Жена с болки в кръста

Инверсната лежанка е удобен уред, който спортуващите и хората с хронични болки често имат вкъщи. Има редица упражнения, за които тя може да се използва, като например инверсните коремни преси.

Но това, което някои хора може би не знаят, е, че инверсните лежанки са чудесна алтернатива за хората, които страдат от болка в гърба и кръста, но нямат време или възможност да посещават физиотерапевт или масажист редовно.

По-долу ще разгледаме какво причинява болките в гърба и кръста и как можем да използваме инверсна лежанка безопасно, за да намерим облекчение.

Основни причини за болки в гърба и кръста

Милиони хора по света страдат от болки в кръста и гърба ежедневно. Понякога болката е остра и временна, но друг път става дума за хронично състояние, което не отшумява и носи постоянен дискомфорт. Най-честите причини за болки в гърба включват:

  • Неправилна стойка
  • Напрягане от вдигане на тежко или от рязки движения
  • Други медицински проблеми с гръбнака, напр. дискова херния

Освен, че носи много дискомфорт, болката в гърба и кръста може да попречи на човек да води нормален начин на живот. Някои хора отбягват дейности, които иначе биха били обичайна част от деня им, заради болка. Други пък страдат на работа, където това им се отразява негативно, или развиват психологични проблеми, свързани с живота с нестихваща болка.

Методите за справяне с болките в гърба и кръста обикновено са болкоуспокояващи лекарства и физиотерапия, като изключим други мерки, налагащи се при конкретни заболявания. Някои видове масаж също могат да облекчат болката временно.

Но не всеки може да планира постоянно да ходи на физиотерапия или масаж. Това отнема време и средства. В този ред на мисли, много хора търсят начин да си набавят облекчение от комфорта на дома.

 

Какво представлява инверсната лежанка

Мъж на инверсна лежанка

Източник: Freepik

Инверсната лежанка е прислособние, чрез което всеки може да си прави леки гръбначни разтягания у дома.

Лежанката постига това разтягане благодарение на факта, че пациентът закопчава глезените си за стабилност, след това променя ъгъла на лежанката докато не е с надолу главата.

По този начин, от една страна гравитацията притегля към земята, от друга, тялото остава в изпънато положение заради заключените глезени. Човек може да контролира колко интензивно разтягане желае да постигне като регулира ъгъла на наклон, както и позицията на ръцете си.

Чрез инверсна терапия, гравитацията променя временно налягането над гръбнака и прилежащите мускули, което декомпресира гръбначния стълб и намалява напрежението в прешлените. Декомпресията увеличава разстоянието между прешлените, което подобрява кръвообращението и спомага гръбнака да се намести в по-правилна и естествена позиция.

Базовите модели инверсна лежанка представляват точно това, но има и по-напреднали версии, които могат дори да правят загряващи масажи и други.

Предимства на инверсната лежанка

Използването на инверсна лежанка за третирането на болки в гърба и кръста има много ползи.

Както обяснихме по-горе, инверсната терапия облекчава напрежението в гръбнака и прешлените. Това помага особено при хора, които страдат от дискова херния или дегенеративна дискова дистрофия.

Гръбначната декомпресия пренарежда прешлените леко, което подобрява стойката и облекчава гръбните мускули. Също така, при повече пространство между гръбначните дискове и по-добро кръвообращение, повече нутриенти могат да достигнат до тези тъкани и да спомогнат за правилното им функциониране и регенерация.

Редовната употреба на инверсна лежанка промотира по-малко хронични болки в гърба и кръста и по-малко натоварване в мускулите. Много хора намират и, че самият процес на инверсия е успокояващ, което носи психично облекчение. А за хора, които вече се чувстват добре, тя също може да послужи като част от домашното фитнес оборудване.

Как да използваме инверсна лежанка безопасно

Тъй като пациентът стои в заключено положение в лежанката и прекарва време с надолу главата, безопасната употреба на инверсна лежанка е много важна, за да се предотвратят травми и усложнения.

За възможно най-добрата информация за лежанката, която притежавате, е добре да прочетете инструкциите, с които тя идва. Възможно е те да се различават от информация, която сте срещали в Интернет за други модели, дори да изглеждат еднакво. Винаги се консултирайте с наръчника на собствената си лежанка за най-точни инструкции относно сглобяването и ползването й.

Преди да се заключите в лежанката, уверете се, че настройката отговаря на ръста Ви. Части от нея се регулират, за да може да се напаснат за максимален комфорт по време на инверсното разтягане.

Винаги ползвайте лежанката на напълно плоска и равна повърхност. В противен случай рискувате тя да се наклони с Вашата добавена тежест и да я съборите.

При употреба може да започнете с лек наклон от около 30 градуса, за да свикнете с усещането, след което бавно и постепенно да промените ъгъла към по-изправено положение.

За да има ефект разтягането, добре е да поддържате позата за поне 30 секунди или 1 минута, ако можете да толерирате толкова. Същевременно, стоенето с надолу главата прекалено дълго също може да е опасно – по-дълъг престой невинаги означава повече ползи. Ако усетите гадене, замаяност или друг дискомфорт, веднага се върнете в изправено положение.

Инверсната лежанка не се препоръчва за пациенти, които:

  • Имат високо кръвно налягане и болести на сърдечно-съдовата система;
  • Са бременни;
  • Имат костни и ставни импланти, както и заболявания на опорно-двигателната система като остеопороза;
  • Страдат от очни болести като глаукома, тъй като налягането в очите се повишава при инверсия.

Ако следвате тези указания, може да се наслаждавате на ползите от инверсната лежанка спокойно и безопасно.

Какво казват пациентите за инверсните лежанки?

Разбира се, всяко тяло има своите особености и не всеки човек изпитва еднаква болка по едни и същи причини. Въпреки това, голям брой хора по света са изпробвали инверсната терапия с лежанка и докладват, че са усетили редица ползи от нея.

Често пациентите казват, че усещат моментално облекчение. Това се дължи най-вече на факта, че гръбначният стълб няма нужда от много време за добро разтягане – инверсията го декомпресира бързо и ефективно. Обикновено в този случай хората казват, че се чувстват добре разтегнати и релаксирани като след масаж.

Други по-трайни положителни ефекти включват по-добрата стойка. Това е особено важно за хора с уседнал начин на живот, например тези, които работят седнали пред компютър. При правилна стойка, мускулите и гръбнака не се претоварват, което предотвратява бъдещи епизоди на болка и дискомфорт.

Пациенти, страдащи от спинален артрит или ишиас, наблюдават по-дълготрайно усещане за комфорт при редовната употреба на инверсна лежанка. Също така, при тях се вижда и по-добра мобилност – свободно движение без болка и напрежение.

И все пак, всяко лечение е добре да бъде под надзор на лекар. Ако човек страда от тежки и персистентни симптоми, дори такива, за които инверсията може да помогне, е препоръчително първо да се консултира с лекар.

Заключение

Мъж и жена правят упражнения за разтягане

Източник: Freepik

Инверсната лежанка е полезен уред, който може да донесе облекчение на болките в гърба и кръста в домашни условия. С редовна и безопасна употреба, инверсната терапия може да подобри стойката и да предотврати бъдещи болки. Само с няколко минути редовни, спокойни разтягания на ден, човек може значително да подобри качеството си на живот и отново да се върне към обичаните си дейности, хобита или работа без страх и болка.

Често задавани въпроси

Ето кои са някои от най-често срещаните запитвания на потребителите относно инверсните лежанки и вида физиотерапия, която човек може да извършва с тях.

Полезна ли е инверсната лежанка?

Инверсните лежанки могат да бъдат от полза в редица случаи. Тъй като те допринасят за декомпресията на гръбнака, те са ефикасно средство за справяне с повечето видове болка, свързани с притиснат или изкривен гръбнак.

Например, хроничната болка в гърба и кръста поради неправилна стойка в седнало положение, както и износени дискове са типични състояния, които се влияят положително от гръбначни разтягания.

Въпреки това е важно да отбележим, че повечето информация относно колко добре хората понасят упражненията с инверсна лежанка за момента произтича основно от малки клинични проучвания и истории, споделяни извън клинична среда. Инверсните лежанки са предмет на по-задълбочени медицински проучвания с по-голям брой пациенти.

Какво казват физиотерапевтите за инверсните лежанки?

Декомпресията на гръбначния стълб всъщност е доста добре заложена във физиотерапията като метод за раздвижване на гърба и облекчаване на болката. Терапевтите обикновено имплементират различни техники, които постигат този ефект. Някои от тях дори използват инверсни лежанки в практиката си.

С други думи, професионалното мнение от страна на физиотерапията е в подкрепа на гръбначната декомпресия. Професионалистите нямат нищо против инверсните лежанки на теория, но все пак съветват за тяхното внимателно и безопасно ползване.

Какви са предимствата на инверсната терапия?

Инверсната терапия, тоест разтягането на гръбначния стълб чрез висене с надолу главата, е полезен метод за облекчаване на редица състояния. Най-често тя се ползва за намаляване на болката в гърба, кръста и врата (цялото протежение на гръбначния стълб).

Също така, самото висене и облекчението, което носи, е успокояващо за пациентите. Поради това, минутите, прекарани с надолу главата, също облекчават стреса и имат фокусиращ ефект за ума.

При редовна употреба на инверсна лежанка, човек може значително да подобри здравето и формата на гръбначния си стълб. С по-малко хронична болка и по-добра стойка, болката тормози пациентите все по-рядко. Някои дори стават малко по-високи от правилното пренареждане на прешлените.

Кои са негативите на инверсните лежанки?

Най-големият недостатък на инверсната лежанка и основен риск при употребата й е повишаването на кръвното налягане. Това е временен ефект, който се получава, когато човек виси с надолу главата (дори да не ползва лежанка за целта). Поради тази причина не се препоръчва хората, които вече страдат от високо кръвно или имат други сърдечно-съдови болести (напр. прекаран инфаркт) да пробват инверсна терапия.

Също така, висенето в обърнато положение повишава налягането в очните ябълки. Затова то е противопоказно при хора с глаукома или други офталмологични заболявания.

В секцията за безопасна употреба на инверсна лежанка по-горе споменаваме и други състояния, при които използването е рисковано и не се препоръчва.