Стречинг упражнения при болка в гърба и дископатия

Болестите на съединителната тъкан на гръбначните прешлени – т. нар. дископатии, съпътстват живота на много от нас. По-голямата част от хората в зряла възраст са получавали поне веднъж в живота си проблеми, свързани с болки в гръбначната част или крайниците, причинени от тях. 

Дисковата херния, сколиозата, остеохондрозата, ишиасът – това са само няколко от заболяванията, които могат да ни тормозят в тази част на тялото. При някои тези състояния стават хронични и се задълбочават до степен, която влошава качеството ни на живот.

Стречинг упражнения при болка в гърба и дископатия

При пристъп на остри болки в областта на кръста и гърба ние търсим начин да ги облекчим, като заемаме позиции на тялото, в които ни боли по-малко. Макар и обезболяващи в краткосрочен план, тези несвойствени пози могат да окажат допълнително негативно въздействие върху нашето състояние. 

В желанието си да намерим покой придобиваме навика да пренасяме тежестта върху стави, които не са предназначени да се натоварват до такава степен. Това може да доведе за други допълнителни усложнения на двигателната система.

В допълнение, силната и продължителна болка оказва емоционален стрес върху нас, който още повече влошава общия ни здравословен статус.

Стречинг упражнения при болка в гърба и дископатия

На какво се дължат болките в горната част на тялото и как да се справим с тях ?

За съжаление, в живота си много от нас имат редица утежняващи ситуацията фактори, като например работа на бюро, дълго стоене на крак без движение, както и извършването на повторяеми движения или пък заседяването на дивана вкъщи. 

Трупането на килограми също оказва не малко влияние. Напоследък стана все по-трудно да избягваме тези фактори поради пандемията, която ограничи социалните ни контакти.

Активно спортуващите също не са застраховани от патологични състояния и болки в гърба и кръста. Дори и при тях могат да се появят проблеми, свързани било то с натоварване, било то с травми от контузия.

Да не говорим, че годините не прощават и на най-здравите сред нас. С напредване на времето гъвкавата съединителна тъкан, която играе ролята на възглавничка между прешлените на гръбнака, все повече се втвърдява.

Стречинг тренировките са чудесен начин да се преборим с тези проблеми. Благодарение на тях можем да противодействаме и на трайните увреждания, които предизвикват възпалителните процеси и хроничната болка.

Редовното разтягане на тялото спомага за раздвижването и тонуса на мускулите. Освен това по този начин ние се освобождаваме от натрупващите се в процеса на времето нервни блокажи, които натрупването на токсини в тялото предизвиква. 

Подобни тренировки обикновено бързо облекчават неприятните болки. Освен това те помагат за нежното укрепване на мускулите в засегнатите области, помагайки им да преодолеят възпалението.

За спортистите стречингът също е от голямо значение. Поради всекидневното натоварване те са под постоянен риск от контузии и травми на гръбнака. Това може да се получи по ред причини и да застраши както спортната им кариера, така и здравето им.

Стречинг упражнения – как да повишим тяхната ефективност ?

Ако желаем, можем да подсилим ефикасността на терапията, като добавим упражнения с инверсни лежанки. Те представляват терапевтични уреди, които могат да се използват за гимнастика, лечение и превенция на болести на гръбначния стълб и ставите му.

Стречинг упражнения при болка в гърба и дископатия

С помощта на инверсната лежанка можем да се обръщаме назад и дори надолу с главата. Упражненията с нея позволяват да се отпуснем под естествената тежест на земното притегляне. 

Благодарение на това ние облекчаваме напрежението, на което постоянно са подложени гръбначните ни прешлени и съединителната тъкан между тях. Така помагаме на гръбнака да се разтегне и прешлените му да заемат естествената си позиция.

Лежанката е перфектно обезопасена с коланчета и степенки, така че да можем да се придържаме внимателно с ръце и без усилие да можем да контролираме позицията на тялото.  

Имайте предвид, че в началото може и да изпитаме страх и безпокойство от загубата на твърда връзка със земната повърхност. С времето обаче придобиваме увереност и усещането от разтягането на гърба и наместването на прешлените става все по-осезаемо и приятно. 

Колкото по-надълбоко навлизаме в практиката, толкова повече нови и нови стречинг упражнения ще усвояваме, които можем да правим на лежанката.

При навременна реакция от наша страна и адекватна терапия за разтягане и  укрепване на мускулатурата в областта на гърба можем да си спестим много главоболия.

Ако съумеем да вземем правилните мерки навреме, в случай на по-леки до средни травми и заболявания, терапията с разтягане с лежанки може да ни избави от проблемите доста лесно и при това без да се налага прекалено много да се тъпчем с лекарства. 

При по-сериозните случаи обаче обикновено възстановяването отнема време и се налага приемът на хранителни добавки и медикаменти, включително и болкоуспокояващи.

Основната стъпка към успеха се състои, разбира се, в постоянството. За да бъде трайно избавлението ни от болките при дископатични състояния, трябва да продължим да отделяме време за разтягане всеки ден или минимум три пъти в седмицата. Превантивните мерки са от изключителна важност, за да не се получават рецидиви на болестта в бъдеще.

Лежанките са с удобни размери и на достъпни цени се предлагат сгъваеми варианти за поддържащи стречинг тренировки в домашна среда. Така ще можем винаги да се грижим за себе си, дори и без да напускаме уюта на дома!

В комбинация с йога можем да увеличим още повече ефекта от терапията с лежанка. На лежанките можем да изпълняваме, например, стречинг асани от хата йога. 

 

Тези упражнения могат да спомогнат за леко и щадящо разтягане дори при хора с по-задълбочени проблеми и степен на обездвижване. Лесни са за изпълнение и бързо се учат дори и от напълно начинаещи. Освен това йога е перфектният начин да загреем преди всяка една тренировка, както и да се разтегнем след натоварване.

Йога е универсален терапевтичен метод, тъй като е подходяща за хора от всеки пол и възраст. Дори и по-трудните асани имат вариации, които се изпълняват по-лесно и са подходящи, за хора, които тепърва прохождат в практиката, както и от пациенти с понижена двигателна способност. 

Единственото важно тук е да се уверим, че нивото на тренировката е съобразено с нашите възможности.

Още един начин да постигнем добри резултати е спортно-възстановителната терапия. Тя включва шведски спортен масаж и раздвижващи и разтягащи упражнения. Благодарение на уникална мануална техника има изключителен ефект за стимулация на тъканите и трайно възстановяване.

И най-вече – заложете на постоянството. Правете тренировки поне веднъж на всеки два дни. Дори и да сте уморени, помъчете се и направете усилие. Редовното разтягане е много по-полезно от продължителната тренировка на по-редки интервали.

За да получим още по-добри резултати, можем да приемаме билкови настойки и хранителни добавки, за предпочитане с естествен и екологичен произход. В индийската традиционна медицина са разработени редица отвари, които могат да помогнат за болките в гърба и кръста.

Съображения за безопасност при лечение и тренировка

В зависимост от това каква е индивидуалната диагноза и общото ни състояние, препоръчително е да държим наблюдаващия си лекар в течение за абсолютно всички нови терапии, които възнамеряваме да използваме. 

Тренировките за разтягане с инверсна лежанка могат да бъдат прекалено натоварващи за хора с проблемно кръвно или сърдечни заболявания, също както и при болести на вътрешното ухо или офталмологични състояния. В подобни случаи е задължително да поговорите с професионалисти за това как да правите своите стречинг тренировки безопасно. 

Също така трябва да имаме предвид, че е възможно да почувстваме виене на свят, гадене и дори позиви за повръщане. Не се тревожете – това е нормален страничен ефект, който намалява и напълно изчезва, колкото по-дълго правим разтягащите упражнения. Внимавайте само да не паднете по време на този ефект и да се нараните. 

Карайте го полека. В никакъв случай не бива да се пресилвате и не се обръщайте надолу с главата, докато не се почувствате напълно готови за това. В началото винаги тренирайте с помощта на инструктор и се вслушвайте в насоките му.

Стречинг упражнения при болка в гърба и дископатия

Снимки: Unsplash.com, Lejanki.bg