Болка в кръста

Проблемите с кръста и гърба са част от ежедневието на почти всеки човек. За жалост тези проблеми могат да доведат след себе си и други поражения за нашето тяло. Ето защо е важно да сме запознати до какви последици може да се стигне и какво трябва да предприемем, ако сме в групата на

хората с ишиас.

 

Какво е ишиас?

Ишиасът е болка, която възниква надолу по хода на седалищния нерв. Той минават от долната част в кръста, през задните части и надолу по краката, като спира точно под коляното.

Дискова херния, усложнения на остеоартрит, увреждане или стесняване на гръбначния канал могат да са причина за ишиас.

  • Анатомия

Ишиасът може да причини силна болка, която се усеща от долната част на гърба, през седалището, до задната част в крака, чак до пръстите на крака.

  • Заболяване

Диагностиката на болестта се основава на клиничен преглед и понякога на резултатите от образни или електродиагностични изследвания. Лечението включва мерки за облекчаване на болката и понякога операция.

 

Кукла с болка в кръста

Седалищният нерв е най-големият и най-дълъг нерв на тялото. Той се състои от няколко гръбначномозъчни нервни коренчета, произхождащи от гръбначния мозък в долната част на гърба. Седалищните нерви са два. Всеки седалищен нерв е широк почти колкото пръст на ръка. От всяка страна на тялото седалищният нерв се движи от долната част на гръбначния стълб, минавайки зад тазобедрената става, през седалището и по крака, до задната част на коляното. Там той се разделя на няколко клона, които продължават към подножието.

Картинки на гръбначни прешлени

 

Когато коренчетата на седалищния нерв, които го изграждат, са притиснати, прищипани, възпалени или наранени, болката (ишиас) може да се излъчва по протежение на седалищния нерв и към стъпалото. Ишиас се среща при около 5% от хората с болки в долната част на гърба.

 

При някои хора не се открива причина. При други това може да е дискова херния, анормални костни издатини поради остеоартрит, стесняване на гръбначния канал (стеноза на гръбначния канал). А може болестта да е свързана и с вашия начин на живот. По-рядко ишиасът  може да е причинен от болест на костите, увреждане на нервите поради диабет (диабетна невропатия), гръбначен тумор или натрупване на кръв (хематом) или гной (абсцес), оказващи натиск на нерва. Някои хора просто може да са  предразположени към ишиас и проблеми с кръста.


Неврон на нерв

 

Симптоми при ишиас

 

Ишиас. имптоми: обикновено ишиасът засяга само едната страна на тялото, като се появявят болки в долната част на гърба, през седалището, към задната част на единия крак. Болката при ишиас обикновено е пареща, пронизваща или пробождаща. Когато започва от едно място и се движи до друго, обикновено по пътя на нерв, се нарича облъчена болка.

 

При ишиас симптоми могат да бъдат, освен продължителната или пронизваща болка по дължината на нерва, също и изтръпване или слабост в крака или ходилото. Ходенето, бягането, изкачването на стъпала, изправянето на крака, а понякога дори елементарни потрепвания на тялото, например по време на кашляне, засилват болката.

 

Ако е засегната cauda equina (сноп от нерви, произхождащи от долния край на гръбначния стълб в долната част на гърба), може да възникне загуба на контрол върху пикочния мехур, както и върху червата.

Ако  симптомите на ишиас станат толкова сериозни,  е необходима незабавна медицинска помощ.

Дървена Кукла

 

Причини и рискови фактори

 

Седалищната невралгия най-често се причинява от дискова херния. При нея понякога се стига до възпаление на седалищния нерв, което причинява болка. Това състояние често е вторично на повтарящи се епизоди в резултат на лоша стойка или неправилни движения. Те могат да бъдат причинени от носене на тежки товари, повтарящи се движения или остеоартрит.

 

Други причини и утежняващи фактори също водят до болка в седалищния нерв. Възможно е възникване на ишиаса по време на бременност, заради тежестта на плода в корема на майката и притискане на даден нерв. В този случай състоянието не се лекува. Когато бебето се роди, всичко ще си дойде на мястото. По същия начин наддаването на тегло е рисков фактор.

 

Прозрачна снимка на анатомията на човек

 

Друга причина може да е остеоартритът на лумбалните прешлени, отговорен или за стесняване на лумбалния канал (тесен лумбален канал), или за приплъзване на прешлен. Сред причините за болестта може да са и:

  • травма на лумбалната област;
  • фрактура на прешлен;
  • вертебрален колапс поради остеопороза;
  • компресия на нервните корени на седалищния нерв от пириформния мускул (пириформен синдром);
  • възпалително заболяване;
  • инфекция в гръбначния стълб;
  • тумор, разположен в прешлен или в гръбначния канал.

 

Диагностика и тестове

 

Лекарите обикновено диагностицират ишиас въз основа на характерната болка. По време на клиничния преглед лекарите проверяват силата и рефлексите на човека. Но могат да ви направят и други тестове, ако имате слабост или изтръпване, или ако симптомите ви са продължили повече от 6 седмици. Магнитен резонанс (MRI) и компютърна томография (CT) са образни тестове, които могат да помогнат на лекарите да идентифицират гръбначните аномалии, причиняващи ишиас. Лечение се предприема и след изследвания на нервите и мускулите (електродиагностични тестове), с които се установява нервната проводимост и електромиография. Те могат да помогнат на лекарите да идентифицират засегнатия корен на гръбначния нерв и да определят тежестта на увреждането.

Не винаги е възможно да се предотврати опасността от ишиас, но хората могат да намалят риска от развитието му.

 

Варианти за лечение (накратко)

 

Най-доброто лечение на ишиас първоначално е превенцията. Ако в областта на кръста е слабото ви място, следвайте указанията на лекарите, за да сте сигурни, че ще избегнете усложнения. Постарайте се да поддържате едно и също телесно тегло. Избягвайте дългото стоене в една и съща поза, особено, ако работата ви е на бюро. Подсигурете си подходящ стол, с регулируема облегалка.

 

Избягвайте да носите тежки предмети. Един или два дни почивка на легло може да облекчат болката. По-дългата почивка на легло обаче би отслабила основните мускули и би увеличила сковаността, като по този начин ще влоши болката в гърба и ще удължи времето за възстановяване. Много хора намират облекчение през нощта в странично положение със свити колене, разделени от възглавница. Ако  сте свикнали да спите на гръб, е добре да подпрете  коленете си с възглавница под тях.

 

Прилагането на студен или топъл компрес, както и приемането на болкоуспокояващи (като парацетамол и нестероидни противовъзпалителни лекарства ) може да помогне за облекчаване на болката. Ако тя е силна или продължава, лекарите могат да предпишат кортикостероиди през устата или като инжекция за лечение на ишиас.

 

Ако дискова херния причинява персистиращ или хроничен ишиас, особено ако е придружен от слабост и/или загуба на чувствителност,  може да се наложи хирургично отстраняване на изпъкналата част на диска (дискектомия) и в някои случаи на част от прешлена (ламинектомия). Обикновено е необходима обща анестезия, а  хоспитализацията продължава от един до два дни.

 

Често за отстраняване на дисковата херния се използват микрохирургични техники с малък разрез и регионална спинална анестезия (която обезболява само определена част от тялото). Обикновено не е необходимо да бъдете хоспитализирани за тази процедура. След нея, независимо от използваната техника, по-голямата част от хората могат да се върнат към всичките си дейности в рамките на 6 седмици до 3 месеца.

 

Хирургичният метод обикновено води до по-бързо възстановяване от нехирургичното лечение. Въпреки това, след около година или две, хората, лекувани със или без операция, имат приблизително същата степен на възстановяване.

 

Изборът на лечение си остава във вашите ръце. За щастие днес медицината е достатъчно напреднала, за да подсигури и неинвазивни методи за възстановяване, но както казахме и по-рано, най-доброто решение е превенцията.