Болките в гърба – за какви заболявания могат да са предвестник?

Едно от нещата, които правим най-често, е да мислим за задачите, които очакват да бъдат изпълнени. Графиците ни са пълни отгоре до долу с ангажименти, а ние хвърчим, за да ги изпълняваме. След това се прибираме изморени и продължаваме да шетаме вкъщи. 

Времето си минава, а ние трупаме умора, без дори да забележим. Понякога не остава дупка, в която да седнем и да хапнем, нито пък да си полегнем и да си починем заслужено. 

Така ние се измъчваме и физически и психически. Тази постоянна мисловна дейност граничи с постоянно притеснение. От друга страна тялото ни изпълнява всичко, което му заръчаме, но в един момент започва да страда и ни показва това. Болежките започват да се обаждат, а липсата на енергия става все по-осезаема и неизбежна

Не само прекаленото натоварване, но и неправилната стойка и походка също могат да се отразят много негативно на организмите ни. Това най-вече се усеща в гърба. Той носи голяма част от масата на човешкото тяло и много пъти всичко се отразява именно в него. 

Оказва се, че всеки един от нас изпитва болка в гърба в определен период или периодични периоди в живота си. Това понятие е обширно, защото може да означава различен проблем. 

Лумбаго, хронична болка в долната част на гърба, ишиас и пролапс на гръбначните дискове са все причини да усещате дискомфорт в гърба, защото се отразяват на гръбначния стълб. 

За да различим по някакъв начин болките в гърба има разделение на три групи. Първата е така наречената Цервикалгия – болка в горната част на гърба и шийните прешлени. Тя възниква в следствие на натрупано напрежение и по-сериозен стрес. Обикновено се усеща няколко дни и след това отминава. 

Следващата е болката в средната част на гърба или така наречената болка в гръдния отдел. Тя може да ограничи движенията ви. Третата болка, която разграничаваме спрямо местоположението е болката в долната част на гърба. 

Тя е предизвикана от продължително стоене в една поза или от внезапни и необичайни движения и е много неприятна. Усеща се силно и възпрепятства извършването на други действия. Това е най-разпространената болка. 

Ако не определяме болките в гърба спрямо тяхното местоположение, можем да отличим още два вида. Единият от тях е добре познатата дискова херния. Тази болест обхваща междупрешленните дискове, които са разположение между прешлените на гръбначния стълб. Именно те осигуряват гъвкавостта на мускулите и действат като амортизатори. 

Ако продължава да се влошава меката вътрешна част на дисковете може да започне да се подава и в следствие на това да притисне нервите или гръбначния мозък. Това състояние е наричано пролапс на гръбначния диск. То има голямо значение, защото засяга лумбалните прешлени. Ние разчитаме на тях, за да функционираме правилно. 

Ако не се вземат мерки навреме, положението със сигурност ще се влоши и може да възникне болест на име Ишиас. В този случай диск с пролапс притиска ишиасния нерв, от където възниква и името на болестта. Болката от такова притискане постепенно се разпространява надолу по цялата дължина на крака и ограничава подвижността. 

Болките в гърба – за какви заболявания могат да са предвестник?

Има всякакви причини, поради които може да почувствате болки в гърба. Основните са продължително седене по един и същ начин, падане и възникване на травма или някакви внезапни и неочаквани движения. Освен това възниква и при възрастни хора в следствие износване на тялото и натоварване или пък почти никаква физическа активност. 

Друга ситуация е при бременност или болезнена менструация при жените. Тогава е възможно да се усети силна болка в средната част на гърба. Последна, но не маловажна, е болката в следствие на тревожност и голям стрес. Мускулите на гърба се стягат и човек се измъчва не само от мислите си, но и физически. 

Болката в гърба може да бъде предизвикана и като известие за проблеми в някоя друга част на тялото. Във всеки случай, ако изпитате такава, е добре да се обърнете към специалист. Вариантите за лечение са различни според спецификата на болката и нейният първоизточник.  

В най-лекия вариант ще ви препоръчат болкоуспокояващи и различни дейности, с помощта на които да подобрите физическата си активност и да развиете мускулите и гъвкавостта на гърба си. В друг случай може пък да се наложи физиотерапия или масажи. Това също е благоприятен начин да се отървете от неприятното състояние. 

Лечението се определя от вида на болката. В някои случаи помагат дори дихателни или релаксиращи упражнения. Те са особено ефективни, ако проблемът е възникнал вследствие на стрес. При влошено състояние и хронична болка се изписват инжекции, а има случаи, в които се налага хирургична намеса. 

В повечето случаи обаче е достатъчно да промените начина си на живот към по-здравословен. Това би ви се отразило позитивно не само в тази насока, но и за общото ви физическо, а и психическо състояние. 

Болките в гърба – за какви заболявания могат да са предвестник?

Хапването на полезна храна е от значение. Свежите храни, които са източници на много витамини и минерали ще ви заредят с необходимата за спортуване енергия. Практикуването на някаква спортна дейност, разтягане или просто раздвижване ще ви помогне да забравите болката, да се чувствате добре и да влезете в отлична форма. 

В случай, че този вариант не ви допада, ви препоръчваме да се доверите на едно нестандартно и иновативно предложение. Това са инверсните лежанки. С тяхна помощ не се изисква да правите абсолютно нищо, освен да легнете. Те ще свършат всичко останало във ваша полза.

Болките в гърба – за какви заболявания могат да са предвестник?

Инверсните лежанки за устройства за раздвижване и вид спортуване. Интересното при тях е, че се използва силата на земната гравитация с цел да се намали натискът, оказван върху гърба, гръбначния стълб и мускулите. Те се борят с така нареченото компресиране на гърба. 

Лежанката представлява стоманена стойка, към която е прикрепена така наречената маса, върху която ляга човек. Масата може да се върти във всякакви посоки и застава под различни ъгли, което дава пълна свобода и разнообразие на движенията. Отначало може да ви се струва странно, но уредът е безопасен и дори удобен. 

За да се насладите на ефектът след ползването на този уред трябва единствено да легнете и да „висите” около петнадесет минути. Още след първите няколко пъти се усеща разликата. Не е задължително времето, което прекарвате на тях да е точно толкова, но бъдете постоянни, за да има развитие. 

Болките в гърба – за какви заболявания могат да са предвестник?

Инверсните лежанки се борят с действието на гравитацията. Тя притиска надолу цялото тяло, а с помощта на лежанките, ние се борим с това нейно действие. След кратък период от време болките в гърба ще са само мит за вас.

Тези интересни и иновативни уреди са подходящи за всякакви помещения. Удачно е да си закупите такава на страхотна цена от сайта на lejanki.bg и да я поставите в дома си. Така ще можете да я ползвате по всяко време и няма да имате оправдание, че е далеч. 

След използването на лежанките не само ще забравите дискомфорта на болящите гръб и кръст, но и ще постигнете още добри резултати. Ще намалите стреса, мускулите ви ще се отпуснат, ще повишите тонуса си, ще подобрите кръвообращението си и ще разтегнете тялото си по безболезнен начин. 

Болките ще ни преследват постоянно, а ние трябва да се борим с тях. Борбата с помощта на лежанките е лесна и приятна. Доверете им се и се изправете срещу дискомфорта и ограничените движения. Те ще ви помогнат много повече, отколкото можете да си представите.