Билки, инверсни лежанки и дископатия

Инверсните лежанки са уреди за здравна грижа, които лекуват организма натурално. Те помагат на гръбнака ни да се изправи и да заеме в най-естествената позиция за него.

Билки, инверсни лежанки и дископатия

Когато се обърнем с главата почти право надолу на лежанката, ние имаме пълния съпорт за тялото, който ни е необходим, за да не паднем, затова няма нужда да се страхуваме. Още след няколко сеанса свикваме с усещането и започваме да усещаме как гръбначните ни прешлени се пренареждат един по един и застават всеки на мястото си.

Ефектът на терапията с лежанки може да бъде усилен многократно, ако го прилагаме заедно с билколечение.

 

Кои са билките, които помагат при дископатия?

Билки, инверсни лежанки и дископатия

  • Лют червен пипер

Тази подправка, която сме свикнали да виждаме по-скоро в храната си, всъщност може да се справи чудесно и като локално обезболяващо. В Индия са провеждани емпирични изследвания, при които при сляпо тестване на две групи пациенти на маслен разтвор съответно от плацебо и лют червен пипер, при втората се е установил по-голям процент на тези, отчитащи намаляване на симптомите.

В домашни условия можете да опитате, като в 100 мл бебешко олио или друг вид базова мазнина разтворите една чаена лъжичка лют червен пипер. Внимание! Нанасянето на пипера трябва да става само върху здрава кожа и за предпочитане с ръкавици. 

Преди да намажете гърба или кръста си в болезнената област, тествайте за алергична реакция върху открита кожа, като изчакате поне два часа за проверка на състоянието. По желание можем да добавим няколко капчици лавандулово масло. Престояваме така около 10-15 минути, след което пипереният разтвор се избърсва с памук и спирт и се завиваме на топло.

Обърнете внимание, че тази терапия въздейства основно чрез загряващия ефект на пипера. При някои хора той е изключително ефективен начин да преборим дискомфорта, който дископатията създава. За други обаче топлината не помага, напротив – по-добре ги облекчава охлаждането.

  • Върбова кора

Върбовата кора е натурален източник на салицилати – вещества, които се използват във фармакологичната индустрия за приготвянето на аспирин. Още древногръцкият лекар Хипократ говори за този лек, като го описва като прах с горчив вкус. В миналото хората са дъвчели кората, използвайки я като обезболяващо, а също и срещу висока температура. Днес се предлага на пазара като хранителна добавка.

Тази билка помага най-вече при болки в долната част на гърба и кръста. При използването й е възможно да възникне стомашно разстройство като страничен ефект, както и забавяне на функцията на бъбреците. Не се препоръчва за деца.

  • Карамфил

Билки, инверсни лежанки и дископатия

Карамфилът е още един природен начин да се справим с болката. Възрастните могат да го използват под формата на масло. Имайте предвид, че прием през устата за лица под 18 г. може да има сериозни последствия. За тях, както и за бременни, се препоръчва просто дъвчене на карамфил, при това в умерени количества. 

  • Куркума

Билки, инверсни лежанки и дископатия

Куркумата е любима подправка в много страни от Южна Азия. Заради полезните си свойства тя е широко използвана в кулинарията, а също и за лечението на редица заболявания. 

Можем да я приемаме, например, с мляко и малко шафран, както повелява прочутата индийска рецепта за “златно мляко”. Калцият от млякото също ще ви дойде добре. При непоносимост към лактоза, заменете с ядково мляко. Пие се преди лягане всеки ден.

Също като върбовата кора, лютия червен пипер и карамфила, куркумата облекчава болката, но и подобно на нея има своите противопоказания. Съгласувайте с лекаря и терапевта си коя добавка е по-подходяща във вашия случай.

За да постигнем бързо и дълготрайно спасение от болките в кръста и гърба, особено когато състоянието ни не е от вчера, е необходимо да предприемем комплексен подход.

Лежанките са лесни за употреба и когато веднъж привикнем да ги използваме, можем да се снабдим с една вкъщи, която да използваме за своето възстановяване.

Използвайте лежанката три пъти седмично или повече. В зависимост от това коя зона е най-засегната, изпълнявайте упражнения на лежанката между 20 и 40 минути.

 

Съчетание с медикаменти

Билки, инверсни лежанки и дископатия

В общия случай в конвенционалната медицина се изписват добавки витамин В комплекс и магнезий. С времето ще се научим да подбираме хранителните продукти, подправките и билките така, че да си набавяме необходимите полезни вещества от тях. 

При остри пристъпи на дископатия обаче може би вашият лекар ще предпочете да контролира дозировката на витамините и минералите, които приемате, както и да е сигурен, че ще се постигне навременен ефект. Освен това, може да счете за необходимо да ви изпише и някакъв вид болкоуспокояващо средство.

Внимание! Имайте предвид, че някои медикаменти не си взаимодействат добре с повишен прием на конкретни вещества във вид на билки, подправки и хранителни добавки. Лекарствата за разреждане на кръвта, например, не се влияят добре от приема на карамфил или куркума. Ако приемате лекарства за това или друго състояние, комуникирайте активно със своя медик, за да сте сигурни, че не приемате грешни комбинации.

 

Противопоказания

За да сме сигурни, че няма да си навредим още повече, е необходимо да подходим разумно. За предпочитане е да започнем лечението си отначало под наблюдението на специализиран терапевт, както и да съгласуваме с него и лекуващия си екип, ако има някакви специфики на състоянието ни, които могат да се повлияят негативно по някакъв начин.

Рискови предпоставки при лежанките

Лежанки не бива да се използват, ако имате:

  • високо кръвно налягане или сте в риск от сърдечни заболявания.
  • заболявания, свързани със зрението, например, глаукома.
  • хиатална херния (изсипване на стомаха) и др. 
  • ако имате главоболие, също внимавайте, защото може то да се задълбочи при обръщането надолу с главата.

Внимавайте при избора на билки

По начало всички растения, които се използват в натуралната медицина, в правилните количества са абсолютно безвредни. В някои случаи обаче биха могли да възникнат неприятни реакции, ако имаме подлежащи болести, които не са съвместими с приема на конкретна билка. 

Затова, ако имате каквито и да било алергии или хронични състояния, винаги обсъждайте избора на билки и със своя лекуващ лекар. Четете и се образовайте и не експериментирайте с билки, за които нямате пълни научни сведения.

Когато купувате продукти, разработени на базата на лечебни растения, подсигурете се, че те разполагат с всички необходими сертификати за съответствие с регулациите на ЕС и на Република България.

Възможни странични ефекти

Не се притеснявайте, ако при първите качвания на лежанката изпитвате чувство на световъртеж и леко гадене. Ако случаят е такъв, внимавайте и не прекалявайте. 

Правете сесиите за кратко и задължително със своя инструктор. Ще видите, че много скоро неприятните усещания ще намалеят и ще можете да продължите с терапията си необезпокоявано.

Когато получим болки в областта на кръста и гърба за пръв път в живота си, най-напред трябва да си направим всички базови изследвания и прегледи, подобаващи според западната медицина. 

В зависимост от сериозността на заболяването вашият лекуващ лекар може да назначи подобаващо медикаментозно лечение или физиотерапия. При условие че състоянието ни го позволява, лежанка може да си закупим и у дома, като с нея да правим базовите упражнения за възстановяване и заякване на мускулите в областта на гръбнака.

Правилното съчетание от упражнения в инверсна лежанка и лечение с натурални билки при дископатия може да ни спести дори оперативната намеса на по-късен етап. Комбинацията с правилно хранене и редовна физическа активност може да ни помогне дори да преодолеем заболяването завинаги.

Стига да нямаме хронични болести или други фактори, изискващи повишено внимание, по желание можем да посетим народен лечител, билкар или хомеопат, но това може и да не се наложи, ако успеем да вземем подобаващи мерки навреме.