Съвети за самолечение при дископатия

Още в началото трябва да ви предупредим, че когато става въпрос за самолечение на дегенеративни дискови заболявания, преди всичко думата трябва да има вашият лекар. Тъй като това е особено важно, не се учудвайте, че понататък още няколко пъти ще ви повторим този съвет.

Личният ви лекар е човекът, който ще ви насърчи да опитате алтернативните методи или да се доверите направо на конвенционалната медицина.

Но бъдете спокойни, в никакъв случай и лекарят ви няма да ви насочи първо към оперативния метод. Защото всички знаем, че при това заболяване хирургията на гръбначния стълб в никакъв случай не стои на върха в списъка!

Съвети за самолечение при дископатия

Ако имате дегенеративно заболяване на диска (DDD) или т.н. дископатия, знаете добре познатото усещане: болка в гърба или болка във врата, когато седите или стоите дълго време. Но какво можете да направите, за да се справите с болката? Имате късмет – има множество възможности за лечение на DDD. Вашият план за лечение най-вероятно ще включва комбинация от лечения, като упражнения, физическа терапия и лекарства.

●      Разходка и разтягане за здраве на гърба

Физическата терапия и упражненията са важна част от плана за лечение на DDD. Вашият лекар може да препоръча физиотерапевт, който да ви научи на специфични упражнения, които да ви помогнат да управлявате DDD.

Нямате текущ план за упражнения? Започнете например с разходка – разходете се и направете няколко нежни разтягания. Преди да започнете план за упражнения, говорете с Вашия лекар.

●      Акупунктура и билкови лекарства

Може да искате да опитате алтернативни лечения за DDD, но първо се обърнете към лекаря. Алтернативните лечения могат да ви помогнат да се справите с болките в гърба и да ви помогнат да увеличите ежедневните си дейности, но те могат да взаимодействат с други лечения за DDD.

●      Трябва ли да опитате спинална манипулация?

Посещението на специалист, който се занимава с мануална терапия, може да помогне за връщане или поддържане на движението в гръбначния стълб. Има многобройни техники за хиропрактика, но спиналната корекция е една от най-често срещаните. Може да се наложат серия от сеанси за хиропрактика, за да ви се помогне при лечението на DDD. Преди това трябва да имате разработен план за лечение на вашия случай.

Преди да опитате с гръбначна манипулация или друга хиропрактическа техника, Вашият лекар ще потвърди, че имате DDD и че гръбначният ви стълб е стабилен.

●      НСПВС, антидепресанти и други лекарства

Налични са множество лекарства, които да ви помогнат да се справите с вашите симптоми на DDD. Вашият лекар ще Ви уведоми кои лекарства да опитате, както и кога и колко често да ги приемате.

Ето списък на някои често използвани лекарства за DDD:

  • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) (напр. Аспирин);
  • Ацетаминофен (напр. Тиленол);
  • Антидепресанти;
  • Мускулни релаксанти и др.

●      Хирургичната намеса – последната инстанция

Повечето хора с DDD няма да се нуждаят от операция. Но откъде знаеш дали ще ти трябва? Ако сте опитвали нехирургично лечение в продължение на няколко месеца и опитите не са намалили болката и други симптоми на DDD, може да се наложи операция на гръбначния стълб. Вашият лекар ще ви обясни възможностите за операция.

Бъдете нащрек за сериозни симптоми, като изтръпване и загуба на контрол на червата и пикочния мехур. Ако забележите тези симптоми, незабавно се обадете на Вашия лекар.

 

Алтернативни лечения при дегенеративни дискови заболявания (дископатия)

Алтернативните и интегративни здравни специалисти предлагат акупунктура и билкови терапии, за да облекчат симптомите на дегенеративно заболяване на диска.

За да лекувате болката и други симптоми на дегенеративно заболяване на диска, можете да разгледате алтернативни лечения. Както подсказва името, те са алтернативи на лекарства, физикална терапия или хирургия –типичният „западен“ подход към медицината.

Може да помислите да отидете на специалист по допълнителна и алтернативна медицина (CAM), наричан още интегративен здравен специалист. CAM е донякъде обширна група от практики и терапии, които не се считат за част от конвенционалната медицина от някои доставчици на здравни услуги. CAM или интегративните терапии включват традиционна китайска медицина, акупунктура, хомеопатия и масаж. Много пациенти съобщават, че тези лечения наистина са помогнали.

Съвети за самолечение при дископатия

Акупунктура

 Разработена в Китай, акупунктурата използва много фини игли – и без лекарства – за лечение на болката. Практикуващите вярват, че имате енергийна сила, наречена вашето Chi(може да се изписва и Qi, но и двете форми се произнасят „chee“). 

Когато тази сила е блокирана, можете да развиете физическо заболяване, като болка в гърба. Следователно трябва да освободите Чи каналите на тялото си, които практикуващите наричат ​​вашите меридиани. Акупунктурата работи за възстановяване на здравословен, енергичен поток на Чи.

Иглите за акупунктура са почти толкова тънки, колкото нишките на косата. Въз основа на вашите симптоми и точна диагноза, практикуващият ще постави иглите; най-вероятно ще имате поставени множество игли по време на една сесия. Практикуващият ще се насочи към точни точки в меридианите на тялото ви, а иглите ще останат за 20 до 40 минути. Предполага се, че иглите за акупунктура карат тялото ви да отделя определени неврохимикали, като ендорфини или серотонин, и те помагат в лечебния процес.

Билкови лекарства

Преди да опитате някакви билкови лекарства, направете проучване и говорете с Вашия лекар. Възможно е да има странични ефекти, за които не сте наясно – билков лек може да попречи на предписаното лекарство, което приемате, например. Някои билкови лекарства, които може да ви помогнат, ако страдате от дегенеративно заболяване на диска, са:

Съвети за самолечение при дископатия

  • Дяволски нокът:Дяволският нокът идва от Южна Африка, където от векове се използва за лечение на треска, артрит и стомашно-чревни проблеми. Действа като противовъзпалително средство. Днес се използва за състояния, които причиняват възпаление и болка, като дегенеративно заболяване на диска. Можете да го вземете в капсула.
  • SAMe (S-аденозилметионин):Предполага се, че SAMe е полезен за свързаните с възрастта гръбначни заболявания, като остеоартрит и дегенеративно заболяване на диска. Като бонус има няколко проучвания, които показват, че това е добре и за лечение на депресия. (Хората, страдащи от хронична болка, могат да изпаднат в депресия поради това как болката променя живота им. Хроничното им състояние може също да повлияе на химията на нервната система на тялото им, което води до химически дисбаланс и може би депресия.)

Съвети за самолечение при дископатия

  • Кораот бяла върба: Бялата върба всъщност е началото на употребата на аспирин в Европа. Ако не искате да приемате синтетичния вариант (аспиринът може да раздразни стомаха), използвайте кора от бяла върба. Тя се използва при състояния, които причиняват болка или възпаление, като дегенеративно заболяване на диска (дископатия). Той също така осигурява облекчение при остра болка в гърба.
  • Пролотерапия:Някои пациенти са опитали това лечение и са установили, че то работи за намаляване на болката им от дегенеративно заболяване на диска. Привържениците на пролотерапията обясняват, че един от проблемите, свързани с DDD, са слабите връзки и сухожилия. Силните, поддържащи връзки и сухожилия са от съществено значение за гръбначния ви стълб, защото помагат за поддържане на стабилността.

След като дисковете ви започнат да се дегенерират, като по същество отслабват гръбначния ви стълб, сухожилията ви трябва да работят много усилено, за да поддържат гърба ви. С течение на времето обаче те също могат да се изродят – да се износят или дори да се разкъсат. Това оставя междупрешленните ви дискове без необходимата им подкрепа.

Пролотерапията се опитва да стимулира растежа на нови връзки и сухожилни тъкани. Използвайки инжекция на „пролиферант“(термин, използван от пролотерапевти – това е леко дразнещо решение), пролотерапията трябва да даде тласък на лечебния процес на организма. Пролиферантът причинява възпаление, което казва на тялото да започне да се лекува само чрез генериране на нова тъкан.

Инжекцията за пролотерапия отива направо в проблемните връзки и сухожилия и са необходими няколко серии инжекции (и време), за да се изпитат ефектите. Ако смятате, че пролотерапията може да е опция за вас, говорете с Вашия лекар.