Видове спинална стеноза

Стеноза – видове, характеристики и симптоми

Стенозата е тип заболяване, което най-общо се свързва със стесняване. Проява се върху различни органи, поради което може да има стеноза на кръвоносните съдове, на червата или на хранопровода, например. 

При спиналната стеноза се наблюдава засягане на  гръбначния стълб. В този случай болестта може да причини засягане на гръбначния канал на гръбначния мозък и да предизвика неговото стесняване. 

Един от най-характерните симптоми е появата на болки в кръста и гърба. Заболяването може да причини също дискомфорт при движение и физически усилия. Неглижиране на състоянието пък води до различни усложнения, свързани с изтръпване на крайниците, обездвижване и други индивидуални оплаквания.

Видове спинална стеноза

Статистиката сочи, че спиналната стеноза преди всичко засяга хората над 50 години. Причината е, че с напредване на възрастта се получават изменения, износване на прешлени и дискове, което е предпоставка за появата на заболяването. Лекарите отчитат също така, че често при по-възрастните пациенти състоянието е съпроводено с наличието на артрит.

Грешно е обаче да се счита, че младите хора са застраховани от появата на спинална  стенозата. При тях тя се дължи на гръбначни изкривявания, неправилна стойка и други структурни изменения.

Заболяването е възможно да бъде и вродено

Тази болест, както почти всички останали, изисква навременно диагностициране, за да се намали риска от усложнения, а и да се увеличат шансовете за по-добро и ефективно лечение. Установяването на стенозата става при медицински преглед при лекар-специалист. 

Наред с посещението на лекарския кабинет основно диагнозата се поставя след допълнителни специализирани изследвания като рентгенови снимки, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и др. Съвременната техника помага за по-точното локализиране на проблема, както и определяне на степента на увреда. Това е причината лекарите да назначават допълнителна образна диагностика, когато прецизират всяко едно състояние.

Видове спинална стеноза

Как се осъществява лечението на спинална стеноза ?

Медицината предлага набор от лечебни терапии и процедури, които се прилагат индивидуално. Най-разпространени са лекарствата и хранителните добавки, които се предписват. Една част от основните медикаменти са обезболяващи, за да се намали дискомфорта и болките на пациента.  

Хората със спинална стеноза е необходимо да спазват определен режим. Той може да е свързан с храните, защото наднорменото тегло е фактор, който може да усложни състоянието. От друга страна режимът често се изразява в посещения при физиотерапевт или практикуване на лечебна гимнастика. 

Силовите упражнения, натоварването на кръста, вдигането на тежки предмети не са препоръчителни и винаги са съпроводени с оплаквания като болезненост, изтръпване на крайници, обездвижване и т.н.

При по-усложнени състояния на засегнатия, лекарите препоръчват оперативно лечение. Операциите се прилагат в по-тежките случаи на заболяването и след преценка на специалистите, които провеждат лечението.

Видове спинална стеноза

Алтернативни терапии за спинална стеноза

Стенозата на гръбначния стълб се повлиява изключително добре при някои алтернативни начини за терапия. Това най-често са тип упражнения, които с умерено натоварване облекчават усещането за скованост на кръста.  

Един от познатите начини за преодоляване на болките е акупунктурата. За да е ефективна и безопасната, тя трябва да бъде приложена от специалист. Той е този, който определя  продължителността на терапията. 

Акупунктурата при повечето хора дава добри резултати. Тя е средство да се намали приемът на болкоуспокояващите, с които не бива да се прекалява. Доказано е, че при много заболявания на опорно-двигателния апарат, процедурите са приложими и помагат за цялостното възстановяване на организма.

Пилатес

Популярната в цял свят техника представлява серия от упражнения, които са разработени от Йозеф Пилатес през 20-те години на миналия век. Тяхната цел е била рехабилитация. 

Доказано е, че редовното практикуване на лечебната гимнастика подобрява физическото и психическото здраве на човек. Пилатесът укрепва мускулатурата, подобрява стойката, кръвообращението и дишането. При спиналната стеноза е препоръчително да се практикува вкъщи или под напътствията на инструктор  в спортната зала.

Йога    

Йогата не само прогонва стреса и помага за постигането на хармония, тя е физическа дисциплина, която повлиява положително на тонуса, мускулите, гръбнака. 

Упражненията, които се наричат асани, трябва да се изпълняват правилно, за да бъдат полезни за тялото и духа. Много характерно за йогата е, че човек трябва да се научи да диша правилно – т.е. да диша дълбоко, ритмично и бавно. 

Учението, възникнало в Древна Индия, проповядва отпускане на мускулите, прочистване на ума от ежедневните проблеми и стреса, за да се постигне вътрешен мир. Практикуването на техниката има последователи на всички континенти. Тя е начин за лечение на доста хронични здравословни проблеми или се използва за ежедневно разтоварване и раздвижване.

Аква терапии

Водните процедури и плуването са най-препоръчваните при проблеми с гръбнака. Плуването е спорт, който развива хармонично цялото тяло. Причината е, че при него се изисква движение на четирите крайника. 

Поради което правилното разтягане във водата помага за преодоляване на болките в гърба. Добре повлияват и спа процедурите, които могат да се прилагат в специализираните аква центрове. Водата е подходящо пространство за практикуване на  лечебна гимнастика или други терапии, предписани от лекар-специалист.   

Инверсната лежанка при лечение на спинална стеноза

Лежанката е  иновативен уред за физически упражнения, който е хит сред хората с проблеми с гърба и кръста. Голямото предимство е, че това е фитнес уред, който е изключително лесен за употреба и е приложим вкъщи.

Видове спинална стеноза

Инверсната лежанка използва собствената тежест на човек и чрез накланяне на тялото се постига преодоляване на гравитацията. По този начин се преодоляват трайно болката и притискането на гръбначните прешлени един в друг.

Самият уред тежи не повече от 30 кг. Той представлява подвижна стойка, която е приспособена, за да може човек да легне стабилно върху нея и да наклони тялото си под различен ъгъл. Възможностите са да се застане под 20, 40 или 60 градуса. Другият оптимален вариант е завъртане с главата надолу.

Освен това върху уреда могат да се правят допълнително физически упражнения. Единственото условие е човек да се е закрепил добре с наличните към лежанката колани и механизми за обезопасяване.

Хората, които практикуват физическата активност у дома с помощта на фитнес уреда споделят, че усещат облекчение и преодоляват болките още след първите минути върху лежанката. Проучванията сочат, че е напълно достатъчно да се тренира до 10 минути няколко пъти в седмицата, за да се постигнат добри резултати.

Това е водещата причина инверсната лежанка да е тотален хит и предпочитано средство за раздвижване. С помощта на подобни упражнения мускулните връзки се стабилизират, а болките постепенно намаляват. Преодоляването на напрежението в гърба определено се отразява положително върху целия организъм.

Лежанките често се предпочитат и от напълно здрави хора, като домашен уред за упражнения. Инверсната терапия повишава тонуса, спомага за качествено раздвижване, действа добре на кръвообращението. 

Без болки и напрежение се подобрява настроението, нормализира се сънят, усеща се прилив на повече енергия. Това са все положителни ефекти от практикуването на подобен вид терапия.

Други предимства на уреда са, че не заема много място, монтира се лесно, а и не изисква специални умения, за да се използва. Той е проектиран по начин, който го прави лесен за използване от хора, които са с различно тегло, ръст и възраст.

Много от потребителите му споделят, че възможността да се тренира вкъщи е голямо облекчение за тях. По този начин с течение на времето ще осъзнаеш че дори не е необходимо да се съобразяваш с работното време на фитнес залата. 

Не е необходимо да се тренира и с инструктор. Към всеки уред има наръчник с упражнения и упътване за правилното й сглобяване и безопасното използване.

Ефектът от инверсните лежанки е гарантиран без много усилия и условия. Необходими са само няколко свободни минути три или пет пъти в седмицата. Не на последно място – лежанката може да се превърне в любим уред за раздвижване на цялата фамилия.

Снимки: Лежанки.бг