е предоставена именно от подобни тестове.

За да постави диагноза за гръбначна стеноза, вашият лекар ще ви попита, какви симптоми имате в момента, може да ви накара да обсъдите медицинската ви история и да проведе няколко физически прегледа, за да установи причината за признаците ви.

 

Визуални изследвания

Тези тестове включат следното:

  • Рентгенова снимка – въпросната снимка ще покаже костни промени, като костни шипове, които е възможно да са причина за стесняване на пространството в гръбначния ви канал. Трябва да се отбележи, че всяка рентгенова снимка ви излага на малка радиация, която не е опасна за вашето здраве.
  • Магнитно-резонансно изображение (MРИ) – използва мощен магнит и радиовълни, за да произведе изображения на напречно сечение на гръбнака ви. Възможно е тестът да открие увреждане на дисковете и връзките им, както и наличието на тумори в гръбнака ви и е важно, че това изображение може да покаже, къде са притиснати нервите ви.
  • КТ или КТ миелограма – ако нямате възможност да си направите MРИ, вашият лекар ще ви препоръча да се направи компютъризирана томография (КТ), което представлява комбинация от рентгенови снимки, направени от различни ъгли, за да се получат подробни изображения в напречно сечение на тялото ви. При КТ миелограма, сканирането се прави след инжектиране на безопасна контрастна течност, която ще очертае гръбначния ви мозък заедно с нервите и ще може да покаже, къде има херния дискове, костни шипове или тумори.

Как се диагностицира дископатията?

дископатия

 

Дископатията е едно заболяване, което може да се появи с напредване на възрастта и засяга един или няколко междупрешленни диска. Тя се проявява с болки в гърба и е важно да се третира колкото се може по-рано, за да се избегнат усложнения. Работейки за поставяне на диагноза, вашият специалист по гръбначния стълб (xирург), ще ви попита за симптомите, които изпитвате в последно време, за лекарствата, които сте вземали или все още вземате и какъв е техният ефект.

Типични въпроси за диагноза на дегенеративни дискови заболявания

  • Кога се появи болката ви за първи път?
  • Какво правехте, когато се появи болката ви?
  • Какво направихте, за да я успокоите?
  • Болката на едно място ли стои или се движи по други части на тялото ви?
  • Има ли нещо, което я намалява или влошава?

Физически и неврологични прегледи

Много е вероятно вашият лекар да поиска да се направят физически и неврологични прегледи

  • При физическия тест той ще наблюдава стойката ви и обхвата на движенията ви, което означава, колко добре може да движите определени стави и цялостното ви физическо състояние и ще отбележи всяко движение, което ви причинява болка. Лекарят ви ще погледне гръбнака ви и ще отбележи всякакви отклонения
  • По време на неврологичния преглед той ще тества рефлексите ви, мускулната ви сила, други нервни промени и разпространението на болката от гърба ви в други части на тялото ви. Този преглед е от значение в случаите на дегенеративни заболявания на диска, защото може да са засегнати нервите ви.

Образна диагностика на гръбначния стълб

За да може да се открие дископатия, ще се наложи да се направят няколко визуална теста, като рентгенова снимка, която ще помогне на хирурга ви да „види“ костите на гръбнака ви. Тази диагностика е доста ефективна за откриване на:

  • Стеснени гръбначни канали (спинална стеноза)
  • Фрактури
  • Костни шипове (остеофити)
  • Остеоартрит

Хирургът ви ще поиска да се направят и няколко стандартни рентгенови изображения. Ще се направи една снимка отстрани, която се нарича страничен изглед. Ще ви се направи и друга, „директна“ снимка, която може да се заснеме както отпред, така и отзад.

В „стандартното рентгеново изображение“ лекарят ще търси изкривяване на прешлените, сколиоза, фрактура или други проблеми с гръбначния стълб, които може да са дошли с дископатията.

Възможно е хирургът ви да поръча флексия и разширяване на рентгеновите лъчи, за да прецени стабилността на гръбначния ви стълб и обхвата на движението ви, в смисъл – колко добре се движат ставите ви. Ще ви накара да се наведете напред (флексия) и назад (удължаване), за да ви се направят тези рентгенови снимки.

дископатия

Възможно е да трябва да се направи компютъризирана томография или сканиране с магнитен резонанс (MРИ). Гореспоменатите тестове са по-ефективни от рентгеновите снимки в показване на меките тъкани в гръбначния стълб и могат да помогнат да се идентифицират проблеми като подут диск или херния диск.

CT сканирането е полезно, защото по-лесно могат да се видят костите и нервите по тях, за да може хирургът ви ясно да забележи  дали костният шип не е притиснал някой нерв.

Ако той подозре нервно увреждане от дегенеративни промени в гръбначния ви стълб, може да нареди специален тест, наречен електромиография (EMG), за да измери, колко бързо реагират нервите ви.

За да се постави диагноза за дегенеративна дискова болест, може да се наложи да се направят и допълнителни тестове:

  • Сканиране на костите – за да се помогне на лекуващия ви лекар да открие проблема в гръбначния ви стълб, който може да е остеоартрит, фрактури или инфекции, има вероятност да се наложи сканиране на костите ви. Ще ви инжектират малко количество радиоактивен материал, който ще премине през кръвообращението ви и ще попие в костите ви, който ще се абсорбира от мястото, където има необичайна активност, като възпаление, например. Скенерът ще го улови и ще покаже на хирурга ви „горещите точки“, разбирайки къде е проблемът
  • Дискограма или дискография – тази процедура потвърждава или отхвърля възможността  дискът да е източник на вашата болка. Инжектира се малко количество безопасна контрастна течност в един от дисковете. Ако има проблем от рода на херния, багрилото ще изтече от диска. Хирургът ви ще види това на рентгеновата снимка, което ще му помогне да разбере, къде има нещо нередно
  • Миелограма – за да може да се разбере, дали има нарушение в гръбначния ви канал, или в гръбначния ви мозък, поради притиснат нерв като причина за болката ви, ще трябва да ви се направи миелограма. За този тест трябва да ви се инжектира специална безвредна оцветена течност на мястото около гръбначния мозък и нервите. Преди това обаче, мястото трябва да бъде обезболено. След това ще ви се направи  рентгенова снимка или компютърна томография. Изображението ще даде подробна анатомична картина на гръбначния ви стълб, най-вече на костите ви, което ще помогне на хирурга ви да идентифицира всички нередности

За да се предотврати развитието и задълбочаването на болестното състояние, свързано с гръбнака ви, препоръчително е да се изследвате, преди болката ви да е станала непоносима или да се усложни състоянието ви.