Помага ли акупунктурата при дископатия?

Акупунктурата помага за преодоляване на всяко заболяване, твърдят в Китай – родината на древния метод на лечение с хилядолетна история. На Запад терапията навлиза едва през 18 век, но затова пък в последните десетилетия успешно се прилага в съвременнатамедицина от цял свят. 

Що е акупунктура и какво /не/знаем за нейното приложение?

Аĸyпyнĸтypa, от лaтинcĸи eзиĸ “асuѕ” – игла и “рunсturа” –пpoбoждaм, бyĸвaлнo oзнaчaвa yбoждaнe c игли. Както издава името, методът пpeдcтaвлявa нaбop oт пpoцeдypи, които включват пpoбoждaнe нa ĸoжaтa. По този начин се цели стимулиране на oпpeдeлeни тoчĸи нa тялото. 

Процедурата обикновено трае между 15 и 30 минути. Дължината на иглите варира от 3 до 8 сантиметра. На един сеанс може да се поставят максимум до 50 на брой като това се предопределя от степента на заболяването. Интервенцията не предизвиква остра болка, усещането по-скоро е като леко боцкане. 

Възникването на акупунктурата в традиционната китайска медицина е пряко свързано с философията за дванадесетте меридиана в човешкото тяло. Смята се, че те отговарят за различните органи, крайници и става. През тях протичат енергии или жизнената сила, позната в източния свят като Чи. 

Вярва се, че пункцията на даден меридиан води до подобряване на състоянието на свързания с него орган. Методът на действие е подчинен на идеята, че една болест се развива първо на енергийно ниво. После идват симптомите, които са индикация за наличие на здравословен проблем. Ако те се пренебрегнат, заболяването може да се задълбочи и да премине на функционално и органично ниво. 

Акупунктурата подпомага правилното протичане на енергията, за да се тонизира целия организъм. Освен това ролята й е да предотврати задълбочаване на проблема, за да не се стигне до органични или дегенеративни изменения на органа.

Китайските специалисти често казват, че здравият човек има енергия като „пълна луна”. До седем процедури са достатъчни, за да се въздейства на всички меридиани. Според иглотерапевти изчистването на енергията може да има дори едногодишен ефект, стига пациентът да спазва здравословен начин на живот. 

В съвременната медицина все повече се налага комбинираната терапия при различни заболявания. Източните подходи на лечение, каквато е акупунктурата, успешно се съвместяват с добре познатите методи на западната медицина.

Акупунктура и дископатия

Помага ли акупунктурата при дископатия?

Няма човек, който в живота си поне веднъж да не е изпитал тежест в кръста. Болката е сред най-разпространените в нашето съвремие, заради повсеместното обездвижване и редица други фактори. Подобни оплаквания мъчат млади и възрастни, по най-вече страдат половината от хората над 60 години. 

Освен липсата на достатъчно движение, излагането на студ или системните травми са причините, които провокират проблемите в гръбначния кръст. Дископатията е сборно понятие на болести като дискова херния, радикулит, плексит и др. Често от заболяването страдат професионални групи, чиято работа изисква повече физическо натоварване. 

Медицината обяснява дископатията като състояние, което се определя от дисковете и тяхното износване. А то се повлиява от свръхнатоварване или напрежение. Анатомични особености, които са вродени, може също да са причина за подобни оплаквания. Но това обикновено е в малък процент отконстатираните случаи. 

Почти задължително тежестта в кръста отключва допълнителни неприятни реакции като:

 • главоболие
 • напрежение в раменете и врата
 • умора
 • безсъние
 • депресия. 

Специалистите обясняват, че хроничната болка в гърба е свързана и с психосоциални фактори, поради дискомфорта, който предизвиква на цялото тяло. Според китайската медицина болката в кръста може да доведе до дископатия, защото бъбречната енергия захранва всички органи, които се намират в тази зона. 

При недобро функциониране на бъбреците се появява отслабване на енергийното изхранване на прешлените. Те стават крехки и чупливи, развиват се дегенеративни изменения. Това води до поява на дискова болест. 

Приема се, че освен външните фактори, гневът също може да провокира здравословни страдания. А болестта се проявява първо там, където е най-слабото ни място. Китайската медицина лекува различни състояния и болести, търсейки връзката между емоцията и нарушаването на енергията.

Помага ли акупунктурата при дископатия?

Симптоми на заболяването

Независимо от причините, довели до дископатия, симптомите са идентични при повечето пациенти. Различия в оплакванията се
отчитат според степента на засегнатия диск в определени зони между прешлените и съответния нерв. Най-често те се свеждат до болки и спазми в кръста, изтръпване и слабост в крайниците, стрелкаща болка в седалищния нерв и др. 

Паралелно с това не са изключени и допълнителни оплаквания. Най-често пациентите описват, че имат:

 • главоболие
 • изпитват виене на свят.
 • имат шум в ушите.
 • проблеми с кръвното налягане.
 • общо неразположение. 

Дисковата херния има по-леки прояви, когато няма притиснат нерв. При по-тежки случаи обаче болката е силна, дори може да е нетърпима. 

В  определени състояния болният може  да се влоши дотолкова, че за известно време да е обездвижен и да е в невъзможност да изпълнява ежедневните си дейности. Пациенти описват, че дори  кашляне и незначително напрежение може да да усили напрежението и да им причини допълнителна болка.
Поставянето на диагноза винаги изисква консултация с лекар-специалист и набор от медицински изследвания. За установяване на дископатията е необходимо да се назначат компютърна томография, магнитно-резонансна томография или миелография.

Костно-ставните заболявания се повлияват особено добре от акупунктурата. Лекарите препоръчват терапията при повечето
проблеми  в опорно-двигателния апарат, било то в костите, ставите,  дископатии, дискови хернии, радикулит. Обяснението е, че този метод дава добри резултати при функционални нарушения, при които няма тежки органични увреждания. 

При диагностициране с дископатия и предстояща иглотерапия, специалистите задължително взимат под влияние какви точно са гръбначните прояви на заболяването, има ли пациентът други болести, както и общия му тонус. Не са изключение случаите, когато лекуващия лекар препоръчва комбинация на традиционната медицина успоредно с други видове лечение. 

Има пациенти, при които пък класическото лечение с медикаменти е противопоказно. Тогава акупунктурата се оказва добър вариант за облекчаване на болката. Предимство на иглотерапията е също, че наведнъж може да повлияе на няколко здравословни проблема едновременно.
Помага ли акупунктурата при дископатия?

Различни техники при акупунктурата

При възникване на метода на терапия преди 5 хиляди години, древните китайски лечители отначало вместо игли използвали остри парчета камък, кремък, кост и бамбук. После навлизат иглите, които трябва да са тънки и еластични. 

Днес най-разпространени са сребърните или стоманените игли, но съществуват и нови видове стимулация на епидермиса. Модерната акупунктура борави и с методи, при които се провеждат електрически импулси през иглите. Това се прави за допълнителна стимулация.

 • Традиционна акупунктура. Терапевтичният ефект се постига чрез стимулация на енергийните точки, които са разположени по  цялото тяло. Използват се много тънки игли. Методът е приложим за лечение на повечето болестни състояния.
 • Аурикуларна акупунктура. При тази иглотерапия се въздейства основно на енергийните точки, които са разположени по ухото на човека. Смята се, че в тази зона са тези от тях, които контролират главата и свързаните с нея процеси в организма. На-често това е терапия за успокояване на нервите и за снижаване нивата на тревожност и безпокойство.
 • Електроакупунктура.Използва се електроакупунктурна машина, която е закачена за върха на иглите за телесна акупунктура. Така те се стимулират допълнително с електрически ток. При интервенцията пациентът усеща боцкане и леко изтръпване.
 • Акупресура. Целта е акупунктурните точки да бъдат притиснати и масажирани. Важното е да се приложи върху ключови места по тялото, за да се задвижи притокът на енергия по меридианите.

Помага ли акупунктурата при дископатия?

 • Вендузи или акупунктура с чаши. Използването на стъклени или бамбукови чаши е в основата на тази техника. Терапевтът запалва пламък и го поставя в чашата за кратко. Чрез изгарянето на кислорода в съда се създава вакуум ефект. 

Чашата се поставя върху желаната област като целта е кожата и повърхностните мускули да се „привлекат“ и задържат вътре в нея. Някои терапевти предпочитат да използват масла и екстракт от медицински билки, за да може по-лесно да се движи чашата по кожата на пациента.

 • Магнит. Върху болезнените точки може да се въздейства и с магнити. Използват се такива, които могат да бъдат с различна големи и форма. Особено ефективно е въздействието им върху различни хронични заболявания. 

Магнитите обикновено се поставят около лекуваните меридиани. Това се прави, за да може да се повлияе върху функционирането на магнитната енергия, която също има определящо значение за  баланса в организма. Помага за нормализиране на магнитните полета и цялостното възстановяване на пациента. 

Статистиката показва, че само една малка част от пациентите с дископатия се нуждаят от традиционни оперативни интервенции. В останалите случаи алтернативните начини за справяне със здравословните проблеми имат своите предимства и положителни резултати. 

Често при проблеми в кръста за потърпевшите е достатъчно да имат бързо и ефективно контролиране на болката. Акупунктуратата е подходящ вариант за преодоляване на напрежението в проблемната област, поддържане на добър мускулен тонус, както и за превенция от костно-ставни заболявания. 

Методите на китайската медицина дават впечатляващи резултати при лечението на дископатии – дискова херния, радикулит, плексит, тендовагинит, плексит и други подобни болежки.

Специалистите коментират, че когато здравословният проблем все още не е хроничен, терапията може да повлияе положително на пациента само след 1-2 процедури. При по-стари травми и остри състояние, често лекарите подхождат към конвенционалната медицина, но не изключват тя да си партнира с иглотерапията. Тогава двата метода са гарант за по-бързо облекчаване на пациента. 

Част от ефектите, които гарантират подобни терапии, са:

 • Увеличаване на кръвообращение.
 • намаляване на болката.
 • премахване на възпалението.
 • успокояване на нервната система.
 • намаляване на мускулните спазми.
 • стимулация на имунната система са .

Независимо от избраното лечение и прилагането на рзлични методи, те винаги трябва да е съобразени със здравните препоръки на специалистите. Стриктно да се следват предписанията на терапевта, който ги назначава и да се прилагат след съгласие от страна на пациента.