Възможни усложнения вследствие на дископатия

Дископатията е прогресивно заболяване, при което един или повече междупрешленни дискове претърпяват изменения и губят своята сила и еластичност. Въпреки, че наричаме тези дегенеративни изменения болест, дисковата херния по-скоро е състояние, което се проявява с напредването на възрастта и доста по-рядко вследствие на травми или генетична обремененост.

Възможни усложнения вследствие на дископатия

 

Какво представлява дископатията?

Гръбнака е съставен от поредица прешлени, разположени в S – образна колона един над друг. От горе надолу тези прешлени са подредени по следния начин: седем шийни, 12 гръдни, пет поясни, пет кръстцови и от 3 до 5 опашни.

Между тях са разположени междупрешленни дискове, които казано по опростен начин играят ролята “амортисьори” или “възглавнички”.  Задачата на дисковете е да предпазват прешлените на гръбнака, като абсорбират напрежението и натоварването при извършване на ежедневни дейности като ходене, тичане, вдигане, усукване и други.

Всеки един от тези дискове е съставен от мека, желатинова част и от здрав външен пръстен. С течение на годините и с напредването на възрастта на човек, те малко по малко започват да губят съдържанието си на вода, намаляват височината си и губят еластичността си. Тогава започват да се развиват дегенеративни процеси, при които част от желатиновото ядро може да излезе извън твърдата си обвивка, да навлезе в гръбначно – мозъчния канал и да притисне нервните коренчета. Това причинява силни болки, скованост, промяна в движението и куп други проблеми. Точно това състояние се нарича дископатия (дискова херния) или дисково дегенеративно заболяване.

 

Фактори, оказващи влияние за развитието на дискова херния

Възрастта е един от най-големите рискови фактори за появата на това заболяване, защото както вече споменахме, с напредването ѝ дисковете естествено се свиват и губят еластичността си. Според световните здравни експерти, почти всеки човек над 60 – годишна възраст има някаква форма на дископатия.

Други фактори, които оказват немалко влияние върху появата на тази болест са:

 • Неправилната стойка
 • Неправилното вдигане на тежки предмети
 • Постоянно повтарящи се действия
 • Наднорменото тегло
 • Затлъстяването
 • Нараняванията на гърба при инциденти
 • Травми причинени от физическо натоварване
 • Автомобилни катастрофи
 • Не особено динамичен начин на живот и други

 

Симптоми на заболяването

Дископатията може да се прояви във всички области на гръбнака, но най-често се проявява в областта на кръста или шията. Симптомите, които се проявяват зависят много от това кой диск е повреден (износен) и дали и какъв нерв притиска.

Най-честите  симптоми включват болка, която засяга следните области:

 • Долната част на гърба
 • Простира се от кръста към задната част на краката
 • Простира се от шията до ръцете
 • Усилва се (влошава се) при вдигане на тежко, усукване или огъване
 • Проявява се при седене

Според формата и степента на заболяването, болката може да бъде силна за кратко след което да отмине, но може и да се задълбочи и да доведе до мускулна слабост и дори до атрофия. Напълно е възможно заболяването да протече и напълно безсимптомно.

 

Усложнения при дискова херния

Ако към лечението на това дегенеративно състояние не се подходи навреме и мерки не се вземат, болестта може да се задълбочи и да доведе до появата на остеоартрит (ОА). При тази форма на ОА прешлените се търкат един в друг, тъй като от междупрешленните дискове не е останало нищо. Това може да причини не само силни болки, но и проблеми като:

 • Скованост
 • Ограничения в дейностите, които могат да бъдат извършвани
 • Мускулна атрофия
 • Нечувствителност в ръцете и краката
 • Сексуална дисфункция
 • Депресивни състояния  и т. н., и т. н.

И това не е единственото възможно усложнение.

Ако се пренебрегнат симптомите на заболяването това може да доведе и до доста тежко трайно увреждане на нерви и по-редки случаи до прекъсване на нервните импулси към нервите в долната част на гърба и краката. А това означава да не могат да се контролират червата или пикочния мехур.

Друго дългосрочно усложнение е известно като анестезия на седлото. В този случай деформирания диск притиска нервите и се губи усещане във вътрешната страна на бедрата, задната част на краката и около ректума.

Възможни усложнения вследствие на дископатия

Диагностика на дегенеративното заболяване

При наличие на един или няколко от изброените току-що симптоми трябва да бъдат предприети неотложни мерки за установяване на вида заболяване и предписване на подходящото лечение.

Съвременната медицина разполага с няколко ефективни инструмента за диагностика на дискова херния:

●    Визуален преглед и разговор със специалист

Лекарят разговаря с пациента, отчита рисковите фактори, които биха могли да се причина за симптомите и назначава допълнителни изследвания или лечение.

●    Рентген

Рентгеновите снимки откриват възможни дегенеративни изменения както на прешлените на гръбнака, така и промени, износване или стеснение на междупрешленните дискове.

●    Компютърна томография

Чрез КТ се установяват прешлени дислокации, изменения в дисковете, спинална стеноза и други.

●    Ядрено – магнитен резонанс

Чрез ЯМР може да се установи височината, формата и степента на ерозия на диска, дали има прищипани нерви и други.

 

Лечение на дегенеративно заболяване

Според степента на заболяването лечението, което се прилага може да бъде консервативно (медикаменти, физиотерапия, лежанки, физически упражнения) или оперативно.

Оперативното лечение се препоръчва единствено в случаите, в които степента на дисковата херния е силно напреднала и нито един от методите на консервативно лечение не могат да го облекчат.

Медикаментозното лечение обикновено включва предписване на медикаменти без рецепта като ибупрофен, аспирин, ацетаминофен  или други обезболяващите средства, които да спрат възпалителните процеси и да намалят болките. Ако лекарствата без рецепта не помогнат, тогава лекарят може да изпише по-силни медикаменти като мускулни релаксатори.

Физиотерапията се извършва от специалисти, които използват специфични методи, които помагат за укрепването на мускулите гърба и облекчават болката. Този метод дава доста добри резултати, особено ако се комбинира и с медикаментозно лечение.

Физическите упражнения за болки гърба включват използването на комплекс от упражнения с различна сложност в зависимост от формата и степента на заболяването.

А що се отнася до инверсните лежанки, през последните години все повече специалисти ги препоръчват като едно от най-ефективните средства за намаляване на болките при дископатия.

Възможни усложнения вследствие на дископатия

Как помагат лежанките при дископатия?

Този вид уреди за раздвижване и упражнения използват земното притегляне, за да намалят болките, да разтеглят прешлените и да намалят компресията на гръбнака.

Как “работят”?

Както вече споменахме, този вид уреди използват тежестта на човешкото тяло и земната гравитация, за да донесат облекчение на гръбнака и отпускане на различни мускулни групи. За да започнат да “работят” в посока лечение и намаляване на болките при дископатия единственото, което пациентът трябва да стори е да легне върху лежанката, да зададе наклон и да се отпусне. Докато е на лежанката може да прави упражнения или просто да виси с главата надолу.

Каква е ползата от инверсните уреди за страдащите от дископатия?

Доказано е, че седем минутно “висене” с главата надолу върху инверсна лежанка противодейства на гравитацията, което оказва благотворно въздействие на гръбнака. По време на упражненията налягането в гръбнака се облекчава, прешлените се раздалечават, а това значително облекчава болките, причинени от дисковата херния.

 Редовните упражнения върху лежанките освен това помагат:

 • За намаляване на стреса
 • За нормализиране на кръвообращението
 • За повишаване на цялостния тонус на организма
 • За отпускане на мускулните групи
 • За повишаване на гъвкавостта

Кога се усеща ефектът от упражненията на инверсни лежанки?

Над 95% от страдащите от болки в кръста и гърба, които са използвали този уред посочват, че са почувствали облекчение още след първото използване на инверсна лежанка. Само след 5 до 7 – минутно използване на този уред страдащите от силни болки са се почувствали много по-подвижни, тонизирани и заредени с енергия. Болките в областта на кръста и гърба им са намалели драстично, а движенията им са станали по-енергични.