лежанка

Инверсната лежанка е уред, който използва гравитацията, за да освобождава натиска и напрежението в гръбначния стълб. При ползването й, главата се поставя по-ниско от нивото на краката. Така лежанката декомпресира гръбнака и това помага за освобождаване на напрежението и облекчава болката в прешлените.

Има различни видове инверсни лежанки. Някои притежават функции за масаж и затопляне. Чрез удобен контролер, ползващият я може да регулира силата, видът и времето на масажа. Подложката на лежанката е лумбална и предлага 2 вида масаж, 3 степени и времетраене от 5 или 10 минути.

Ползването на такава лежанка всеки ден само по няколко минути помага за:

  • справяне със стреса
  • подсилва мускулите
  • облекчава болката и напрежението в гърба и кръста, особено когато са причинени от дискова херния или стеноза
  • увеличава се и гъвкавостта на тялото

Ако имате обаче хипертония, глаукома, или сърдечни заболявания, задължително трябва да се консултирате с лекар, преди да използвате лежанката.

лежанка

Дисковата херния (дископатията)

Засяга гръбначния стълб. При нея се разкъсва външният фиброзен пръстен на дисковете между прешлените и това позволява на меката централна част да се деформира и да влезе в канала на гръбначния мозък. Там притиска структурите, които се намират в него.

Основните симптоми за дископатия са локална болка, според нивото на засягане, която се разпространява в сетивната зона на съответното нервно коренче и промени в чувствителността. Могат да се усетят още моторна слабост, както и тазово – резервоарни нарушения.

Дисковата херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална – шийна и лумбална – в областта на кръста. Последната причинява болка и в кръста, и дори в единия, или двата крака. Лумбалната херния е 15 пъти по-често срещана и е сред най-възможните причини за болка в кръста. Обикновено дисковите хернии се получават при хора на възраст между 30 и 50 години.

Лечението на лумбалната може да е консервативно и оперативно и зависи от стадия и тежестта на заболяването.

Неоперативното лечение включва:

  • покой
  • режим на двигателна активност
  • аналгетици
  • физиотерапия и други

Обикновено дава добри резултати при по-леките случаи.

Стенозата

Не е от заболяванията, за които се чува, или пише често. То обаче има сериозен ефект върху организма и може да му причини значителни вреди. Тя представлява стесняване и може да се получи в различни части на организма като кръвоносни съдове, черва, хранопровод и други.

Има спинална стеноза, която се появява при гръбначния стълб. От нея се стеснява каналът на гръбначния мозък, а това води до увреждането му заради притискането. При форминалната стеноза може да се стеснят отворите на нервните коренчета, които излизат от гръбначния мозък и стигат до различни органи. Спиналната се появява най-често в поясната област. Кръстът започва да боли, а при ходене се появяват болки в краката, които може да са много сериозни.

Заболяването се появява и при възрастни, но и при млади хора, които имат изкривявания на гръбнака. Тя може и да е вродена, а измененията да засегнат и прешлените и дисковете между тях. Така с годините те се изхабяват и губят качествата си, от което пък лесно се получават деформации.

Преди лечение трябва да се направи прецизна диагностика:

  • най-добре е това да стане с ядрено-магнитен резонанс
  • друг подходящ метод е компютърната томография
  • често се прилага и миелограма, при която се инжектира специално вещество в канала на гръбначния мозък

За лечението на болестта може да се изберат различни видове медицина – алопатична и хомеопатична. При първата има и консервативно и оперативно третиране, докато при втората се прибягва до индийската медицинска наука Аюрведа. Заболяването може да се третира и с йога. Голям ефект оказва добре дозираната физическа активност.

Много добри резултати дава използването на инверсни лежанки. Те помагат както при стеноза, така и при дископатия. Въпросната лежанка можем да притежаваме като домашен фитнес уред, които е изключително лесен за употреба.

лежанка

 

Ако я ползвате по няколко минути, дори не всеки ден, можете бързо да усетите положителна промяна. Уредът раздвижва тялото, а не го натоварва. Мускулните връзки се балансират и така постепенно болките намаляват. Упражненията са ненатоварващи, лесни и се препоръчват за всеки със стеноза и проблеми в гърба. Лежанките могат да се ползват и от напълно здрави хора.  С тях се подсилват основните мускули с упражнения в обърнато наопаки положение на тялото.

На българския пазар могат да се намерят два вида лежанки – единият е американската Тийтър, а другият – Ембер, който се произвежда в китайските предприятия на компанията. Първите лежанки могат да се ползват и за активни, и за пасивни упражнения.

Помагат за заздравяване на мускулатурата и за увеличаване на гъвкавостта. Вдига се тонусът и се избягва стресът. При пасивните упражнения няма усилия и чрез тях се обновяват ставите и дисковете.

При този уред се лежи надолу с главата, под ъгъл, който се задава от ползващият го. Положителното въздействие се получава още при ъгъл от 20 градуса, а пълно освобождаване от напрежението в гръбнака се достига при 60 градуса. Когато тялото е с главата надолу, има възможност за повече разтягане и спортуване. С лежанките може също така да се правят и коремни преси, изправяне в седнало положение и прикляквания.

лежанка

Инверсните лежанки могат да помогнат на хора, които продължително време не променят позата си, например работата им е свързана с дълго шофиране, наведени на бюро, компютър, или шевна машина. Ако сте избрали такава професия, трябва често да си осигурявате раздвижване. Обездвижването е основният „помагач” на болката в гърба и кръста. Освен на движението, внимание трябва да се обърне и на хранителния режим.

Спокойно можете да заложите на лежанката преди да се решите на операция, която е най-крайната мярка, макар лекарите често да я препоръчват. Според специалистите, упражненията на нея могат не само да облекчат болката, но и да я излекуват в много от случаите и да не се стигне до операция.

След всяка оперативна намеса следва рехабилитационен период, през който пациентът се връща към нормалното си ежедневие. Основната цел е да се възстанови мускулният корсет, който държи гръбнака на всеки човек. Препоръчително е оперираният да се довери на специалисти за раздвижването си, както и на клиника, или отделение, разполагащи с нужните апарати и програми.

Лечебният курс обикновено комбинира различни методи за всеки пациент, в зависимост от състоянието му. Това са най-често лечебна физкултура, гимнастика, масаж и физиотерапевтични процедури, като всичко се прави в присъствието на терапевти.

Инверсните лежанки също могат да се ползват за рехабилитация след операция на дискова херния или стеноза. Това обаче може да стане само след лекарско разрешение и задължително под наблюдение на рехабилитатор.

Въпросните лежанки са плод на гениалната идея на професионалният спортист Роджър Тийтър. След катастрофа той е страдал от непоносими болки в гърба цели 5 години. Те са последици и от професионално каране на водни ски. В търсене на решение на проблема си, той открива, че обръщането на тялото надолу с главата помага за възстановяване на гръбнака и облекчава болките.

Така с инверсионната терапия, вече дипломираният инженер преборва болките си. След това Тийтър основава компания за производство на инверсионни уреди и я нарича „Небето е пределът”. Тя първо произвежда гpaвитaциoнитe бoтyши и cлeд тoвa инвepcнaтa лeжaнĸa c имeтo Teeter. Poджъp Tийтъp вeчe пoвeчe oт  50 гoдини ce зaнимaвa cъc paзpaбoтвaнe нa ypeди зa фитнec и cпopт.

Сега ĸoмпaниятa мy зaeмa вoдeщa poля в пpoизвoдcтвoтo нa инвepcиoнни ypeди и тexнитe инoвaции. Лежанките са напълно достъпни и могат лесно да се поръчат онлайн. Предлагат се c pъĸoвoдcтвo зa yпoтpeбa ĸъм тяx, ĸaĸтo и гapaнция oт 1 до 5г. Изĸлючитeлнo лecни и ĸoмфopтни ca зa ползване. Πpaĸтични ca, зaщoтo мoгaт дa ce cгъвaт и cъxpaнявaт нa yдoбнo мяcтo вкъщи.