Видове удобни матраци

Правилният матрак може да облекчи и дори премахне болките в гърба

Всеки знае как се „спи“ на неудобен матрак – с пробуждания, въртене, ставане. След такава нощ човек е вял, няма енергия. Ако  здравите хора могат да издържат известно време така, то при болки в гърба матракът непременно трябва да е удобен. 

Защото иначе към недоспиването се прибавя и кошмарът на болката. Впрочем неправилният матрак не само може да усложни състоянието, но и сам по себе се да доведе до болки в гърба и кръста при здрав човек. А съчетан с различни други причини, може да предизвика изкривявания на гръбнака и да се нарушат функциите на опорно-двигателния апарат и кръвообръщението

В такъв случай – на какъв матрак да спим при болки в гърба? Специалистите препоръчват най-често ортопедични матраци, които са със средна твърдост. Те поемат контурите на тялото независимо от позицията му така, че да поддържат гръбначния стълб в естествено положение и да не му се създава напрежение. 

За какво става дума? Ако през нощта тялото заема неблагоприятна позиция, в определени области се получава компресия на нервите и кръвоносните съдове. Тази стагнация може да усили вече получените възпаления и дори сама по себе си да ги предизвика. Болките се усилват и с времето състоянието се влошава. Това може да се избегне, като се купи подходящ ортопедичен матрак, на който тялото да се отпуска напълно, без точки на напрежение. 

Поемайки с еластичността си контурите на тялото във всичките му извивки, тези матраци фиксират естественото положение на гръбначния стълб и го отпускат, освобождават го от стресовото състояние. 

Правилно избран, ортопедичният матрак облекчава или премахва болките в гърба, подобрява съня, повишава тонуса за през деня, настроението и работоспособността. Трябва да се уточни обаче, че при избора на ортопедичен матрак има някои особености. Така например колкото по-голяма е теглото на човека, толкова по-твърд трябва да е матракът.  

Освен това твърдостта зависи и от причините за болките в кръста – при някои заболявания се изисква по-мек матрак, при други – по-твърд. А когато се говори за твърдостта, трябва да се споменат и анатомичните матраци – те са по-меки, а структурата им свежда до минимум натиска върху различните вътрешни органи, раменете и шията.

Видове удобни матраци

Какво да знаем предварително за матраците

За да изберем правилно на какъв матрак да спим при болки в гърба, е добре да се консултираме с лекуващия лекар. Но и ние самите трябва да сме наясно как и защо са устроени, и с какво са полезни видовете матраци. 

Съвременните матраци са съобразени със 7-те телесни зони. Те могат да поемат изцяло извивката и тежестта на определената част от тялото или да я поддържат в коригиращо положение. Може да са със свободни или свързани пружини, или  от еластични материи на пластове. 

По принцип за главата и шията трябва да има средна твърдост – да не потъва главата и да не се напрягат вратните мускули. За раменете е необходима мека зона на матрака, за да се избегнат точките на натиск и да е изправен гръбначният стълб. Лумбалните прешлени трябва да са на твърдо, за да са в стабилно положение и да се поддържа торсът и кръвообръщението. Тазът е на по-меко, за да няма натиск върху него и тазобедрените стави. 

За краката също е необходимо твърдост за право и стабилно положение на бедрата. Прасците трябва да са в мека зона, за да се избегнат мускулни схващания и кръвообръщението да е нормално. Стъпалата трябва да са върху средно твърда зона, за да не се получава ставно усукване, да се избегне натискът не само на ставите, но и на глезените и на петите.

Най-общо може да се говори за анатомичен и ортопедичен матрак. Анатомичният поема и се „нагажда“ според телесните форми. Самостоятелни пружини се свиват всяка според тежестта на определената час на тялото в легнало положение и съответно при движенията по време на съня. Освен че отнемат напрежението в различни телесни зони, са полезни и за кръвообръщението. 

Функцията на другия вид матраци – ортопедичния, е да поддържат правилното положение на гръбнака, полезни са при определени гръбначни заболявания или предразположеност към изкривявания. Най-общо казано, ортопедичните матраци са по-твърди от анатомичните. 

Разработките всъщност са многобройни. Матраците Favourite Nova Orthopedic например съчетават aнaтoмичния и opтoпeдичния принцип. Освен пружините, за него е използвана и мeмopи пянa, а матракът е признат от Здравното министерство като подходящ за хора, страдащи от болки в гърба или кръста. Матраците Латекс Стандарт, Magniflex и др. пък са  с международен стандарт Oeko-Tex®, с който имат одобрение като продукт, подходящ дори и за бебета.

Матраци при болка в кръста

Матраци според и видовете гръбначни заболявания 

Не могат да се изброят всички гръбначни заболявания и видовете матраци, които влияят благоприятно за лечението им – лекарят дава насоки за всеки конкретен случай. Но все пак могат да се споменат някои общи положения при основните болести.

При дискова херния е препоръчително по-твърд матрак, за да може да се осигури стабилно положение на гръбначния стълб в права линия. Така ще се избегнат извивките, при които може да се притиснат прешлени и дискове. Разбира се не става дума за твърдост като на дървена плоскост, а съчетание на анатомичния и на ортопедичния принцип. Най-горният слой трябва да е мек, а е добре матракът да е двулицев, като страните му са с различна твърдост. Така според състоянието ще може да се редува по-твърдо с по-меко.

Сколиозата е странична кривина на гръбначния стълб, която много по-лесно се предотвратява, отколкото лекува. Затова ортопедичният матрак е от особено значение още от детската възраст. За профилактика, или когато заболяването вече е настъпило, се препоръчват твърди матраци или средно твърди, омекотени с еластичен пълнеж. Това ще държи гръбначния стълб в необходимата скованост и в същото време ще се избегне излишния натиск върху гръбнака. Може да се използват както пружинни матраци, така и от слоеве еластична пяна. 

При радикулит е необходим средно твърд ортопедичен матрак и ортопедична възглавница, която е с малка височина. Матракът трябва да следва точно телесните контури и да осигурява корекция в различните точките на кривите на шията и гърба. 

Матраци за спокоен сън

Матраци според позата на сън

Когато търсим матрак, който да облекчи болките ни в гърба, трябва да се съобразим и с позата, в която спим. В противен случай можем да си създадем дискомфорт и вместо да си помогнем, да си навредим. 

Ако спим по гръб, са подходящи по-твърди матраци. В тази поза тялото е върху матрака с цялата си площ и тежестта му трябва да се разпределя равномерно. Освен това гръбначния стълб е в пряк контакт с матрака, който трябва да му дава стабилна опора. При по-мек матрак тялото ще хлътне и гръбнакът няма да е в права линия.

Ако позицията за сън е настрани, са подходящи по-меки матраци. Тази поза е щадяща гръбначния стълб, опорните точки са  няколко, като основната е рамото и тежестта не се разпределя равномерно. По-меките матраци обират тежестта и тялото потъва комфортно.

Ако позата за сън е по корем, тялото отново е на по-голяма допирна площ. Както и при позата по гръб, отново е нужен по-твърд матрак, при който раменете и тазът трябва да имат здрава опора. Иначе тялото ще се изкривява и умива по време на съня. 

Ако докато спим сменяме различни пози, средно твърдият матрак е най-подходящ. А ако спите с партньор, който има различна от вашата поза за сън? Матракът може да е с две ядра, обединени в общ калъф без пролука между двете. Така те мACогат да са с различна твърдост, с различна опора за двамата партньори – мека за единия, твърда за другия.