Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

Внезапна болка в рамото, гърба, кръста и плешката е усещал всеки и то най-вече след физическо натоварване. Когато подобен дискомфорт е продължителен или се появява често, това може да е сигнал за здравословен проблем. 

За да се постави точна диагноза въз основа на състоянието или да се отхвърли категорично наличието на повод за притеснение, задължително трябва да се направи консултация с лекар. 

Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

Снимка: Lejanki.bg

Какво е плексит ?

Плекситът е резултат от възпалителна промяна на нервния сплит. Заболяването преди всичко засяга раменния пояс, областта на кръста и дори горната част на долните крайници. 

В медицината са описани няколко основни вида плексит, които се разграничават според болното място. Познати са раменен, седалищен, шиен и поясен плексит. 

На какво може да се дължи появата му ?

Както повечето подобни състояния, причините за тяхната поява може да бъдат от различен характер. Дискомфортът понякога се дължи на физическо натоварване, травма, неправилна стойка, наднормено тегло или пък е в резултат на инфекциозно заболяване, възпалителни процеси и други болестни състояния. 

Правилното диагностициране, както и проследяването на причините, степента на увреда или прогнозата от лечението, могат да бъдат определени от медицински специалист. Той е този, който преценя дали са необходими допълнителни изследвания, за да се определи евентуалното наличие и степен на изменение на нервния сплит. 

Снимка: Lejanki.bg

Какви са симптомите ?

Силната и внезапна болка е първоначалният индикатор за случващото се. Независимо дали е в рамото, кръста, седалището или врата, тя се усилва при натоварване, което пък е типично при наличие на плексит. 

Обикновено при възпалителни процеси, дискомфорт се усеща по-осезаемо през нощта. Възможно е също, временно обездвижване на ръката или невъзможност да се раздвижи рамото, шията, друго засегнато място. 

Описаните са още субективни оплаквания, като най-честите са усещането за мравучкане, изтръпване и силна болка при натиск. Може да се появят съпътстващи състояния, които се проявяват като безсъние, главоболие, чувство за скованост и др. 

Диагностика

Наличието на плексит се установява в неврологичния кабинет. Самолечението е изключено, защото може да доведе до усложнения и по-бавно отшумяване на болките. 

Лекарят-специалист е в състояние да направи разграничение между различните болестни проблеми, защото подобна симптоматика се отчита и при други неврологични и ставни заболявания. 

По преценка на доктора, пациентът се изпраща на допълнителни образни изследвания като рентгенография, ЯМР. 

Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

Снимка: Lejanki.bg

Лечение

При откриване на плексит, трябва да се определи и степента, в която е засегнат даденият нерв. Това е от съществено значение при последващото назначавене на индивидуално лечение. При по-леки форми, които основно се дължат на физическа травма или настинка, лекарят може да предпише обезболяващи медикаменти, витамини и хранителни добавки. 

Ако ситуацията изисква, може да се наложи носене на шийна яка, за определен период или да се препоръча активна почивка за няколко дни. Рехабилитация, физиотерапия, балнеолечение и кални бани, също са подходяща терапия при плексит. Неглижирането на състоянието крие сериозен риск от продължително медикаментозно лечение или оперативни интервенции. 

Затова болките не бива да се подценяват, тъй като е възможно да се превърнат в хронично състояние. Други негативни последици са гръбначните изкривявания, мускулната слабост и цялостното влошаване на качеството на живот. 

Как лежанките могат да помогнат при плексит?

Наред с познатите класически начини за лечение на плексит, състоянието на болки и дискомфорт може да се преодолее с алтернативни терапии. В тази група попадат лечебната гимнастика, йогата, физиотерапияте, балнеолечението, хранителните добавки и други подобни процедури. 

Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

Снимка: Lejanki.bg

Изключително добри резултати дава т.нар. инверсна терапия, която специалистите препоръчват при широк кръг болести на опорно-двигателния апарат. Болките, породени от наличието на плексит, също се повлияват отлично и постепенно затихват. 

Инверсната лежанка представлява тип иновативно съоръжение, с помощта на което се практикува лечебна гимнастика вкъщи. Тя е отличен вариант за отпускане на всички мускулни групи, за оттърсване от ежедневното напрежение и стрес. Използва се и срещу дискомфорта в областта на раменете, врата, гръбначния стълб и кръста. 

Самият уред използва тежестта на собственото тяло, което се накланя под различен ъгъл и така се преодолява естествената гравитация, в резултат на което се намалява натискът между прешлените и в мускулите. 

Ултрамодерната лежанка е стабилно съоръжение от стомана, което е предназначено за използване вкъщи или в спортната зала. Тя не заема много място, лесно се прибира и може да се ползва по всяко време като това не изисква никакви допълнителни усилия. За да се тренира с лежанката не са необходими предварителна подготовка или определени специални умения. 

Инверсната лежанка е с тегло от около 30 килограма. Към всеки уред има инструкция, но монтирането нито е трудно, нито изисква много време. Друго предимство на уреда е, че почти няма противопоказания за ползване. Едно от основните изключения е, че лежанката е пригодена за хора, които не тежат повече от 135 кг. 

Самата конструкция може да се оприличи на стабилна стойка, върху която има закачено нещо като подвижно легло. За да стартира серия от упражнения, човек ляга върху подвижната част, закрепя с наличните колани крайници си и с тежестта на своето тяло започва да се накланя до определено положение. 

Възможностите са да бъде под 20, 40, 60 и 90 градуса. Така трениращият може да постои в избраната поза до максимум 15 минути. 

Резултатите от правени тестове с редовно практикуващи с инверсната лежанка показват, че хората трайно забравят за кошмарните болки. Първите резултати са налице още след по-малко от седмица на тренировки. 

За да се постигне дълготраен ефект, специалистите твърдят че оптималният вариант е човек да се упражнява минимум 2-3 пъти седмично. Така само в рамките на поне 7 минути дневно се постига качествено раздвижване на целия опорно-двигателен апарат, преодолява се напрежението в гръбначния стълб, врата, раменете и т.н. 

Плекситът – коварната болка, която не е за подценяване

Снимка: Lejanki.bg

Инверсната лежанка е хит сред уредите за гимнастически упражнения в домашна обстановка. Предпочитат я също така напълно здрави хора, за да се тонизират бързо и лесно ежедневно. Предпазването от появата на плексит в резултат на физическо натоварване или обездвижване също може да бъде преодоляно с с достатъчно физическа активност. 

Масовото застояването пред компютъра и останалите елетронни устройства води до сериозни последици, а с помощта на лежанката и няколко минути физическа активност вкъщи, са напълно достатъчни за постигане на балансиран и здравословен начин на живот. 

А и най-често липсата на движение е пряко свързана с качването на килограми, което пък веднага дава отражение върху ставите и мускулите. С добър здравословен хранителен режим, умерено практикуване на спорт и редовно използване на лежанката ситуацията с плексита може да бъде овладяна. 

Също така, редовните тренировки спомагат за намаляне на риска от предпоставки за хронични и последващи усложнения при констатирано вече проблемно състояние. 

Когато тренирате не забравяйте и за добрата хидратация на тялото. Липсата на достатъчно вода уврежда органите, затормозява правилната обмяна на веществата, може да причини мускулни крампи, главоболие и да породи усещане за напрежение по цялото тяло.

Заедно с всяка инверсна лежанка има набор от серия описани упражнения, които може да се практикуват с уреда. Иновативната подвижна стойка е подходяща за семейни тренировки, а и вкъщи е по-лесно да организираме свободното си време. 

Голямото предимство е, че с този уред не сте зависими от ангажираността на треньора, от работното време на фитнес залата и таксите за посещение. 

На страницата на Lejanki.bg може да откриете още информация за самото съоръжение и начините за употреба. 

Всеки уред отговаря на международните стандарти за безопасност и ако се спазват указанията за ползване, той не крие риск за хората, които са го предпочели за поддържане на своята форма и за алтернативно лечение на широк кръг от здравословни проблеми.