йога

Болките в кръста могат да ви се появят на пръв поглед от нищо – цял ден сте седели в офиса, след това на дивана в хола и сте гледали телевизия, а дискомфортът в кръста не ви дава мира. Трябва да знаете обаче, че точно това продължително седене е предизвикало напрежение в долната част на гърба и болката е на лице.

 

От нея не са застраховани обаче и хората, чието ежедневие е изпълнено с прекомерно движение, дори спортистите. Защото всеки спорт или упражнения с тежести, които включват бягане, скачане или бързи динамични движения, създават напрежение в долната част на гърба. Когато тези дейности се повтарят с течение на времето без правилно разтягане и освобождаване на най-натоварените мускули, може да се появят тежки травми.

 

Изследванията показват, че йога или интензивното разтягане на тялото могат да помогнат за намаляване на болката в долната част на гърба, като  наред с това ще допринесат  за намаляване на стреса и за по-добър сън.

 

Кои асани трябва да се изпълняват за болки в гърба?

 

Bhujangasana Бхуджангасана Пинит

йога

Осмата поза от 12-те пози на Сурия Намаскар, Бхуджангасана, също наричана Кобра поза от „Bhujanga“ /кобра на санскритски/. Това е една от най-важните огъващи се назад асани в йога, където трупът и главата приличат на повдигната глава на кобра.

 

Ardha Matsyendrasana – Арда Мациндресасана

Предизвикателна йога асани за болки в гърба Пинит

 

йога

Тази асана е кръстена на йогите Мациндранат. Името е взето от санскритските думи „ardha“, което означава „половина“, „matsya“ означава „риба“, „индра“ означава „крал“ и „asana“ означава „стойка“ или поза. Тази поза е една от 12-те основни асани, използвани в програмите за хатха йога и е изключително полезна за гърба.

 

Марджариасана – Marjariasana Pinit

Дори котките могат да вдъхновят нашите уроци по йога. Затова и  „Marjariasana“ е наричана още „котешко протягане“. Не може да си представите, колко удовлетворително и полезно може да бъде протягането на котката.

 

Bitilasana – Битиласана Пинит

йога

Битиласана получава името си от санскритската дума Батила, което означава крава. Наречена е така, защото стойката на тази поза прилича на стойката на тялото на крава. Тази асана почти винаги се практикува в комбинация с котешката поза.

 

Адхо Муха Сванасана – Adho Mukha Svanasana Pinit

 

йога

Името идва от санскритските думи „adhas“, което означава надолу, „mukha“ означава лице, „śvāna“ означава куче и „āsana“ означава стойка. Adho Mukha Svanasana изглежда подобно на това, как изглежда кучето, когато се навежда напред. Тази асана има невероятно много предимства, поради което е изключително важно да я практикувате всеки ден. Най-доброто е, че дори и начинаещ може да направят тази асана с голяма лекота.

 

Триконасана „Trikonasana“

йога

Тази асана наподобява триъгълник и затова е наречена така. Името й идва от

санскритските думи त्रिकोण (trikona), което означава триъгълник и आसन (асана), което означава стойка. Известно е, че тази асана разтяга мускулите и подобрява регулярните  телесни функции. За разлика от повечето други йога асани, тази  изисква да държите очите си отворени, докато я практикувате, за да поддържате равновесие.

 

Устрасана – Устрасана Пинит

Тази асана е популярно наричана Камилската поза. Името й идва от  Устра, което означава камила на санскрит, защото  тази поза прилича на камила. Известно е, че отваря сърдечната чакра и увеличава силата и гъвкавостта.

 

Paschimottanasana – Пашимотанасана Пинит

йога

Това е една от основните пози на Хатха йога, която стимулира центъра на вашия слънчев сплит. Името идва от санскритските думи „paschima“, което означава запад или гръб, „uttana“ – интензивно разтягане, и асана – стойка.

 

Purvottanasana – Пурвотанасана Пинит

Пурвотанасана е интензивно протягане с лице на изток. Тази асана привлича силата на мускулите на краката, раменете и гръбначния стълб.

 

Halasana – Халасана Пинит

йога

 

„Хал“ е санскритска дума, която означава плуг. Както подсказва името, тази поза подготвя полето (ума и тялото) за дълбоко подмладяване. Известно е, че тя тонизира и укрепва тялото. Хал е чудесен релаксант и успокоява цялата нервна система.

 

Паванмуктасана – Паванмуктасана Пинит

Позата, облекчаваща газовете, е подходяща за всички, независимо дали са начинаещи или напреднали в йога. Освен че помага за отделянето на храносмилателни газове от червата и стомаха, това е една от най-добрите йога пози за облекчаване и на болките в гърба.

 

 

Setu Bandhasana  – Сету Бандхасана за болки в гърба

йога

 

Тази асана получава името си от санскритските думи Setu, което означава мост, Bandha, което означава заключване, и Асана, което означава поза. Тази поза наподобява структурата на мост и затова е наречена така. Тя разтяга гърба, шията и гърдите и отпуска тялото ви.

 

Shalabasana – Шалабхасана Пинит

Името й идва от санскритската дума „shalabh“, което означава скакалец. Позата на скакалците или Шалабхасана е навеждане на гръба назад, с което се разпъва и тонизира цялата задна част на тялото ви.

 

Vrikshasana – Врикшасана Пинит

 

йога

Тази поза е реплика на стабилната, но изящна позиция на дървото. Името й идва от санскритските думи vriksa или vriksha, което означава дърво, и асана, което означава стойка. За тази поза, за разлика от повечето други в йога, от вас се изисква да държите очите си отворени, за да може тялото ви да се балансира.

 

Rajakapotasana – Раджакапотасана Пинит

Позата на гълъбите се практикува в седнало положение. Това е поза в гръб, която кара гърдите ви да се надуят, като по този начин наподобява стойката на гълъб. Затова тази асана е наречена Раджа (цар), капот (гълъб), асана (поза). Тази асана е за напреднали в йогата.

 

Tadasana – Тадасана Пинит

йога

 

Tadasana е идеална поза за загрявка. Тя подобрява циркулацията на кръвта, като по този начин гарантира, че тялото ви е готово за останалите пози. Тадасана се нарича още планинска поза.

 

Navasana – Навасана за болки в гърба

Тази поза е кръстена на формата на лодка, която заема. „Nauka“ на санскрит означава „лодка”, а асана означава поза.

 

Дханурасана- Dhanurasana Pinit

Тази асана е основна йога поза.  Прилича на лък и затова е наречена така. Дханур на санскрит означава лък, а асана означава поза.

 

 

Шашанкасана – Shashankasana за болки в гърба

йога

Шашанкасана се нарича също и заешка поза, тъй като прилича на заек. Това е лесна  за изпълнение асана и може да бъде направена от абсолютно всеки, независимо от възрастта.

 

Garudasana – Гарудасана Пинит

Гаруда е санскритският термин за орел, но означава и поглъщане. Тази асана е предназначена да погълне страха, егото и съмненията, за да можете да проправите път за положителни си намерения.

 

Вирабхадрасана 2 – Virabhadrasana 2 Pinit

 

йога

Тази асана е кръстена на митологичния герой, създаден от владетеля Шива, наречен Веерабхадра. „Вера“ на санскрит означава герой, „бхадра“ означава приятел, а асана означава поза. Тази поза е една от най-грациозните пози в йога. Тя празнува постиженията на митичния воин.

 

 

Ardha Pincha Mayurasana (Делфин Поза) – Арда Пинча Маурасана Пинит

 

Позата делфин укрепва и разтяга раменете, горната част на гърба и краката. Комбинацията от сила и гъвкавост може да помогне в много области от вашата практика.

 

Бада Конасана – Baddha Konasana Pinit

йога

Тази асана е кръстена на санскритските думи „baddha“, което означава „обвързан“, „kona“, означаваща „ъгъл“ или „раздвоение“, и „asana“ означаваща „поза“. Нарича се още Позата на пеперудите, тъй като отворените бедрата, съединени от краката, а движенията нагоре и надолу наподобяват позицията на пеперуда в движение. Макар да е изключително проста, тя е е много полезна.

 

Matsyasana – Мацясана Пинит

„Matsya“ на санскрит означава „риба“. Наречена е така, защото ако тази асана се приеме във вода, ще сте склонни да плувате като риба. Тя е една от най-добрите асани в йога за наддаване. Здравият гръб е като твърд корен, който поддържа тялото изправено и здраво