Можем ли да съчетаем спортен масаж и лежанки за лечение на дископатия и болки в гърба?

Изпитвате ли притъпена болка в основата на гръбначния стълб? Или пък страдате от бодежи, ишиас, така нареченото “мравучкане” (което само звучи забавно) и изтръпване, стягане в областта на бедрата, таза и кръста? Това са само част от неприятните и дори мъчителни усещания, които често преследват много хора по света.

Можем ли да съчетаем спортен масаж и лежанки за лечение на дископатия и болки в гърба?

Според статистиката повече от 80 на 100 от хората в зряла възраст поне веднъж са получавали болки в кръста по един или друг повод. При повечето пациенти тези състояния са явление, което се задълбочава с годините и постепенно се превръща в хронична болест. 

При други, за съжаление, поради едни или други предпоставки болежките се появяват доста по-рано. И в двата случая лежанките и спортният масаж могат да бъдат решаващото лечение, което да ни помогне трайно, да преодолеем проблемите.

Какво е спортен масаж ? 

Всекидневното физическо страдание, на което ни подлагат болките в гърба и кръста, излагат организма ни на продължителен стрес, за който едва ли някой може да е подготвен. Това на свой ред може значително да понижи качеството ни на живот. 

Не бива да се оставяме на съдбата, защото ако веднъж позволим състоянието ни да се влоши, то може в даден момент да ни попречи да живеем нормално, а в понякога има риск дори да доведе до много сериозни увреждания.

Можем ли да съчетаем спортен масаж и лежанки за лечение на дископатия и болки в гърба?

Редица са рисковите фактори, отговорни за развитието на дископатия и други проблеми на гръбнака. Липсата на достатъчно движение и дългото заседяване зад бюро са сред предпоставките, които могат да ги причинят. 

Под влияние на болката, например, много често хората застават в пози, които спомагат да облекчим усещането поне за кратко. Това обаче може да се окаже изключително опасно в дългосрочен план. При пациентите, които страдат от дискова херния в долната част на гръбначния стълб, болката най-често се концентрира по протежението на единия крак. 

Ако се изкушим да пренасяме по-голяма тежест върху единия крак за сметка на другия, може и да се почувстваме добре в началото, но с времето излагаме на опасност всички стави и нерви в крака, който е здрав.

Правилната стойка, движението и масажната терапия могат да помогнат, за да се справим с тези проблеми.

Спортните възстановителни процедури са разработени на базата на шведския масаж. Често биват наричани и мануална терапия и включват различни техники за стимулация на тъканите.

Можем ли да съчетаем спортен масаж и лежанки за лечение на дископатия и болки в гърба?

Болки в гърба и кръста – лежанките са вашето решение 

Повечето заболявания на гръбнака са свързани с напрежението, на което са подложени прешлените ни във всеки един момент. 

Инверсната лежанка е уред за терапевтична гимнастика, с който можем да облекчим уморения си гръбнак. Те се наричат инверсни (от англ. език – to inverse), защото с тяхна помощ можем да се обърнем надолу с главата и да повисим така. 

Можем да направим това напълно безопасно и без излишни усилия и физическо натоварване благодарение на степенките на уреда и дръжките за ръцете. Когато се усетим достатъчно уверени на лежанката, можем да пробваме да пуснем ръцете си и да ги опънем назад, за да може гръбнакът да се разтегне.

В тази позиция тялото успява да си отдъхне поне за малко от тежестта, на която е подложено през цялото време под действието на собственото си тегло и силата на гравитацията. Освободен от тях, гръбнакът се издължава и прешлените му се раздалечават един от друг, отпускайки постоянното напрежение върху възглавничките със съединителна тъкан.

Ако редовно прилагаме този метод, можем да превъзмогнем дископатията и да възстановим естествената позиция на тялото. Много хора са приятно изненадани да открият, че болките от класическа дископатия се повлияват изключително добре от инверсните лежанки.

Хубавото на лежанките е, че са компактни и се продават на достъпна цена. Можем да се снабдим с една за вкъщи и да я използваме всеки ден за профилактика, лечение и дори тренировки. 

Благодарение на лежанките можем да преборим редица други сериозни здравословни предизвикателства като остеохондрозата, дегенеративната сколиоза и т.н. Могат да се използват като съпътстваща терапия при раздвижване на пациенти с травми на гръбначния стълб.

Важно е все пак да се отбележи, че хората с хронични заболявания трябва предварително да обсъдят със специалист състоянието си, преди да опитат инверсна лежанка. Възможно е да съществуват усложняващи ситуацията фактори, които трябва да се вземат предвид.

Как може да се съчетае масажът с лежанките ?

За да бъде терапията още по-ефективна, можем да я комбинираме със спортни масажи. За спортистите е всекидневие да се сблъскват с риска от професионални травми. 

Дори и да избегнат сериозна контузия, с времето при много от тях се забелязва износване на междупрешленните възглавнички, което на свой ред създава проблеми. Затова и в спортната медицина са разработени комплексни стратегии за справяне с подобни ситуации.

Когато на атлетите им предстоят сериозни предизвикателства, те се подлагат на активизиращи процедури още преди самото натоварване. След него е време за отпускане и регенерираща терапия. Правят се и масажи по време на самите състезания. Ако това се спазва, може и да се избегне нуждата в бъдеще от възстановителен и лечебен масаж.

Можем ли да съчетаем спортен масаж и лежанки за лечение на дископатия и болки в гърба?

В зависимост от вашето състояние и неговата задълбоченост, възможно е да се наложи да придружите лечението си и с медикаментозна терапия. Много често медиците съветват да приемаме добавки за подсилване на организма. При силна болка е възможно да се предпишат и болкоуспокояващи средства.

Ако навреме вземем мерки, лежанките могат да ни помогнат срещу по-леките травми и дори да ни се размине без лекарствени средства.

За кого е предназначено съчетанието и за кого противопоказно ?

Определено обаче спортният масаж е много по-полезно и щадящо лечение за дископатиите, отколкото медикаментозната терапия. Друг полезен аспект от тях е, че съдействат за детоксикирането на организма. 

Важно е обаче всеки да се подлага на терапия, която е разработена спрямо неговото конкретно състояние и индивидуални нужди. Поради това е от голямо значение да се спрем на специалист, който има достатъчно подготовка и професионален опит, който да знае как да подходи.

За някои състояния, като например стенозата, няма терапия, която да ни гарантира окончателното избавление. При нея тъканите дегенерират – това от една страна е естествен процес, който се среща при мнозинството от хора над 50.

Напълно възможно е дори някои хора да живеят с нея, без да подозират, но не е препоръчително това заболяване да се неглежира, тъй като и то може да се задълбочи. По-младите обаче също могат да получат стеноза, като това обикновено е свързано с прекарани други болести или контузии.

Дори и да сме диагностицирани със стеноза, не е необходимо това да се превръща в доживотна присъда. Ако съумеем да подходим разумно и вземем всички необходими мерки, като нищо, ще можем да я преборим и да живеем нормално, все едно не съществува. 

За целта ще е необходимо редовно да ходите на масаж и да се подлагате на процедури с лежанка.

Длъжни сме да отбележим, че когато започнем терапията с лежанки, първоначално може да усетим някои неприятни странични ефекти, като например виене на свят или гадене. Ако получите подобни симптоми, вземете си пауза и дишайте. 

Можете да направите нов опит веднага или да отложите тренировката за друг ден. Имайте предвид, че това е най-обикновена реакция, която ще отмине с времето.

Асаните от хата йога, например, са доста подходящи за изпълнение в комбинация с лежанки. Така ще можем още по-добре да раздвижим и разтегнем гръбнака. В допълнение към това тези упражнения съдействат за освобождаването от натрупания стрес.

Когато веднъж сме успели да преодолеем заболяването, можем да продължим да използваме лежанката за гимнастика, релакс и разтягане. Здравите хора могат да ги използват и за по-интензивни домашни тренировки, като например коремни преси.

В Банско целогодишно се организират специални програми за рехабилитация под наблюдението на екипи от специалисти.

Снимки: Lejanki.bg