Моля, изберете продукт
Инверсна лежанка Ембер Инверсна лежанка Ембер
Поръчка на инверсна лежанка Тийтър EP 950 Инверсна лежанка Тийтър

Могат ли да помогнат лежанките след оперативно лечение на дископатия или стеноза?

Инверсната лежанка е уред, който използва гравитацията, за да освобождава натиска и напрежението в гръбначния стълб. При ползването й, главата се поставя по-ниско от нивото на краката. Така лежанката декомпресира гръбнака и това помага за освобождаване на напрежението и облекчава болката в прешлените.

Има различни видове инверсни лежанки. Някои притежават функции за масаж и затопляне. Чрез удобен контролер, ползващият я може да регулира силата, видът и времето на масажа. Подложката на лежанката е лумбална и предлага 2 вида масаж, 3 степени и времетраене от 5 или 10 минути.

Ползването на такава лежанка всеки ден само по няколко минути помага за:

 • справяне със стреса
 • подсилва мускулите
 • облекчава болката и напрежението в гърба и кръста, особено когато са причинени от дискова херния или стеноза
 • увеличава се и гъвкавостта на тялото

Ако имате обаче хипертония, глаукома, или сърдечни заболявания, задължително трябва да се консултирате с лекар, преди да използвате лежанката.

лежанка

Дисковата херния (дископатията)

Засяга гръбначния стълб. При нея се разкъсва външният фиброзен пръстен на дисковете между прешлените и това позволява на меката централна част да се деформира и да влезе в канала на гръбначния мозък. Там притиска структурите, които се намират в него.

Основните симптоми за дископатия са локална болка, според нивото на засягане, която се разпространява в сетивната зона на съответното нервно коренче и промени в чувствителността. Могат да се усетят още моторна слабост, както и тазово – резервоарни нарушения.

Дисковата херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална – шийна и лумбална – в областта на кръста. Последната причинява болка и в кръста, и дори в единия, или двата крака. Лумбалната херния е 15 пъти по-често срещана и е сред най-възможните причини за болка в кръста. Обикновено дисковите хернии се получават при хора на възраст между 30 и 50 години.

Лечението на лумбалната може да е консервативно и оперативно и зависи от стадия и тежестта на заболяването.

Неоперативното лечение включва:

 • покой
 • режим на двигателна активност
 • аналгетици
 • физиотерапия и други

Обикновено дава добри резултати при по-леките случаи.

Стенозата

Не е от заболяванията, за които се чува, или пише често. То обаче има сериозен ефект върху организма и може да му причини значителни вреди. Тя представлява стесняване и може да се получи в различни части на организма като кръвоносни съдове, черва, хранопровод и други.

Има спинална стеноза, която се появява при гръбначния стълб. От нея се стеснява каналът на гръбначния мозък, а това води до увреждането му заради притискането. При форминалната стеноза може да се стеснят отворите на нервните коренчета, които излизат от гръбначния мозък и стигат до различни органи. Спиналната се появява най-често в поясната област. Кръстът започва да боли, а при ходене се появяват болки в краката, които може да са много сериозни.

Заболяването се появява и при възрастни, но и при млади хора, които имат изкривявания на гръбнака. Тя може и да е вродена, а измененията да засегнат и прешлените и дисковете между тях. Така с годините те се изхабяват и губят качествата си, от което пък лесно се получават деформации.

Преди лечение трябва да се направи прецизна диагностика:

 • най-добре е това да стане с ядрено-магнитен резонанс
 • друг подходящ метод е компютърната томография
 • често се прилага и миелограма, при която се инжектира специално вещество в канала на гръбначния мозък

За лечението на болестта може да се изберат различни видове медицина – алопатична и хомеопатична. При първата има и консервативно и оперативно третиране, докато при втората се прибягва до индийската медицинска наука Аюрведа. Заболяването може да се третира и с йога. Голям ефект оказва добре дозираната физическа активност.

Много добри резултати дава използването на инверсни лежанки. Те помагат както при стеноза, така и при дископатия. Въпросната лежанка можем да притежаваме като домашен фитнес уред, които е изключително лесен за употреба.

лежанка

 

Ако я ползвате по няколко минути, дори не всеки ден, можете бързо да усетите положителна промяна. Уредът раздвижва тялото, а не го натоварва. Мускулните връзки се балансират и така постепенно болките намаляват. Упражненията са ненатоварващи, лесни и се препоръчват за всеки със стеноза и проблеми в гърба. Лежанките могат да се ползват и от напълно здрави хора.  С тях се подсилват основните мускули с упражнения в обърнато наопаки положение на тялото.

На българския пазар могат да се намерят два вида лежанки – единият е американската Тийтър, а другият – Ембер, който се произвежда в китайските предприятия на компанията. Първите лежанки могат да се ползват и за активни, и за пасивни упражнения.

Помагат за заздравяване на мускулатурата и за увеличаване на гъвкавостта. Вдига се тонусът и се избягва стресът. При пасивните упражнения няма усилия и чрез тях се обновяват ставите и дисковете.

При този уред се лежи надолу с главата, под ъгъл, който се задава от ползващият го. Положителното въздействие се получава още при ъгъл от 20 градуса, а пълно освобождаване от напрежението в гръбнака се достига при 60 градуса. Когато тялото е с главата надолу, има възможност за повече разтягане и спортуване. С лежанките може също така да се правят и коремни преси, изправяне в седнало положение и прикляквания.

лежанка

Инверсните лежанки могат да помогнат на хора, които продължително време не променят позата си, например работата им е свързана с дълго шофиране, наведени на бюро, компютър, или шевна машина. Ако сте избрали такава професия, трябва често да си осигурявате раздвижване. Обездвижването е основният „помагач” на болката в гърба и кръста. Освен на движението, внимание трябва да се обърне и на хранителния режим.

Спокойно можете да заложите на лежанката преди да се решите на операция, която е най-крайната мярка, макар лекарите често да я препоръчват. Според специалистите, упражненията на нея могат не само да облекчат болката, но и да я излекуват в много от случаите и да не се стигне до операция.

След всяка оперативна намеса следва рехабилитационен период, през който пациентът се връща към нормалното си ежедневие. Основната цел е да се възстанови мускулният корсет, който държи гръбнака на всеки човек. Препоръчително е оперираният да се довери на специалисти за раздвижването си, както и на клиника, или отделение, разполагащи с нужните апарати и програми.

Лечебният курс обикновено комбинира различни методи за всеки пациент, в зависимост от състоянието му. Това са най-често лечебна физкултура, гимнастика, масаж и физиотерапевтични процедури, като всичко се прави в присъствието на терапевти.

Инверсните лежанки също могат да се ползват за рехабилитация след операция на дискова херния или стеноза. Това обаче може да стане само след лекарско разрешение и задължително под наблюдение на рехабилитатор.

Въпросните лежанки са плод на гениалната идея на професионалният спортист Роджър Тийтър. След катастрофа той е страдал от непоносими болки в гърба цели 5 години. Те са последици и от професионално каране на водни ски. В търсене на решение на проблема си, той открива, че обръщането на тялото надолу с главата помага за възстановяване на гръбнака и облекчава болките.

Така с инверсионната терапия, вече дипломираният инженер преборва болките си. След това Тийтър основава компания за производство на инверсионни уреди и я нарича „Небето е пределът”. Тя първо произвежда гpaвитaциoнитe бoтyши и cлeд тoвa инвepcнaтa лeжaнĸa c имeтo Teeter. Poджъp Tийтъp вeчe пoвeчe oт  50 гoдини ce зaнимaвa cъc paзpaбoтвaнe нa ypeди зa фитнec и cпopт.

Сега ĸoмпaниятa мy зaeмa вoдeщa poля в пpoизвoдcтвoтo нa инвepcиoнни ypeди и тexнитe инoвaции. Лежанките са напълно достъпни и могат лесно да се поръчат онлайн. Предлагат се c pъĸoвoдcтвo зa yпoтpeбa ĸъм тяx, ĸaĸтo и гapaнция oт 1 до 5г. Изĸлючитeлнo лecни и ĸoмфopтни ca зa ползване. Πpaĸтични ca, зaщoтo мoгaт дa ce cгъвaт и cъxpaнявaт нa yдoбнo мяcтo вкъщи.

Lejanki.bg