Стеноза и болки в кръста | Lejanki.bg

Какво представлява Стенозата

Стеноза и болки в кръста | Lejanki.bg
Най-общо казано, стенозата е стесняване. Това стесняване може да е на различни кръвоносни съдове, на хранопровода, червата и т.н. Когато заболяването се отнася до гръбначния стълб, говорим за  спинална стеноза. При нея се стеснява каналът за гръбначния мозък, при което има риск той да  бъде увреден от притискане.

Може да се получи и стеснение на отворите за нервните коренчета, излизащи от гръбначния мозък към съответните органи. Тези каналчета се наричат  интербертебрални, а този вид стеноза е фораминална.

И при спиналната, и при фораминална стеноза става дума за притискане на нервните коренчета. Стесняването на интербертебралните канали е сравнително по-рядко и по принцип е от хернии на дисковете между прешлените.

Стенозата може да е два вида. Тя е централна, когато спиналният канал си изменя структурата. Латералната може да е в три зони – на входа, в средата или в междупрешленен отвор.

Спинална стеноза

Спиналната стеноза обикновено се появява в поясната област. Това води до болки в кръста, а при ходене – и в краката, което може дори да блокира придвижването.

Заболяването се появява обикновено при хора над 50-годишна възраст, които често се оказват с артрит. Може обаче да се получи и при по-млади, страдащи от гръбначни изкривявания.

Ако не е вродена, стенозата обикновено се предизвиква от възрастови структурни изменения на гръбначния стълб. Тези изменения могат да засегнат и прешлените, и дисковете между тях.

С напредването на възрастта гръбначните прешлени и дисковете се изхабяват, губят първоначалните си качества и това улеснява деформациите при тях. Това износване е сред най-честите възрастови увреждания на гръбначния стълб. Притискането често става от приплъзване на съседни прешлени, при което се притиска нерв.

Ако не се приложи навременно лечение на стеноза, тя може да се развие и да доведе до големи болки и усложнения  – дори до парализи на краката, проблеми с пикочния мехур и дейността на червата, на половата система.

Спинална стеноза – симптоми и диагностика

Спинална стеноза - обяснение | Lejanki.bg
Има три зони на гръбначния стълб, където може да се прояви спинална стеноза. Гръбначният мозък или нервните коренчета могат да бъдат притиснати в шийната, гръдната или  поясната област.

Симптомите са близки и засягат гърба, кръста, ръцете, краката. Най-явният симптом за шийна спинална стеноза е изтръпването на пръстите на ръцете. Тя обаче може да засегне и краката, което е характерно за поясната стеноза.

Като цяло човек започва да чувства слабост, мускулите на ръцете или краката „не го държат“. Започва мравучене, изтръпване, загуба на чувствителност, скованост. Това е така, защото се засягат нерви, свързани със сетивността и с мускулите.

Хората, които развиват спинална стеноза, стават непохватни, зачестяват паданията, често по краката тръгват топли вълни. Започват да се получават болки при ходене, които при физическо натоварване или извиване назад, се увеличават. В седнало положение, както и в други застинали пози и наклони при почивка, стихват.

Диагностика на стенозата

За ефективното лечение на стеноза трябва да се направи прецизна диагноститка, защото често състоянията се получават и от други заболявания.

Ядрено-магнитният резонанс е най-сигурен от образните изследвания, които са основа за лечение на стеноза. Това е нерентгенов метод да се изобразяват различни части на тялото и органите, за да се види състоянието им – скелет, гръбначен стълб, нерви, мозък, стави, мускули, меки тъкани  и т.н.

Използва се магнитно поле, образувано от радиовълни. Според целта на изследването, то продължава между 15 и 45 минути, като пациентът е в легнало положение  върху  маса, която се плъзва в скенера и процедурата започва.

Добър метод е и компютърната томография. При нея се прави триизмерен компютърен образ на дадените органи, получен от обработка на множество рентгенови снимки от различен ъгъл.

Друг често прилаган метод е миелограма. При него в гръбначномозъчния канал се инжектира контрастно вещество, което помага по-ясно да се видят гръбначният мозък, както и коренчетата на нервите от гръбначния мозък, и се прави рентгенография.

Лечение на стеноза

Когато пристъпва към лечение на стеноза, пациентът може да избира измежду принципно различни медицински системи. Едната е алопатична, другата е  хомеопатична, алтернативна медицина.

Алопатична медицина

Алопатичната медицина включва консервативно и оперативно лечение на стеноза. Алтернативната индийска медицина Аюрведа прилага хомеопатични /природосъобразни/ лечебни продукти и терапии с билки, масла, отвари. Може да се използват и йога упражнения, и пози.

Консервативно лечение

Консервативното лечение на стеноза използва противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, както и физиотерапия, масажи. При физиотелапията се подбира индивидуална програма от упражнения за трениране, като целта е пациентът да контролира проявите на заболяването.

Това става чрез намиране на оптималната поза за облекчаване на болката при движение с възможно най-малко натоварване на гръбначния стълб. Тези упражнения също така укрепват мускулите на гърба, шията, ръцете.

Прилага се и също така и хормонално въздействие – в канала на гръбначния стълб се въвеждат хормони, които намаляват отока и болката. Ефектът от този метод обаче е бавен – може да се прояви след месец, а и е успешен при около половината пациенти.

Към оперативно лечение на стеноза се пристъпва, ако консервативното лечение не е постигнало ефект и уврежданията и болките се увеличават.

За лечение на стеноза индийската медицина Аюрведа прилага топлинни и парни терапии с масла и билки, слабителни средства, специализирани масажи с втриване на билки и топли масла в засегнатия участък, вътрешно приемане на лечебни масла и др.

Йога лечение

С Йога лечение на стеноза се провежда чрез специализирани упражнения и пози, които забавят  структурните промени в гръбначния стълб, повишават гъвкавостта, силата и спомагат защипаният нерв да се освободи. Има специализирани йога пози и упражнения при болки в шийната, гръдната и поясната част на гръбнака, където се проявява стенозата.

Специалистите съветват пациентите да са внимателни при упражненията и позите, които включват навеждания и извъртания, както и да избягват силовите движения.

Лечение на стеноза с инверсните лежанки

Обърнато висене на лежанка Тийтър | Lejanki.bg
Инверсните лежанки
са много подходящи при лечение на стеноза. Те са уреди за фитнес вкъщи, компактни са и са лесни за монтиране.

Ефектът им е бърз – дори само по 7 минути дневно дават резултат и се чувства разлика. При това могат да се ползват от хора с най-различно тегло и ръст.

По принцип са за хора с височина от 1,46 до 2 метра и до 135 килограма, но могат да се предоставят и уреди за по-големи размери.

Начинът на действие на инверсните лежанки е да освобождават напрежението на гръбначния стълб. Той не само „носи“ тялото ни, но се съпротивлява и преодолява земното притегляне, с което ни позволява да сме изправени.

При това обаче е под почти постоянен натиск и напрежение, от което прешлените и дисковете се притискат. Триенето им води до изхабяване и загуба на първоначалните им свойства.

Инверсните лежанки позволяват „обратна тяга“, при което се получава декомпресия на гръбнака. Облекченото напрежение влияе благоприятно за отпускането на притиснатия нерв, помага за възстановяването на прешлените и дисковете.

При лежанките се лежи с главата надолу под наклон от различни градуси, а може и тялото направо да се обърне наопаки.

Разбира се, преди използването на лежанките, трябва консулт с личния лекар дали нямате заболявания, които да са противопоказни на висенето с главата надолу.

Макар че не е задължително да висите с главата надолу. Ефектът на облекчаване на гръбначния стълб започва при наклон от 20 градуса, а при 60 вече се получава пълна декомпресия.

Обръщането на 90 градуса е въпрос на предпочитание. А между другото, повечето клиенти на лежанките го предпочитат заради свободата на движение, която се получава.

Лежанките имат цялостен здравословен ефект, защото с тях могат да се правят и по-активни упражнения – изправяне, коремни преси и др. които укрепват коремните и гръбни мускули.