Болки в кръста при хора с наднормено тегло

С повишаването на индекса на телесна маса идват редица здравословни проблеми. Те започват от от болки в гърба и кръста и стигат до хормонален дисбаланс, преждевременно износване на ставите и дори влошаване на психо-емоционалното състояние. 

Днес свеждаме сложната и многопластова тема за наднорменото тегло до едно от най-често срещаните ѝ последствия. Това е именно хроничната болка в кръста и долната част на гърба, с която много хора се сблъскват при покачване на теглото.

Какви са причините за болки в гърба при хора с наднормено тегло и как можете да работите за облекчаване на състоянието си? Разказваме най-важното в редовете по-долу. 

Как е устроен гръбначният стълб?

В устройството на гръбначния стълб участват прешлени и междупрешленни дискове. Ролята на прешлените е да образуват защитен канал, през който преминава гръбначният мозък, а ролята на дисковете – да осигурят на гръбнака нужната гъвкавост и да омекотят движението на прешлените.

Междувременно, структурата на гръбнака се подкрепя от над 30 различни мускула и сухожилия, които помагат за осигуряване на гръбначен баланс, стабилност и мобилност. Те се простират далеч отвъд мускулатурата на корема и гърба и достигат до раменете, гърдите и дори таза, седалището и бедрата.

Болки в кръста при хора с наднормено тегло

Защо наднорменото тегло е причина за болки в гърба?

Натрупването на излишно тегло може да повлияе на всеки един от гореописаните елементи на гръбначното устройство – от прешлените и дисковете, до мускулатурата, ставите и сухожилията. 

Наднорменото тегло натоварва допълнително гръбначния стълб

Когато гръбнакът бъде натоварен с много повече от нормалното тегло, което е предвидено да носи, дисковете в гръбначния стълб започват да страдат и да се деформират. Натискът върху тяхната мека структура може да се увеличи дотолкова, че да се заформят проблеми като дископатия и дискова херния.

Междувременно всеки излишен килограм автоматично повишава мускулно натоварване и мускулното напрежение. С това нарастват рисковете от болки в долната част на гърба, причинени от схващания, крампи и мускулни блокажи

Артрози и наднормено тегло

Наднорменото тегло доказано повишава риска от развитие на артрози и остеоартрит – вид артрит, предизвикан от износване на ставите. Причината е проста – износването на ставите се ускорява правопропорционално на натоварването, което ставите се налага да понасят ежедневно. 

Макар и да важи за всички стави в тялото, това е особено валидно за тазобедрените стави и ставите в поясната област. Коремът и ханшът са сред традиционно проблемните области при хората с наднормено тегло, а локалото натрупване на мазнини в поясната област може значително да влоши ставното здраве именно в областта на кръста. 

Болката в гърба ограничава движението и започвате да водите заседнал начин на живот

Когато говорим за наднормено тегло и заседнал начин на живот, можем да говорим за един затворен, омагьосан кръг. Колкото повече се залежавате, толкова повече килограми качвате. А колкото повече килограми качвате, толкова повече се залежавате. При наличие на усилващи се болки в гърба може дори да достигнете до степен на обездвижване, налагаща намесата на професионален рехабилитатор. 

Болки в кръста при хора с наднормено тегло

Макар и да звучи контраинтуитивно, най-разумното поведение при болки в гърба от залежаване е незабавно да започнете да се движите – първо за кратко и много плавно, а след това все по-продължително и все по-интензивно. 

Хората с наднормено тегло страдат от загуба на мускулен тонус

Вследствие на залежаването и понижената двигателна активност, хората с наднормено тегло често страдат от мускулна слабост и загуба на тонус. Освен очевидните проблеми за силуета и самочувствието, това идва и с различни рискове по отношение на опорно-двигателната система. 

Както описахме по-горе, формата и функцията на гръбнака са силно зависими от мускулния тонус. С необичайното отслабване на мускулите на гърба и корема, започва да се нарушава и правилната структура на торса и гръбнака. С времето, хроничните болки в долната част на гърба могат да прераснат в проблеми като сколиоза, прищипване на нерви и дори тежки неврологични симптоми

Какво може да направите, за да предотвратите хронична болка в гърба?

Ако сте наясно, че причинителят на болки в гърба при вас е именно наднорменото ви тегло, това е отлична основа, върху която да направите своя план за възстановяване. А той, разбира се, ще започне със загуба на килограмите, които влошават качеството ви на живот

По-долу описваме няколко важни стъпки, през които ще трябва да преминете, за да сложите край на болката като премахнете нейния причинител.

Загуба на тегло чрез пълноценна диета

Ако страдате от наднормено тегло, вероятно вече знаете, че трябва преди всичко да помислите на начина си на хранене. Умишлено не наричаме начина на хранене диета, защото диетите са временни, а навиците продължават дълго след краткия рестриктивен режим. 

Болки в кръста при хора с наднормено тегло

За да можете да загубите тегло трайно и без рискове за здравето, следва да се обърнете към професионален нутриционист или диетолог. Колкото по-далеч от нормата е индексът на телесната ви маса, толкова по-наложителна е тази консултация, за да могат да се изключат други хронични здравословни проблеми, предизвикващи покачването на телгото.

При липса на друг здравословен проблем, пълноценната ви диета ще включва повече сурова и необработена храна, повече фибри и изострено внимание към приема на бързи въглехидрати и кухи калории. 

Избягвайте да вдигате тежки предмети

Когато страдате от мускулна слабост, прекомерно натоварване на междупрешленните дискове и преждевременно износени стави, вдигането на тежки предмети не е най-добрата идея на света. При рязко натоварване можете да предизвикате не само мускулен блокаж, но и протрузия на един или повече прешленни дискове.

Правилната стратегия би била да работите в посока сваляне на излишните килограми и плавно раздвижване чрез разходки и леки спортове. Впоследствие можете да усложните спортната си програма, докато достигнете до момента, в който вдигането на тежести не е риск, а тренировка за усоволствие и тонус. 

Редовните упражнения са чудесен начин за предотвратяване на болките в гърба

Колкото по-тонизирани са мускулите на корема и гърба, толкова по-редки и по-слаби ще са епизодите на болка в гърба. За да постигнете тонизирането без риск, можете да изпълнявате леки упражнения за корем и гръб със собствена тежест, като постепенно увеличавате броя на повторенията в една серия всеки ден.

Упражненията за болка в гърба следва да са строго съобразени с причинителя на болката. Ако освен наднорманото тегло имате съмнения за сколиоза, дискова херния, стеноза или друг вид костно изменение, задължително консултирайте тренировъчната си програма с лекар. 

Природни средства за намаляване на болките в гърба и рамото

Докато работите за загуба на тегло и подобряване на двигателната активност, можете да си помогнете с различни видове природни средства за облекчаване на болките в гърба.

Те биват два основни вида:

  • Успокояващи гелове и компреси, налагани външно – те могат да съдържат ментол, арника, камфор, евкалипт, черен кимион и др.
  • Билки, чайове и подправки с болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект – зелен чай, куркума, алое вера, джинджифил, върбова кора и др.

Разбира се, бихте могли да използвате и различни лекарства и хранителни добавки, но само тогава, когато те са изписани от компетентен медицински специалист. 

Как лежанките могат да помогнат при болки в долната част на гърба?

Използването на инверсни лежанки не се препоръчва за хора с наднормено тегло поради риска от прекомерна екстензия на гръбнака. И все пак, те могат да бъдат отличен помощник в поддържането на гръбначното здраве след като вече сте достигнали до препоръчителния индекс на телесната маса. 

Декомпресията на гръбнака с инверсна лежанка облекчава болката в кръста като редуцира напрежението в междупрешленните дискове, отпуска мускулатурата и спомага за подобряване на ставното здраве. 

Или иначе казано – инверсната лежанка може да бъде най-добрата ви инвестиция, ако искате не просто да свалите ненужните килограми, а и да намалите щетите, които те вече са нанесли върху опорно-двигателния ви апарат. 

Болки в кръста при хора с наднормено тегло

Често задавани въпроси

Има ли връзка между наднорменото тегло и хроничните болки в кръста?

Статистически данни сочат, че по отношение на теглото най-застрашени от болки в кръста са хората със затлъстяване, следвани от хората с наднормено тегло. Те са съответно три и два пъти по-често засегнати от болки в кръста в сравнение с хората с нормален индекс на телесната маса. 

Какви костно-ставни изменения настъпват при хората с наднормено тегло?

При хора с наднормено тегло се наблюдават преждевременно износване на ставите, повишен риск от деформации на междупрешленните дискове, влошен мускулен тонус и повишен риск от изкривявания на гръбнака. 

Как да редуцирате хроничната болка в гърба, ако сте с наднормено тегло?

Най-правилната стратегия за лечение на болки вследствие от наднормено тегло е да планирате трайна загуба на тегло чрез балансирана диета и упражнения за укрепване на мускулите на гърба. Междувременно можете да използвате натурални обезболяващи средства и хранителни добавки, препоръчани от вашия лекуващ лекар.