Болки в гърба

Съвременният човек е все по-обездвижен, което е причина за едно от най-разпространените оплаквания – болките в гърба. От тях се оплакват всички, чиято работа е свързана с продължително стоене пред електронните устройства. Липсата на редовни тренировки и прекалената статичност са сред основните източници на проблемите с опорно-двигателния апарат. Успешното им преодоляване се постига с подходящи упражнения на базата на инверсната терапия.

Лежанка – характеристики, предназначение и  предимства

Инверсните лежанки са модерни иновативни уреди, които са сигурно средство за справяне с мъчителните болки в гърба и кръста. Те са ефективни за раздвижване, което има доказан положителен ефект върху опорно-двигателния апарат и цялото тяло. Големият плюс на лежанките е, че са лесни за употреба и могат да се ползват напълно безопасно в домашни условия. Подходящо са както за лечебна гимнастика, така и за ежедневен спорт.

В основата на инверсния метод е използването на тежестта на собственото тяло, за да преодолее човек натрупаното напрежение в мускулите и между прешлените. Установено е, че дори само няколко минути тренировки с лежанката, са напълно достатъчни за постигане на необходимата положителна промяна и справяне със земната гравитация.

Боли ви гърбът – проверете си бъбреците и сърцето

Спортният уред представлява стоманена конструкция, която тежи около 30 килограма. Това е една стойка с подвижна част, върху която човек ляга и поставя тялото си под определен наклон. Трениращият трябва да легне върху приличащата на легло част, да фиксира с поставените колани своите крака и след като е застопорил правилно тялото си, да започне да се накланя под даден ъгъл.

Възможно е да се стои на 20, 40, 60 и 90 градуса. Дори може да се застане с главата надолу. Тестовете сочат, че дори 7 минути упражнения дневно ще гарантират трайно справяне с болките в гърба. Не е необходимо дори да е всеки ден, а поне три или четири пъти в седмицата.

Върху инверсната лежанка може да се изпълняват и други упражнения, които са включени в инструкцията и упътването към самия иновативен уред. Още повече, че вкъщи стоманеното съоръжение може да се ползва по всяко време и не е нужно да се съобразявате с работното време и заетост на фитнес залите и спортните уреди. Лежанката заема съвсем малко място и е лесно сглобяема.

Кога се усеща ефектът от тренировките с лежанката?

Повечето отзиви от хора, които тренират и инверсна лежанка твърдят, че още след първите дни започват да констатират подобрение на общото си състояние. Обяснението е следното – колкото повече се преодолява напрежението между прешлените, толкова повече гръбначният стълб не е затормозен от дискомфорта, който най-често върви ръка за ръка с липсата на двигателна активност.

 

Лежанка - Болки в гърба

Направени са тестове с хора на различна възраст и пол, които имат хронични оплаквания от гърба, резултатите сочат осезаемо справяне с лошите усещания още в рамките на първия месец. Трениращите само за тонус пък могат да се похвалят с по-добра гъвкавост и здравина на торса.

Инверсната лежанка е предназначена за ежедневно ползване, без да е необходима предварителна подготовка, загряване или специален режим.

Алтернативни методи за справяне с гръбначните болки

Когато ежедневният работен ритъм предполага статичност, то най-добрият начин е да се съчетае двигателната активност с подходящ хранителен режим и време за разходки на открито. Съвместяването на лечебната терапия с преодоляване на лошите навици трайно ще подобри цялото общото състояние на организма. Тогава и резултатите ще са много по-бързи и трайни.

Изключително добър резултат дава редуването на упражненията с инверсната лежанка с практикуването на йога или пилатес. Други полезни алтернативи при костно-ставните оплаквания болести са акупунктурата, хранителните добавки, физиотерапия и аква процедурите.

Болки в гърба

Здравословни съвети и практики за добро здраве, както и набор от упражнения може да откриете на сайта Лежанки.бг. Оттам може да поръчате инверсна лежанка, а качеството на продукта е гарантирано, когато е закупено от специализиран фирмени магазина. Така стоката притежава всички необходими сертификати и е безопасна за употреба.

Снимки: Лежанки.бг