bolki-v-gurba

Когато се диагностицира дископатия – позната още като дегенеративна дискова болест (DDD), едно от първите неща, които много пациенти питат, е: „Ще ми е нужна ли операция, за да си реша проблема?“ За повечето хора отговорът е „не“. Всъщност трябва да имате доста сериозни симптоми, за да препоръча лекарят ви операция.

Дегенеративната дискова болест е състояние, свързано с възрастта, което се случва, когато един или повече дискове между прешлените на гръбначния стълб се влошат или разрушат, което води до болка.

Вашият лекар може да ви предложи инжекция или прием на лекарства, които да помогнат за справяне с болката ви. Тежестта на вашите симптоми определят от какви лекарства може да се нуждаете, а също така има значение дали болката ви е остра или хронична.

Острата болка понякога се описва като чувство за внезапно появил се пламък.

Хроничната болка е дългосрочна и с напредване на болестта е по-вероятно да имате хронична, отколкото остра болка.

Както при всички лекарства или инжекции, не трябва да приемате нищо, без първо да сте се консултирали с вашия лекар, за да видите дали това е наистина най-добрият вариант за вас. Най-вероятно ще преминете през прогресия на лекарствата, като първо опитате лекарства без рецепта.

Ако те не действат, вашият лекар може да ви предпише по-силни. Но и ако те не помогнат, тогава може да се прибегне съм инжекции, които изпращат по-силното лекарство право в източника на болката.

Причини за това състояние

Интервертебралните дискове, известни още като междупрешленни фиброкартила или спинални дискове, осигуряват подплънки между прешлените на гръбначния стълб. Те имат еластична структура, изградена от фиброкартиларна тъкан.

Външната част на диска е известна като фибус на анула. Тя е жилава и влакнеста и се състои от няколко припокриващи се слоя. Вътрешното ядро на диска е ядреният пулпоз. Той е мек и желатинообразен. Междупрешленните дискове ограничават стреса, когато гръбначният стълб се движи или носи теглото ви. Те също така помагат на гръбначния стълб да се огъва.

С напредване на възрастта повтарящите се ежедневни натоварвания на гръбначния стълб и случайни наранявания, включително незначителни и незабелязани, могат да повредят дисковете.

Промените включват:

 • Загуба на течност: Междупрешленните дискове на здрав и млад човек се състоят от 90 процента течност. С възрастта съдържанието на течност намалява, което прави диска по-тънък. Разстоянието между прешлените става по-малко ефективно в ролята си на възглавница или амортисьор
 • Структура на диска: Във външния слой на диска се появяват много малки разкъсвания или пукнатини. Мекият и желатинов материал във вътрешната част може да проникне през пукнатините или разкъсванията, което да доведе до подуване или разкъсване на диска.

Дискът може да се разпадне на фрагменти. Когато прешлените имат по-малко подплънки между тях, гръбначният стълб е по-нестабилен

За да компенсира това, тялото изгражда остеофити или костни шпори, малки костеливи изпъкналости, които се развиват по ръба на костите.

Тези проекции могат да се притискат към гръбначния мозък или корените на гръбначния нерв. Те могат да подкопаят нервната функция и да причинят болка.

Други проблеми включват:

 • Разрушаване на хрущяла
 • Издут диск, известен като херния диск
 • Стесняване на гръбначния канал или спинална стеноза

Тези промени могат да засегнат нервите, водещи до болка, слабост и изтръпване.

Рискови фактори

Възрастта е най-големият рисков фактор, но някои други фактори могат да ускорят процеса на дегенерация.

Те включват:

 • Наднормено тегло
 • Усилена физическа работа
 • Тютюнопушене
 • Остро или внезапно нараняване, като например падане.

Дегенеративната болка в диска може да започне, когато нараняване води до внезапна и неочаквана болка в гърба. Или може да се представи като лека болка, която с времето се задълбочава.

Типове гръбначни инжекции за дегенеративни дискови заболявания

Епидурална стероидна инжекция

Това е една от най-често срещаните инжекции. При много хора епидуралната стероидна инжекция е ефективна за намаляване на болката в гърба, причинена от дискова херния.

Епидурална стероидна инжекция (ESI) е насочена към пространство около мембраната, което покрива гръбначния стълб и нервните корени. Тази инжекция изпраща стероиди – много силни, противовъзпалителни средства – точно до нервния корен, който е възпален. Това е терапия за управление на болката, така че може да се извършва под флуороскопия (рентгеново изследване в реално време).

Може да са ви необходими две или три инжекции, но като цяло не бива да приемате повече от това, поради потенциалните неприятни странични ефекти на стероидите.

Инжекция за фасетната става

Тази инжекция е полезна, само ако една (или повече)от фасетните ви стави причиняват болка. В защитната капсула на ставата се инжектира стероидно лекарство (силно противовъзпалително). Лекарството действа за облекчаване на възпалението и намаляване на болките в ставите.

Дисковите инжекции се използват най-вече с цел ограничаване на болката в долната част на гърба, усещана от пациенти, страдащи от дископатия. Тези инжекции се прилагат с помощта на хиподермална игла, която се вкарва в дисковете на пациента, които са били разкъсани, поради заболяването. Дисковите инжекции съдържат стероиди, които намаляват възпалението и по този начин осигуряват на пациента незабавно облекчение от болката в гърба.

Хирургия

Въпреки че повечето пациенти с дегенеративни дискови заболявания реагират добре на нехирургично лечение, някои от тях се нуждаят от операция. Хирургията трябва да се обмисли, само след като сте опитали няколко месеца нехирургично лечение.

Пациентите, които не реагират на консервативни терапии в рамките на около 3 месеца, могат да помислят за операция.

Това може да е възможност, ако имате:

 • Болки в гърба или краката, които ви спират от извършване на редовни, нормални, всекидневни дейности
 • Изтръпване или слабост в краката
 • Затруднено стоене или ходене

Предлагат се следните хирургични възможности:

Стабилизираща хирургия

Това е сливане на два прешлена в едно, което да осигури стабилност на гръбначния стълб. Операцията може да се направи навсякъде в гръбначния стълб, но се прави по-често в долната част на гърба и областта на шията. Това са най-подвижните части на гръбначния ви стълб.

Въпросната операция може да облекчи екстремната болка при пациенти, чийто гръбначен стълб вече не може да понесе теглото им, но също така може да ускори дегенерацията на дисковете до слетите прешлени.

 

Декомпресионна хирургия

В този случай се премахва на част от ставата на диска, за да може да се облекчи натиска върху нервите. Пациент, който развива остеоартрит, дискова херния или спинална стеноза, може да се нуждае от други видове лечения.

Операция за стволовите клетки

Целта на тази хирургическа намеса е да се насърчи функционалният хрущял с използването на инжекционна хидрогелна система. Изследователите заключават, че тази операция може да бъде полезна за регенерация на междупрешленните дискове.

Допълнително, може да опитате някои други методи, за да облекчите дискомфорта, свързан със състоянието си:

 • Здравословна диета. Препоръчително е да се включат здравословни храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и полезни мазнини, като например зехтин и/или кокосово масло, които ще ви помогнат да поддържате нормално телесно тегло. Защото наднорменото тегло може да окаже допълнителен натиск върху гръбнака ви, което от своя страна може да доведе до засилена болка в гърба
 • Упражнения: Редовната, нежна рутинна тренировка, включваща леки аеробни, укрепващи упражнения, може да ви помогне да се справите със симптомите на дегенеративни дискови заболявания. Работете с личен треньор, който има опит в помагането на хора с болестни състояния на гръбначния стълб. Той или тя ще ви покаже конкретни упражнения, които могат да ви помогнат да облекчите болката и други симптоми

 

Треньорът ви, също така, може да разработи подробна, персонализирана програма за физическа терапия. Редовните физически терапевтични сесии ще ви научат на правилна механика на тялото, добра стойка и как да избегнете позиции, които причиняват болка.