Масаж на врата

Ишиасната болка  може да бъде много изтощителна за хората, които страдат от това заболяване. Разбира се, най-доброто решение е консулт с лекар, който да ви даде съвет за вашето състояние и подходящо лечение за ишиас. Лекарства или операцията са само част от разрешаването на проблема, след откриване на конкретните причини за болката. Вижте какви други методи е открила съвременната медицина.

Консервативно лечение

В зависимост от интензивността на болката и как пациентът реагира на лечението, лекарят може да предпише различни форми на лечение

за ишиас . Какво представлява консервативното лечение? То включва редовна физиотерапия, както и масажи на засегнатото място, за да се постигне подобряване на кръвообращението. В определени ситуации, ако болката е твърде силна, лекуващият лекар може да прибегне и до предписване на обезболяващи лекарства.

Хранителни добавки и медикаменти

Лекарят, който следи вашето състояние, може да изпише хранителни добавки, които да спомогнат лечението на заболяването и справянето със симптомите на ишиас. Добавките трябва да съдържат витамини от групата на В витамините – В1, В12, както и цинк, магнезий. Медикаментите, които ще спомогнат по-бързото успокояване на болката при ишиас, ако я има и е нетърпима за пациента, това са обезболяващите от групата на аналгетиците, както и нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен или кетопрофен, при липса на противопоказания и за кратка продължителност (максимум 5 дни), в острите фази мускулни релаксанти, за облекчаване на мускулното напрежение, причинено от ишиас.

Страничен масаж на гърба

Хидротерапия

Това е още един метод, който по благоприятен и безболезнен начин би спомогнал за облекчаването на симптоматиката при  притискане

на седалищния нерв и получената вследствие от това на силна болка.  Известно е, че седалищният нерв е най-дългият нерв в човешкото тяло и  стига чак до долната част на крака, затова  се нуждае от специални методи за лечение. Един от тях е хидротерапията. Тя е лесна за прилагане в домашни условия. Поне два пъти дневно трябва да правите компреси с лед, увит в подходяща кърпа, поставяйки го на засегнатото място. Другият вариант е компрес с грейка с топла вода. Продължителността на процедурата трябва да е около 10 минути.

Акупресура

Акупресурата може да е решението, от което се нуждаете. Тази древна китайска техника включва прилагане на натиск върху определени точки на тялото за облекчаване на ишиаса. Когато имате ишиас, болката може да бъде силна и да повлияе неблагоприятно подвижността ви. Акупресурата е насочена към болезнените точки по пътя на седалищния нерв, като чрез нея се освобождава задната част на притиснатия нерв и се намалява болката. Освен това, този метод стимулира кръвообращението и насърчава естествения процес на оздравяване на тялото.

Едно от предимствата на акупресурата е, че може да се практикува у дома, без помощта на професионалист. С пръсти или специални инструменти можете да приложите прецизен натиск върху болезнените точки и да почувствате незабавно облекчение неприятните симптоми на ишиас. Все пак е препоръчителен предварителен консулт с физиотерапевт за лечение на ишиас.

Жена с оголен гръбнак

Физиотерапия и рехабилитация

Вашият личен лекар ще ви насочи към физиотерапевт, който може да ви помогне да се справите с болките. Когато има правилната диагноза, физиотерапевтът ще може да идентифицира основната причина за болката ви и да разработи програма за упражнения за гърба ви, за да намали болката и да се заеме с вашето лечение на ишиас. Можете да правите упражнения под ръководствотона физиотерапевта, както и у дома, за да укрепите гърба си.

Физиотерапията и рехабилитацията са сред най-старите познати методи за справяне с различни болки, предизвикани от дископатии или ишиас. Лечение  може да се провежда в редица специализирани заведения, които предлагат богато разнообразие от уреди и терапии за всякакви подобни проблеми.

Жена седнала на стол хванала се за кръста от болка или неудобство

Лечебна гимнастика

Лечебната гимнастика е ефективна за подобряване на кръвообращението и за освобождаване на напрежението на засегнатото място. Естествено, трябва да сте сигурни, че извършвате правилно упражненията, за да не контузите друга част на тялото си. Тук отново препоръчваме предварителен консулт с физиотерапевт преди започване на домашно лечение на ишиас. Даваме идеи за няколко ефикасни упражнения в домашни условия при ишиас и възпаление на седалищния нерв:

 • Легнете на пода, поставете малка възглавница или книга под главата си. Поставете ръцете си до тялото, свийте коленете си, като ги поставите на ширината на бедрата, като стъпалата ви са стъпили на пода. Дръжте горната част на тялото си отпусната, брадичката леко прибрана към гърдите. Доближете едното си коляно към гърдите си и го хванете с две ръце. Задръжте позицията за 30 секунди и повторете 3 пъти от всяка страна.
 • Легнете на пода, поставете малка възглавница или книга под главата си. Поставете ръцете си до тялото. Свийте колене, като ги поставите на ширината на бедрата, а стъпалата ви са стъпили на пода. Дръжте горната част на тялото си отпусната, брадичката леко прибрана към гърдите. Повдигнете едното  коляно към гърдите и хванете задната част на бедрото с две ръце. Внимателно изправете крака, сгънете стъпалото под прав ъгъл. Задръжте позицията за 30 секунди. Свийте коляното и го върнете в първоначалната позиция. Повторете три пъти със всеки крак.
 • Легнали по корем, се подпрете на предмишниците си с лакти от двете страни на тялото. Погледнете към пода, така че гръбнакът и шията да са на една линия. После извийте гърба си, подпирайки се на ръцете си, докато почувствате леко разтягане в стомаха. Задръжте позицията за 5 до 10 секунди, като се уверите, че дишате равномерно. Добре е да повторите 8 пъти това упражнение.

Масаж на мъж с инстромент за масаж

Масаж

Масажната терапия също предлага ефективно лечение за облекчаване на болката в областта на кръста, свързана с ишиас. Доказано е, че масажът осигурява много ползи за здравето, включително облекчаване на болката. Дълбокият тъканен масаж може да бъде толкова ефективен за облекчаване на болката в долната част на гърба, колкото и нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Масажната терапия може да помогне за намаляване на болката при ишиас чрез отпускане на стегнатите мускули, намаляване на стреса, подобряване на кръвообращението и създаване на оптимална лечебна среда. Тази релаксация и подобрената циркулация могат да облекчат натиска върху седалищния нерв и да предизвикат освобождаването на ендорфини, които повишават чувството за благополучие и намаляват усещането за болка.

Чрез различни масажни техники при ишиас може да се постига отпускане  и освобождаване на мускулите и дори да се намали болката в краката. За това се използва:

 • масаж на дълбоки тъкани;
 • терапия с тригерни точки; –
 • невромускулна терапия.

Масажите обикновено са безопасни, когато се извършват от обучен специалист. Освен това масажът може да намали нивата на стрес чрез намаляване на кортизола в тялото, което води до цялостно усещане за релаксация и по-малко усещане за болка в тялото. Обученият специалист може да използва ароматни или етерични масла по време, за да засили терапевтичния ефект и да допринесе за по-спокойна атмосфера.

Болки в гърба

Топло-студена терапия

Топло-студената терапия  ефективно  облекчава  болката при ишиас. Това е безопасно, евтино и лесно за използване решение, което е може би едно от най-ефективните лечения за бързо облекчаване на болката. Горещото действа като естествено болкоуспокояващо на нерва, благодарение на следните ефекти:

 • Повишен приток на кръв, подобряване на кръвообращението.
 • Мускулна релаксация, повишаване на гъвкавостта и еластичността на съединителната тъкан.

Кукла без конци хванала се за гърба си

В допълнение трябва да се каже, че при хора, страдащи от ишиас, топлинната терапия може да осигури облекчение без болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, които дават много странични ефекти.

Прилагането на студен компрес също е признато за ефективно лечение за бързо облекчаване на ишиас и болки в гърба. Препоръчва се предимно при остър ишиас, за да се успокои възпалението.

Студът действа като естествено болкоуспокояващо, благодарение на следните ефекти:

 • Намаляване на болката чрез забавяне на нервната проводимост (чувствителност към болка).
 • Намалете локалната температура (кожа, тъкани, мускули).
 • Намаляване на притока на кръв (вазоконстрикция), което спомага за ограничаване на отока.
 • Намалява възпалението.
 • Освобождава мускулните спазми и напрежението.

Студената терапия обикновено осигурява незабавно облекчаване на болката и намалява нуждата от лекарства за болка. Това е решение, което може да се използва у дома.

Традиционна медицина

Най-често традиционните форми на лечение са свързани с прием на различни лекарства, които потушават болката и спомагат възстановяването на засегнатото място. Практика е и предписването на физиотерапия и/или рехабилитация. Има обаче случаи, при които оперативната намеса е неизбежна.

Алтернативна медицина

Както за всяко друго заболяване, така и за този тип болки, алтернативната медицина има подготвен арсенал, който може да подпомогне справянето с неприятните симптоми. Доказан е благоприятният ефект на различни билки, които могат да се прилагат както орално, така и външно, под формата на масажни кремове, които се втриват в кръста.

За орален прием може да потърсите билката дяволски нокът, куркума, кора от бяла върба. Следвайте указанията за приготвяне на различни отвари и чайове, за да постигнете максимална ефективност. Същевременно се препоръчва мехлем от червен лют пипер, а също така смес от сусамово масло и индийско орехче.

Боуен

В непрекъснато нарастващото семейство от нежни мануални терапии, техниката Боуен е една от най-новите и със сигурност една от най-деликатните. Това е лечение, извършвано „на повърхността“, включващо само ограничен брой малки, прости, но изключително прецизни манипулации. Подобно на повечето физикални подходи, този има за цел да възстанови загубения баланс на тялото, да се бори с болката и да стимулира механизмите за самолечение.

Една от особеностите на техниката Боуен е абсолютното спокойствие, в което се провеждат сесиите. Според теорията, за да могат манипулациите да имат своя ефект – чрез нервната система – трябва да се сведе до минимум намесата от други стимули: шум, музика, думи, миризми и др. В допълнение, след всеки 3 или 4 манипулации практикуващият се отдалечава или напуска стаята за 2 минути или повече, за да даде време на тялото да интегрира и управлява получената „информация“.

Инверсионна терапия

Инверсионната терапия е древен път за декомпресия и намаляване на стреса върху гръбначния стълб – естествен метод за превенция и управление на болката. Дисковете в средата на гръбначните кости са доста меки и гравитацията естествено ги компресира с годините. Това е една от причините да губим височина с напредване на възрастта. Дисковете намаляват по размер и стават по-компресирани с течение на времето – дори могат да изпъкнат и да притиснат околните нерви.

Декомпресирането на гръбначния ви стълб в легнало положение под ъгъл  или висене с главата надолу ще позволи на дисковете да се разширят. Това също така намалява натиска върху нервите и ще позволи на гръбначния стълб да се пренастрои. Инверсията, която се постига със специален уред – инверсна лежанка, може да облекчи болките в гърба и ишиаса, осигурявайки много други ползи.

Кортикостероиди и инжекции

Лекуващият лекар може да насочи пациента към ревматолог за епидурална кортикостероидна инфилтрация. Това е инжектиране на мощни противовъзпалителни средства в корена на седалищния нерв  в гръбначния стълб, които действат много дифузно и следователно не предизвикват обичайните странични ефекти на противовъзпалителните средства.

Ефективността на епидуралните инфилтрации обаче е много непостоянна. Освен това те действат върху симптомите на ишиас, а не върху причината им. След 3 до 6 седмици ефектът изчезва и лечението трябва да се повтори. Ревматологът може също така да диагностицира заболяване, което причинява ишиаса, и да започне подходящо лечение. Ако болестта е лечима, тогава ишиасът също ще изчезне.

Оперативно лечение

Ако ишиасът продължава или се появява отново в продължение на няколко години, слиза надолу по крака,  и пациентът не се облекчава от лекарствата и болката пречи на ежедневието му, може да се наложи да се прибегне до операция.

Ако ишиасът е симптоматичен за дискова херния, тогава може да се наложи операция за отстраняване на херния от междупрешленния диск, за да се освободи компресираното коренче на нерва. Обикновено се използва при най-сериозните случаи на ишиас (изключително болезнена невралгия, парализа и др.) или в случаите, когато ишиасът пречи на човека да работи или да се движи. Ако ишиасът е свързан с остеоартрит, могат да се обмислят други интервенции в зависимост от точната причина за възпалението, като разширяване на лумбалния канал, ако е твърде тесен.

Сами виждате, че списъкът от варианти за лечение е дълъг и разнообразен. Не е нужно болката, предизвикана от ишиас или дискова херния, непрекъснато да е ваш спътник. Можете да продължите с нормалния си начин на живот и след тази диагноза, само трябва да изберете начина, по който да се лекува причината за вашия дискомфорт.