Можем ли да се предпазим от дископатия?

Дегенеративната дискова болест или дископатия е процес, свързан с възрастта. Проблемите започват в гръбначния стълб, при който амортизиращата възглавница, разположена между съседните гръбначни прешлени (кости), се влошава.

Обикновено дископатията е първото събитие в каскадата от промени, които могат да доведат до артрит и възможни усложнения, като спинална стеноза например. Почти всеки развива поне няколко дегенеративни гръбначни промени, затова трябва да приложите превантивни корекции на начина си на живот, за да не се появи този потенциално болезнен проблем.

 

Ключове за предотвратяване на дегенеративна дискова болест –  дископатия

На първо място е важно да сте наясно, че промените в начина на живот са важни, но те задължително включват вашето активно участие.

С други думи, няма хапче, което да помогне в този случай. Ключът към забавянето на скоростта, с която се развиват дегенеративните гръбначни промени, е свързан с намаляването на причините, които могат да доведат до износване на гръбнака и другите стави.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

Добавките и билковите лекарства, които укрепват и/или подхранват опорно-двигателната система, като цяло могат да играят роля за запазване целостта на гръбначните дискове. Ще говорим повече за това по-късно в статията.

А сега, ето някои превантивни съвета, които трябва да следвате:

 

  • Живейте активен живот и включвайте движения във всекидневния си режим

Ако се посъветвате със специалист по въпроса: какво трябва да правите, за да предотвратите дегенериране на дисковете, той вероятно ще ви каже да правите физически упражнения. По принцип това означава пренасяне на ставите ви през пълен диапазон на движение, което трябва да правите редовно.

Ако вървенето не ви създава болка, включете го в редовната си програма. Ходенето е нежно за ставите и помага за увеличаване на циркулацията и мускулната издръжливост и е също добро за сърцето ви. Американският съвет за упражнения препоръчва да се прави 30-минутна разходка (или друга аеробна активност) около 5 пъти седмично, като начин за цялостно поддържане на вашето здраве.

Но ако ходенето води до болка, плуването е алтернатива. Тъй като дегенеративните промени прогресират, движението на ставите в определен момент може да стане „кост върху кост“, което означава, че дискът (неговата способност за абсорбиране на удара) се е износил. В този случай наземните упражнения могат да засилят болката ви. Упражненията във вода обаче са много добри, защото отнемат голяма част от натоварването върху костите.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

Допълнително, сведете до минимум или изцяло избегнете прекалено огъващи навеждащи действия. Това не означава, че изобщо не бива да се навеждате, но просто не правете упражнения, които ви карат да се огъвате прекалено много, тъй като това също играе роля в износването на костите. Може би ще е добре да се доверите на лицензиран, квалифициран специалист по физически упражнения, свързани с дископатия, за да сте сигурни, че не допринасяте за развитието на вашата заболяване.

 

  • Спрете пушенето или още по-добре, не започвайте

Добре известно е, че тютюнопушенето е свързано с множество здравословни проблеми. Дисковата дегенерация е един от тях.

Проучвания показват, че тютюнопушенето засяга дисковете по повече от един начин, както и в повече от една област. Например, проучване от 2015 г., публикувано в списание PLoS, е установило, че има поне два механизма, чрез които пушенето може да повреди дисковете. То не само намалява възстановителната активност, която се извършва в краищата на диска, но също така свива кръвоносните съдове, които имат за задача да доставят хранителни вещества в диска.

Навикът за пушене също може да влоши болката в гърба. Науката все още разучава тази тема и как тютюнопушенето влияе на костните заболявания, но като цяло се смята, че то увеличава всякаква болка.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

  • Приемете нов диетичен подход

Както бе споменато в началото на тази статия, приемът на добавки и билкови лекарства може да предотврати или поне да забави развитието на дископатията.

Използването на диета и евентуално на някои добавки, включително билки, по принцип може косвено да допринесе за благосъстоянието на вашите дисковете.

Храни и добавки, които поддържат опорно-двигателния апарат, могат да помогнат за запазването на здравословното състояние на костите. Вероятно най-полезен е витамин D.

Изследване от 2016 г., включващо 110 пациенти с дегенеративна дискова болест, установява, че почти половината имат дефицит на витамин D. Изследователите казват, че са необходими повече проучвания, преди да могат да препоръчат точно този витамин, но все пак, някои проучвания показват, че витамин D е свързан и с намаляването на риска от счупване на костите.

 

Предава ли се генетично дископатията?

Това състояние на гръбначния стълб най-често се свързва със стареенето, но генетично ли е? В рамките на последното десетилетие са направени изследвания, за да се установи дали има наследствен фактор, участващ в състоянието. Някои данни предполагат, че заболяването на лумбалните дискове наистина може да бъде наследствено. Стига се до заключението, че хората с членове на семейството, които имат дегенеративен диск, са по-склонни сами да развият заболяването. Така че, данните не са 100% убедителни. Все пак показват, че да – може да има генетичен компонент към дегенеративно заболяване на лумбалния диск.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

Освен това проучването открива потенциална връзка между начина, по който хората възприемат болката, причинена от заболяването, също като наследствена. Това е в съответствие с други изследвания, които показват, че толерантността към болката и чувствителността могат също да бъдат наследени, въпреки, че не е открит ген на болката.

Въпреки това, нивото на болка, което изпитвате, може да бъде избегнато, ако живеете здравословен и активен начин на живот с редовни упражнения.

 

Лечение

Дегенеративният диск може да бъде лекуван по много начини въз основа на тежестта на състоянието и симптомите, които пациентът изпитва. Лечението трябва да бъде по-малко инвазивно в началото и постепенно да се засилва.

На първо място, както вече споменахме, са:

  • Упражнения и физикална терапия: Ако болката не ви пречи да се движите, цялостната ви подвижност може да се увеличи, като редовно правите определени упражнения за укрепване на зоната около гръбначния стълб. Това може да стабилизира засегнатите дискове. Тези упражнения включват ходене, плуване, колоездене, йога и пилатес. Може също да отидете на физиотерапевт, за да научите правилните техники за ходене и правене на упражнения при дископатия. Физическата активност ще осигури облекчение от болката и ще увеличи мобилността ви.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

  • Медикаменти: Лекарите могат да ви предпишат различни лекарства за овладяване на симптомите и облекчаване на болката. Те могат да включват нестероидни противовъзпалителни лекарства, мускулни релаксатори, аналгетици или стероиди. Стероидните лекарства могат да се приемат орално от пациента или да се инжектират в гръбначния стълб от лекар под ръководството на рентгенови лъчи.
  • Оперативно лечение: Ако други лечения не са достатъчно ефективни, операцията е другият вариант. Често проведените операции включват изкуствена подмяна на дисковете, спинален синтез и декомпресия.
  • Терапия със стволови клетки: Терапията със стволови клетки е вид регенеративно лекарство, при което те се инжектират в дегенеративния диск. Инжектираните стволови клетки стимулират заздравяването и регенерацията.

 

Какво друго може да доведе до дископатия?

  • Нараняване

Понякога нараняванията с времето допринасят за дегенерацията на дисковете, дори и ако са били незначителни.

  • Стрес

Ежедневният стрес също може да причини дископатия.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

  • Повдигане на тежки предмети

Вдигането на прекалено тежки предмети също играе голяма роля за дегенерацията и дископатията. Затова, когато повдигате тежки предмети, не се опитвайте да ги вдигнете отстрани или на гърба си. Поставете товара пред себе си. С коленете си, сгънати в клекнало или изпънато положение, а гърбът в неутрално положение, повдигнете предмета внимателно и бавно към гърдите си. Избягвайте изкривяване или наклоняване на тялото при повдигане и спускане.

А ако вдигате тежести или просто тренирате, следвайте инструкциите на вашия треньор.

До дископатия може да доведе също така затлъстяването и недостатъчното пиене на вода.