Дискова херния | Lejanki.bg

Болките в кръста или краката са сред най-често срещаните (и изпитвани) болки в световен мащаб. Всеки човек, без значение от възрастта, е изпитвал такива болки и може да потвърди, че усещането не е никак приятно.

В голяма част от случаите болките в кръста се дължат просто на претоварване и след една добра почивка отминават, но в друг голям процент болките се дължат по-сериозни заболявания на гръбначния стълб, затова е добре да се посети специалист, докато е време.

Сред най-често срещаните заболявания свързани с гръбначния стълб са дисковата херния или както сме свикнали да я наричаме „дископатията” и стенозата на гръбначния стълб – две на пръв поглед различни заболявания, които имат доста общи симптоми и маркери.

Какво е дискова херния и какви са симптомите, които придружават заболяването?

Дискова херния | Lejanki.bg

Дископатията е заболяване, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове. При разкъсването, полупрозрачното пулпозно ядро се деформира и навлиза в гръбначномозъчния канал, притискайки нервните коренчета, които преминават през дадения участък.

При всеки един диск от гръбначния стълб могат да се получат подобни разкъсвания, но най-често срещаните форми на дископатия са два – шийна (цервикална) и лумбална (в кръстната област). По-често срещаната дископатия е тази, в областта на кръста, като от нея страдат повече от 15 % от пациентите.

Причини за появата на дискова херния

Заболяването може да се дължи на различни причини като най-често срещаните са наследственост, травми, възпалителни процеси, претоварване на гръбначния стълб, продължителни часове работа в седнало, неподвижно положение, нарушение в обмяната на веществата, неправилна стойка и други.

Въпреки, че дископатията се приема като заболяване, от което страдат хора между 30 и 50 години, симптомите могат да се проявят още в тийн възраст.

Симптоми на дискова херния

Симптомите на дископатията (симптоми на дискова херния) са различни в зависимост от засегнатия междупрешленен диск или нерв. Ако разкъсания фиброзен пръстен не притиска силно нерва, болката може да е слаба и поносима, но ако положението не е толкова „розово”, тогава пациентът изпитва силна и остра болка, която се усилва при движение, кихане, кашляне, дори смях.

Когато заболяването е локализирано в лумбалната област (в кръста), то може да засегне освен кръста и седалището и крака. Характерно за дисковата херния в лумбалната област е, че болката е едностранна и „тръгва” от кръста, към седалището, крака и достига до стъпалото.

Макар, че заболяването не е животозастрашаващо, то може да причини голям дискомфорт и остри болки при движение, които да доведат до обездвижване, нетрудоспособност и други, затова не бива да се подценява. Освен че е болезнена, дископатията е една от причините за появата на стеноза на гръбначния стълб в по-късните етапи от живота.

Какво е спинална стеноза?

Спинална стеноза, гръбнак | Lejanki.bg

Терминът „стеноза” означава „намаляване на диаметъра, стесняване”. Взимайки под внимание това, най-простото обяснение за това заболяване е стесняване на гръбначно – мозъчния канал в някой от диаметрите му.

Заболяването се свързва с напредването на възрастта, тъй като от спинална стеноза страдат най-често хора над 50 годишна възраст. Макар, че процентът на по-млади пациенти е малък, и хората около и над 30 годишна възраст не са застраховани от поява на стеноза на гръбначния стълб. В тези случаи обаче причините за появата на заболяването са вродени проблеми на гръбначния стълб.

Основният симптом на спиналната стеноза е болката в кръста, която може да даде отражение в краката.

Причини за появата на стеноза на гръбначния стълб

За да стане малко по-ясно какво представлява спиналната стеноза е нужно да бъде разбрана анатомията на гръбначния стълб. А той, гръбначният стълб се състои от гръдни, шийни, лумбални и опашни прешлени, както и от сакрална кост. Между прешлените се намират хрущялите и междупрешленните дискове, които свързват прешлените. Вътре в гръбначния канал се намира гръбначният мозък, а между стените на канала и гръбначния мозък пространството се запълва с гръбначно – мозъчна течност (ГМТ) и мастна тъкан. Този „слой” прави възможно компенсирането на незначителни стеснявания на канала, които могат да се получат по време на нормалната човешка дейност. Но когато каналът продължи да се стеснява, това неизбежно води до натиск на нервните корени или гръбначния мозък, което от своя страна води до различни неврологични симптоми.

Причините за стесняването на канала, освен естественото остаряване на пациента могат да бъдат заболявания като дискова херния, травми, тумори, артрози на ставите, появата на остеофити (шипове) и други. Когато заболяването е в резултат от предшестващи заболявания се определя като „вторична стеноза на гръбначния канал”.

Една от неприятните последици от спиналната стеноза е фактът, че доставянето на ценни хранителни вещества и кислород в гръбначния мозък е силно нарушено. По принцип, при всяка физическа активност, гръбначният стълб се нуждае от повишено доставяне на хранителни вещества и кислород, но при спиналната стеноза това не се случва. Вместо това, заради заболяването се увеличава интерстициалното налягане в гръбначния канал, което води до притискане на кръвоносните съдове. Това оказва влияние върху съдовете, които не могат да прехвърлят необходимия обем кръв с необходимата изискваната скорост. Резултатът е очакван – човек започва да изпитва болка и слабост в кръста и краката.

Как се проявява гръбначното заболяване?

Симптомите на стеноза на гръбначния стълб са доста и в зависимост от областта и степента на заболяването, но ако трябва да обобщим можем да кажем, че най-честите оплаквания са болки в кръста при ходене или физическо натоварване. 1/3 от пациентите се оплакват и от болки в краката, които са много силни в началото на извършваното движение, като постепенно намаляват. В някой от по-тежките случаи се наблюдава непохватност, нестабилност, изтръпване, слабост и парестезия в мускулите на краката.

Всички тези симптоми обикновено настъпват след продължително стоене в една и съща поза или при ходене и преминават след кратка почивка. Също така е възможно да се облекчи болката, когато пациентът се накланя напред.

Когато се получи компресия на корените на нервите се развива синдром на родикуларна болка. В този случай пациентът изпитва остра болка в лезията, като е възможно също така болката да се разпространи до долните крайници.

Много по-редки са случаите на стеноза на шийката на гръбначния стълб, но това заболяване е изключително опасно поради факта, че гръбначният канал в областта на шийката е тесен и при още по-голямо стесняване болката се усеща незабавно. В този случай компресирането на гръбначния стълб в засегнатия участък често води до развитие на миелопатия – тежко неврологично заболяване, при което се проявяват парези на крайниците, намаляване или повишаване чувствителността на засегнатите места, мускулна спастичност на долните крайници и други.

Формите на стеноза на гръбначния стълб са няколко:

Странична стеноза - рентгенова снимка | Lejanki.bg

Формална стеноза

При нея, в междупрешленните отвори на гръбнака нервите развиват костни израстъци – остеофити. Този тип стеноза се нарича и латерална спинална стеноза. Това е най-честата форма на спинална стеноза. В 72% от случаите формалната стеноза се проявава с болка в кръста и краката, която се спуска към седалищния нерв.

Централна стеноза на гръбначния стълб

Това е втората най-често срещана форма на спинална стеноза. Тази форма се проявява вследствие на дегеративните промени в структурата на спиналния канал, при които се увеличава тежестта върху ставите.

Странична стеноза

При тази форма на стеноза, спиналния нерв се освобождава от междупрешленните отвор, и създава компресия на костните разклонения.

Спиналната стеноза може да бъде вродена или придобита.

Вродената стеноза е последица от анатомичните особености на структурата на човека, докато придобитата най-често е свързана с дегенеративни промени в гръбначния стълб, които обикновено се изразяват след петото десетилетие от живота.

Главната причина за придобита стеноза е износването на междупрешленните връзки с възрастта, но до стеснение на гръбначния канал или стеноза на гръбначния стълб могат да доведат и заболяванията като артритни фасетни стави, дискова херния, увреждания на гръбначния стълб, остеофити, хипертрофия на жълто сухожилие, спондилолистеза, тумори и други.