Билки, инверсни лежанки и стеноза

Стеноза е болестно състояние, което се изразява в анормално свиване на кръвоносен съд или друг тръбоподобен орган

Стеноза буквално означава “стеснение”. В случая на гръбначния стълб стенозата е стесняване на гръбначен канал. Това е т.нар. спинална стеноза. Съществува и лумбална, при която стеснението се наблюдава в зоната на пояса. Вследствие на това нервите биват подложени на повишено напрежение.

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Кои са билките и подправките, които ни помагат при стеноза?

За оптимални резултати терапевтите препоръчват комбиниран подход. Можем да съчетаем билколечението с упражнения на лежанки. Така бързо ще можем да постигнем мечтаното облекчение или дори в някои случаи пълно възстановяване.

Различни билкови методи за лечение на стеноза са разработвани както в китайската и японската, така и в индийската (аюрведа), а също и в нашата народна медицина. Тук ще изредим само някои от съставките на най-прочутите болкоуспокояващи срещу заболяването:

Лют пипер (кайен)

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Този лют червен пипер действа ефикасно като локално обезболяващо, тъй като е богат на съдържание на активното вещество капсаицин. Прилага се широко в източната медицина, включително в Китай и Индия. Обикновено се нанася под формата на маз или разтвор на съответното болезнено място. Има загряващ ефект.

Магданоз

Това е още един природен супер продукт, който сме свикнали да виждаме най-често като подправка към менюто си. Това е супер за българина, който с една шопска салата поглъща много полезни неща, издигани в култ от аюрведа и други източни традиции. 

Пациентите със стеноза, била тя спинална, лумбална или друга, със сигурност ще се повлияят добре, ако увеличат поне двукратно дозата магданоз, която приемат всеки ден.

Жълт кантарион

Той също има успокояващо въздействие върху болката, причинена от стеноза. В практиката се прилага най-вече по време на постоперативната терапия.

Полски хвощ

Тази билка е била позната на древните лечители от Римската империя. В случая на гръбнака спомага за регенерацията на миелиновата нервна обвивка.

Кора от бяла върба

Благодарение на високото си съдържание на салицилати, върбовата кора може да се използва като естествено болкоуспокояващо средство за широк спектър от състояния, включително и стеноза, най-вече лумбална (засягаща долната част на гърба). 

Бялата върба е била любим цяр и в Древна Гърция. На много места тя се използва за облекчаване на болки, а също и като лек срещу температура, като на пациентите се давало да дъвчат кората, която била доста горчива. Сега може да се намери на пазара под формата на добавка.

Дяволски нокът

Растението има противовъзпалителни свойства, които са незаменими в борбата със заболявания от типа на стенозата.

В японската медицина кампо или канпо, развила се като наследство от най-древните корени на китайската, също са разработени някои природни лекове за различните форми на гръбначната стеноза.

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Необходимо ли е да съчетаем терапията с медикаменти?

 

Най-общо това зависи от сериозността на случая ви. За лечение на стеноза лекарите изписват обикновено хранителни добавки за подхранване на тъканите, кортикостероиди и средни до силни общи и локални болкоуспокояващи за преодоляване на непосредствените симптоми на болка. 

Те могат да бъдат приемани под формата на: 

  • таблетки
  • ампули
  • инжекции

Разбира се, вместо да приемаме всевъзможни лекарства, препоръчително е да адаптираме хранителния си режим така, че да приемаме големи количества от нужните ни витамини и минерали. Ако положението обаче не се поддава на терапията или пък е напреднало и се е влошило твърде много, адекватният изход би бил да прибегнем към оперативна намеса.

Не бива да подценяваме нещата, защото ако не бъде лекувана, стенозата на гръбначния стълб може да доведе до много сериозни последствия, включително да доведе до пълно обездвижване на долните крайници временно или за постоянно.

По принцип за стенозата няма окончателно лечение. Тя възниква при дегенерация на тъканите, която е нормален процес на остаряването и е доста свойствена за повечето хора над 50-годишна възраст и по-рядко при по-млади, при които обикновено е причинена вследствие на заболявания или травми. 

Повечето възрастни дори хора я имат, без да подозират това, затова препоръчително е да се изследваме, а също и да не се претоварваме, ако сме преминали възрастовата граница.

Стенозата обаче не бива да бъде неизбежна присъда за никого от нас. При балансиран подход, включващ комплексно лечение с всички полезни методи от западната и източната медицина, в комбинация с лежанки и билки, ние можем да я подчиним напълно и да се върнем към напълно нормалната си активност. Младите и здрави хора следва пък да взимат профилактични мерки за запазването на здравето на гръбнака си.

Как помагат лежанките при спинална и лумбална стеноза?

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Обръщайки се надолу с главата, благодарение на лежанката, ни помага да повишим кръвното си налягане, като същевременно намалява сърдечния ритъм. При това прешлените имат възможността да се разтегнат и да заемат естествена позиция, оставяйки възглавничките помежду им да си отдъхнат от постоянното напрежение, на което са подложени.

Мерки за безопасност

Както при терапията с лежанки, така и при подбора на самите билки има закономерности, които трябва да спазваме. 

Лежанките, например, са противопоказни за пациенти, страдащи от сърдечно заболяване или високо кръвно. Някои проблеми на зрението също са рисков фактор, тъй като при терапията се оказва значително напрежение върху очните мускули. 

Опасни са и: 

  • остеопорозата
  • хиаталната херния (изсипването на корема) и др. 

При главоболие се препоръчва да отложим практиката, тъй като може да ни стане лошо от обръщането с главата надолу.

Подготовка

Когато лекуваме състояния от типа на стеноза, трябва винаги да сме сигурни, че знаем какво правим. В противен случай съществува риск дори да се нараним или да влошим вече съществуващото си състояние. 

Най-разумно би било да започнем терапията си под професионално наблюдение и напътствие и да продължим сами едва когато вече сме готови за това.

Съвет от компетентно лице

Посъветвайте се със специалист за спецификите на състоянието и вашия конкретен случай. Информирайте го за всякакви други заболявания или предпоставки, които биха могли да усложнят вашето възстановяване.

Повечето растения, използвани от натуропатите и хомеопатите, са напълно безвредни, при спазване на указаната дозировка. Въпреки това те биха могли да предизвикат и реакция у нас особено ако страдаме от някои болести.

Когато приемаме природни продукти с цел лечение на стеноза или което и да било друго заболяване, най-важното е да проверим дали те са легални за продажба в България и Европейския съюз.

Противопоказания

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Дори и в случаите, когато сами по себе си те са напълно безвредни, при съчетаването на лекарствена с натурална билкова терапия, трябва да имаме предвид, че някои субстанции не взаимодействат добре помежду си. Ако пием, например, антикоагуланти, не бива в никакъв случай да приемаме добавки с куркума или карамфил. Винаги координирайте лечението с вашия лекар!

Възможни странични ефекти

В началото, когато започнем да правим упражнения на лежанката, не е изключено да изпитаме световъртеж, възможно е дори леко да ни се гади. 

Ако имате нужда, спрете за момент, изправете се и се възстановете, преди да продължите. Не се тревожете – тези неприятни усещания би следвало да намалеят и отшумят в бъдеще. Ако наистина често ви става зле, винаги практикувайте под наблюдението на инструктор.

Различните подправки и билки също биха могли да ни създадат проблеми. Върбовата кора, например, често дразни стомаха и може да предизвика разстройство.

Ако не са налични някакви хронични заболявания или нещо друго, което да изисква нашето повишено внимание, можем да посетим: 

  • билкар
  • народен лечител
  • класически хомеопат 

Ако обаче са налице някакви рискови предпоставки, задължително вземете първо мнението на медик. В крайна сметка можем да си спестим всякакви неприятности, ако просто вземем нужните мерки за състоянието си, при това навреме.