Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Инверсната терапия е позната като ефективно лечение от преди повече от 2000 години и макар че все още се счита за алтернативно лечение, стотици хиляди хора по света вече са открили дългосрочно облекчение на болките в гърба, шията и други проблеми с хронична болка, практикувайки тази древна техника.

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Какво представлява инверсната терапия?

Накратко, инверсионната терапия е техника за опъване на гръбнака чрез висене с главата надолу. Това отнема гравитационното налягане върху нервните коренчета и гръбначните дискове. Всъщност много случаи на болки в горната и долната част на гърба са причинени от компресия на гръбначния мозък. Това е състояние, известно като компресия на гръбначния стълб.

От момента на раждането телата ни (и по-специално гръбначния ни мозък) са засегнати от гравитацията. Тази невидима сила създава натиск върху нашите стави, кости, мускули и връзки.

Комбинацията от гравитация и мускулен дисбаланс принуждават прешлените ни да притискат гръбначните дискове. Във вътрешността им има желеобразно вещество, наречено синовиална течност, която действа като амортисьор и осигурява едновременно гъвкавост и амортизация.

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Под влияние на гравитацията, част от тази течност излиза през деня в околните тъкани и само част от нея се реабсорбира, докато спим през нощта. (Ето защо ние ставаме по-ниски на ръст, когато остаряваме.) Когато пространството между прешлените намалява, това може да причини натиск върху нервните коренчета и болка. 

По-лошото е, че този натиск често е неравномерен, от което често се получават хернии на дисковете. А от там и неприятната хронична болка в гърба и кръста. Тук на помощ идва инверсионната терапия. Тя декомпресира и разтяга гръбначния стълб, облекчавайки натиска и увеличавайки пространството между гръбначните дискове.

 

Какви състояния лекува инверсната терапия?

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Доказано е, че инверсната терапия помага за облекчаване на много форми на болки в гърба и шията, включително следното: 

 • дискова херния
 • хронична болка в кръста
 • болки във врата
 • мускулно напрежение на гърба
 • дисфункция на ставите
 • спондилолистеза
 • ишиас
 • сколиоза
 • разширени вени и др.

 

Как се използва инверсната лежанка? 

Легнете и се пристегнете към нея, за да сте сигурни, че няма да изпаднете при преобръщането. След това можете да се наведете надолу, докато главата ви не слезе по-ниско от сърцето.

Добре е да използвате уреда под ръководството на вашия физиотерапевт или в клиника. Там могат да ви покажат как да точно да правите упражненията и да ви наблюдават, докато се преобръщате в изходно положение. Ако сте по-млади и нямате никакви сърдечно-съдови проблеми, можете да използвате такъв уред у дома, но е необходимо да следвате следните съвети за безопасност:

 • Нека някой ви наблюдава. Не висете с главата надолу на лежанка без стопер. Помолете някой да ви помогне в случай, че не можете да се върнете обратно в изходно положение.
 • Не се облягайте докрай назад. Опитайте се просто да застанете под ъгъл от 30 градуса или само 10 градуса, ако сте възрастен човек.
 • Затегнете коланите. Използвайте предпазните ремъци или коланите, за да не се изплъзнете от седалката на уреда.
 • Правете упражнението за кратко време. Когато го правите за първи път, опитайте да се задържите надолу с главата не повече от 1 или 2 минути веднъж на ден, за да видите как се чувствате. Ограничете сесиите на инверсионната лежанка до 5 минути два пъти на ден.
 • Накланяйте се бавно. След като го направите, върнете се бавно в изправено положение. Ако се дръпнете твърде бързо, може да предизвикате мускулни спазми или болки в гръбначния стълб.
 • Комбинирайте упражнението с други терапии. Тази терапия може да бъде по-ефективна, ако се разтягате и станете гъвкави. Посъветвайте се с вашия физиотерапевт или лекар.

Възможни нежелани реакции и взаимодействия

Инверсионните таблици водят до забавяне на сърдечния ритъм и повишаване на кръвното налягане. Ще почувствате как налягането в очните ябълки се повишава. Поради тези ефекти те са рискови, ако имате високо кръвно налягане, глаукома или друго очно заболяване, сърдечно заболяване, анамнеза за инсулти, хиатална херния, проблеми с вътрешното ухо или сте бременна.

Ако имате артрит в коляното или проблеми с тазобедрените стави, използването на инверсионна лежанка може да ви изложи на риск от нараняване на ставите. 

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате такъв уред. Уверете се, че тази терапия е безопасна за вас.

 

Как да започнем с инверсионна терапия?

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Първата ви стъпка е да изберете инверсионно устройство. Най-подходяща за случая е инверсната лежанка. 

НЕ е необходимо да сте в напълно обърната позиция, за да се възползвате от инверсионната терапия, затова специалистите препоръчват лежанка, която ви позволява да контролирате степента си на инверсия.

Ще отнеме известно време, преди тялото ви да може да контролира пълна инверсия.

 

Упражнения с инверсна лежанка

През първите 2 седмици:

Настройте лежанката така, че да стигнете до 20-30 градуса навеждане за 1 до 2 минути, веднъж или два пъти на ден. Бавно увеличавайте времето си, докато се почувствате комфортно с процеса и позицията. Най-добрият начин да разберете дали свиквате с устройството за инверсия е дали можете да се отпуснете, докато го използвате.

Частична инверсия след 2 седмици:

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

За частична инверсия се счита всяко навеждане с лежанката до 60 градуса, което е успоредно на задните крака на уреда. Вижте дали можете да работите до 15 минути, веднъж или два пъти на ден. 

Ето два основни начина за обръщане:

 1. Статична инверсия: Това е, когато се държите под желания ъгъл и не се движите от това положение.
 2. Прекъсваща инверсия: Това включва използване на люлеещо се движение, редуване на 20 до 30 секунди в обърнато положение и 20 до 30 секунди в изправено положение. Някои хора вярват, че изпомпващото действие дава най-добри резултати. Ще трябва да експериментирате, за да видите кой начин е най-удобен и работи най-добре за вас.

Пълна инверсия след 2 седмици:

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Това е, когато тялото ви е напълно обърнато и виси свободно. Препоръчва се висене по 5 до 15 минути два пъти на ден. Времето, необходимо за понасяне на пълна инверсия, ще зависи от способността ви да се приспособите към позицията; всеки е различен, така че действайте бавно.

След като можете да понесете пълна инверсия, можете да започнете да добавяте нови упражнения. 

Бъдете търпеливи и последователни при използването на лежанката – това е устройство, което може да се използва цял живот, за да поддържа оптимално здраве. Затова си създайте навик да го използвате последователно. Защото освен облекчаването на болката, която разбира се е основната причина да използвате инверсната терапия, тя има и други положителни ползи за здравето.

 • Поддържа височината ви – редовното обръщане с инверната лежанка ще ви помогне да избегнете „свиването“, което естествено се случва в резултат на гравитацията през целия живот.
 • Подобрява притока на кръв – чрез инверсията, гравитацията помага на лимфната система да се изчисти по-бързо, облекчавайки болките в схванатите мускули.
 • Облекчава стреса – всички знаят, че разтягането на цялото тяло подмладява! Инверсната лежанка осигурява същото усещане за релаксация като йога – с много по-малко усилия. Много хора откриват, че спят по-добре с редовна инверсионна терапия.
 • Повишава остротата на ума – всяка дейност с главата надолу увеличава доставката на кислород в мозъка, което според много експерти помага да се запази умствената острота.
 • Увеличава гъвкавостта и обхвата на движение – с инверсия ставите ви остават здрави и еластични, което означава, че можете да останете толкова активни, колкото сте били в по-младите си години.
 • Подобрява стойката – разтягането, което идва с обръщане на силата на гравитацията върху тялото, ви помага да седите, да стоите и да се движите с по-голяма лекота и изящество. Връща гръбначния стълб в естественото му състояние, нарушено след продължителни еднообразни дейности при работа, спорт и пр.